Poveži se s nama

Gospodarstvo

Stigli novi kontejneri, stiže i 22.720 posuda za odvajanje

Od početka rujna stiglo je 140 zvonastih spremnika za staklo, a stiže i 3480 kanti za biootpad, 9560 za plastiku i metal, te 9540 plavih, za odvajanje papira i kartona

Objavljeno

Nakon što je početkom rujna stiglo prvih deset zvonastih metalnih spremnika za staklo, u sljedećih manje od mjesec dana stigle su i nove pošiljke, s ukupno 140 zvonastih spremnika. Isti će biti postavljeni na javne površine, pri čemu treba naglasiti kako dio ide na nove lokacije, a dio će poslužiti kako bi se zamijenili stari, već dotrajali spremnici.

U sklopu projekta odvojenog prikupljanja otpada “na kućnom pragu”, stižu i preostali spremnici. Nabavlja se ukupno 22.720 spremnika. Osim kontejnera za staklo, tu je 3480 smeđih kanti za biootpad, 9560 žutih kanti za odvojeno sakupljanje plastike i metala, te 9540 plavih kanti za odvojeno sakupljanje papira i kartona. Projekt je sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša u 85% vrijednosti ukupnog iznosa, dok ostatak troška snosi Grad Velika Gorica.

– Kad se svi spremnici podijele i kad svatko bude mogao razvrstavati otpad na kućnom pragu, bit će to veliki benefit za zaštitu okoliša i čistoću grada. Ovime ćemo značajno smanjiti količine miješanog komunalnog otpada na odlagalištu i povećati postotak recikliranja – rekao je Ivan Rak, predsjednik Uprave VG Čistoće.
Prvi čovjek ove gradske tvrtke dodaje kako je već pilot projekt odvojenog prikupljanja otpada, proveden od veljače pa do svibnja ove godine, ostvario odlične rezultate, a razvrstavanje otpada se s dotadašnjih 17 popelo na 35 posto.

Zatraži svoj besplatni komposter!

Nastavlja se podjela besplatnih kompostera za kompostiranje biorazgradivog otpada u domaćinstvima. S ciljem uspostavljanja novog, održivog sustava gospodarenja otpadom, VG Čistoća d.o.o. nabavila je u srpnju ove godine novu količinu kompostera, koje će podijeliti zainteresiranim korisnicima. Dakle, korisnici koji žive u obiteljskim kućama s okućnicom, moći će na taj način kompostirati biorazgradivi otpad u vlastitom kućanstvu, na mjestu njegovog nastanka.

Kompostiranjem se doprinosi smanjenju količine biorazgradivog otpada koji se odlaže, smanjuje se i utjecaj na klimatske promjene koje takav otpad proizvodi ako se odlaže na odlagališta. Korisnici će time smanjiti količinu otpada koji predaju na odvoz i zbrinjavanje. VG Čistoća ne sakuplja i ne odvozi proizveden kompost, već ga korisnici koriste za vlastitu uporabu.

Besplatni komposter mogu zatražiti svi korisnici usluga VG Čistoće, odnosno korisnici i vlasnici obiteljskih kuća ispunjavajući anketu o zainteresiranosti korisnika, kojeg mogu pronaći na službenoj web stranici VG Čistoće www.vgcistoca.hr te na blagajni komunalnog društva, u Ulici kneza Ljudevita Posavskog 45. Isto tako, zainteresirani se mogu javiti na broj 01/6566-738 ili e-mail vgcistoca@vgcistoca.hr. Komposter će korisnicima biti dostavljen na kućnu adresu u najkraćem mogućem vremenu.

Gospodarstvo

Predstavite svoje vino na Reviji najboljih vina Zagrebačke županije

Županija osigurala besplatni izložbeni prostor sa stolovima, stolnjake i stolce, čaše, bokale s vodom te posude za izlijevanje svima koji s prijave

Objavljeno

on

Treće izdanje Revije najboljih vina Zagrebačke županije održat će se 12. ožujka u Kristalnoj dvorani hotela The Westin Zagreb od 13 do 19 sati. Ova manifestacija jedinstvena je prilika vinarima s područja Zagrebačke županije da svoje proizvode predstave enolozima, ugostiteljima, hotelijerima, turističkim djelatnicima i ljubiteljima vina. Uz vinare, priliku predstaviti svoje proizvode imat će i sirari.

– Zagrebačka županija poziva sve zainteresirane vinare i sirare sa svog područja da se prijave na sudjelovanje na ovoj jedinstvenoj enološkoj manifestaciji. Za prijavu je dovoljno ispuniti prijavni obrazac te ga poslati na e-mail adresu: g.matasin@zagrebacka-zupanija.hr najkasnije do 26. veljače . poručili su iz Zagrebačke županije.

Prijavni obrazac za vinare možete pronaći ovdje, a za sirare ovdje. Svima koji se prijave Zagrebačka županija osigurat će izložbeni prostor sa stolovima, stolnjake i stolce, čaše, bokale s vodom te posude za izlijevanje. Vinari se pritom obvezuju da će prezentirati i promovirati isključivo svoja vina koja su proizvedena na području Zagrebačke županije i koja se nalaze u prometu u vinskoj butelji.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Zaboravite na pakete naručene iz Kine

Aviokompanije KLM, Lufthansa LH i Turkish Airlines zbog opasnosti od širenja koronavirusa zaustavile letove

Objavljeno

on

Svi oni koji imaju naviku kupovati gadgete ili neke druge jeftine stvarčice iz Kine putem internet servisa morat će na neko vrijeme promijeniti svoje navike. Ako ste naručili stvari s Wisha, AliExpressa ili eBaya upitno je hoćete li i kada dobiti svoje pakete. Naime, zbog opasnosti širenja koronavirusa KLM, Lufthansa LH i Turkish Airlines zaustavile su svoje letove prema Kini. Aviokompanije o tome su obavijestile i Hrvatsku poštu.

– Hrvatska pošta zaprimila je informaciju od zrakoplovnih prijevoznika KLM-a, Lufthanse LH i Turkish Airlinesa kako radi prevencije opasnosti od širenja koronavirusa letovi iz Narodne Republike Kine prema Republici Hrvatskoj neće prometovati do daljnjeg što će utjecati na uobičajeno poštansko poslovanje u razmjeni pošiljaka. Stoga korisnike usluga Hrvatske pošte molimo za razumijevanje, a o svim promjenama pravodobno ćemo vas obavještavati – poručili su iz Hrvatske pošte.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Poreznici u akciji do polovice idućeg tjedna

U tijeku je i četvrto kolo nagradne igre ‘Bez računa se ne računa’ pa ako želite sudjelovati prijavite one koji vam nisu izdali račun

Objavljeno

on

Poreznici su krenuli u novu akciju nadzora izdavanja računa i njihovog fiskaliziranja. U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti Porezna uprava u suradnji s Carinskom upravom od danas do 5. veljače provodit će nadzore fiskalizacije na cijelom području Republike Hrvatske. Inspekcije će posjećivati poslovne prostore poreznih obveznika te provjeravati izdavanja računa u realnom vremenu putem mobilnih uređaja te drugim nadzornim aktivnostima.

– Kroz provedene analize rizika i postupke praćenja izdavanja i fiskaliziranja računa uočeno je da još uvijek postoji znatan broj poreznih obveznika koji ili ne izdaju račune ili izdane račune ne fiskaliziraju čineći pri tome najteže porezne prekršaje – objasnili su iz Porezne uprave razloge svoje nove akcije.

Nadzornim aktivnostima bit će obuhvaćeni svi obveznici fiskalizacije, a posebno obveznici koji obavljaju djelatnost: pripreme i usluživanja pića, iznajmljivanja i davanja u zakup automobila i motornih vozila lake kategorije, kao i sportske djelatnosti te zabavne i rekreacijske djelatnosti.

U tijeku je i četvrto kolo nagradne igre ‘Bez računa se ne računa’ pa ako želite sudjelovati prijavite one koji vam nisu izdali račun.

– Građani, tražite račun za svaki kupljeni proizvod i obavljenu uslugu – dodali su iz Porezne.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno