Poveži se s nama

Gospodarstvo

Stigli novi kontejneri, stiže i 22.720 posuda za odvajanje

Od početka rujna stiglo je 140 zvonastih spremnika za staklo, a stiže i 3480 kanti za biootpad, 9560 za plastiku i metal, te 9540 plavih, za odvajanje papira i kartona

Objavljeno

Nakon što je početkom rujna stiglo prvih deset zvonastih metalnih spremnika za staklo, u sljedećih manje od mjesec dana stigle su i nove pošiljke, s ukupno 140 zvonastih spremnika. Isti će biti postavljeni na javne površine, pri čemu treba naglasiti kako dio ide na nove lokacije, a dio će poslužiti kako bi se zamijenili stari, već dotrajali spremnici.

U sklopu projekta odvojenog prikupljanja otpada “na kućnom pragu”, stižu i preostali spremnici. Nabavlja se ukupno 22.720 spremnika. Osim kontejnera za staklo, tu je 3480 smeđih kanti za biootpad, 9560 žutih kanti za odvojeno sakupljanje plastike i metala, te 9540 plavih kanti za odvojeno sakupljanje papira i kartona. Projekt je sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša u 85% vrijednosti ukupnog iznosa, dok ostatak troška snosi Grad Velika Gorica.

– Kad se svi spremnici podijele i kad svatko bude mogao razvrstavati otpad na kućnom pragu, bit će to veliki benefit za zaštitu okoliša i čistoću grada. Ovime ćemo značajno smanjiti količine miješanog komunalnog otpada na odlagalištu i povećati postotak recikliranja – rekao je Ivan Rak, predsjednik Uprave VG Čistoće.
Prvi čovjek ove gradske tvrtke dodaje kako je već pilot projekt odvojenog prikupljanja otpada, proveden od veljače pa do svibnja ove godine, ostvario odlične rezultate, a razvrstavanje otpada se s dotadašnjih 17 popelo na 35 posto.

Zatraži svoj besplatni komposter!

Nastavlja se podjela besplatnih kompostera za kompostiranje biorazgradivog otpada u domaćinstvima. S ciljem uspostavljanja novog, održivog sustava gospodarenja otpadom, VG Čistoća d.o.o. nabavila je u srpnju ove godine novu količinu kompostera, koje će podijeliti zainteresiranim korisnicima. Dakle, korisnici koji žive u obiteljskim kućama s okućnicom, moći će na taj način kompostirati biorazgradivi otpad u vlastitom kućanstvu, na mjestu njegovog nastanka.

Kompostiranjem se doprinosi smanjenju količine biorazgradivog otpada koji se odlaže, smanjuje se i utjecaj na klimatske promjene koje takav otpad proizvodi ako se odlaže na odlagališta. Korisnici će time smanjiti količinu otpada koji predaju na odvoz i zbrinjavanje. VG Čistoća ne sakuplja i ne odvozi proizveden kompost, već ga korisnici koriste za vlastitu uporabu.

Besplatni komposter mogu zatražiti svi korisnici usluga VG Čistoće, odnosno korisnici i vlasnici obiteljskih kuća ispunjavajući anketu o zainteresiranosti korisnika, kojeg mogu pronaći na službenoj web stranici VG Čistoće www.vgcistoca.hr te na blagajni komunalnog društva, u Ulici kneza Ljudevita Posavskog 45. Isto tako, zainteresirani se mogu javiti na broj 01/6566-738 ili e-mail vgcistoca@vgcistoca.hr. Komposter će korisnicima biti dostavljen na kućnu adresu u najkraćem mogućem vremenu.

Gospodarstvo

FOTO 18.Turopoljski Gastro – perfektna manifestacija za svačiji ukus i okus

Objavljeno

on

13.10.2019. Velika Gorica. 18. Gastro Turopolja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U sklopu ovogodišnjeg Gastra u organizaciji Turističke zajednice i Udruženja obrtnika Velike Gorice održan je i 1. Gospodarski sajam, Dani meda Grada Velike Gorice, natjecanje u pripremanju najbolje turopoljske kotlovine.

13.10.2019. Velika Gorica. 18. Gastro Turopolja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Za Nedjeljni turopoljski ručak  trebalo je odvojiti 30 kuna za hranu kod ugostitelja, 25 za onu koju su pripremile udruge te 5 kuna za slasticu. Za sjajnu gastro ponudu domaći i gostujući ugostitelji zaslužili su najveće ocjene, a svoje specijalitete predstavile su brojne goričke udruge kao i učenici Srednje strukovne škole koji su na Gastru predstavili svoj Europrojekt Erasmus+ ”Jela naših baka” (My granny’s dishes).

13.10.2019. Velika Gorica. 18. Gastro Turopolja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Priprema najbolje turopoljske kotlovine uvijek je žestoko natjecanje i mnogi žele pobjedu, jer pobjednici godinu dana, do slijedećeg Gastra, u svakoj prigodi ističu svoje kulinarsko majstorstvo. Na 1. Gospodarskom sajmu predstavljena je bogata ponuda proizvoda i tradicijskih suvenira. Pčelari su ponudili mnoge vrste meda i druge pčelinje proizvode.

13.10.2019. Velika Gorica. 18. Gastro Turopolja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Jelo se i pilo, pjevalo se i plesalo, prekrasan dan bio je božji dar, sve što se danas događalo kod i oko Muzeja Turopolja bilo je za – dugo sjećanje i spominjanje.

13.10.2019. Velika Gorica. 18. Gastro Turopolja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Za dodatno dobro raspoloženje Goričana i njihovih gostiju pobrinuli se TS Harmonija te voditelji Ana Katulić i Davor Dretar Drele.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Gospodarstvo

FOTO Kravarsko je bilo u znaku svih vrsta meda

Objavljeno

on

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Miroslav Antolčić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kravarsko je danas, subota, 12. listopada, bilo domaćin 10. Festivalu pčelarstva Zagrebačke županije u organizaciji Saveza pčelarskih udruga Zagrebačke županije. Suorganizatori su bili Pčelarska udruga ‘Lijeska’ Kravarsko, Lovačko društvo ‘Vepar’ Kravarsko, Udruga žena Kravarsko i Osnovna škola Slavko Kolar Kravarsko. U kulturno-umjetničkom programu nastupili su Josipa Gvozdanić (na početku programa otpjevala je himnu ”Lijepa naša”), učenici OŠ Slavko Kolar, KUD Kravarsko i Zbor ‘Breški slavuji’.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Program je započeo u 10 sati u Domu kulture svečanim otvaranjem i podjelom 29 priznanja (Zlatna diploma) koja su proizvođači svih vrsta meda (bagremov med, medun, med od trušljike, cvjetni med, kestenov med, med od amfore, lipov med) dobili temeljem nedavnog 17. ocjenjivanja meda Zagrebačke županije.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Priznanja su uručivali: Zdravko Barać, izaslanik ministrice poljoprivrede Marije Vučković, Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela Zagrebačke županije za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstvo, Vlado Kolarec, načelnik Općine Kravarsko, Dragan Bubalo, predsjednik povjerenstva za ocjenjivanje meda i Ivica Kompes, predsjednik Pčelarske udruge ‘Lijeska’ i domaćin Festivala pčelarstva. Šampion ovogodišnjeg ocjenjivanja meda je Tomica Kalinski (Sveti Ivan Zelina) za bagremov med. Sve pčelarske udruge Zagrebačke županije dobile su zahvalnice za ovogodišnje sudjelovanje na ocjenjivanju meda.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dom kulture u Kravarskom bio je premali za veliki odaziv mještana i njihovih gostiju. Ponuda meda i proizvoda od meda bila je bogata i raznovrsna, Udruga žena Kravarsko  pripremila je razne vrste kolača i prigodnih pića, a od 13 sati posjetitelji su mogli uživati u odlično pripremljenom gulašu.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Suvereno i šarmantno manifestaciju je vodila Marta Sremić, tajnica Saveza pčelarskih udruga Zagrebačke županije, koja je na kraju uputila brojnim degustatorima meda pozdrav, koji su svi prihvatili – Medno!

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Vrijeme za Čajanku: Predavanja, svirka i jedan Memyjev fatalni kolač…

U organizaciji Ekoregije Velika Gorica, na inicijativu studentice agronomije Valentine Kuzmić, pokraj Muzeja Turopolja održana je VG Čajanka, manifestacija čiji je cilj promovirati zdravu hranu i ekološku proizvodnju, ali i predstaviti ljudima Makabi kapsulu…

Objavljeno

on

Ovaj projekt osmislila sam prije dvije godine, rekla sam to svom kolegi Mariju i on mi je objasnio kako bi se to moglo realizirati. Razmišljam o tome intenzivno već dvije godine i mogu vam reći da mi ovo dođe kao drugi rođendan, kaže nam Valentina Kuzmić, studentica Agronomskog fakulteta i idejna začetnica projekta kojeg je nazvala VG Čajanka.
Predavanje je bilo u tijeku, jednog od njih nekoliko, ljudi su vani šetali po štandovima, razgledavali i kupovali, uživali u kolačima i kavici tik uz Muzej Turopolja, a Valentina je zbrajala dojmove.

– Jako smo puno radili na svemu ovome, projekt poput ovoga jako je teško organizirati, puno je tu detalja o kojima treba voditi brigu – kaže ova buduća agronomkinja, pa objašnjava što joj je osnovni motiv za organizaciju događaja koji je sjajno poslužio kao uvod za nedjeljni Gastro Turopolja:

– Želja mi je bila da u fokusu budu predavanja, zato su ovdje došli profesori s Agronomskog fakulteta i gospođa Marija Ševar iz Ministarstva poljoprivrede. Oni nam govore o ekološkoj poljoprivredi, o eko znaku i Makabi kapsuli, koja je razvijena na Agronomskom fakultetu baš u cilju zdravog uzgoja hrane. To je potpuno prirodni vitamin, koji se dodaje u zemlju, a upoznavanje ljudi s time glavni je cilj VG Čajanke.

U pozadini je svirala i glazba uživo, i za to su se pobrinuli u Ekoregiji, u sklopu koje je i Valentina sve ovo pokrenula. Naglasak je, dakle, na zdravoj prehrani i prirodnom uzgoju, a cijeli događaj ima i neslužbenu oznaku “100% domaće!”

– Što se izlagača tiče, bazirali smo se na to da bude dosta raznoliko, a da izlagači budu isključivo iz Velike Gorice. Želimo i njima dati prostor da izlažu svoje proizvode, da i njihov trud bude nagrađen – kazala je Valentina pa se vratila svojim obvezama.

Među izlagačima, centralno mjesto ovdje je zauzeo jedan kultni gorički lik. Memetali Zenuni, popularni Memy, o vlastitom je trošku došao na Čajanku i predstavio se s jednim posebnim kolačem.

– Prije svega, hvala Valentini. Ovo je njezina ideja da se okupimo ovdje. Kad se takvi ljudi okupe, ne možeš to odbiti – rekao je Zenuni pa nastavio:

– Da, imamo ovdje nešto posebno, jedan kolač kojem sam ja dao ime. On nije nepoznat u južnim dijelovima našeg podneblja, ali ja sam ga malo modificirao, prilagodio ga okusom, kao i imenom. Nazvao sam ga MoSoFa, po počecima tri riječi. On je vrlo sočan, vrlo moćan, a nakon sočnosti i moćnosti je još i fatalan! Ovaj kolač je već u našoj ponudi, ljudi ga izuzetno vole, svi koji ga probaju, a imat ćemo ga i dalje.

Kao i svi pravi majstori zanata, nije želio otkriti recept za ovaj, provjereno, odličan kolač.

– Uvijek volim reći da nepci govore kakav je. Možemo mi pričati što hoćemo, ali kod kolača je važno da probudi sve u tijelu kad dotakne nepce – strastven je Memy kad priča o kolačima.

Bile su tu i jagode, proizvodi od njih, pa još štošta, a na samom kraju smjestila su se ulja.

– Bavimo se bučinim uljem i drugim proizvodima od buče – kaže nam Jadranka Šimunec i OPG-a Noršić iz Odre.

Dok objašnjava kako se njihova ulja rade, kako su u nekim oblicima čak i ljekovita, pa onda nabraja sve proizvode od buče, ljude prolaze, naviruju se, raspituju…

– Ljudi se, normalno, svi žale da je skupo, ali je i kvalitetno. I zato ipak kupuju. Pogotovo mladi, oni koji brinu o svom zdravlju – kazala je Jadranka.

I on je probala Memyjev kolač, za kojeg smo saznali samo da su u njemu čak tri vrste mlijeka… I preostalo je još samo popiti jedan zdravi čaj, koji se kuhao odmah pokraj kolača, te uživati u glazbi.

Nastavi čitati

Reporter 386 - 16.09.2019.

Facebook

Izdvojeno