Poveži se s nama

Kultura

Stella maris sjevernog Jadrana u Velikoj Gorici

Objavljeno

Gradska knjižnica Velika Gorica predstavlja projekt digitaliziranog snimanja hrvatske mariološke baštine. Naime, zahvaljujući entuzijazmu dvoje zaljubljenika u sakralnu baštinu nastao je niz prekrasnih dokumentarnih filmova što svjedoče o hrvatskoj sakralnoj glazbi, svetištima, samostanima, umjetničkim djelima i vrijednim knjigama.

U ponedjeljak, 14. prosinca, u 19.00 sati u Središnjem odjelu za odrasle, imate priliku pogledati film Stella maris sjevernog Jadrana koji prikazuje pojedina istaknuta, ali i neka nedovoljno poznata marijanska svetišta s područja Istre i Kvarnera.

“Kroz odlomke stihova upoznajemo marijansku pobožnost sačuvanu u srednjovjekovnim hrvatskoglagoljskim misalima. U filmu su snimljena i znamenita likovna djela posvećena Bogorodici, a osobito poznate istarske srednjovjekovne freske. Posebice je istaknut povijesni pregled značajne hodočasničke crkve Majke Božje Trsatske.”, kažu iz Knjižnice.

foto: splendordomini.blogspot.com

Film obiluje glazbenim duhovnim djelima karakterističnim za sjvernojadransko podneblje: zvuk sopila i roženica koje prezentiraju staru istarsku ljestvicu, glagoljaško pjevanje vrbničkog zbora s otoka Krka te redovničko gregorijansko pjevanje.

“I ovoga puta naši su dragi gosti realizatori ovog lijepog projekta dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek, scenaristica filma, voditeljica projekta ‘Digitalizirano snimanje hrvatske mariološke baštine’ i producent filma prof. Alojzije Prosoli.”, dodali su iz Gradske knjižnice.

Kultura

VIDEO Zvonki dječji glasovi ispunili Pučko otvoreno učilište

Goričkoj publici predstavilo se 250 mladih pjevača, plesača i svirača

Objavljeno

on

Dvorana Gorica u Pučkom otvorenom učilištu bila je premala da primi sve one željne folklora. Starinske dječje igre, plesovi i napjevi ispunile su pozornicu. Na 22. Dječjim folklornim susretima okupile su se skupine iz cijele zemlje. Oko 250 mladih pjevača, plesača i svirača predstavilo se goričkoj publici svojim programima i provelo ih glazbom, pjesmom i plesom kroz Lijepu našu.

Nastavi čitati

Kultura

U Gradskoj knjižnici projekcija filma ‘Lička Majka od Utjehe’

Bogorodica u sakralnoj, književnoj, glazbenoj, povijesno-umjetničkoj i etnološkoj baštini Gospićko-senjske županije

Objavljeno

on

U sklopu adventskih događanja u Gradskoj knjižnici Velika Gorica u ponedjeljak možete pogledati znanstveno-obrazovni film ‘Lička Majka od Utjehe’. Riječ je o 11. filmu nastalom u sklopu projekta digitaliziranog snimanja hrvatske mariološke baštine. U njemu je prikazano štovanje Bogorodice u sakralnoj, književnoj, glazbenoj, povijesno-umjetničkoj i etnološkoj baštini na području Gospićko-senjske županije.

O filmu će govoriti dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek, scenaristica i redateljica filma, voditeljica projekta „Digitalizirano snimanje hrvatske mariološke baštine“ i prof. Alojzije Prosoli, producent filma.

– Posebna pozornost posvećena je spomenicima srednjovjekovne Like, glagoljskim misalima, glagoljskim kamenim natpisima, rekonstrukciji glagoljaškog pjevanja. Upoznajemo i raritetne sakralne predmete iz stare Krbavske i Modruške biskupije, ali i živu pobožnost današnjice. Obilazimo i najpoznatije povijesne utvrde Modruša, Nehaja, Sokolca, Cetingrada, Drežnik-grada i dr. Film pokazuje brojne prirodne ljepote Velebita, Kosinjske doline,  rijeka Mrežnice, Dobre, Like, Slunjčice, Korane, Rastoka, kanjona Zrmanje, Plitvičkih jezera, izvora Gacke i dr. Uz melodije srednjovjekovnih glagoljaških pjesama, slušamo i izvorne ličke etno-instrumente: ličke dvojnice i frulu. Film traga za davnim korijenima Like i njenim srednjovjekovnim sjajem kad su krajem 15. st. Kosinj, Modruš i Senj među prvim mjestima u Europi imali svoje glagoljske tiskare i štamparske strojeve – stoji u najavi filma.

Projekcija je zakazana u ponedjeljak u 19 sati na Središnjem odjelu za odrasle u Gradskoj knjižnici.

Nastavi čitati

Kultura

Subota u znaku folklora

Na pozornici Pučkog otvorenog učilišta nastupit će 250 mladih pjevača, plesača i svirača

Objavljeno

on

Folklorni ansambl Turopolje na 22. Dječjim folklornim susretima okupio je folklorne skupine iz cijele zemlje. Oko 250 mladih pjevača, plesača i svirača predstavit će se goričkoj publici svojim programima i provesti je glazbom, pjesmom i plesom kroz Lijepu našu.

Na pozornici Pučkog otvorenog učilišta danas od 18,30 sati predstavit će se Folklorni ansambl Linđo iz Dubrovnika, Kulturno-umjetničko društvo Preporod iz Dugog Sela, Folklorno društvo Otočac iz Otočca, Dječja sekcija Čerišnjice Kulturno-umjetničkog društva Januševec iz Prigorja Brdovečkog te članovi Folklornog ansambla Turopolje.

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno