Poveži se s nama

CityLIGHTS

Stopostotna prolaznost velikogoričkih gimnazijalaca na državnoj maturi

Objavljeno

Maturanti Gimnazije Velika Gorica ponovno su skrenuli pozornost na svoj visoki školski rejting koji godinama uspješno grade generacije nadarenih učenika. Na ovogodišnjoj državnoj maturi ispite je polagalo 110 velikogoričkih gimnazijalaca i svi su – položili! Ne treba tražiti boljeg dokaza o kvaliteti nastave i ozbiljnog pristupa učenika u ovoj školi od upravo navedenog podatka. Ravnateljica Brankica Žugaj naglašava: – Naši učenici ne samo da su svi prošli, nego je 85% njih upisalo prvoizabrani fakultet! To još uvijek ne znači da to nije uspjelo onoj grupi od preostalih 15% , nego razlog, eventualno, može biti da se učenik u međuvremenu predomislio glede izbora visoke škole, odlazak u inozemstvo ili neki drugi razlog.

Brankica Žugaj

Brankica Žugaj

Današnje uručivanje svjedodžbi o državnoj maturi pada u sredinu školskih ferija odnosno sezone sveopćih godišnjih odmora, ali maturanti ne mogu, iz proceduralnih razloga, prije dobiti dokaze o tome da su uspješno završili gimnazijsko obrazovanje. Naime, ispiti državne mature su pod ingerencijom Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, zakonska procedura mora biti ispoštovana (rezultati ispita bili su poznati 13. srpnja, od 13.-15.07. maturanti su mogli uložiti eventualne prigovore na rezultate ispita) i zbog toga se sve finalizira u drugoj polovici srpnja.

Helena Hapčić

Helena Hapčić

Maturantima su Svjedodžbe o državnoj maturi uručivale njihove razrednice: Višnja Štajduhar (4.a), Helena Hapčić (4.c), Ines Matoković (4.d), odnosno razrednik Igor Subotić (4.b).

 

Karlo Medved

Karlo Medved

Karlo Medved – Od Lego kocki do Arhitektonskog fakulteta
Na prijemnom ispitu na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu najbolji je bio Karlo Medved, učenik 4.d razreda Gimnazije Velika Gorica. Mladić s Plesa, treće dijete u obitelji Željka Medveda, skromno kaže: – Nisam na prijemnom ispitu bio najbolji u pojedinim predmetima, ali me sveukupnost točnih odgovora iz svih predmeta postavila na prvo mjesto. Iskreno, samo sam se nadao da ću upasti na željeni faks. Za arhitekturu sam se odlučio još u 5. razredu osnovne škole (?!) kada su mi roditelji pokušali pojasniti šta je to arhitektonska čarolija. Zapravo, moju sklonost prema graditeljstvu pokazivao sam još u vrtiću kada sam od Lego kocki stvarao ”moje kule i gradove”, a kasnije sam to pokušavao crtanjem prenijeti na papir. Tijekom gimnazijskog školovanja imao sam neke pričuvne opcije glede studiranja, ali sam ipak vjerovao da mi arhitektura neće pobjeći. Gdje se vidim nakon završenog studija, u Hrvatskoj ili u inozemstvu? Vidim se tamo gdje će biti posla za mene.

 

galerija fotografija

CityLIGHTS

FOTO Velikogoričan Filip Marijanović (19) dobio je stipendiju prestižnog Sveučilišta Cambridge, nagradili su ga gorički rotarijanci

Filip je drugi najnagrađivaniji učenik na domaćim i međunarodnim natjecanjima u povijesti Hrvatske

Objavljeno

on

Rotary klub Velika Gorica uručio je stipendiju Filipu Marijanoviću, 19-godišnjem Velikogoričanu koji uskoro odlazi studirati fiziku na prestižni Cambridge.
Filip je drugi najnagrađivaniji učenik na domaćim i međunarodnim natjecanjima u povijesti Hrvatske.

“Do sada sam sudjelovao na šest međunarodnih natjecanja. To su bile pet olimpijada iz fizike, a jedna iz astronomije i astrofizike i na njima sam osvojio tri brončane i jednu srebrnu medalju. Sada sam dobio poziv na Cambridge, što me izuzetno veseli. Zahvaljujem Rotary klubu Velika Gorica koji mi je i prošle godine dao jednokratnu novčanu pomoć za moje postignute rezultate, a što mi je pomoglo u školovanju”, kaže Filip.

20.09.2018. Filip Marijanović primio stipendiju Rotary kluba Velika Gorica. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Cambridge je jedno od najboljih svjetskih sveučilišta kada je u pitanju fizika i Filip će učiti od najboljih profesora. To je izniman uspjeh mladog Velikogoričana kojem je samo nebo granica.

“Prvu godinu sam upisao prirodne znanosti, izučavat ću informatiku, materijale i fiziku, a onda ću vidjeti što će donijeti vrijeme”.

20.09.2018. Filip Marijanović primio stipendiju Rotary kluba Velika Gorica. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Predsjednik Rotary kluba Velika Gorica Siniša Drobnjak ističe kako već godinama potiču izvrsnost kod mladih Velikogoričana, među kojima je i Filip.

“U proteklih nekoliko godina 12 djece smo poslali na jednogodišnje školovanje u Ameriku. Filip Marijanović je izuzetno perspektivan učenik, također je naš stipendist. Nedavno je sve nas ugodno iznenadio da je dobio stipendiju Cambridgea, na što smo iznimno ponosni. Već smo kontaktirali Rotary klub Cambridge i kolege zamolili da mu nastave pomagati”, kazao je Drobnjak.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Pokažite umijeće u izmjeni guma i osvojite vrijedne nagrade

Najbolji natjecatelj osvojit će četiri gume za automobil

Objavljeno

on

Međunarodna, zabavna akcija sigurnosti u prometu „Tyre Challenge 2018.“ održat će se u subotu na Trgu Stjepana Radića u Velikoj Gorici.

Kroz bogato natjecanje u brzoj izmjeni kotača, javnost ćemo, uz naše partnere, educirati o brizi za gume u zimsko doba, sigurnost djece na cestama, vožnju pod utjecajem alkohola uz “pijane naočale”. Uz podjelu besplatnih čipova za mjerenje pneumatika, održat će se „Škola izmjene kotača“ edukacija izmjene kotača za nježniji spol, dok će se najmlađi igrati u kreativnom kutku, na štandu Policijske postaje Velika Gorica ili slikati u fotobooth kutku.“ – poručuju organizatori.

Predviđeno trajanje akcije je od 10 do 14 sati.

 

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Održan prvi “Legalis playground” humanitarni pikado turnir

Objavljeno

on

U nedjelju je u Epic Brozo Caffe baru održan prvi “Legalis playground” humanitarni pikado turnir. Za prvi put okupio se dobar broj sudionika, a ono što je najvažnije skupljeno je velikih 1150,00 kuna uz kojih je stigla i donacija od još 600,00 kuna.

Borba za titulu vodila se do samog kraja, a finalisti su bili Anita Gelo Zidar i Zdravko Vučković. Anita je ujedno vodila ovaj turnir i donirala pehar koji u konačnici nije ostao u njenom vlasništvu jer je Vučković bio taj koji je za nijansu bio uspješniji i precizniji u igranju pikada, te je time postao prvi pobjednik ovog turnira koji će u narednom periodu imati još nekoliko svojih izdanja.

Podsjetimo, “Legalis playground” jedna je akcija koja će dugo trajati. Dalija Zubek došla je na ideju za opremanje dječjih igrališta u mjestima koja ih još nemaju, ili obnovu onih gdje je potrebno donirati neku novu spravu. Ta priča pokrenuta je ove godine. Sela koja imaju gradsko zemljište imaju neka igrališta, ali kako su zapuštena, trebaju temeljitu obnovu. Već je u planu prvo igralište koje ide u realizaciju, ali koje neka to ostane iznenađenje za mještane i dječicu tog naselja. Želite li se i sami uključiti u akciju “Legalis playground” možete to učiniti uplatom na broj računa HR0323600001501571471 s naglaskom “za Legalis playground”.

Nastavi čitati
MEGA
ŠTARKELJ
ŠTARKELJ
EUROHERC

Reporter 375 – 06.09.2018.


Izdvojeno