Poveži se s nama

Moja županija

Stigli respiratori u Zavod za hitnu medicinu

220 tisuća kuna vrijedne mobilne respiratore kupila je tvrtka Županijske ceste Zagrebačke županije

Objavljeno

U jeku pandemije koronavirusa, osim zaštitne opreme koja nas štiti od zaraze, najtraženija roba na tržištu postali su i respiratori. Potreba za ovim mehaničkim uređajem u medicinskim ustanovama preko noći se povećala radi mnogobrojnih pacijenata koji su zbog zaraze koronavirusom imali otežano disanje. Upravo o ovim uređajima ovisi hoće li neko u naletu ovog virusa preživjeti ili ne, a potrebu za nabavkom prepoznale su i Županijske ceste Zagrebačke županije koje su dva transportna respiratora donirale sjedištu Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije u Velikoj Gorici. Nabavkom nova dva mobilna respiratora vrijednih 220 tisuća kuna, djelatnici Hitne medicine spremno će pristupiti pacijentima kojima je zbog nemogućnosti samostalnog disanja ugrožen život. – Ova županijska tvrtka odlučila je prema svojim mogućnostima pomoći zdravstvenom sustavu. Odrekli smo se uskrsnica i tim novcem nabavili ovu opremu. No, najviše zahvaljujem županu Stjepanu Kožiću koji je sve ove godine kroz županijsku Skupštinu omogućio da se sva dobit investira u dugotrajnu imovinu čime je naša tvrtka stabilna, a donacija je doprinos našim stanovnicima koji će imati bolju medicinsku skrb. – poručio je prilikom primopredaje respiratora Jurica Krleža, direktor Županijskih cesta Zagrebačke županije.

Mehanička ventilacija je primjena mehaničkog stroja radi djelomične potpore ili potpune zamjene ventilacije pacijenta, čime se omogućuje dovod plinova od ventilatora do pacijenta i odvod iz pacijenta. Upravo je to spasonosno za pacijente koji s teškim simptomima putuju do bolnice. – Ovi uređaji nam mnogo znače jer su ključni da pacijentu omogućimo disanje do trenutka kada ga u bolnici preuzima bolničko osoblje. – kazao je Davorin Gajnik, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije, napominjući kako je unazad nekoliko tjedana Hitna medicina Zagrebačke županije primila je oko 250 prijava za testiranja ili poziva pozitivnih pacijenata na koronavirus, koji su trebali prijevoz na pretrage u bolnicu.Tu je još i broj ostalih hitnih intervencija, otprilike od 40 do 60 intervencija dnevno. Djelatnici Hitne medicine, prvi su koji vam dolaze u pomoć a njihova pravovremena intervencija, primjena kvalitetne opreme te stručnost i iskustvo, ključni su u spašavanju života. – Zahvaljujem svom osoblju Hitne medicine Zagrebačke županije na njihovom radu i trudu i velikom zalaganju u zbrinjavanju svih pacijenata za vrijeme epidemije. – poručila je Ksenija Čuljak, županijska pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje.

 

Moja županija

Županija uvela nove nužne epidemiološke mjere

Od danas do kraja godine

Objavljeno

on

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije, Stožer civilne zašite RH donio je odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Zagrebačke županije, koje će trajati do 31. prosinca.

Prema novim mjerama, na profesionalnim i amaterskim umjetničkim izvedbama i programima te kino projekcijama može biti prisutno najviše 50 osoba, a organizatori svih javnih događanja i okupljanja koja su dopuštena i vlasnici ugostiteljskih objekata obvezni su provoditi pojačani nadzor pridržavanja posebnih epidemioloških mjera. Nadalje, obavezno je korištenje maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni i drugi programi te vjerska ili druga društvena okupljanja, ako nije moguće održavanje fizičke distance od najmanje 2 metra.

Na snazi je i zabrana posjeta korisnicima usluga smještaja u ustanovama socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe, kao i zabrana izlaska korisnika izvan prostora pružatelja usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe, osim ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima ili drugim opravdanim razlozima. Izlasci korisnika usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe u vanjski prostor (okućnice, terase i sl.) dopušteni su uz obavezno nošenje maski te uz pridržavanje fizičke distance od najmanje 1,5 metara. Također je obavezno provođenje dodatnih mjera opreza prilikom povratka korisnika usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe s bolničkog liječenja (izbjegavanje kontakta s ostalim korisnicima u trajanju od 14 dana i sl.). Preporuka je pružateljima usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi da korisnicima omoguće duže i češće telefoniranje te da ako imaju takve mogućnosti, omoguće i video pozive.

Preporuka je da se posjete djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djeci s problemima u ponašanju, djeci s teškoćama u razvoju, žrtvama obiteljskog nasilja, žrtvama trgovanja ljudima, beskućnicima i ovisnicima, koji su smješteni u ustanove socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja ili kod drugih pružatelja usluga socijalnih usluga smještaja ili kod drugih pružatelja usluga socijalnih usluga smještaja, smanje na najmanju moguću mjeru, uz preporuku pružatelja socijalnih usluga navedenim korisničkim skupinama da omoguće češće kontakte korisnika s njihovim obiteljima putem neizravnih oblika komunikacije, osim u slučajevima koji su definirani sudskim odlukama gdje je preporuka da se susreti održavaju sukladno sudskim odlukama, ali uz strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Preporuka je zaposlenicima zdravstvenih ustanova, vrtića i škola te zaposlenicima pružatelja socijalnih usluga da ne sudjeluju na organiziranim okupljanjima većeg broja osoba. Preporuka jedinicama lokalne samouprave na području Zagrebačke županije da zabrane iznajmljivanje i drugo korištenje društvenih domova i drugih objekata u njihovom vlasništvu za sva okupljanja, a građanima da ne putuju izvan granica Republike Hrvatske osim ako za to postoje neodgodivi poslovni, osobni ili neki drugi razlozi.

Nastavi čitati

Moja županija

Crveni križ dijeli maske i dezinficijense najpotrebitijima

Pakete osobne zaštitne opreme dobit će 780 osoba u potrebi

Objavljeno

on

U sklopu programa Hrvatskoga crvenog križa “Čuvajmo ih”, zaposlenici i volonteri osam gradskih društava Crvenoga križa s prostora Zagrebačke županije podijelit će osobama koje žive u siromaštvu, a starije su od 65 godina, zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju ruku. Ukupno će pakete osobne zaštitne opreme primiti 780 osoba u potrebi.

– Program se provodi sa svrhom smanjenja rizika od zaraze koronavirusom. Također, prilikom podjele naši će djelatnici i volonteri educirati korisnike usluga kako zaštitne maske pravilno koristiti. Naime, pokazalo se da dio osoba maskom prekriva samo usta, a ne i nos – kaže Drinka Sopta, ravnateljica Društva Crvenoga križa Zagrebačke županije.

U Gradskom društvu Crvenoga križa Samobor s podjelom paketa osobne zaštitne opreme krenuli su sredinom studenoga.

– Pokušavamo naše korisnike uvjeriti da je nošenje maski potreba. Kako se epidemija širi ljudi se boje za svoje zdravlje, ali i naše. I stoga, nose maske! – kaže Paula Majcen, njegovateljica u Gradskom društvu Crvenoga križa Samobor.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Županija objavila kada poduzetnici mogu očekivati isplatu 9 milijuna kuna za konkurentnost

Nakon isplate 4 milijuna kuna tzv. COVID potpora, slijede isplate i za jačanje konkurentnosti

Objavljeno

on

Zagrebačka županija isplatila je za 597 poduzetnika sa svog područja, čiji je rad bio obustavljen zbog lockdowna, bespovratne potpore za očuvanje i poticanje poslovne aktivnost u ukupnom iznosu od 4 milijuna kuna. Uskoro kreće isplata dodatnih 9 milijuna kuna bespovratnih sredstava za poticanje konkurentnosti.

– Ukoliko usporedimo Proračun koji smo definirali na početku 2020. godine i izmjene donesene kroz rebalans, onda se vidi da smo bespovratne potpore za poduzetnike podigli za 85 posto na ukupno 13 milijuna kuna – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

U završnoj obradi su i prijave pristigle na natječaj za dodjelu bespovratnih potpora subjektima malog gospodarstva s ciljem jačanja konkurentnosti koji je bio otvoren do 30. rujna.

Početak isplate dodatnih 9 milijuna kuna koje su predviđene ovim natječajem očekuje se početkom prosinca. Bespovratna sredstva u maksimalnom iznosu do 100 tisuća kuna dodjeljivat će se za proizvodne djelatnosti i to za nabavu strojeva, alata i druge opreme potrebne za obavljanje djelatnosti. Za neproizvodne djelatnosti maksimalni iznos potpore iznosi do 40 tisuća kuna, a dodjeljivat će se za nabavu strojeva, alata i druge opreme potrebne za obavljanje djelatnosti, uređenje poslovnog prostora, nabavu informatičke opreme, izradu web stranica te nabavu vozila ili radnih strojeva za obavljanje djelatnosti.

Nastavi čitati

Reporter 398 - 22.10.2020.

Facebook

Izdvojeno