Poveži se s nama

HOTNEWS

Svakodnevne nepredviđene situacije usporavaju radove, ali za sad sve ide prema planu na izgradnji novog kružnog toka

Za sada sve teče predviđenom dinamikom i ako ne bude većih problema novi kružni tok mogao bi biti gotov i prije 11. rujna, koji je ugovoreni rok za završetak radova.

Objavljeno

Trenutno najveće gradilište u Velikoj Gorici nalazi se na križanju ulica Ljudevita Posavskog, Kolodvorske i Matice hrvatske. U utorak, 03.srpnja počeli su radovi na izgradnji kružnog toka, a radove izvodi VG Komunalac. U prva tri tjedna radova napravljen je ogroman posao, no isto tako svakoga dana javljaju se novi problemi i neplanirane poteškoće koje usporavaju posao, ali iz VG Komunalca ističu kako za sada sve teče predviđenom dinamikom i ako ne bude većih problema novi kružni tok mogao bi biti gotov i prije 11. rujna, koji je ugovoreni rok za završetak radova.

“Napravljeni su pripremni radovi, skinut je gornji sloj asfalta, uklonjeni su rubnjaci te je postavljena kompletna signalizacija.  Sve samo radili u koordinaciji s gradskim Upravnim odjelom za komunalne djelatnosti i promet i Policijskom postajom Velika Gorica, a sve kako bi maksimalno povećali sigurnost za naše sugrađane. Unatoč tome, u prvim danima pogažene su neke rampe, ali smo vrlo brzo postavili nove.” – poručuju iz VG Komunalca.

Radovi na izgradnji novog kružnog toka

Uz navedeno, napravljen je velik dio kanalizacije, radi se na oborinskoj, a obavljeno je i pola poslova što se tiče nove vode. „Izgradnja kružnog toka nam je ovogodišnji najveći ali i najzahtjevniji projekt. Naglašavam da je ovaj projekt izuzetno kompliciran te da skoro svakodnevno nailazimo na razne nepredvidive probleme kao što su stare neucrtane podzemne instalacije i sl. Rok koji imamo za završetak radova je rekordno kratak, ali unatoč svemu tome, za sada sve ide u skladu s planiranom dinamikom, a kružni tok mora – i biti će gotov u zadanom roku“. – rekao je Jurica Mihalj, predsjednik Uprave VG Komunalca.

“Kada napravimo nove cjevovode, tada slijedi njihovo ispitivanje kao i uzimanje uzoraka vode. Kad dođe potvrda da je voda ispravna, onda se tek na te cjevovode treba spojiti okolne zgrade i kuće. Znači svaku kuću s kanalizacijom na novu kanalizaciju, svaku kuću s vodom na novu vodu.” – ističu iz VG Komunalca.

Voditelja gradilišta Nikola Gelo u pratnji Jurice Mihalja

Projekt izgradnje kružnog toka prvi prioritet VG Komunalca

Kako smo već rekli, planirano je radove završiti i prije rokova, no nepredvidivih situacija je jako puno. Neki stariji cjevovodi relativno lako pucaju, više se ne koriste, a postavljeni su prije gotovo pedeset godina. Takvih slučajeva bilo je puno, pa su djelatnici VG Komunalca morali u vrlo kratkom roku  reagirati i sve sanirati kako ljudi u blizini gradilišta ne bi bili bez vode. Zbog takvih situacija gubi se i po pola dana. Uz već navedeno, zamijenit će se strujna mreža, nove instalacije za DTK, a postavit će se i rasvjeta na novim mjestima. Ukupno će se povući što u dijelu prometnice, što u pješačkom dijelu kao i na zelenim površinama, šest do sedam različitih mreža. Spomenute mreže provlače se između već postojećih, a to je izuzetno zahtjevan i osjetljiv posao.

„Sve naše ekipe koje su zadužene za spomenuti projekt, rade intenzivno i izuzetno odgovorno te u ovom trenutku mogu reći da smo svi zadovoljni kako radovi napreduju. Svjesni smo da ovi radovi, kao i privremena regulacija prometa, uzrokuju gužve na određenim prometnicama, a ponekad i nervozu. Ovim putem se našim sugrađanima na tome ispričavamo. Izgradnja kružnog toka trenutno je naš prvi prioritet te dajemo sve od sebe kako bi ga završili u što skorijem roku na zadovoljstvo svih Velikogoričana. Također, ovim putem se zahvaljujem svim našim sugrađanima u Velikoj Gorici na dosadašnjem razumijevanju i korektnosti“. – zaključuje Mihalj.

Sa završetkom radova pod zemljom, prijeći će se na gornje slojeve. Sve završava s dva sloja asfalta, a  sitne promjene očekuju stanovnike u Ulici Ljudevita Posavskog koji su pred samim kružnim tokom. Naime, promjene su samo kozmetičke, imat će drugačiji izlaz iz svojih dvorišta, a lokacija autobusne stanice će biti malo pomaknuta.

HOTNEWS

Beba iz okolice Vrbovca rođena noćas u vozilu Hitne medicine!

Novorođenče je smješteno u rodilište a majka je, obzirom na febrilitet i kašalj kao suspektne simptome, najprije prebačena u poseban dio bolnice za pacijente sa sumnjom na COVID-19.

Objavljeno

on

Na poziv dispečera, tim hitne medicine Zagrebačke županije iz Ispostave Vrbovec noćas u 22:40 sati je upućen na intervenciju kod trudnice kojoj je pukao vodenjak. Ekipa hitne medicinske pomoći s doktoricom Kristinom Vučemilo i medicinskim tehničarom Goranom Tvorićem, doznali su kako trudnica već dva tjedna kašlje, a u trenutku pregleda imala je i povišenu temperaturu. Epidemiološki nije bila u bliskom socijalnom kontaktu s osobama sumnjivim na COVID-19, a zadnji izlazak iz kuće je bio redovna kontrola. Medicinski tim Zagrebačke županije krenuo je prema KB Merkur, uz najavu da je porod u tijeku. Bolnički tim spremno je dočekao vozilo ispred bolnice na čelu s dr.med. Miom Buršić, specijalizanticom ginekologije. Zdrava djevojčica  rođena je u 23:15 sati u vozilu hitne medicinske službe ispred same bolnice. Novorođenče je smješteno u rodilište a majka je, obzirom na febrilitet i kašalj kao suspektne simptome, najprije prebačena u poseban dio bolnice za pacijente sa sumnjom na COVID-19. S obzirom na hitnost intervencije ni tim Hitne medicine Zagrebačke županije nije bio obučen u zaštitna odijela te su nakon predaje majke i djeteta u KB Merkur u dogovoru s epidemiologom u izolaciji čekali rezultate brisa na COVID-19.

Nakon testiranja je utvrđeno da majka nije pozitivna na COVID-19, te se s bebom uspješno oporavlja u KB Merkur!

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

HOTNEWS

COVID-19: 46 pozitivnih osoba na području Zagrebačke županije

Grad Sveta Nedelja ima najveći broj zaraženih.

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u petak 27.ožujka evidentirano je 46 osoba kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, njih oko 1.200 se nalazi u samoizolaciji, a jedna osoba je izliječena.

 Broj oboljelih prema ispostavama Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije:

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve stanovnike da poštuju upute Nacionalnog Stožera civilne zaštite jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze virusom COVID-19. Podsjećamo također da zbog velike preopterećenosti broja 112:

  1. Ukoliko zovete hitnu pomoć s FIKSNOG telefona nazovite 194 ili 6223 045
  2. Ukoliko zovete hitnu pomoć s MOBILNOG telefona nazovite 6223 045

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno