Poveži se s nama

Vijesti

Stožer objavio nove mjere. Vraćaju se propusnice, ali Goričani će moći u Zagreb bez njih

Od 23. prosinca na snazi je zabrana kretanja, a produžuje se i zabrana rada ugostiteljskih objekata

Objavljeno

Nacionalni stožer civilne zaštite predstavio je u petak nove, stroge mjere među kojima je zabrana kretanja među županijama koja će trajati do 8. siječnja. Također, one mjere koje su uvedene 28. studenog, među kojima je i zabrana rada ugostiteljskih objekata, nastavljaju se i dalje. Izgledno je kako će one trajati najmanje do sredine siječnja.

Od 23. prosinca uvodi se zabrana kretanja među županijama, odnosno vraćaju se propusnice. No, ovoga puta ova će mjera biti još stoža nego je to bio slučaj na proljeće.

– Odluka se ne odnosi na grad Zagreb i Zagrebačku županiju – kazao je Božinović i tako potvrdio nagađanja kako će ova zona biti u posebnoj kategoriji te Goričani koji rade u Zagrebu neće trebati propusnice kako bi išli na posao.

Davor Božinović objasnio je kako ovoga puta neće biti masovnog izdavanja propusnica, a tvrtke ih više neće moći izdavati zaposlenicima, nego će ih izdavati civilna zaštita i to samo u iznimnim slučajevima, za zaposlenike koji ne mogu raditi od kuće. Izdavanje propusnica građani će moći zatražiti preko sustava e-propusnice. O većini propusnica odlučivat će županijski stožeri, no u slučajevima posebnih okolnosti, poslovnih ili privatnih, odlučivat će Ravnateljstvo civilne zaštite. Iznimka su nužne djelatnosti i opskrba, dnevne migracije, zaštitarske službe, dostava lijekova, novinari, pacijenti koji zahtijevaju medicinsku skrb, putovanje s posla i na posao ako je to neophodno i ne može se obavljati od kuće i diplomatsko osoblje. Oni treba posjedovati valjanu iskaznicu kojom se dokazuje nešto od gore navedenog ili važeću propusnicu.

Kafići i restorani ostaju zatvoreni

Stožer je zabranio i okupljanja ljudi iz više od dva kućanstva, a kafići i restorani do daljnjega ostaju zatvoreni.

– Ostaju mjere za okupljanja, mise se preporučuju na radiju ili TV-u osim za Badnjak i Božić, a uvode se i nove mjere za kulturna događanja. Na Banjak i Božić će se mise održavati prema posebnim uputama HZJZ-a, s jednim vjernikom na sedam kvadrata crkve umjesto 25 osoba bez obzira na veličinu crkve. Pravilo od jedne osobe na 7 kvadrata se uvodi i za kina, kazališta i druga mjesta koja spadaju u domenu kulture – rekao je Božinović.

HZJZ priprema poseban dokument o preporukama za vjerske događaje, u kojima će biti propisano da za svakog vjernika treba biti osigurano sedam metara kvadratnih prostora i o tome treba biti posebna obavijest na ulazu u crkvu.

– Preporuka je i da se polnoćke pomaknu ranije, da sve mise završe do 22 sata. Članovi iste obiteli ne moraju održavati razmak, preporuča se organizirati klupe za vjernike koji dolaze iz istog kućanstva. Preporuča se da od ulaza do oltara svaka druga klupa bude u uporabi – rekao je Capak.

Iznimka će vrijediti samo 24. i 25. prosinca, za misna slavlja koja će se održati na Badnjak i za Božić, a prije i nakon toga za crkve će vrijediti zabrana okupljanja više od 25 osoba u zatvorenim prostorima i na otvorenom dok god je na snazi. Capak je kazao i kako prostor od sedam kvadratnih metara po osobi osigurava 2,6 metara razmaka između pojedinaca, što struka smatra dovoljnim razmakom za sprječavanje širenja bolesti.

 

Kultura

FOTO: eTwining projekt ‘Uskrs u mojem zavičaju’ u izvedbi učenika Srednje strukovne škole

Objavljeno

on

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Učenici Srednje strukovne škole i njihovi nastavnici predstavili su danas u holu srednjoškolskog centra ‘eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju’. Prikaz uskrsnih turopoljskih običaja, uglavnom vezanih uz pripremu hrane i prezentaciju blagdanskog stola pripremila je Sanja Gršetić, nastavnica Praktične obuke konobara. Osmislila je i skeč na autohtonom turopoljskom narječju. Drugi dio skeča na engleskom jeziku osmislila je Sanja Cmrečnjak, nastavnica Hrvatskog jezika.

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U pripremi hrane sudjelovala je i Katica Birek, nastavnica Praktične nastave pomoćnih kuhara i slastičara. Prigodne korizmene plakate uradila je Dragica Marković, nastavnica Vjeronauka. Za digitalnu obradu aktivnosti pobrinula se Nataša Sirković, nastavnica elektrotehničke grupe predmeta.

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Scenski prikaz turopoljskih običaja predstavili su sljedeći učenici: Katarina Pavunčec, Stjepan Zgurić, Kristijan Popovčić (svi 3.d), Aleksandra Kos (1.h) i Sanja Čibarić (3.d). Pisanice su uradili Anamarija Šitum i Jurica Antolović, a uskrsnu košaricu uradila je Elma Mašić (svi 3.d). Posebnu pohvalu za pripremu hrane zaslužio je Bernard Kancir (3.d) za samostalnu izradu figura od kruha (uskrsni zec, medo i križ). Predstavu su snimali: Lovro Lipovšćak, Danijel Božurić (oba 3.f), Kristijan Fiket, Elma Mašić (oboje 3.d), Nikola Šurina (2.f), Antonio Puljak (1.f) i Matija Antolić (1.j). Za izradu GIF čestitke zadužen je Mihael Vražić (3.f), a za montažu video snimke Matej Božurić (3.f).

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Autorice projekta ‘eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju’ su učiteljice Jasminka Podlejan (Osnovna škola Pokupsko) i Ivana Gazdić-Dubovečak (Osnovna škola Eugena Kvaternika). Predviđeno trajanje projekta je od početka veljače do kraja travnja 2021. godine. Partneri projekta su nekoliko osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

Željeznička stanica dobiva rasvjetu i asfaltirano parkiralište

Dogovoreno je tako s predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture

Objavljeno

on

Uskoro će započeti uređivanje željezničke stanice na kraju Kolodvorske ulice, objavio je to v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.
– Postojeća željeznička stanica u Velikoj Gorici neprimjerena je za grad naše veličine. Na radnom sastanku s predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture Ivanom Kršićem dogovoreno je uređenje stanice. U prvoj fazi asfaltirat će se parkiralište i postaviti javna rasvjeta – kazao je Ačkar.
Ovime su zasigurno zadovoljni građani koji kao prijevozno sredstvo do Zagreba koriste vlak jer je dosad taj dio Gorice bio mračan i djelovao nesigurno.

Nastavi čitati

Vijesti

U tri godine više puta vozio bez položenog vozačkog, završio u pritvoru i dobio kaznu

Platit će 2.000 kuna

Objavljeno

on

Policija je u utorak u Ulici Slavka Kolara zaustavila 32-godišnjaka koji je bez položenog vozačkog ispita vozio osobni automobil zagrebačkih registarstracija. Provjeravajući ga, policija je utvrdila kako je 32-godišnjak ujedno i recidivist koji unatrag tri godine ima više od tri presude za isti prekršaj. Na Općinskom prekršajnom sudu u Velikoj Gorici određeno mu je zadržavanje u trajanju od 15 dana i novčana kazna od 2.000 kuna.

Nastavi čitati

Reporter 401 - 18.02.2021.

Facebook

Izdvojeno