Poveži se s nama

Vijesti

Sveti Nikola posjetio Pleso i Veliku Mlaku

Objavljeno

Sveti Nikola ovog je vikenda imao pune ruke posla. Posjetio je mnoga mjesta, a između ostalih sinoć je bio na Plesu i Velikoj Mlaki.

U prostoru Društvenog doma pripremljen je doček Svetog Nikole u organizaciji Društva žena Pleso. U sklopu programa održana je i prigodna priredba koju su za sve gledatelje pripremila Pleška djeca nakon koje su podijeljeni darovi najmlađima, te fotografiranje kojem se pridružio i Krampus.

A dobra djeca iz udomiteljskih obitelji i djeca hrvatskih branitelja također su nestrpljivo čekala Svetog Nikolu koji je došao u punu dvoranu Doma u Velikoj Mlaki i svima podijelio slatke poklone. Pratio ga je Krampus koji je djeci umjesto šiba dijelio bombone. Zeleni Vilenjak je dječicu posebno razveselio balonima. Uz prigodni program i nastup mađioničara i djece iz KUD-a Velika Mlaka djeca su se proveselila, naplesala i nasmijala.

Priredbu su partnerski organizirale Udruga udomitelja „Toplo srce“ i Udruga veterana Domovinskog rata Velika Gorica. Priredba i slatki pokloni organizirana je zahvaljujući sponzorstvu Grada Velike Gorice, Sberbanke, Udruge „ Zmaj Anđelko pomaže djeci“ iz Zagreba i gospodina Gorana Čučkovića.

„I iduće godine planiramo organizirati priredbu i doček Svetog Nikole i na taj način razveseliti našu djecu.“ poručuju iz Udruge udomitelja „Toplo srce“ i Udruge veterana Domovinskog rata Velika Gorica.

Galerija fotografija:

Vijesti

FOTO Martinje umirovljenika u Kobiliću i 50. obljetnica braka supružnika Brkić

Objavljeno

on

Blagdan Sv. Martina, Martinje, proslavljeno je diljem Turopolja i Vukomeričkih gorica ceremonijalom simboličnog prevođenja mošta u mlado vino (”krštenje vina”). U Kobiliću je tradicionalnu manifestaciju organizirala Udruga umirovljenika Podružnice Kobilić u Vatrogasnom domu. Prema riječima organizatora tražila se karta više, ali nije bilo moguće svima udovoljiti, iako je kapacitet domskog prostora bio posve ispunjen. KUD Veleševec je pjesmom i plesom otvorio feštu, a onda je estradnu binu preuzeo glazbeni duo ”Ti i ja” (Damir Pučko).

Iznenađenje večeri bila je čestitka bračnom paru Brkić, Ljubi i Draganu, za 50. obljetnicu braka (brak su sklopili 10.11.1968.)! Uručeni su im prigodni pokloni, kao i nekoliko ispunjenih muzičkih želja. Ceremonijal krštenja mošta u mlado vino, špelanciju, vodio je u svom poznatom pjesničko-duhovitom stilu Stjepan Vitez, nadaleko poznati pučki pjesnik iz Kobilića. Ostatak večeri i duga noć protekli su u pjesmi, plesu, uživanju u jelu i piću te prijateljskom druženju.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

Vozači i pješaci pod povećalom policije

Pješaci su najranjivija skupina sudionika u prometu

Objavljeno

on

Velikogorička policija za sutra je najavila preventivno represivnu akciju „Zaštita pješaka“. Akcija će se provoditi od 9 do 17 sati na području grada gdje najviše dolazi do stradavanja pješaka.

“Cilj akcije je poštivanje prometnih propisa od strane pješaka glede prelaska kolnika preko obilježenog pješačkog prijelaza i mimo njega kao i nepropuštanje pješaka od strane vozača na pješačkom prijelazu i mimo njega”, stoji u priopćenju policije, u kojem se ističe kako su pješaci najranjivija skupina sudionika u prometu.

Nastavi čitati

Kultura

Sve tajne glagoljice otkrili i prije desetog rođendana

Povodom mjeseca hrvatske knjige Knjižnica Velika Gorica organizirala je radionicu o glagoljici za učenike trećeg razreda iz Osnovne škole Nikole Hribara

Objavljeno

on

Radoznala dječica u čudu su gledala u sva ta neobična slova, likove i oblike, ali samo na kratko. Učenici trećeg razreda iz Osnovne škole Nikole Hribara došli su u prostor Knjižnice Velika Gorica kako bi doznali o čemu je tu riječ, a u tome su im pomogli knjižničari Mihaela Cajner Petrinec i Matija Katulić. Povod je činjenica što je upravo u tijeku Mjesec hrvatske knjige, a glagoljica je uvijek dovoljno misteriozna da bi bila zaimljiva i najmlađima.

– Uz kraće izlaganje o glagoljici, u praktičnom dijelu djeca su izrađivala bookmarkere s motivima i slovima glagoljice te vježbala pisanje i odgonetavanje slova i riječi – kažu iz knjižnice.

Riječ je, dakle, o djeci koja imaju osam, najviše devet godina, no očito nikad nije prerano da bi se naučilo nešto o povijesti našega pisma i jezika. Pa su djeca tako doznala da je glagoljica staroslavensko pismo koje nastalo sredinom 9. stoljeća, a u ovim se krajevima zadržalo sve do 19. stoljeća, iako ju je već tristotinjak godina ranije počela potiskivati latinica. No nju su djeca već potpuno savladala, pa zašto se ne pozabaviti malo i glagoljicom…

Nastavi čitati

Reporter 377 - 08.11.2018.

Facebook

Izdvojeno