Poveži se s nama

CityLIGHTS

Studenti izrađuju bolid koji 100 km/h postiže za tri sekunde, a s njim će na međunarodnu utrku

Objavljeno

FSB Racing team je hrvatska momčad koja već 12 godina sudjeluje u natjecanju Formula Student pokrenutom 80-ih godina u Americi, a koje se zbog svoje atraktivnosti vrlo brzo proširilo i na ostatak svijeta. Radi se o najvećem studentskom natjecanju u brzini, vještini i konstrukciji bolida jednosjeda.

 

Ivan Marijanović (24) jedini je gorički član FSB Racing teama, a njegovi su zadaci izrada bregaste osovine koja bi trebala rezultirati većim momentom i snagom te simulacija na računalu kojom je cilj što više se približiti stvarnim uvjetima u motoru.

 

„Što se tiče aerodinamike samog bolida kopira se Formula 1. Promatra se što oni smisle te godine, ali uvijek pokušavamo nešto novo uvesti, tako da je i ovaj moj projekt nova stvar. Nisam čuo da netko do sad to radi i nadamo se da će to biti uspjeh“, kaže Ivan.

 

Do stotke za tri sekunde

 

Bolid izrađen po uzoru na Formulu 1 ubrzava do 100 kilometara na sat za tri sekunde. Zbog pravila natjecanja jurenje bolida ograničeno je na 160 kilometara na sat, no za upravljanje formulom potrebni su iskusni vozači, a ovaj voze profesionalci.

 

„Motor se uzima iz motocikla, ima 600 kubika, a što se s njim može napraviti ovisi o  nama. Ograničenje po pitanju motora je i promjer usisa kako ne bi mogli razvijati preveliku snagu, ali dosjetljivost je tu nama uvijek jača strana pa to okrenemo u svoju korist“, kaže Ivan.

 

Međunarodna rang lista

 

Formula Student ove godine će se održati u kolovozu u Njemačkoj i Mađarskoj, a bolidi moraju biti gotovi do kraja svibnja. Najbolji rezultat hrvatske ekipe je 10. mjesto u Silverstoneu, a nadaju se da će ove godine biti i puno bolji.

 

„Ne postoji klasična utrka kao u Formuli 1, tu postoje statički i dinamički eventi. U prvom se ocnjenjuje dizajn i konstrukcijske stvari koje su se radile na bolidu, a dinamički eventi su slalomi i utrka izdržljivosti koja se vozi 20 minuta“, objanio je Velikogoričanin Ivan Marijanović.

 

Formula StudentPostoji međunarodna rang lista Formule Student, hrvatska ekipa obično je na sredini, ali dogodi se i neki bolji rezultat. No, kako većina timova surađuje s autoindustrijom i ima znatno više financija od FSB Racing teama, Ivan kaže kako se ipak radi o jako dobrom rezultatu.

 

„Što se termin više bliži to je više neprospavanih noći, ali na kraju kad vidiš što si dobio to je najveći užitak. Kad taj bolid projuri pored tebe i, na kraju krajeva, osvojiš mjesto koje si zaslužio – to je najveća nagrada koju netko može htjeti u svemu tome. No, tu postoji i službeni podatak o tome što si radio i to je dokaz da si svoje znanje ispekao“, smatra Ivan Marijanović i dodaje kako se, osim izradom bolida, bavi i Brazilskom Jiu-Jitsom, uči njemački i radi.

 

Praksa na bolidu

 

Ivan se u FSB Racing team uključio kako bi pokušao iskoristiti teoretska znanja koja je do sada stekao i iskusiti praksu. U izradi bolida studentima pomažu profesori i brojni stručnjaci, a ove su godine surađivali i s Rimac automobilima.

 

„Svakog zanima brzina i utrke, svi spominju oktane, konje, motore, a zapravo bit Formule student nije utrka nego konstruiranje, znači stvoriti što bolji bolid. A sad, utrka to je test, a sva ta pozadina i ono što ljudi zapravo ne vide, to je cijela poanta. Cilj je probiti se do bolida Formule 1, a da li ću uspjeti vidjet ćemo“, kaže Ivan.

 

Više o FSB Racing teamu i ostalim članovima pročitajte na x-ica.com.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Pumptrack staza otvorena, stižu klupice i voda, a onda i staze za rolanje i skateboard

Majstori iz Slovenije svojim su vještinama obogatili otvorenje velikogoričke pumptrack staze, a v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar najavio je kako slijedi i nastavak ovoga projekta

Objavljeno

on

Čim je dovršena i puštena u funkciju, pumptrack staza postala je omiljeno okupljalište goričke djece. Smještena pokraj terena Panadić Sporta, u blizini dvorane i stadiona, praktički od prvog trenutka pokazala se kao veliki dobitak za naš grad. U subotu prijepodne staza je i službeno otvorena.

– Iznimno nas veseli što se odmah pokazalo da je ovaj projekt pun pogodak. Za to je dovoljan samo jedan pogled na ovu stazu, gdje djeca uživaju od ranoga jutra i znaju sve do navečer čekati svoju priliku da se provozaju – zadovoljno je konstatirao v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar, pa dodao:

– Ova pumptrack staza prva je faza, a u drugoj dolazi skate staza i staza za rolanje, odmah pokraj. U to idemo čim otkupimo jednu privatnu česticu, pa očekujem da ćemo sljedećeg proljeća otvoriti i taj, drugi dio ovog projekta. Sve skupa proteže se na 1700 metara kvadratnih, što ovu pumptrack stazu čini najvećim u Hrvatskoj i trećim u Europi. I nećemo stati s obogaćivanjem sadržaja za rekreaciju u našem gradu, osluškivat ćemo potrebe sugrađana i nastaviti u istom ritmu.

Cijena cijele ove priče je oko 750 tisuća kuna, no slijedi i nadogradnja ovog rekreacijskog centra. U planu je postavljanje klupica i pitke vode odmah uz stazu, a sljedeći korak bit će i sanitarni čvor.

– Smatramo to neophodnim za sportsko-rekreacijski sadržaj ovakve vrste. Ja se baš i nisam usudio provozati po ovoj stazi kad sam vidio koliko je zahtjevna, nisam dovoljno hrabar, ali vjerujem da će moj šestogodišnji sin za koju godinu uživati u ovome – sa smiješkom je govorio Ačkar pa naglasio:

– Još jednom moram apelirati na korisnike da koriste zaštitnu opremu, staza je vrlo izazovna i potreban je maksimalan oprez. Sigurnost mora biti ispred svega!

Otvaranje staze obogatilo je i društvo koje je u svemu tome malo duže nego Goričani. U Sloveniji je ova priča puno brže zaživjela, a glasnogovornik gostiju iz Ljubljane bio je Miha Glavič:

– Došli smo ovdje da otvorimo ovu vašu stazu i damo vašoj djeci neko osnovno znanje o našem sportu. Riječ je o interdisciplinarnom sportu, budući da u njemu mogu sudjelovati i romobili, i BMX-i, i skateboardi, i role, i mladi, i stari… U Europi i svijetu ovo je veliki hit, zato mi je posebno zadovoljstvo što smo danas ovdje, što se možemo zabavljati i natjecati. Kod ovakvih, asfaltiranih staza, prednost je što se ne mora previše održavati, za razliku od zemljanih. Ovo može biti zabava za sve još dugo godina!

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO: Dječje radosti na asfaltnom pumptrack poligonu

Objavljeno

on

21.03.2021. Velika Gorica. Pumptrack poligon za dječje radosti. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Veliki broj djece uživao je jučer (nedjelja, 21.ožujka 2021.) na novoizgrađenom pumptrack poligonu. Ponekad se činilo da je više djece (i roditelja) u ‘čekaonici’ na početku poligona, nego biciklista i ostalih malih rekreativaca na stazi. Izgledalo je u nekim trenucima da vlada nered na asfaltnoj površini, ali to je samo privid, jer svako dijete vozi svoju rutu. Grupa od 7-8 dječaka imala je čak nekakvu svoju fešticu – pjesma, pizza i sokovi.

21.03.2021. Velika Gorica. Pumptrack poligon za dječje radosti. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pumptrack je neprekidna petlja ravnina i uzvisina po kojoj se može voziti i bez pedaliranja. Oblik pumptracka omogućuje zabavnu, ali i sigurnu sportsku aktivnost, na površini koja može biti manja od košarkaškog terena. Asfaltni pumptrackovi pogodni su za sve veličine bicikala, skateboardova, koturaljki, skutera i slično.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Iskoristite zaboravljeno bogatstvo: Dođite na besplatnu procjenu u otkup zlata Auro Domus Velika Gorica

Dođite u poslovnicu Auro Domusa u Velikoj Gorici, na adresi Zagrebačka 15 i iskoristite mogućnost besplatne procjene

Objavljeno

on

Autor

Građani Velike Gorice često su bogatiji nego što misle! Na tavanima, u podrumima, u ladicama ormarića u spavaćim sobama skrivaju se predmeti koje je vrijeme učinilo iznimno vrijednima. Radi se o zlatnom nakitu i drugim predmetima od zlata i srebra. To mogu biti zlatni satovi, zlatni zubi i zubni lim, zlatnici i srebrnjaci, srebrnina i srebrni pribor za jelo… Sve što je napravljeno od plemenitih metala u proteklih 20 ili 30 godina doživjelo je značajno povećanje svoje vrijednosti.

Mnogi građani Velike Gorice to su već saznali i svoje bogatstvo unovčili u poslovnicama za otkup zlata. Auro Domus jedini je hrvatski profesionalni lanac specijaliziran upravo za tu djelatnost. Zahvaljujući činjenici da ima više od stotinu poslovnica diljem Hrvatske, dostupan je gotovo u svakom kutku naše zemlje. Pa tako i u Velikoj Gorici!

Auro Domus od svojih početaka klijentima nudi najpovoljnije cijene otkupa zlata, isplatu u gotovini i besplatnu procjenu. Upravo to učinilo ga je prvim izborom za sve građane koji žele „podebljati“ svoj kućni budžet isplatama koje se mjere u tisućama, a ponekad i u desecima tisuća kuna.

Besplatna procjena pritom je idealan način za provjeru vrijednosti svog starog nakita i drugih predmeta od zlata i srebra. Demodirane ogrlice, slomljene narukvice, naušnice izgubljenog para i prstenje koje nitko ne nosi mogu vam donijeti pravu financijsku „injekciju“ koja će predstojeće mjesece učiniti puno ugodnijima.

Stoga dođite u poslovnicu Auro Domusa u Velikoj Gorici, na adresi Zagrebačka 15 i iskoristite mogućnost besplatne procjene. Dobiveni iznos ne obvezuje na prodaju. Dakle, ništa ne košta, a puno toga može donijeti!

Zbog velikog interesa građana, Auro Domus ima i besplatni info-telefon, pa se sve informacije mogu dobiti pozivom na 0800 73 72.

Nastavi čitati

Reporter 402 - 25.03.2021.

Facebook

Izdvojeno