Poveži se s nama

HOTNEWS

Svečano proslavljen Dan Općine Pokupsko

Objavljeno

Izuzetno svečano bilo je jučer na proslavi Dana Općine Pokupsko i Blagdana Velike Gospe, protokol je bio pun, uvaženi gosti u prvom redu, dodjela unikatnih povelja dvojici novih članova u ”Kući počasnih građanina Općine Pokupsko”. Glazbeni program brižljivo je izabran za ovu prigodu, izvođači također. Prije svečane sjednice Općinskog vijeća Općine Pokupsko delegacija (načelnik, vijećnici, predsjednici mjesnih odbora, predstavnici mjesnih udruga, saborski zastupnici, načelnici iz drugih općina) položila je vijence poginulima u domovinskom ratu na mjesnom groblju kod središnjeg križa i kod biste dr. Franje Tuđmana ispred općinske zgrade.

Dan općine Pokupsko (12)
Uvaženi gosti
Sjednica je u Općinskoj vijećnici otvorena državnom himnom u izvedbi velikogoričke klape Leggiero i minutom šutnje u čast svima poginulima za Hrvatsku i prvog predsjednika neovisne Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana. Nakon toga voditeljica Sandra Blažinčić pozdravila je uvažene goste, između ostalih, predsjednika Županijske skupštine Zagrebačke županije i saborskog zastupnika Dražena Bošnjakovića, saborskog zastupnika Dragu Prgometa, gradonačelnika grada Gline Stjepana Kostanjevića, načelnike Općina Nijemci, Rugvica, Klinča Sela, Pisarovina, Orle, Dubravica i Kravarsko, te Julija Domca, Velimira Šegona i ravnateljicu Osnovne Škole Pokupsko Šteficu Facko Vrban.

Klapa Leggiero
Domac i Šegon počasni građani Općine Pokupsko
Općina Pokupsko za svoju 21. obljetnicu utemeljenja nije štedjela s priznanjima, zahvalnice su dodijeljene svima mjesnim odborima, mjesnim udrugama, zaslužnim općinskim djelatnicima, ravnateljici Osnovne škole Pokupsko i paraolimpijcu Velimiru Šandoru.
Dva priznanja se posebno ističu, unikatne povelje počasnih građanina Općine Pokupsko, dodijeljene su doktoru znanosti Juliju Domcu, ravnatelju Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske i magistru znanosti Velimiru Šegonu, zamjeniku Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske.

Velimir Šandor

Velimir Šandor

Nakon što je diplomirao i doktorirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilištva u Zagrebu, dr.sc. Julije Domac ostvario je sjajnu karijeru znanstvenika protkanu brojnim i prestižnim nagradama (primjerice, godine 2002. primio je Državnu nagradu za Biomass Junior Award u povodu 2. Svjetske konferencije Biomass for Energy, Industrie and Climate Protection, te 2005. i godišnju nagradu Zaklade Hrvoje Požar za popularizaciju energetike). Od 2007. do 2009. za Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta vodio je znanstveni program ‘Mogućnosti i učinci obnovljih izvora energije’. Od 2008. prvi je ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, a od 2013. predsjednik je Europskog udruženja regija i energetskih agencija za energiju i okoliš – FEDERANE, sa sjedištem u Bruxellesu. Suradnja s Općinom Pokupskom krunisana je realizacijom ‘Projekta toplane na biomasu’, prve općinske toplane ovakvog tipa u Republici Hrvatskoj. Na temelju spomenutog projekta Općina Pokupsko primila je prestižnu nagradu EUSEW (Bruxelles, 14. lipnja 2016.), koja se svake godine dodjeljuje u povodu Europskog tjedna održivog korištenja energije.

Velimir Šegon

Velimir Šegon

Velimir Šegon diplomirao je i magistrirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu na smjeru Energetske tehnologije. Godine 1998. i 2000. bio je na usavršavanju na University of Pisa, područje nuklearnih elektrana. Usavršavao se 2004. na Austrijskoj energetskoj agenciji na polju sustava područnog grijanja na biomasu. Od 2008. obnaša dužnost zamjenika ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske u kojoj koordinira provedbu niza projekata iskorištavanja obnovljiv izvora energije, povećanja energetske učinkovitosti te djeluje kao predstavnik Uprave za kvalitetu u sklopu sustava kontrole kvalitete. Svojim dosljednim zalaganjem pridonio je realizaciji projekta ‘Izgradnja sustava područnog grijanja iz kotlovnice ložene na biomasu u Pokupskom’, s ciljem zamjene fosilnih goriva s obnovljivim izvorima energije, kao preduvjet za održivi razvoj i poboljšanje kvalitete života lokalnog stanovništva te energetsku samostalnost.

Glazbeni program
Osim izvedbe Lijepe naše, klapa Leggiero (djeluje od lipnja 2014. kao šesteročlani muški vokalni ansabl) izvela je jednu od najljepših i najpopularnijih kajkavskih popevki ”Vu plavem trnacu”, te fragment iz iz opere ”Nikola Šubić Zrinski” Ivana pl. Zajca. Josipa Gvozdanić (Gladovec Kravarski), studentica solo pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i dobitnica ovogodišnje županijske nagrade, otpjevala je ”Kesni čas” (autor Zlatko Kamenjarin), uz klavirsku pratnju pijanistice Kosjenke. Zajedno s klapom Leggiero izvela je skladbu ”Kupom plovi lajdica” (autori Božidar Škrinjarić i Ivan Potočnik). Na kraju su svi u općinskoj vijećnici zapjevali ”Zdravo Djevo”! Nakon službenog dijela svečanosti uslijedio je domjenak za uzvanike u Lovačkoj kući Pokupsko.
Kulturno-zabavni i sportski program
Veliki broj žitelja Pokupskog i okolnih mjesta uživali su u poslijepodnevnom programu na Plaži odnosno ŠRC Stari grad. Udruga umirovljenika Općine Pokupskog slavila je svoj dan, plesala i pjevala zajedno sa svojim bendom ”Sijedi bećari”, a kasnije je svirka i pjesma Luna Banda i Dinacorda raspoloženje dovela do vrhunca. Sportski program ispunilo je natjecanje u odbojci na pijesku i malonogometni turnir od jedanaest ekipa. Prijepodne su djeca okončali svoje natjecanje u ribolovu i dobili zaslužene nagrade.

 

galerija fotografija

HOTNEWS

Gradski vijećnici izglasali Proračun za 2022.godinu koji iznosi nešto više od 633 milijuna kuna

Nakon višesatne rasprave, prijedlog proračuna ipak je prihvaćen većinom glasova …

Objavljeno

on

Četvrta sjednica Gradskog vijeća Grada Velika Gorica i ovoga je puta započela stankom i konferencijom za medije, sazvane od strane oporbenog vijećnika SDP-ovog Ive Jelušića, a kao razlog istaknuo je primjedbu na poslovnik, navodeći kako četiri točke na prošloj sjednici nisu bile u skladu s poslovnikom i procedurom.

-To su točka Odluka o lokalnim porezima, Odluka o obnovi zgrade javne namjene područne škole u Dubrancu, suglasnost Grada za sklapanje ugovora s tvrtkom DENAL i točka 31. gdje naziv točke nije odgovarao materijalu. Kada je Odbor za statut to konstatirao, predsjednik je trebao tražiti od predlagatelja da akt uskladi s poslovnikom, da se promjeni ili izmjeni. S obzirom da to nije učinjeno, napravljen je propust – kazao je Jelušić te dodao kako je to nedopustivo, nije u skladu s poslovnikom, protupropisno i nije u skladu s demokratskom procedurom.

30.11.2021. – Velika Gorica – 4.Sjednica Gradskog vijeća Grada Velika Gorica- foto: Cityportal.hr/Petra Škrinjarić

Pri povratku u Vijećnicu, Jelušić je rekao razlog sazivanja konferencije za medije ostalim vijećnicima te je tom prilikom zatražio ostavku predsjednika Darka Bekića, na što on nije reagirao već je nastavio voditi sjednicu.

Prije izglasavanja dnevnog reda, gradonačelnik Krešimir Ačkar zatražio je da se po hitnom postupku na dnevni red uvrste dvije točke, a to je Obveza plaćanja poreza na potrošnju i izmjena Odluke o lokalnim porezima.

SDP-ov Ivo Jelušić, na to je imao primjedbu te je istaknuo kako svaka točka mora proći Odbor za statutarna prava i ponovno predložio stanku za sastanak Odbora, što je u konačnici i uvaženo i odrađeno. Nakon što se Odbor usuglasio, točke su uvrštene u dveni red koji je na kraju izglasan jednoglasno.

Nakon nešto više od sat vremena uslijedio je i aktualni sat gdje su vijećnici postavljali pitanja vezana uz planiranje povećanja vrtićkih kapaciteta, suradnju s vijećnicima Gradskih četvrti, Tržni centar, posude za biootpad, o dobivenim sredstvima iz EU fondova…

30.11.2021. – Velika Gorica – 4.Sjednica Gradskog vijeća Grada Velika Gorica- foto: Cityportal.hr/Petra Škrinjarić

Proračun za 2022.godinu težak više od 633 milijuna kuna

Vijećnici goričkog Gradskog vijeća usvojili su prijedlog proračuna za 2022.godinu s projekcijama za 2023. i 2024.godinu. O detaljima prijedloga proračuna po stavkama, vijećnike je upoznala pročelnica Upravnog odjela za financije Žaneta Štefančić ističući kako se za 2022. godinu planiraju prihodi i primitci u iznosu od 632.447.855 kuna te rashodi i izdatci u visini od 633.570.595 kuna. Razlika u visini planiranih prihoda i rashoda u visini od 1.122.740 kuna predstavlja prijenos planiranog viška iz 2021. godine kojeg čini višak prihoda proračunskih korisnika.

– Ovaj proračun je razvojan i usmjeren na potrebe građana, zadovoljstvo osnovnih životnih uvjeta, ali i sveukupni gospodarski rast Velike Gorice. S ponosom ističem i kako je ugovoreni iznos sredstava iz državnog proračuna i europskih fondova 43,5 milijuna kuna – istaknuo je gradonačelnik Ačkar.

Više o prijedlogu proračuna pisali smo ovdje.

Po završetku izlaganja gradonačelnika Ačkara i pročelnice Štefančić, na red je došla rasprava vijećnika. Svoje nezadovoljstvo Proračunom, prvi je izrazio SDP-ov Ivo Jelušić koji ga je nazvao netransparentnim, nerealnim, neodgovornim i bešćutnim prema građanima.

30.11.2021. – Velika Gorica – 4.Sjednica Gradskog vijeća Grada Velika Gorica- foto: Cityportal.hr/Petra Škrinjarić

Potom se u raspravu uključio MOST-ov Zoran Lovrić, koji smatra kako je proračun nečitljiv i nejasan. Njegov stranački kolega Damir Slojšek istaknuo je kako MOST i HSP neće podržati ovaj proračun te je dodao kako su u planu imali staviti tri amandmana na proračun vezanih uz financiranje vrtića, polivalentnog igrališta te igrališta u GČ Hrvatski velikani, ali kažu kako oni nakon pregleda kod pročelnice nisu prošli.

Zvonimir Lovrić, ispred Domovinskog pokreta, istakuo je kako on proračun neće hvaliti niti kuditi, ali će pomno pratiti njegovo izvršavanje.

Ispred kluba HDZ-a za riječ se javila Marjana Kuliš koja je pohvalila je uključivanje građana u izradu proračuna putem ankete te naglasila kako je to zasigurno dobra praksa koju treba nastaviti.

– Vidimo da je proračun napravljen u skladu s velikom većinom zahtjeva građana i stavovima u koji su oni bili uključeni. Treba istaknuti i pohvaliti da su prijedlogom proračuna osigurana financijska sredstva koja prate i podržavaju projekte o kojima se pričalo i koji su bili najavljeni. Prije svega mislim na prometnice i infrastrukturu – istaknula je Kuliš nazvavši proračun, proračunom cetstogradnje.

– Nikako ne smijemo zaboraviti činjenicu da proračun mora biti optimističan i dinamičan, posložen i koncipiran na način da nikako ne smije biti kočnica razvoju jednog grada. Mislim da imamo jedan takav proračun koji je razvojan i ostvariv – zaključila je Kuliš.

Nakon višesatne rasprave, prijedlog proračuna ipak je prihvaćen većinom glasova i to 16 ZA, 9 PROTIV i jedan SUZDRŽAN.

30.11.2021. – Velika Gorica – 4.Sjednica Gradskog vijeća Grada Velika Gorica- foto: Cityportal.hr/Petra Škrinjarić

 

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Na drugu akciju pošumljavanja u Turopoljskom lugu pozvani i građani

Za one koji nemaju vlastiti prijevoz organizator će osigurati autobus.

Objavljeno

on

Turopoljska udruga skauta „Tur“ u subotu, 04. prosinca 2021. godine organizira drugu akciju pošumljavanja u Turopoljskom lugu. Poziv na zajedničko ekološko
djelovanje, u suradnji s Hrvatskim šumama, upućuju i građanima Velike Gorice.

-Predstojeću subotu na sadilištu pored lugarnice Čardak u Turopoljskom lugu
okupit će se učenici Osnovne škole Mihaela Šiloboda i izviđači iz Svetog Martina
pod Okićem te članovi Turopoljske udruge skauta „Tur“, njihovi roditelji i ostali
zainteresirani građani koji žele pomoći izviđačima u provedbi ekološkog dijela
ovog projekta, koji za cilj ima povećanja šumskog fonda i veću moć apsorpcije
štetnih plinova iz okoliša, na širem velikogoričkom području, odnosno na
području Zagrebačke županije-kaže Alen Konjević, predsjednik Udruge.

Na pošumljavanju se očekuje velik broj najavljenih sudionika, pa su organizatori
predvidjeli dolazak i provedbu aktivnosti u dva termina.

U 9 sati s pošumljavanjem će započeti djeca: izviđači iz Velike Gorice, Svetog
Martina pod Okićem i učenici tamošnje osnovne škole te izviđači iz Siska, u
okviru projekta Prijatelj prirode. Po završetku sadnje za izviđače i učenike OŠ
Mihaela Šiloboda organiziran će biti izlet s ciljem upoznavanja kulturnih
znamenitosti i tradicijskog drvenog graditeljstva u Turopolju.

Uz očekivani dolazak zainteresiranih građana do lugarnice Čardak (u neposrednoj
blizini Kaznionice u Turopolju) osobnim vozilima, za one koji nemaju vlastiti
prijevoz organizator će osigurati autobus koji će prema Turopoljskom lugu poći
iz Velike Gorice u 9:30 sati s autobusnog ugibališta u Školskoj ulici.

Dolazak odraslih sudionika, zainteresiranih građana, prijatelja i roditelja izviđača, koji će nastaviti sadnju kada se djeca umore predviđen je oko 10 sati, kako bi se smanjio broj osoba koje će istovremeno biti na sadilištu, a u cilju smanjenja opasnosti od prijenosa koronavirusa. Pošumljavanje je planirano otprilike do 13 sati.

-Važno je napomenuti da konfiguracija terena, šumska krčevina s dubokim
kolotrazima ispunjenim vodom te obrasla visokom travom nije pogodna za malu
djecu, stoga sudionike molimo da ne dovode djecu mlađu od 11 godina-kaže Konjević.

Cilj je kroz dvije akcije pošumljavanja u Turopoljskom lugu zasaditi ukupno 2.000
sadnica mladog hrasta lužnjaka, čime će izviđači pomoći vrijednim djelatnicima i
kooperantima Hrvatskih šuma u obnovi šumskog fonda. Riječ je o pomlađivanju
šume na području Turopoljskog luga nakon izvršene čiste sječe po isteku
životnog vijeka stabala, koja su dala svoj maksimum u biološko-ekološkom smislu
ili su oštećena utjecajem nametnika i invazivnih vrsta.


Za sudjelovanje u pošumljavanju važno je dobro se obući: slojevito i toplo, obuti
čvrstu nepromočivu obuću (gumene čizme ili gojzerice) i obuću za preobuku prije
ulaska u autobus te ponijeti kišnu kabanicu, za slučaj iznenadne kiše. Organizator
će za sve sudionike pripremiti alat i zaštitne rukavice.

Za sve prijavljene sudionike organiziran će biti ručak i osvježenje tijekom dana.
Prijavu, odnosno najavu dolaska moguće je napraviti telefonski na broj
091/2530-039 ili na e-mail adresu: alen.konjevic.vg@gmail.com, najkasnije do
četvrtka, 02.prosinca 2021. godine.

Projekt “Prijatelj šume” edukativno-ekološki je projekt koji Turopoljska udruga
skauta “Tur” provodi uz financijsku potporu Zagrebačke županije. U okviru
projekta do sada je izvedeno deset edukativnih radionica za učenike osnovnih
škola na području Velike Gorice i Svetog Martina pod Okićem, a učenici
velikogoričkih osnovnih škola nakon toga su, 17. studenog već odradili prvu
projektom planiranu akciju pošumljavanja.

Nastavi čitati

HOTNEWS

U tijeku pilot projekt koji vodi prema smanjenju cijene grijanja

Proces je to koji dugo traje ističe gradonačelnik Ačkar.

Objavljeno

on

Temperature na termometrima sve su niže, sezona grijanja je počela, a poznato je da uz Osijek i Sisak, Velika Gorica ima najskuplje grijanje. Vijećnika Zorana Lovrića danas je na Aktualnom satu 4.sjednice Gradskog vijeća zanimalo što se napravilo po pitanju smanjenja grijanja s HEP Toplinarstvom, gdje je zapelo i kad će građani dobiti manje račune, odnosno onoliko koliko potroše.

-Kada je u pitanju grijanje to je jedan vrlo zahtjevan i kompleksan problem koji se tiče i vašeg kvarta i od kojeg ne bježimo. Napravili smo pilot projekt koji je dosta dobar. Međutim, neko vrijeme otkada smo počeli to raditi, zasad vam mogu reći da se kvaliteta tog projekta nastavlja i da ćemo i dalje to raditi i sukladno preporuci struke koja će nam biti prezentirana te ćemo odreagirati i dati adekvatne odgovore na ovo skupo grijanje. Nažalost, to je proces koji dugo traje, ja bih volio da je brži i da je odmah na usluzi građanima. Vidite sada koliko i drugi energenti rastu pa idemo pogledati istini u oči i probati zaustaviti rast tih energenata, a i dati odgovor na ovo vaše pitanje. Samo da znate, nadamo da ovo neće biti samo pilot projekt nego da će uskoro postati sastavni dio pa čak i idućega proračuna- odgovorio je gradonačelnik Ačkar.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Proširuju se vrtićki kapaciteti u gradu, novi vrtić u VG Goričanki, iza Glazbene škole…

Za iduću godinu novi kapacitet je za 150 djece.

Objavljeno

on

Dječji vrtići česta su tema Aktualnog sata na sjednicama Gradskog vijeća, pa je tako bilo i danas, a ova tema danas je bila otvorena od strane vijećnika Vedrana Zobeca koji je istaknuo kako smo svjedoci da je posljednjih godina stanogradnja u našem gradu u punom zamahu, te da smo postali grad poželjan za život, a kako dolaze uglavnom mlade obitelji zanimalo ga je planira li se povećanje vrtićkih kapaciteta.

-Intencija je i ono što se već događa u našem gradu proteklih nekoliko godina je upravo to povećanje kapaciteta dječjih vrtića i dobro ste rekli da je pred nama jedna ekspanzija stanogradnje gdje uglavnom dolaze mlade obitelji s djecom i to najbolje osjetimo u našem Upravnom odjelu za predškolski odgoj, školstvo i sport, jer iziskuju svoje mjesto u vrtiću. Ono što planiramo na proljeće uz već novootvorene objekte, koje smo već spominjali od Selnice preko Lukavca je objekt u Maloj Buni koji treba biti otvoren na proljeće. U našem komunalnom centru Goričanka, u centru grada, zajedno u suradnji s direktorom Tomislavom Lukšićem, zadovoljili smo sve tehničke uvjete pa ćemo tamo dobiti još jedan dječji vrtić- rekao je Ačkar.

Također, gradonačelnik je istaknuo kako se na temelju plana proračuna nastavlja proširenje i obnova DV Žirek u Koprivničkoj, te je istaknuo kako je Nacionalni plan oporavka ponudio opciju te smo kao grad trenutno na poziciji prijave na natječaj za dječji vrtić iza Glazbene škole koji bi trebao u potpunosti zadovoljiti kapacitet.

-Za iduću godinu novi kapacitet je za 150 djece koji je trenutno potreban u upisnome roku koji je u proračunu koji trebate izglasati. Trudit ćemo se da putem Nacionalnog plana oporavka povučemo sredstva jer to je stvar gradonačelnika i sposobnosti njegove gradske uprave jer je ta dodana vrijednost koja čini različitim grad od grada- zaključio je Ačkar.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Radi bolje suradnje najavljen sastanak predstavnika grada s vijećnicima Gradskih četvrti

Gradonačelnik je predložio izlazak na teren prije nadolazećih blagdana kako bi se obavio preliminarni sastanak.

Objavljeno

on

Četvrta sjednica Gradskog vijeća uobičajeno je započela usvajanjem dnevnog reda nakon čega je uslijedio Aktualni sat koji je s dva pitanja otvorio vijećnik Lucijan Maslać, istaknuvši da su ista već upućena pisanim putem od strane Vijeća Gradske četvrti Miljenko Granić gradonačelniku kao i svim gradskim vijećnicima koji žive u toj četvrti.

-U jednome je tema izrada registra svih komunalnih radova u tekućoj godini kako bi u bilo kojem trenutku imali odgovor našim sugrađanima gdje se što radi i kakav je plan završetka. U drugome je tema zamolba za boljom suradnjom s gradskom četvrti, te da očekuju da ih Grad konzultira kada nešto planira raditi na području naše gradske četvrti, a da to nije bilo dio plana četvrti koji je ranije donesen-rekao je Maslać, te je zamolio odgovor na prijedlog sastanka gradonačelnika s predsjednicima vijeća Gradskih četvrti i Mjesnih odbora kako bi dogovorili efikasniji način suradnje.

Odgovore je uputio gradonačelnik Krešimir Ačkar rekavši kako se u proračunu koji se danas nalazi pred vijećnicima nalazi i okvirni plan radova, ali i da tu postoje i male komunalne akcije od 5,5 milijuna kuna iz područja mjesne samouprave koje su podložne upravo dogovorima s Vijećima Gradske četvrti.

-Plan radova kada je u pitanju vaša gradska četvrt i plan sastanka s vijećima gradskih četvrti je neosporan i neupitan i treba se dogoditi. Predložio bih radi specifičnosti situacije i minucioznog pristupa, obzirom da GČ Miljenko Granić nema iste probleme kao ostale Gradske četvrti da čak i prije nadolazećih blagdana izađemo na tren i obavimo preliminarni sastanak u skladu sa svime što će se događati u vašoj četvrti. Također mislim da bi bilo dobro da svaka Gradska četvrt bude zasebno na tom sastanku- odgovorio je gradonačelnik Ačkar.

Nastavi čitati

Reporter 410 - 17.11.2021.

Facebook

Izdvojeno