Poveži se s nama

CityLIGHTS

Stopostotna prolaznost velikogoričkih gimnazijalaca na državnoj maturi

Objavljeno

Maturanti Gimnazije Velika Gorica ponovno su skrenuli pozornost na svoj visoki školski rejting koji godinama uspješno grade generacije nadarenih učenika. Na ovogodišnjoj državnoj maturi ispite je polagalo 110 velikogoričkih gimnazijalaca i svi su – položili! Ne treba tražiti boljeg dokaza o kvaliteti nastave i ozbiljnog pristupa učenika u ovoj školi od upravo navedenog podatka. Ravnateljica Brankica Žugaj naglašava: – Naši učenici ne samo da su svi prošli, nego je 85% njih upisalo prvoizabrani fakultet! To još uvijek ne znači da to nije uspjelo onoj grupi od preostalih 15% , nego razlog, eventualno, može biti da se učenik u međuvremenu predomislio glede izbora visoke škole, odlazak u inozemstvo ili neki drugi razlog.

Brankica Žugaj

Brankica Žugaj

Današnje uručivanje svjedodžbi o državnoj maturi pada u sredinu školskih ferija odnosno sezone sveopćih godišnjih odmora, ali maturanti ne mogu, iz proceduralnih razloga, prije dobiti dokaze o tome da su uspješno završili gimnazijsko obrazovanje. Naime, ispiti državne mature su pod ingerencijom Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, zakonska procedura mora biti ispoštovana (rezultati ispita bili su poznati 13. srpnja, od 13.-15.07. maturanti su mogli uložiti eventualne prigovore na rezultate ispita) i zbog toga se sve finalizira u drugoj polovici srpnja.

Helena Hapčić

Helena Hapčić

Maturantima su Svjedodžbe o državnoj maturi uručivale njihove razrednice: Višnja Štajduhar (4.a), Helena Hapčić (4.c), Ines Matoković (4.d), odnosno razrednik Igor Subotić (4.b).

 

Karlo Medved

Karlo Medved

Karlo Medved – Od Lego kocki do Arhitektonskog fakulteta
Na prijemnom ispitu na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu najbolji je bio Karlo Medved, učenik 4.d razreda Gimnazije Velika Gorica. Mladić s Plesa, treće dijete u obitelji Željka Medveda, skromno kaže: – Nisam na prijemnom ispitu bio najbolji u pojedinim predmetima, ali me sveukupnost točnih odgovora iz svih predmeta postavila na prvo mjesto. Iskreno, samo sam se nadao da ću upasti na željeni faks. Za arhitekturu sam se odlučio još u 5. razredu osnovne škole (?!) kada su mi roditelji pokušali pojasniti šta je to arhitektonska čarolija. Zapravo, moju sklonost prema graditeljstvu pokazivao sam još u vrtiću kada sam od Lego kocki stvarao ”moje kule i gradove”, a kasnije sam to pokušavao crtanjem prenijeti na papir. Tijekom gimnazijskog školovanja imao sam neke pričuvne opcije glede studiranja, ali sam ipak vjerovao da mi arhitektura neće pobjeći. Gdje se vidim nakon završenog studija, u Hrvatskoj ili u inozemstvu? Vidim se tamo gdje će biti posla za mene.

 

galerija fotografija

CityLIGHTS

VIDEO Petek na Gorice, 6. srpnja 2018.

Slavica otkriva gdje rastu najveći klipovi kukuruza

Objavljeno

on

Ne propustite posljednji Petek na Gorice prije ljetne stanke. S vama smo ponovo od rujna.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Upoznajte obrtničku elitu! Ovo su novopečeni gorički majstori svog zanata

Od sada imaju zadaću da svoje mlade kolege razviju u stručne i kvalitetne majstore i ljude

Objavljeno

on

U velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika u Zagrebu, svoju majstorsku diplomu preuzelo je 162 majstorica i majstora. Među njima je i 15 novopečenih goričkih majstora svog zanata. Domagoj Tomšić po zanimanju je kuhar, a položeni ispit omogućit će mu još bolju poziciju na tržištu rada.

“Evo upravo sam preuzeo majstorsku diplomu. Kao kuhar radim već sedmu godinu, a sada sam u poziciji da mogu otvoriti i vlastiti obrt. Ponosan sam na činjenicu da ću moći svoja znanja podijeliti sa praktikantima, budućim kolegama kuharima, ispričao nam je Domagoj.

Na jesenskom roku 2017. godine i proljetnom roku 2018. godine, u organizaciji Obrtničke komore Zagreb, uspješno je majstorske ispite položilo 245 kandidata. To je najviše položenih ispita u cijeloj Hrvatskoj, istaknuo je predsjednik OKZ-a dr. sc. Mirza Šabić.

“Ponosni smo što imamo najviše položenih majstorskih ispita u cijeloj Hrvatskoj. Tih 245 kolega od sada pripada obrtničkoj eliti jer jedan takav ispit nije lako položiti. Iza toga stoji puno truda, rada i učenja. Među njima je široka lepeza struka. Sretni smo što možemo širiti taj naš obrtnički način života, koji je i budućnost gospodarstva u cjelini, kaže Šabić, dodajući kako je potrebno istovremeno poticati tradicijska, umjetnička i deficitarna zanimanja te moderne tehnologije jer potrebno je ići u korak s 21. stoljećem.

Majstorski ispit najviši je stupanj obrazovanja u obrtničkim zanimanjima kojim se stječe strukovna kvalifikacija i titula majstora te otvara mogućnost za daljnje napredovanje u karijeri, otvaranje obrta, izvođenje praktične nastave i vježbe naukovanja, kao i veću konkurentnost u predstavljanju i poslovanju. Polaganjem majstorskog ispita stječe se peta razina obrazovanja koja je povezana s istom razinom obrazovanja u zemljama EU te omogućuje konkurentnost i mobilnost na europskom tržištu rada.

“Biti majstor je častan poziv i dokaz jednog usavršenog znanja. Kada vam određenu uslugu ili posao obavlja majstor svog zanata, dobit ćete kvalitetu, dobar i siguran proizvod. Obrtništvo ponovo živi i svakim danom sve više jača. Novi mastori na tržištu su jamstvo da će naše gospodarstvo dodatno rasti, a svi mi zajedno bolje živjeti”, napomenuo je predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba, Antun Trojnar.

Jedna od najvažnijih zadaća majstora je i prenošenje stečenih znanja i vještina novim generacijama. Majstorice i majstori imaju značajnu ulogu kao stručni učitelji koji kod mladih ljudi-budućih obrtnika trebaju razviti i poticati osobnu, stručnu i socijalnu kompetenciju te im pomoći da se razviju u stručne i kvalitetne majstore i ljude.

Antun Trojnar, Mirza Šabić

 

 

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Evo kako je velikogorička obitelj Dianežević napravila najljepšu vrtnu bajku u cijeloj Zagrebačkoj županiji

Stručna komisija proučavala je svaki detalj u vrtu. Kreativnost, originalnost, zastupljenost pojedinih vrsta ukrasnog bilja i skladan međusobni odnos. I ne samo to. Pomno su promatrali staze, zidove, sjenicu, ograde i jezerce

Objavljeno

on

Ovi zaljubljenici u prirodu svoj kućni vrt neprestano kreiraju već 20 godina. Dosad su na Floraartu već dvaput osvajali nagrade, ali treća je kruna jer odnosi se na dosad najveću površinu koju je komisija ocjenjivala, od preko 500 četvornih metara i najzahtjevnija je kategorija na natječaju.

Nastavi čitati
ZELENI PRSTEN
EUROHERC
MONOKL
SOLARIJIzdvojeno