Poveži se s nama

Sport

Svakome po bod! Istra namučila Goricu, Hamad spasio u svom debiju

Nogometaši Gorice odigrali su 1-1 s Istrom 1961 na svom stadionu u utakmici u kojoj su brzo uletjeli u rezultatski minus, početkom nastavka izjednačili preko švedskog Iračanina Jiloana Hamada, a na kraju je remi ispao kao najrealniji rezultat…

Objavljeno

Predvođena domaćim čovjekom, trenerom Ivanom Prelecom, Istra je došla na gostovanje u Veliku Goricu s jasnim planom da zagorča život Sergeju Jakiroviću i njegovim igračima, a nakon 90 minuta nogometa na Gradskom stadionu u tome je velikim dijelom i uspjela. Gorica je odigrala slabo prvo i vrlo dobro drugo poluvrijeme, prijetila, ali se i spašavala, što će reći da je ovaj jedan osvojeni bod zapravo i dobar. Ako ništa drugo, ovakav ishod djeluje prilično realno s obzirom na viđeno na terenu.

Nije Gorica dobro izgledala u prvom dijelu, baš nije, jer tih 45 minuta zapravo se odvijalo točno onako kako je pisalo u idealnom scenariju gostujućeg trenera Preleca. Doduše, počelo je prilikom za domaći sastav već u drugoj minuti, točnije udarcem Michala Maslowskog u donji lijevi kut Istrina gola. Golman Istre Ivan Čondrić uspio je to nekako zaustaviti, a njegova momčad povela je već nakon pet minuta igre. Ponovo je koban bio korner, iz kojeg su Puljani odigrali kombinaciju okončanu nabacivanjem Šime Gržana te visokim skokom i udarcem glavom stopera Petra Bosančića. Hladan tuš već na početku i upravo ono što su gosti željeli…

Nakon vodstva se Istra povukla u svojih 30-ak metara, Gorica je potpuno preuzela inicijativu i uzela loptu u svoje noge, ali malo se toga iz te dominacije rodilo. Tražili su Goričani jedanaesterac nakon što je udarac Matije Dvornekovića, činilo se, rukom zaustavio Markus Pavić, no sudac Ivan Bebek odlučio je prešutjeti ovu situaciju. Nažalost po Goricu, bilo je to i praktički sve od opasnih situacija u cijelom prvom poluvremenu. Ljutio se trener Sergej Jakirović, mahao rukama u nevjerici gledajući nemoć svoje momčadi i bilo je jasno da će nakon odmora Gorica istrčati s nešto drukčijom idejom igre.

To se i dogodilo, novi igrač Dario Čanađija ušao je umjesto Marija Marine, Suk i Maslowski zamijenili su mjesta, a te su se pretumbacije vrlo brzo pokazale učinkovitima. Prvo je Čanađija pokušao udarcem iz daljine, šut s dvadesetak metara otišao je malo pokraj gola, a onda je stiglo i izjednačenje. Maslowski je sjajno proigrao drugog debitanta u goričkom dresu, Jiloana Hamada, a švedski Iračanin lijepo je “stisnuo” loptu i od stative je poslao u mrežu Istre za 1-1.
I nakon toga se Gorica, bitno odlučnija i konkretnija nego u prvom dijelu, pokazala u puno boljem svjetlu. Istra više nije toliko rigorozno stajala u defenzivi, otvaralo se nešto više prostora, a malo je nedostajalo da Gorica to i iskoristi. Preko Zwolinskog, koji je malo zakasnio na Hamadovo proigravanja, pa preko Čabraje iz slobodnog udarca, pa iz još nekoliko opasnih situacija… Nije bezopasna bila ni Istra, no ukupni dojam govorio je kako je domaći sastav puno bliže tome drugome golu, iako su šanse Fuentesa i Gržana bile jako, jako opasne… Prvi je promašio cijeli gol, drugome je sjajno obranio strandardno odlični Kahlina.

Uspjela je Gorica i zabiti u 84. minuti, skočilo je svih 2500 gledatelja na tribinama, ali pomoćni sudac podigao je zastavicu i označio zaleđe nakon što je Steenvoorden glavom poslao loptu u mrežu. Imala je u samoj završnici Istra još jednu šansu, no drugi, pobjednički gol puno je aktivnije pokušavala zabiti Gorica. Nažalost, to se do kraja nije dogodilo, ni tri minute sudačke nadoknade nisu bile dovoljne da se stanje na semaforu promijeni. I na kraju, svakome po bod. Kojim, dojam je ovako na prvu, neće oduševljeni biti ni jedni ni drugi. Vidjelo se to i po govoru tijela igrača obje momčadi u trenutku kad je sudac Bebek označio kraj…

Gorica je tako, nakon poraza na Poljudu, uzela osmi domaći bod ove sezone, uz svojevrsni paradoks da je dobivala utakmice protiv zvučnih protivnika, Rijeke i Osijeka, a po jedan bod uzimala protiv Intera i sad Istre. Sljedeće na redu je gostovanje kod Varaždina, nakon kojeg slijedi i završetak prijelaznog roka, ali i stanka zbog obaveza reprezentacije. Nakon koje će na red doći domaći ogled s Lokomotivom… Prije svega toga će Gorica odraditi utakmicu kupa, u kojoj će joj već ove srijede protivnik biti trećeligaš Zagorec iz Krapine.

Kultura

FOTO Mažoretkinje PK Barbara vratile se s medaljama iz Moskve

Objavljeno

on

15.-17.11.2019. Moskva. 10. Grand Prix, Festival AVANGARD Open. Foto: HUMT

Mažoretkinje Plesnog kluba Barbara (Veliko Polje/Velika Mlaka) vratile su se danas iz Moskve gdje su sudjelovale na 10. Grand Prixu u sklopu trodnevne manifestacije Festival AVANGARD Open (15.-17. studenog 2019.). Osim mažoretkinja PK Barbara iz Hrvatskog udruženja timova (HUMT) sudjelovale su još Triljske mažoretkinje (Trilj) i Petra Rakovac (PU Ritmokracija, Brdovec). U natjecateljskom dijelu Grand Prixa natjecalo se 28 timova iz Češke, Hrvatske, Kazahstana, Poljske i Rusije, izvedeno je ukupno 217 koreografija.

15.-17.11.2019. Moskva. 10. Grand Prix, Festival AVANGARD Open. Foto: HUMT

Predstavnice Hrvatske bile su vrlo uspješne u seniorskoj odnosno juniorskoj konkurenciji, osvojile su ukupno 10 medalja: 7 zlatnih, 2 srebrne i 1 brončanu. Mažoretkinje PK Barbara (2 zlata i 1 srebro) su u glavnom gradu Rusije osvojile dvije zlatne i jednu brončanu medalju. Najbolje su bile u konkurenciji seniorki u kategorijama ‘velika formacija štap – moderni’ i ‘štap classic’, a juniorka Ema Ružić osvojila je drugo mjesto u kategoriji ‘solo štap’.

15.-17.11.2019. Moskva. 10. Grand Prix, Festival AVANGARD Open. Foto: HUMT

Petra Rakovec (2 zlata i 1 bronca) je bila najbolja u kategorijama ‘solo 2 štapa’ i ‘zastavi’ te treća u ‘solo štap’. Triljske mažoretkinje su bile najbolje u seniorskoj konkurenciji u kategoriji ‘mini formacija štap’ i druge u ‘duo-trio štap’, dok su juniorke bile zlatne u kategorijama ‘mini formacija štap’ i ‘duo-tri štap’.

15.-17.11.2019. Moskva. 10. Grand Prix, Festival AVANGARD Open. Foto: HUMT

Osim dva natjecateljska dana Grand Prixa sudionici Festivala su imali u programu i tri Master Classa (seminari o twirlingu i mažoret plesu). Seminare su vodili priznati plesni eksperti: Monika Bergerova (Češka), Jean Michel Ruelle (Francuska) i Yonatan Orlov (Kanada).

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Sport

10. Savjetovanje o sportu

Objavljeno

on

ZAJEDNICA ŠPORTSKIH UDRUGA GRADA VELIKE GORICE ORGANIZIRALA JE 15./16. STUDENOG U TERMAMA JEZERČICA IZNIMNO ZANIMLJIVO SAVJETOVANJE

Savjetovanje je otvorio predsjednik Zajednice Goran Kovačić pozdravivši sve dionike. Među njima bili su Siniša Krajač, zamjenik glavnog tajnika HOO-a za lokalni šport; Fadila Gracin i Branko Radičević, viši stručni savjetnici Središnjeg državnog ureda za šport; Mirela Katalenac, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije; Mario Makarun, glavni tajnik Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije; Darko Ćopić i Neven Topolnjak, savjetnik za šport i pročelnik Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i šport Grada Velike Gorice; Domagoj Ilečić, pročelnik Upravnog odjela za investicije, poduzetništvo i EU Fondove Grada Velike Gorice, Ivica Barukčić, ravnatelj Ustanove za upravljanje športsko-rekreacijskim centrom Velika Gorica, te Dalibor Meić, član IO Nogometnog saveza Velika Gorica i predsjednik Komisije nogometnih sudaca Zagrebačke županije. Savjetovanje nisu propustili Damir Kužir, tajnik i Josip Sever, član Izvršnog odbora Zajednice sportskih udruga grada Lepoglave, a koji su dan ranije sa velikogoričkim športskim prijateljima bili i na savjetovanju HOO-a u Kninu.

Teško je  izdvojiti nešto od tematskih cjelina Savjetovanja, jer je sve odista bilo na visokoj razini promišljanja i prezentacije, sve jednako važno. Uvodno je Domagoj Zajec, trener i predsjednik Plivačkog kluba Gorica govorio o počecima, perspektivama i dugoročnim planovima njegovog kluba, da bi Igor Matić progovorio o ‘Borilačkom športu u Velikoj Gorici, uspješnost kroz žensku populaciju’. Tajana Obradović, dopredsjednica Maraton kluba Velika Gorica,  a kojoj su uvod dali predsjednik i tajnik kluba Darko Batković i Bruno Škrinjarić, pokušala je dati odgovor na pitanje ‘Je li Velika Gorica spremna i sposobna organizirati zaista veliku i međunarodnu športsku priredbu?’.

‘Natječaji Središnjeg državnog ureda za šport’, bila je tema predavanja koje su održali Fadila Gracin i Branko Radičević, viši stručni savjetnici SDUŠ-a. Upozorili su na kriterije, uvjete, pravila i rokove nekoliko natječaja gdje športske udruge mogu participirati, te načelno pristali da održe dodatnu Radionicu na zadanu temu za sve članice Zajednice športskih udruga grada Velike Gorice u što skorijem terminu. Rokovi za dostavu su vrlo rani, najkasniji do kraja veljače 2020.godine. Tema ‘Strategija razvoja športa Grada Velike Gorice 2020.-2025.’ tek je uvodno otvorena, a o njoj su govorili predsjednik i dopredsjednik Zajednice Goran Kovačić i Darko Blažinčić. Kako se čelnici Grada, uslijed obaveza, nisu pojavili na savjetovanju, zasigurno će o toj temi biti riječi već do kraja godine.

Mirela Katalenac, pročelnica županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport, naglasila je kvalitetnu suradnju sa Zajednicom športskih udruga grada Velike Gorice, te konstatirala da će, a temeljem dosad obavljenih i razgovora i dogovora, u razdoblju od 6 mjeseci krenuti u realizaciju poboljšanja uvjeta u Srednjoškolskoj športskoj dvorani, te da će se dodatno angažirati oko smanjenja cijena korištenja iste. Mario Makarun, glavni tajnik ZŠUIS Zagrebačke županije, istaknuo je da županijski proračun za šport raste, da se sjajna suradnja sa velikogoričkom Zajednicom nastavlja i da uzajamna skrb za šport i športaše na bilo kojoj razini mora biti osnovna zadaća svih športskih djelatnika.

Iznimno su zanimljive bile i tematske cjeline ‘Kvadrati parketa i travnjaka; kako dodatno poboljšati uvjete za rad’, i ‘Ponašanje roditelja, trenera i dionika u športu’, a koje je održala Ivana Cesarec, predsjednica Nogometnog kluba Dinamo Hidrel, inače profesorica engleskog jezika. Na obje teme diskusije, planovi i ciljevi biti će nastavljeni na nastavku Savjetovanja u prosincu 2019.godine.

Drugog se dana govorilo o ‘Članstvu u Zajednici športskih udruga grada Velike Gorice’, a konstatirano je da treba omogućiti udrugama koje su na ‘listi probnog roka’ da se pridruže u punopravno članstvo, iako one i danas kao pridružene ili privremene koriste besplatno Gradsku športsku dvoranu, obavljaju liječničke preglede u Športskoj ambulanti besplatno, te je njihovim članovima omogućen popust na velikogoričkom Veleučilištu.  ‘Stručno-pedagoški uvjeti u amaterskom nogomet’ bili su tema u kojoj je riječ uzeo i Dalibor Meić, predstavnik Nogometnog saveza Velika Gorica, istaknuvši da je moguće da savez pomogne kod osiguravanja i boljeg zapošljavanja trenera u amaterskim klubovima.  Na kraju drugog dana doneseni su zaključci koji će biti dostavljeni svim dionicima savjetovanja, ali je istaknuta i potreba da se nastavak održi što skorije, već do kraja 2019.godine, a po održanoj Radionici koju će Zajednica organizirati u suradnji sa Središnjim državnim uredom za šport. Još jedno iznimno uspješno i temama bogato Savjetovanje je iza velikogoričkih športskih djelatnika.

Izvor: ZŠU GVG

 

Nastavi čitati

Sport

Dalić pojačao Bišćana: Protiv Češke u Gorici igra i sjajni Josip Brekalo!

U ponedjeljak u 18 sati počinje utakmica između mladih reprezentacija Hrvatske i Češke, važan kvalifikacijski ogled kojem je domaćin Velika Gorica. Igrači i izbornik Igor Bišćan nadaju se lijepo popunjenim tribinama i velikoj podršci domaće publike…

Objavljeno

on

Vrijeme se konačno smirilo, odahnuli su i ljudi zaduženi za pripremu travnjaka na velikogoričkom stadionu, jer obilne i dosadne kiše opasno su prijetile da U-21 reprezentacije Hrvatske i Češke dočeka natopljen teren. To se ipak neće dogoditi, sunčana i topla nedjelja, pa onda i isti takav ponedjeljak, popravit će stanje po tom pitanju. I naši će mladi nogometaši imati sve uvjete da odigraju pravu utakmicu, da lopta ide onako kako oni to žele, po mogućnosti prema mreži gostiju iz Češke…

Kako bi se teren sačuvao za utakmicu, čak je i posljednji trening momčadi koju vodi Igor Bišćan prebačen u Kranjčevićevu, uz uvjerenje da se na velikogoričkom travnjaku ovi dečki ionako osjećaju kao doma. I da im taj jedan trening na terenu na kojem će se igrati neće previše nedostajati. U taboru “mini Vatrenih”, uostalom, vlada veliki optimizam, svi su naoružani neophodnih samopouzdanjem, koliko god Česima ide zasluženi respekt. Bit će ovo našim protivnicima prva gostujuća utakmica u kvalifikacijama za Euro, dosad su kao domaćini pobjeđivali Litvu i San Marino, a remizirali s Grčkom i Škotskom. Vrijeme je, složit ćemo se, za prvi poraz.

A da bi se to dogodilo, da bi Hrvatska uzela nove bodove, povezala i treću pobjedu nakon San Marine i Litve u gostima, Hrvatska će morati biti na visokoj razini. Pomoći će tome i priključivanje Josipa Brekala mladima, jer nakon odrađenog posla na Rujevici izbornik Zlatko Dalić poslao je napadača Wolfsburga kolegi Bišćanu, što automatski znači i da će Brekalo biti u početnih 11. Protiv Slovaka na Rujevici ušao je u nastavku, promijenio ritam igre, donio impuls koji je odveo do preokreta, a u svemu tome se nije potrošio baš toliko da ne bi mogao pomoći i mladima.

Početna postava Hrvatske tako bi mogla biti Šemper – Šutalo, Kalaica, Gvardiol, Bradarić – Moro, Lepinjica, Ivanušec – Ćuže, Musa, Brekalo, što govori da će se itekako imati koga vidjeti. Riječ je o igračima koji će vrlo brzo imati važne uloge i u A reprezentaciji, barem dobar dio njih, možda se ovdje negdje kriju i nasljednici današnjih zvijezda, Modrića, Perišić, Rakitića, Vide, Lovrena…

I svima njima, ostat će zabilježeno, dom je u ovoj fazi reprezentativne karijere upravo Velika Gorica. Posebno lijepo bilo bi da dečki pamte i pune tribine, dobru atmosferu, no u to valjda ne treba ni sumnjati.

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno