Poveži se s nama

HOTNEWS

Svi uvijek govore kako treba učiti djecu, ali što je s roditeljima?

CIlj programa je naučiti roditelje kako da svoju djecu potaknu na kritičko razmišljanje.

Objavljeno

Utjecaj medija na djecu, ali i konzumiranje medija od strane istih, često se olako shvaća. Oni koji to mogu i trebaju kontrolirati su roditelji. Nekad ni sami roditelji nisu svjesni tog. Kako bi se educiralo roditelje, Centar za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica pokreće program “Medijski podsjetnik za roditelje”.

-Cilj programa je informirati roditelje i osvijestiti utjecaj medija na djecu i mlade koji pohađaju više razrede osnovne škole i/ili srednju školu, ali i na sve članove obitelji- poručuju iz Centra.

Glavni cilj radionice je da naučiti i potaknuti roditelje da uče svoju djecu da kritički razmišljaju, ali da kontroliraju vrijeme koje djeca provode ispred ekrana, ali i oni sami, jer oni moraju biti primjer svojoj djeci. -Ključna priča je vrijeme provedeno ispred ekrana, a u to se odmah uključuju roditeljski postupci i svijest o tome što roditelji rade, jer ne možemo učiti djecu da ne mogu imati mobitel za vrijeme ručka,a roditelji imaju- kaže Sanda Puljiz Vidović, ravnateljica Centra za djecu, mlade i obitelj.

Slične radionice bile su održane za mlađe uzraste, ali sada se cilja na roditelje koji imaju djecu od 11 i više godina. -Ovo je prilagođeno za starije osnovnoškolce i srednjoškolce, koji su svi na ekranima, tako da tu roditelji ne mogu puno napraviti, ali ih mogu učiti o kritičkom razmišljanju, da paze što stavljaju na društvene mreže, koje sadržaje, koje podatke o sebi i slično-  dodaje Sanda.

Ističe kako se problem djece i medija dosta obrađuje sa stručne strane, te da se šalje velik broj upozorenja, ali kao da ne dopire do roditelja. -Već puno godina imamo radionice na ovu temu, mi i druge udruge, jako puno upozoravamo, ali koliko su svjesni roditelji nisam baš sigurna- rekla je Sanda.

Program će se odvijati kroz 5 susreta, a prvi susret bit će održan 16. rujna, a vodit će ga Sandra Matijević i Jelena Cvetnić. Pohađanje ove radionice je besplatan. Više informacija možete pronaći OVDJE.

 

 

 

HOTNEWS

Dignuo policiju na noge tvrdeći da je u zračnoj luci postavljena bomba

Detaljnim pregledom prostora eksploziv nije pronađen.

Objavljeno

on

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 35-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Lažna uzbuna“.

– Naime, sumnja se da je 22. studenoga oko 17 sati s unaprijed stvorenom namjerom da inicira hitno djelovanje državnih službi putem telefona kontaktirao dežurnu službu zračne luke na području Velike Gorice, navodeći da je u istoj najvjerojatnije postavljena eksplozivna naprava. Na taj način je hitno primorao policijske službenike na postupanje i detaljan pregled prostora kojom prilikom eksploziv nije pronađen. – ističu iz PUZ-a.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava dostavljena državnom odvjetništvu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO U Turopolju razvio ilegalni biznis s duhanom, količina pronađene robe je impresivna!

Protiv osumnjičenog je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu…

Objavljeno

on

Kako smo već ranije pisali ovdje, djelatnici velikogoričke policije proveli su kriminalističko istraživanje nad 46-godišnjim muškarcem koji je u Turopolju ilegalno prodavao duhan.

Podsjetimo, policijski službenici pretragom njegove kuće i dvorišnih objekata pronašli su ukupno 68.3 kg suhog rezanog duhana, 556 kutija cigareta bez istaknutih markica i 3220 ručno rađenih cigareta. Dio takvog duhana, sumnja se, prodavao je građanima koji su osobno dolazili na njegovu kućnu adresu radi kupnje tih proizvoda.

Slike govore više od tisuću riječi.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Četrnaest točaka na dnevom redu 4.sjednice Gradskog vijeća-Proračun, javni prijevoz, preimenovanje trga…

Objavljeno

on

4. sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice sazvana je za 30. studenog 2021. godine s početkom u 9,00 sati, u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, Zagrebačka 37, Velika Gorica

Predložen je sljedeći dnevni red:

1. Prijedlog Proračuna Grada Velike Gorice za 2022. s projekcijom za 2023. i 2024.
a) Prijedlog Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvu Grada Velike Gorice za 2022. godinu
b) Prijedlog Programa javnih potreba u kulturi Grada Velike Gorice za 2022. godinu
c) Prijedlog Programa javnih potreba u školstvu Grada Velike Gorice za 2022. godinu
d) Prijedlog Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju Grada Velike Gorice za 2022. godinu
e) Prijedlog Programa javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Velike Gorice za 2022. godinu
f) Prijedlog Programa javnih potreba u sportu Grada Velike Gorice za 2022. godinu
g) Prijedlog Programa javnih potreba za djecu Grada Velike Gorice za 2022. godinu
h) Prijedlog Programa održavanja komunalne infrastrukture na području Grada Velike Gorice za 2022. godinu
i) Prijedlog Programa građenja komunalne infrastrukture na području Grada Velike Gorice za 2022. godinu
j) Prijedlog Programa utroška sredstava šumskog doprinosa za 2022. na području Grada Velike Gorice
k) Prijedlog Programa korištenja sredstava ostvarenih od naknade za promjenu namjene i raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države na području Grada Velike Gorice za 2022. godinu

2. Prijedlog Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Velike Gorice za 2022. godinu

3. Izvješće o organizaciji javnog prijevoza Grada Velike Gorice:
a) Izvješće Gradonačelnika o pružanju usluge javnog prijevoza od strane Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET), s posebnim osvrtom na status ugovora o pružanju usluge javnog prijevoza
b) Plana Grada Velike Gorice za rješavanje problema javnog prijevoza za 2022. (koji podrazumijeva gradski linijski prijevoz, željeznički prijevoz i autobusne linije koje prevoze građane Velike Gorice do Zagreba), sa financijskim pokazateljima/procjenama
c) Prijedlog Gradonačelnika za dugoročno rješenje problema javnog prijevoza (koji podrazumijeva gradski linijski prijevoz, željeznički prijevoz i međužupanijske linije koje prevoze građane Velike Gorice do Zagreba) sa terminskim planom, procjenom financijskih sredstava i izvorima financiranja.

4. Prijedlog Odluke o komunalnom linijskom prijevozu putnika na području Grada Velike Gorice

5. Prijedlog Odluke o vrijednosti boda za utvrđivanje iznosa komunalne naknade po m2 obračunske površine nekretnine na području Grada Velike Gorice

6. Prijedlog Odluke o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću Grada Velike Gorice za 2022. godinu

7. Prijedlog Zaključka o dodjeli javnih priznanja Grada Velike Gorice za 2021. godinu

8. Prijedlog Odluke o preimenovanje trga u naselju Velika Gorica, Gradska četvrt Vladimir Nazor

9. Prijedlog Odluke o imenovanju ulice u naselju Velika Gorica, Gradska četvrt Miljenko Granić

10. Prijedlog Analize stanja sustava civilne zaštite na području Grada Velike Gorice za 2021. godinu i Godišnji plan razvoja s financijskim učincima za trogodišnje razdoblje

11. Prijedlog Smjernica za organizaciju i razvoj sustava civilne zaštite na području Grada Velike Gorice za vrijeme od 2022. do 2025. godine

12. Prijedlog Provedbenog plana unapređenja zaštite od požara na području Grada Velike Gorice za 2022. godinu

13. Prijedlog Zaključka o davanju prethodne suglasnosti na Statut Razvojne agencije Grada Velike Gorice – VE-GO-RA

14. Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o izradi I. izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Športsko rekreacijskog centra jezera Novo Čiče

Nastavi čitati

HOTNEWS

Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja Grada Velike Gorice odlučilo dodijeliti 13 nagrada zaslužnim građanima

Ukupno je pristiglo je 23 prijedloga od strane fizičkih i pravnih osoba.

Objavljeno

on

Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja Grada Velike Gorice na svojoj je sjednici održanoj dana 22. studenog 2021. godine, donijelo konačni prijedlog o kandidatima za dodjelu javnih priznanja. Slijedom javnog poziva na predlaganje kandidatkinja i kandidata za dobitnike javnih priznanja Grada Velike Gorice u 2020. godini, koji je objavljen 29. listopada 2021. godine, pristiglo je 23 prijedloga od strane fizičkih i pravnih osoba. Sukladno Odluci o javnim priznanjima Grada Velike Gorice, nakon temeljitog razmatranja svih pristiglih prijedloga, Povjerenstvo se odlučilo dodijeliti 13 nagrada.

Za Povelju Grada Velike Gorice za životno djelo predložen je gospodin Stjepanu Šipušiću

Gospodin Stjepan Sipušić – prepoznatljivim nadimkom Kazo, od mladosti aktivno sudjeluje u obrazovnom, društvenorn i kulturnom unaprjeđenju zajednice. Umirovljeni učitelj s 44 godine staža u velikogoričkim osnovnim školama iza sebe ima bogato iskustvo u obrazovnom i pedagoškom radu s djecom. U rad Plemenite općine turopoljske gospodin Stjepan Šipušić uključen je od samih početaka.  Između ostalog, dugi niz godina je sudjelovao u radu mnogobrojnih velikogoričkih zajednica i udruga. Predsjednik je Kluba umirovljenih školnika, udruge koja okuplja umirovljene djelatnike odgojno-obrazovnih ustanova Grada Velike Gorice i općina Kravarsko, Orle i Pokupsko.

Za nagradu Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića predloženi su Igor Paro i Tomislav Odžić

Gospodin Igor Paro, od 2011. je godine nastavnik gitare i komorne glazbe u Umjetničkoj školi Franje Lučića. Tijekom njegovog predanog i uspješnog pedagoškog rada sa svojim je učenicima osvajao brojna priznanja i nagrade na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima u disciplinama gitare i komorne glazbe. Stručni je savjetnik za renesansnu glazbu, te autor i izvođač originalne glazbe za igrani film ,,Ribanje i ribarsko prigovaranje” te je za taj svoj rad dobio 2020. godine u Puli Zlatnu Arenu za najbolju glazbu u filmu.

Gospodin Tomislav Odžić, koji je svima poznatiji kao Tomo Vega, dugi niz godina sudjeluje u sportskom i društvenom životu djece i mladih našega Grada. Nesebično daje ogromne napore kako bi stvorio mlade uspješne sportaše, naučio ih kako korisno iskoristiti svoje vrijeme i ostvariti svoj potencijal. Njegovo djelovanje nije prepoznato samo u klubu Vega, vec na razini hrvatskog i svjetskog rock and roll saveza. Poznat je po svojoj empatiji i humanitarnom angažmanu. Osim svog djelovanja u klubu, vrlo uspjesno je krenuo i u spisateljske vode. Njegovo prvo djelo ,,Lukasova plesna pustolovina” prva je i jedina plesna slikovnica o dječaku plesaču koja govori o svemu onome sto prolaze dječaci koji se bave plesom. Također je napisao slikovnicu ,,Grga traži obitelj” o junaku s kojim će se moći poistovjetiti djeca u domovima za nezbrinutu djecu.

Za nagrada Grada Velike Gorice s likom Nikole Škrlca Lomničkog predloženi su  DVD Turopolje i Mate Ćorić

Dobrovoljno vatrogasno društvo Turopolje kontinuirano radi već 80 godina i predstavlja okosnicu društvenog djelovanja u svim segmentima. Od društveno korisnog rada do pružanja slobodnih aktivnosti djeci i odraslima. Svoje djelovanje usmjerava na cijelo mjesto, ali i puno sire te kontinuirano rade na unapređenju života na podruju Grada Velike Gorice.

Mate Ćorić dragovoljac je i invalid Domovinskog rata u kojem je sudjelovao od 1991. pa do samog kraja. Kao predsjednik udruge HVIDRA Velika Gorica zalagao se za bolje uvjete i dostojanstven zivot ranih vojnih invalida, ali i cjelokupne braniteljske populacije. Nakon umirovljenja u Hrvatskoj vojsci posvećuje se radu u Mjesnom odboru Selnica Ščitarjevska. Bio je dugogodišnji predsjednik Vijeća MO, svojim je radom, djelima i realiziranim programima pokazao da shvaća probleme i potrebe svojih sumještana, kao i onih iz susjednih naselja. Pokrenuo je brojne projekte koji su doprinijeli ugodnijem i kvalitetnijem životu u Selnici.

 

Za nagradu Grada Velike Gorice “Krčka vrata” predloženi su Nedjeljko Savić i Slava Noršić

Gospodin Nedjeljko Savić od 1999. godine se bavi proizvodnjom salate i drugog povrća. 1999. godine ostao je bez posla i krenuo s proizvodnjom od nule. Nije imao ni opremu, ni sjeme, no korak po korak, i sada salatu i razne kupusnjače sadi na vise od 60 hektara. Samo 20 % zemlje koju obraduje je u njegovom vlasništvu, a ostatak je u zakupu.

Gospođa Slava Noršic zavoljela je brijačko-frizerske vještine od svog pokojnog oca koji je otvorio brijačnicu u Velikoj Gorici 1950. godine. Brijačnica sadašnjeg imena, ,.Brico i Seka” radi i danas neprekidno od 1950. godine i najstarija je u Velikoj Gorici. Gospoda Slava Norsic, poznatija po imenu Seka, preuzela je salon za brijanje i sisanje od svog oca 1974. godine, te ga vodila samostalno do 2011. godine kada je od svoje majke obrt preuzeo sin Tomislav. Iako je gospoda Noršić otišla u zasluženu mirovinu, povremeno po potrebi navraća u salon, pomaže savjetima, uči zaposlenike, odgaja buduće majstore, te po potrebi zamjeni sina.

Za nagradu Grada Velike Gorice ,.Zlatna turopoljska podgutnica” predloženi su Stipo Duvnjak, Ivan Čengić, obitelj Dianežević, Mirjana Hrženjak i Turopoljske mažoretkinje

Gospodin Stipo Duvnjak u KUD-u Čiče aktivno sudjeluje u radu od 2006. godine prvo na funkciji tajnika društva, a od 2007. godine na funkciji predsjednika društva. Tijekom svog aktivnog rada u društvu proveo je više projekata/programa: organiziranje Međunarodne smotre folklora pod nazivom: Ivanje u Novom Čiču, organiziranje dječje međunarodne smotre folklora pod nazivom: Ivanjski dječji susreti, Božićna priča u Novom Čiču, aktivno sudjelovanje u obnovi stare Pučke škole , gradnju tradicionalne turopoljske okućnice, gradnju replike konjskog tramvaja zvanog kojnača, edukativne radionice na temu dani kruha i dani jabuka, provedba projekta ,,Od Jana haljina tkana”, revitalizacije sjetve, prerade, snovanja i tkanja na tkalačkom stanu, Program ,,Etno naselje Novo Čiče u svrhu razvoja poduzetničkih vještina mladih”, uspostava Info centra Velika Gorica i Info točke , uspostavio volonterski centar Velika Gorica, angažirao se oko izgradnje Turističko edukativnog centra Novo čiče, te sudjelovao na provedbi projekta Europskog socijalnog fonda gdje je na projektu zaposleno 4 osobe iz lokane zajednice gdje je društvo za provedbu projekta dobio preko 1.688.932,01 kn.

Gospodin Ivan Čengić je trener u atletskom klubu osoba s invaliditetom ,,Uspon” od 2013. godine. Prvi zapaženi rezultati trenerskog rada dolaze s Velimirom Šandorom, na Svjetskom prvenstvu u Dohi 2015. godine, gdje Velimir osvaja treće mjesto u bacanju diska i Dominikom Počekalom na Svjetskim igrama mladih 2016. gdje Dominik osvaja drugo mjesto u bacanju kugle. S Velimirom osvaja brončanu paraolimpijsku medalju u Riju de Janeiru u bacanju diska 2016. godine, dok Dominik postaje svjetski juniorski prvak u bacanju diska 2017. godine. ,,Uspon” osvaja drugo mjesto na ekipnom državnom prvenstvu Hrvatske 2018. godine u Vinkovcima. Najbolji rezultat trenerskog rada u klubu je srebrna medalja Velimira Šandora iz Tokija 2021. godine. Ivan je svojim dugogodišnjim kvalitetnim trenerskim radom zaslužan za uspjehe paraatletičara.

Snježana i Stjepan Dianežević v1asnici su destinacije Turopo1jski grunt koja se sastoji od obiteljskog gospodarstva iz 19. stoljeća. Grunt prikazuje život ,,kak negda” te starinske obićaje. Do sada je na gruntu prikazano Turopoljsko Jurjevo i dio Turopoljske svadbe iz 19. stoljeća. Da bi se sve ovo ostvarilo surađuju sa OPG-ovima te kulturnim društvima. Nositelji su brončane povelje za najbolju destinaciju Suncokret ruralnog turizma Hrvatske.

Gospođa Mirjana Hrženjak bavi se kulturno-umjetničkim amaterizmom od 1976. godine. Nekada plesačica ŽKUD-u ,,Vinko Jedžut” u Zagrebu, danas članica KUD-a ,,Gradići” iz Gradića. U svom dugogodišnjem amaterskom radu jedna je od osnivaca KUD-a Gradići”  1979. godine. Od osnutka Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Grada Velike Gorice obavlja dužnost tajnika.

Turopoljske mažoretkinje djeluju na području Grada Velike Gorice neprekidno punih 25 godina. Svojim radom obogaćuju svaku manifestaciju, priredbu, pa i događaje u Gradu i Zagrebačkoj županiji, ali i širom Lijepe naše. Sudionice su raznih natjecanja, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini, uz brojne medalje i nagrade. U svojih 25 godina rada izradile su 19 kompleta uniformi među kojima je i uniforma rađena po autentičnoj turopoljskoj nošnji moderniziranog štiha s kojom prezentiraju Turopolje širom Lijepe naše, ali i izvan njenih gran1ca.

Za nagradu Grada Velike Gorice Turopoljsko srce predložen je VG Legacy

Grupa Velikogoričana, koji već godinama humanitamo djeluju na našem području, a i širom Hrvatske. Postali su najučinkovitija humanitarna ekipa koju su za pomoć zvali iz svih dijelova Hrvatske. Kako bi djelovali organizirano, osnovali su Udrugu VG Legacy. Udruga je osnovana 2020-te, ima 27 redovnih članova i 22 pridružena člana – to je Mini VG Legacy u kojem su djeca osnovnoškolci.

Javna priznanja Grada Velike Gorice najzaslužnijim će pojedincima i pravnim osobama biti dodijeljena 13. prosinca na Dan Grada Velike Gorice.

Nastavi čitati

HOTNEWS

U dvorišta dviju goričkih osnovnih škola postavljene pametne solarne klupe

Na području Grada Velika Gorica trenutno je postavljeno tri pametne solarne klupe…

Objavljeno

on

Učenici Osnovne škole Juraj Habdelić i Eugen Kvaternik, od danas će svoje mobilne, ali i druge prijenosne uređaje moći puniti na novim solarnim pametnim klupama. Ove pametne klupe, Udruga Ekoregija Velika Gorica osigurala je kroz projekt „EL-PASOS, e-pametno solarno stablo“.

– Učenici će na ovim klupama moći puniti svoje mobitele, tablete, prijenosna računala i sve druge uređaje s USB izlazom. Moći će na klupama sjediti, družiti se i uživati. Mi kao Udruga već godinama pokušavamo educirati učenike, učitelje, sve građane da koriste obnovljive izvore energije – naglasio je Josip Kolarec, predsjednik Udruge Ekoregija.

24.11.2021. – Velika Gorica – OŠ Juraj Habdelić i OŠ Eugen Kumičić dobili nove solarne pametne klupe – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Za potrebe navedenog projekta dizajnirane su i proizvedene dvije varijante klupa koje funkcioniraju kao otočni sustavi uz pomoć malih solarnih elektrana. U dvorištu OŠ Jurja Habdelića postavljena je drvena pametna solarna klupa opremljena s dva bežična punjača te dva USB punjača s baterijom 17 amper sati, gdje se energija osigurava putem solarnog panela ugrađenog u sjedeću površinu, a u dvorište OŠ Eugena Kumičića instalirana je pametna solarna klupa sa stalkom i fotonaponskim panelom na metalnoj konstrukciji, kao prototip solarnog stabla.

– Zahvalni smo na jednom prekrasnom poklonu i novoj tehnologiji za koju vjerujem da će naši učenici znati koristiti i čuvati. Posebno nam je drago zato što naša škola ima srebrni status Eko škole i trenutno smo u postupku obnavljanja tog statusa. Vjerujem da ćemo i dalje vrlo rado sudjelovati u svim akcijama naše Ekoregije – istaknula je ravnateljica OŠ Eugena Kumičića, Snježana Ruklić.

24.11.2021. – Velika Gorica – OŠ Juraj Habdelić i OŠ Eugen Kumičić dobili nove solarne pametne klupe – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Važnost ovakvih aktivnosti su još jednom prepoznali i podržali lokalna i regionalna samouprava. Naime, pametnu solarnu klupu sa stalkom i fotonaponskim panelom na metalnoj konstrukciji ukupne vrijednosti 29.900 kn financirala je Zagrebačka županija, dok je drvenu pametnu solarnu klupu ukupne vrijednosti 16 tisuća kuna kod Habdelića sufinancirao Grad s 10 tisuća kuna, a Ekoregija Velika Gorica je osigurala ostatak iz vlastitih sredstava.

– Mi inače svake godine raspisujemo natječaj za udruge kojima sufinanciramo njihove projekte, a kojima one pokazuju svoju predanost održivom razvoju i ovo je jedan od projekata. Mi smo stvarno zahvalni Ekoregiji da na ovaj način educira naše najmlađe sugrađane na koji način oni zapravo mogu pridonijeti održivom razvoju, ali i na koji način mogu iskoristiti sunčevu energiju – istaknula je pročelnica za urbanizam i zaštitu okoliša, Gordana Mikulčić Krnjaja.

24.11.2021. – Velika Gorica – OŠ Juraj Habdelić i OŠ Eugen Kumičić dobili nove solarne pametne klupe – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Slijedom odličnih rezultata koje je polučio prošlogodišnji projekt “SKUŠA – Solarna klupa u školskom ambijentu” kod projektnih korisnika učenika i učitelja OŠ Eugen Kvaternik, Ekoregija Velika Gorica nastavlja s edukacijom, s naglaskom na najmlađe ciljne skupine. Za sada na području grada postavljene su tri takve klupe u školska dvorišta.

– Dosta je upita od ravnatelja i učitelja drugih škola koji su zainteresirani za ovakve klupe. Mi kroz naš godišnji plan udruge planiramo postaviti jednu do dvije klupe u svaku školu. U tom pogledu svakako ćemo puno raditi – zaključio je Kolarec i pritom pozvao sve zainteresirane da se s dobrim idejama pridruže Udruzi.

24.11.2021. – Velika Gorica – OŠ Juraj Habdelić i OŠ Eugen Kumičić dobili nove solarne pametne klupe – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavi čitati

Reporter 410 - 17.11.2021.

Facebook

Izdvojeno