Poveži se s nama

Vijesti

Štrajk u školama djelomično nastavljen, evo kako je u Gorici

Objavljeno

Štrajk u osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama koji su u petak započela četiri sindikata obrazovanja i znanosti tražeći povećanje plaća zaposlenika za četiri posto, djelomično je nastavljen i danas.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar poručio je u nedjelju roditeljima da djeca danas trebaju doći u školu te da ih sindikati nemaju pravo pozivati da ne dolaze za vrijeme štrajka, te uputio roditelje da nazovu školu kako bi provjerili održava li se redovna nastava, ili se nastavlja štrajk.

Što se tiče neopravdanih sati, napomenuo je da “Ministarstvo neće davati neopravdane sate, ali hoće razrednici jer je to u njihovoj nadležnosti.”

foto: Suzana Majstorović

foto: Suzana Majstorović

Provjerili smo kakva je situacija u pojedinim velikogoričkim osnovnim i srednjim školama, u kojima je danas za razliku od petka situacija ipak malo drugačija.

Od osnovnih škola u štrajku su i dalje „Eugena Kumičića“, „Eugena Kvaternika“, „Nikole Hribara“, dok u Osnovnoj školi „Jurja Habdelića“, kako nam je rečeno rade dvije učiteljice.

Škola „Eugena Kumičića“ za sutra je odgodila sve aktivnosti – Izlet za 4. razrede, kazališnu predstavu za 5. razrede, terensku nastavu za 6. razrede.

foto: Suzana Majstorivić

foto: Suzana Majstorović

Prema odluci sindikalne povjerenice za OŠ Vukovina, nastava u matičnoj i svim područnim školama nastavlja se po redovnom rasporedu.

Neovisno o štrajku zaposlenika, sva djeca koja su došla u školu zbrinuta su.

U Ekonomskoj školi Velika Gorica danas se nastava održava redovno, dok je u Srednjoj strukovnoj školi, Gimnaziji i Zrakoplovno-tehničkoj školi nastava organizirana po posebnom programu.

foto: Suzana Majstorović

foto: Suzana Majstorović

Predstavnici sindikata poslijepodne idu na razgovor u Ministarstvo obrazovanja.

Štrajk organiziraju četiri sindikata: Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja te Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod. Najavili su da će štrajk u obrazovnim i znanstvenim ustanovama trajati do ispunjenja zahtjeva, tj. povećanje plaća zaposlenika u obrazovanju i znanosti za četiri posto ili do formiranja tehničke Vlade.

Ministar je u nedjelju izjavio da na razgovorima “neće ponuditi ništa novo već će ponovno ponuditi da sjednu i slože nekakav pravedni model”.

Obrazovanje

FOTO Dan kruha u Osnovnoj školi Nikole Hribara

Objavljeno

on

23.10.2019. Velika Gorica. Dan kruha u Osnovnoj školi Nikole Hribara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Različite vrste kruha, maštovito izrađena peciva, kolači, torte i brojni drugi proizvodi, koje su pripremili vrijedni učenici Osnovne škole Nikole Hribara zajedno sa svojim učiteljima i roditeljima predstavljeni su danas u holu škole na Danu kruha. Tradicionalno obilježavanje ove manifestacije, koje je vodila Marija Patrlj, nastavnica vjeronauka, imalo je ponešto izmijenjeni koncept u odnosu na protekle godine.

23.10.2019. Velika Gorica. Dan kruha u Osnovnoj školi Nikole Hribara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Programom su ravnale učiteljice Vesna Stipić (1.a) i Jadranka Jelisavac (1.d) započet je (dvodjelnom) priredbom u 9 odnosno 10 sati za učenike od 1. do 4. razreda odnosno za učenike od 5. do 8. razreda. Školski zbor, voditeljica Lidija Smolenicki, otpjevao je prigodne pjesme: ”Korica kruha”, ”Hvalu daj” i ”Da mi je biti Sunce”. Izložene eksponate blagoslovio je župnik Dragutin Kujavec.

23.10.2019. Velika Gorica. Dan kruha u Osnovnoj školi Nikole Hribara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Voditelji priredbe prvo su pročitali o humanitarnom karakteru priredbe odnosno akciji koju su zajedno organizirali učenici i nastavnici, uz pristanak ravnatelja Stjepana Maravića. Zajedničkim snagama prikupljena je pomoć (brašno, šećer, tjestenina, …) za korisnike pučke kuhinje u Jukićevoj ulici u Zagrebu. Donacija će biti sutra dostavljena na spomenutu adresu.

23.10.2019. Velika Gorica. Dan kruha u Osnovnoj školi Nikole Hribara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon priredbe učenici su u svojim učionicama degustirali izložene proizvode, stolovi su bili preplavljeni delicijama. Poslije podne priredba za učenike drugog turnusa izvedena je u 15 odnosno 16 sati.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

Fuji pripremio zanimljiv program povodom Svjetskog dana juda

U subotu će članovi kluba na turniru pokazati što su naučili, a nedjelja je rezervirana za predavanja Slaviše Bradića i Renate Barić

Objavljeno

on

Judo klub Fuji povodom obilježavanja Svjetskog dana juda ovog vikenda priprema zanimljiv program. U sklopu europskog projekta Judo inkluzija u subotu će se u dvorani Judo kluba Pinky održati turnir na kojem će uz članove Fujia nastupiti i kolege iz kluba Pinky.

– Dođite, navijajte, a ako ste dovoljno hrabri, možete se probati i boriti u modificiranim judo borbama s našom ekipom. Ali pazite se jer mi treniramo redovito – poručili su organizatori.

Nedjelja je rezervirana za predavanja Slaviše Bradića i Renate Barić. Bradić će govoriti o filozofiji i povijesti juda od 10 sati u dvorani na adresi Šetalište Franje Lučića 15.

Recept kako se opustiti prije važnih natjecanja ili ispita posjetiteljima predavanja trebala bi dati Renata Barić čija je specijalnost sportska psihologija. Predavačica bi treba la odgovoriti i na pitanje zašto smo sami sebi najveći neprijatelji. Njezino predavanje počinje u 13,30 sati, na istoj lokaciji.

Nastavi čitati

Vijesti

U nedjelju počinje zimsko računanje vremena

Tijekom noći sa subote na nedjelju kazaljke satova treba pomaknuti s tri na dva sata

Objavljeno

on

Zimsko računanje vremena počinje u noći sa subote na nedjelju. Kazaljke na satovima potrebno je pomaknuti jedan sat unatrag i to s tri na dva sata. Novo računanje vremena donosi i neke promjene u našim životima, poput toga što će vozači od nedjelje morati paliti kratka svjetla na svojim vozilima. No, pomicanje sata negativno utječe na ljudski organizam, kojem treba vremena da se navikne na ovu promjenu. Pomicanje sata negativno utječe na ustaljene obrasce spavanja te tako doprinosi smanjenju radne učinkovitosti.

Polugodišnje računanje vremena, odnosno ljetno i zimsko vrijeme, trebalo bi otići u povijest 1. travnja 2021. godine na području cijele Europske unije. Zemlje članice tada bi same trebale odlučiti hoće li ostati na zimskom ili izabrati ljetno računanje vremena. U Europi postoje zemlje koje su to već učinile: Island, Bjelorusija, Rusija i Turska.

Nastavi čitati

Reporter 386 - 16.09.2019.

Facebook

Izdvojeno