Poveži se s nama

Vijesti

‘Svi su našpanani pred ovaj koncert i jedva čekaju da se predstave goričkoj publici’

U petak Božićni koncert Puhačkog orkestra DVD-a Velika Gorica

Objavljeno

Sve je spremno za drugo izdanje Božićnog koncerta Puhačkog orkestra DVD-a Velika Gorica. ‘Vatrogasci’ će u petak u 19 sati nastupiti u Pučkom otvorenom učilištu, a pridružit će im se gošća mezzosopranistica Lucija Ercegovac. Na repertoaru će se naći pjesme duhovnog i svjetovnog karaktera.

– Odsvirat ćemo nekoliko hrvatskih tradicionalnih božićnih pjesama poput Tri kralja jahahu, Veselje ti navješćujem, U to vrijeme godišta i Tihu noć te neke svjetski poznate stvari božićnog karaktera poput Have Yourself A Merry Little Christmas. Odsvirat ćemo i par pjesama koje nemaju veze s Božićem, ali prikazuju presjek našeg rada tijekom godine poput skladbe Speak Softly Love iz filma Kum – rekao nam je dirigent orkestra Miro Taradi.

Uzbuđenje je na vrhuncu i članovi orkestra željno očekuju nastup pred domaćom publikom. Svih 27 članova tijekom cijele godine pripremalo se za ovaj nastup.

– Koliko ja vidim, a puhačkim orkestrima bavim se od 1986. godine, ekipa uživa u svirci i jako je lijepo raditi s ovim orkestrom. Imamo članove svih dobnih skupina, od osnovnoškolaca do 67-godišnjaka. Svi su našpanani pred ovaj koncert i jedva čekaju da se predstave goričkoj publici – dodao je Taradi.

Koncert Puhačkog orkestra DVD-a Velika Gorica možete poslušati u petak u 19 sati u Pučkom otvorenom učilištu. Ulaz je besplatan.

Vijesti

Tri nova slučaja u županiji: Dva u Zaprešiću, jedan u Velikoj Gorici

Velikogorička ispostava županijskog Zavoda za javno zdravstvo dosad je zabilježila 52 slučaja zaraze koronavirusom, od čega je 36 ljudi već izliječeno, a četvero ih je preminulo

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području Zagrebačke županije do četvrtka u 11 sati evidentirane su 192 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o tri osobe više, ali su i četiri osobe izliječene. Tako su na području Zagrebačke županije trenutno aktivna 52 slučaja. Do sad su ukupno izliječene 133 osobe, a sedam ih je preminulo, stoji u najnovijem izvješću županijskog Stožera.

Kao i svakoga dana, iz Županije su objavili i tablicu s brojkama, a u njoj je vidljivo da se novi slučajevi zaraze odnose na dva u Zaprešiću i jedan u Velikoj Gorici. Naša ispostava županijskog Zavoda za javno zdravstvo dosad ima zabilježena 52 slučaja. Dosad je 36 zareženih izliječeno, a četvero ih je preminulo.

Nastavi čitati

Vijesti

Vatrogasci u otežanim uvjetima spriječili širenje požara u podrumu

U podrumu kuće u Ulici kneza Mislava izbio je požar, no velikogorički vatrogasci brzom su reakcijom spriječili veću nevolju

Objavljeno

on

Začule su se u srijedu nešto iza podneva sirene vatrogasnih vozila, projurili su gorički vatrogasci gradskih ulicama, i to u smjeru Ulice kneza Mislava. Gorjelo je u podrumskim prostorijama kuće koje koristi trgovačko društvo. Naši vatrogasci brzo su riješili problem i sve je, nasreću, završilo bez žrtava, samo uz materijalnu štetu.

“Brzom reakcijom vatrogasaca spriječeno je daljnje širenje i razvoj požara. Iako su vatrogasci bili suočeni s visokom temperaturom i velikom količinom dima te nemogućnošću brzog odimljavanja prostora, intervencija je brzo privedena kraju. Ovim putem apeliramo na oprez ukoliko se nađete u okolnostima kakve su prisutne u ovom događaju!”, poručili su iz JVP-a.

Nastavi čitati

Kultura

Kak se spominamo v Turopolu: Snimaj se dok govoriš našim dijalektom

Otvoren je natječaj za najbolju videosnimku izvornog turopoljskog dijalekta, koja će trajati do 14. rujna

Objavljeno

on

Već osmu godinu zaredom u Velikoj Gorici se obilježavaju Dani europske baštine, velike i vrijedne međunarodne manifestacije, a svake godine tema je drukčija. Ove godine objavljen je poziv za slanjem videosnimaka na temu “Kak se spominamo v Turopolu”, a upućen je udrugama, umjetničkim organizacijama, ustanovama, samostalnim umjetnicima, učenicima i studentima, nastavnicima medijske i zavičajne kulture, građanima Velike Gorice i Turopolja, ljubiteljima tradicijske baštine…

Okvirna pravila su da snimka ne smije trajati duže od tri minute, da na njima moraju biti izvorni govornici turopoljskog dijalekta te da tekstovi prikazuju izvorne govornike koji opisuju svakodnevne životne situacije, recitiraju pjesme, zagonetke, molitve, recepte… Može se raditi i o razgovoru dvaju ili više izvornih govornika turopoljskog dijalekta, koji je 2017. godine postao zaštićeno kulturno dobro Hrvatske, a sve skupa može se snimati i mobitelom, bez visokih tehnoloških zahtjeva.

Uz video, treba ispuniti i Izjavu o suglasnosti za korištenje, pa sve do poslati na adresu natjecaj.kultura@gorica.hr. Najbolji će, kažu iz organizacije Dana europske baštine, dobiti i nagrade.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno