Poveži se s nama

Gospodarstvo

Stigli novi kontejneri, stiže i 22.720 posuda za odvajanje

Od početka rujna stiglo je 140 zvonastih spremnika za staklo, a stiže i 3480 kanti za biootpad, 9560 za plastiku i metal, te 9540 plavih, za odvajanje papira i kartona

Objavljeno

Nakon što je početkom rujna stiglo prvih deset zvonastih metalnih spremnika za staklo, u sljedećih manje od mjesec dana stigle su i nove pošiljke, s ukupno 140 zvonastih spremnika. Isti će biti postavljeni na javne površine, pri čemu treba naglasiti kako dio ide na nove lokacije, a dio će poslužiti kako bi se zamijenili stari, već dotrajali spremnici.

U sklopu projekta odvojenog prikupljanja otpada “na kućnom pragu”, stižu i preostali spremnici. Nabavlja se ukupno 22.720 spremnika. Osim kontejnera za staklo, tu je 3480 smeđih kanti za biootpad, 9560 žutih kanti za odvojeno sakupljanje plastike i metala, te 9540 plavih kanti za odvojeno sakupljanje papira i kartona. Projekt je sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša u 85% vrijednosti ukupnog iznosa, dok ostatak troška snosi Grad Velika Gorica.

– Kad se svi spremnici podijele i kad svatko bude mogao razvrstavati otpad na kućnom pragu, bit će to veliki benefit za zaštitu okoliša i čistoću grada. Ovime ćemo značajno smanjiti količine miješanog komunalnog otpada na odlagalištu i povećati postotak recikliranja – rekao je Ivan Rak, predsjednik Uprave VG Čistoće.
Prvi čovjek ove gradske tvrtke dodaje kako je već pilot projekt odvojenog prikupljanja otpada, proveden od veljače pa do svibnja ove godine, ostvario odlične rezultate, a razvrstavanje otpada se s dotadašnjih 17 popelo na 35 posto.

Zatraži svoj besplatni komposter!

Nastavlja se podjela besplatnih kompostera za kompostiranje biorazgradivog otpada u domaćinstvima. S ciljem uspostavljanja novog, održivog sustava gospodarenja otpadom, VG Čistoća d.o.o. nabavila je u srpnju ove godine novu količinu kompostera, koje će podijeliti zainteresiranim korisnicima. Dakle, korisnici koji žive u obiteljskim kućama s okućnicom, moći će na taj način kompostirati biorazgradivi otpad u vlastitom kućanstvu, na mjestu njegovog nastanka.

Kompostiranjem se doprinosi smanjenju količine biorazgradivog otpada koji se odlaže, smanjuje se i utjecaj na klimatske promjene koje takav otpad proizvodi ako se odlaže na odlagališta. Korisnici će time smanjiti količinu otpada koji predaju na odvoz i zbrinjavanje. VG Čistoća ne sakuplja i ne odvozi proizveden kompost, već ga korisnici koriste za vlastitu uporabu.

Besplatni komposter mogu zatražiti svi korisnici usluga VG Čistoće, odnosno korisnici i vlasnici obiteljskih kuća ispunjavajući anketu o zainteresiranosti korisnika, kojeg mogu pronaći na službenoj web stranici VG Čistoće www.vgcistoca.hr te na blagajni komunalnog društva, u Ulici kneza Ljudevita Posavskog 45. Isto tako, zainteresirani se mogu javiti na broj 01/6566-738 ili e-mail vgcistoca@vgcistoca.hr. Komposter će korisnicima biti dostavljen na kućnu adresu u najkraćem mogućem vremenu.

Gospodarstvo

Sastali se predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije

Razgovaralo se o potporama, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva

Objavljeno

on

U Zagrebačkoj županiji na poziv Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije jučer su se sastali predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije. Razgovaralo se o planiranim mjerama potpora, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva u ovoj godini. Predstavnici udruga informirani su tijeku priprema za 3. Reviju najboljih vina Zagrebačke županije, koja će se održati 12. ožujka u The Westin Zagreb hotelu u Kristalnoj dvorani od 13 do 19 sati.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Na 5. Obrtničkom forumu predstavljene izmjene i dopune Zakona o obrtu

Početkom 2019. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je 5.042 obrta, a početkom ove godine ta se brojka povećala na 5.526. Je li to znak laganog oporavka obrtništva? Odgovor smo dobili na Obrtničkom forumu u Velikoj Gorici – gradu s najvećim brojem obrtnika u Zagrebačkoj županiji.

Objavljeno

on

Domagoj Ilečić, pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove grada Velike Gorice: “Obrtnici su oduvijek bili pokretač gospodarstva u Velikoj Gorici, i naša snaga, i motor razvoja.”

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Obrtnici se okupljaju u Gorici, raspravljat će o aktualnostima i tražiti rješenja problema

Organizirali su forum, a sastaju se u srijedu, 26. veljače

Objavljeno

on

Obrtnička komora Zagreb, u suradnji sa Zagrebačkom županijom, organizira 5. Obrtnički forum Zagrebačke županije – Obrtništvo 2020., a domaćin susreta bit će Velika Gorica. Cilj foruma, koji će se održati u srijedu u 12 sati u Hotelu Garden Hill, je raspraviti aktualne teme značajne za obrtnike i obrtništvo Zagrebačke županije te iznaći kvalitetna rješenja problema zajedničkom suradnjom s gradovima i općinama na području Zagrebačke županije.

– Pričat ćemo o tome kako najbolje surađivati s lokalnom samoupravom, a obrtnici će predstavnike lokalne vlasti i ministarstava moći i pitati sve što ih zanima. Na panel-raspravu su dobrodošli svi obrtnici i obrtnice – kazao je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić.

 

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno