Poveži se s nama

Vijesti

Štrajk u školama djelomično nastavljen, evo kako je u Gorici

Objavljeno

Štrajk u osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama koji su u petak započela četiri sindikata obrazovanja i znanosti tražeći povećanje plaća zaposlenika za četiri posto, djelomično je nastavljen i danas.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar poručio je u nedjelju roditeljima da djeca danas trebaju doći u školu te da ih sindikati nemaju pravo pozivati da ne dolaze za vrijeme štrajka, te uputio roditelje da nazovu školu kako bi provjerili održava li se redovna nastava, ili se nastavlja štrajk.

Što se tiče neopravdanih sati, napomenuo je da “Ministarstvo neće davati neopravdane sate, ali hoće razrednici jer je to u njihovoj nadležnosti.”

foto: Suzana Majstorović

foto: Suzana Majstorović

Provjerili smo kakva je situacija u pojedinim velikogoričkim osnovnim i srednjim školama, u kojima je danas za razliku od petka situacija ipak malo drugačija.

Od osnovnih škola u štrajku su i dalje „Eugena Kumičića“, „Eugena Kvaternika“, „Nikole Hribara“, dok u Osnovnoj školi „Jurja Habdelića“, kako nam je rečeno rade dvije učiteljice.

Škola „Eugena Kumičića“ za sutra je odgodila sve aktivnosti – Izlet za 4. razrede, kazališnu predstavu za 5. razrede, terensku nastavu za 6. razrede.

foto: Suzana Majstorivić

foto: Suzana Majstorović

Prema odluci sindikalne povjerenice za OŠ Vukovina, nastava u matičnoj i svim područnim školama nastavlja se po redovnom rasporedu.

Neovisno o štrajku zaposlenika, sva djeca koja su došla u školu zbrinuta su.

U Ekonomskoj školi Velika Gorica danas se nastava održava redovno, dok je u Srednjoj strukovnoj školi, Gimnaziji i Zrakoplovno-tehničkoj školi nastava organizirana po posebnom programu.

foto: Suzana Majstorović

foto: Suzana Majstorović

Predstavnici sindikata poslijepodne idu na razgovor u Ministarstvo obrazovanja.

Štrajk organiziraju četiri sindikata: Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja te Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod. Najavili su da će štrajk u obrazovnim i znanstvenim ustanovama trajati do ispunjenja zahtjeva, tj. povećanje plaća zaposlenika u obrazovanju i znanosti za četiri posto ili do formiranja tehničke Vlade.

Ministar je u nedjelju izjavio da na razgovorima “neće ponuditi ništa novo već će ponovno ponuditi da sjednu i slože nekakav pravedni model”.

Priroda

FOTO Lopoč, ribe, kornjače, golubovi i djeca

Objavljeno

on

04.06.2020. Velika Gorica. Ribe, kornjače, golubovi i djeca u Parku dr. Franje Tuđmana. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ako se u nekoliko dana u nizu nešto duže zadržite u Parku dr. Franje Tuđmana, onda ćete zamijetiti da se neke od aktivnosti odvijaju po nepisanim pravilima. Primjerice, neki od odraslih hrane ribe i kornjače u jezercu, a drugi su, pak, ‘zaduženi’ za ishranu golubova.

04.06.2020. Velika Gorica. Ribe, kornjače, golubovi i djeca u Parku dr. Franje Tuđmana. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon nastave (učenici od 1. do 4. razreda) skupine djevojčica odnosno dječaka dolaze do jezerca i pokušavaju pronaći kornjače te ih ponekad premještaju s jednog na drugi kraj ‘akvarija’ u parku. Trenutačno je to zahtjevniji zadatak, jer je lopoč listom i cvijetom prekrio već polovicu vodene površine.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Moja županija

Ozdravila još jedna osoba, nema novih slučajeva u Zagrebačkoj županiji

Ostala su samo dva aktivna slučaja koronavirusa u Zagrebačkoj županiji

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do danas u 11 sati evidentirano je 130 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju što znači da na području Zagrebačke županije u posljednjih 11 dana nema novooboljelih, a jedna osoba više je izliječena. Do sada su ukupno izliječene 124 osobe, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

Vijesti

Policija u akciji: Kažnjavat će vožnju pod utjecajem alkohola, prebrzu vožnju…

Osim vozača automobila, kontrolirat će i vozače motora

Objavljeno

on

Prometna policija najavila je pojačani nadzor vozača u dane vikenda, od 5. do 8. lipnja, posebno u popodnevnim i noćnim satima. Akcija je usmjerena prvenstveno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, a to su: prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, prekoračenje dopuštene brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela u vožnji te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

– Akcija će biti posebno usmjerena i na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima, ali i na sprječavanje i sankcioniranje drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća dodali su iz policije.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno