Poveži se s nama

Gospodarstvo

Statua Zlatne ruke samoborskom obrtniku

Objavljeno

Hrvatska obrtnička komora, u znak održavanja obnoviteljske Skupštine 1. srpnja 1994. godine, svečanom Akademijom obilježila je Dan Komore. Najzaslužnijim obrtnicima koji su svojom aktivnošću i suradnjom s komorom dali izniman doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija, su dodijeljena najviša priznanja „Zlatne ruke“.

 
Dodjela Statue Zlatne ruke

Predsjednik komore Dragutin Ranogajec iskoristio je priliku i poručio budućoj Vladi kako obrtnici od njih očekuju puno više rada i odgovornosti te da slušaju one koji znaju koji je problem gospodarstva. – Na žalost trendovi nisu zaustavljeni, još uvijek imamo više zatvaranja obrtna nego otvaranja. Ali započeli smo neke reforme s Ministarstvom poduzetnišva i obrta i trebamo nastaviti u tom smjeru. U posljednjih pet godina nestalo je više od 10 tisuća obrta. – naglasio je Ranogajec.

 

Najviše priznanje za samoborskog ugostitelja

 

Statua „Zlatne ruke“ s poveljom pripala je, među ostalima, i Marijanu Karloviću, obrtniku iz Samobora. Ugostiteljstvom se bavi 35 godine. Kaže voli svoj posao u koji je puno uložio, ali mu se i puno toga vratilo. – Presretan sam i ja i moja obitelj kao i oni koji će me naslijediti. Do mirovine mi je ostala još godina dana stoga je ova nagrada došla u pravo vrijeme. – sretno i zadovoljno će Karlović.

 
Dobitnik Marijan Karlović iz Samobora
 

Svečanosti je nazočio i pročelnik za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašaić koji je istaknuo kako Županija, ne pomaže samo financijski svojim obrtnicima i poduzetnicima, već i na druge načine kao što su edukacije, povezivanje obrtnika s drugima i drugo. –Nastojimo učiniti sve kako bi zadržali broj obrtnika, ali i povečali broj obrta na našem području jer smo svijesni da je trend njihovog gašenja prisutan u cijeloj Hrvatskoj pa tako i u Zagrebačkoj županiji. – naglasio je pročelnik Fašaić.

 

Na Akademiji, su također dodiljeljene i nagrade Ministarstva poduzetništva i obrta „Šegrt Hlapić“ te su promovirani novi majstori i majstorice, njih 1.368, koji su položili majstorske ispite proteklih godinu dana.

 

 

Gospodarstvo

Predstavite svoje vino na Reviji najboljih vina Zagrebačke županije

Županija osigurala besplatni izložbeni prostor sa stolovima, stolnjake i stolce, čaše, bokale s vodom te posude za izlijevanje svima koji s prijave

Objavljeno

on

Treće izdanje Revije najboljih vina Zagrebačke županije održat će se 12. ožujka u Kristalnoj dvorani hotela The Westin Zagreb od 13 do 19 sati. Ova manifestacija jedinstvena je prilika vinarima s područja Zagrebačke županije da svoje proizvode predstave enolozima, ugostiteljima, hotelijerima, turističkim djelatnicima i ljubiteljima vina. Uz vinare, priliku predstaviti svoje proizvode imat će i sirari.

– Zagrebačka županija poziva sve zainteresirane vinare i sirare sa svog područja da se prijave na sudjelovanje na ovoj jedinstvenoj enološkoj manifestaciji. Za prijavu je dovoljno ispuniti prijavni obrazac te ga poslati na e-mail adresu: g.matasin@zagrebacka-zupanija.hr najkasnije do 26. veljače . poručili su iz Zagrebačke županije.

Prijavni obrazac za vinare možete pronaći ovdje, a za sirare ovdje. Svima koji se prijave Zagrebačka županija osigurat će izložbeni prostor sa stolovima, stolnjake i stolce, čaše, bokale s vodom te posude za izlijevanje. Vinari se pritom obvezuju da će prezentirati i promovirati isključivo svoja vina koja su proizvedena na području Zagrebačke županije i koja se nalaze u prometu u vinskoj butelji.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Zaboravite na pakete naručene iz Kine

Aviokompanije KLM, Lufthansa LH i Turkish Airlines zbog opasnosti od širenja koronavirusa zaustavile letove

Objavljeno

on

Svi oni koji imaju naviku kupovati gadgete ili neke druge jeftine stvarčice iz Kine putem internet servisa morat će na neko vrijeme promijeniti svoje navike. Ako ste naručili stvari s Wisha, AliExpressa ili eBaya upitno je hoćete li i kada dobiti svoje pakete. Naime, zbog opasnosti širenja koronavirusa KLM, Lufthansa LH i Turkish Airlines zaustavile su svoje letove prema Kini. Aviokompanije o tome su obavijestile i Hrvatsku poštu.

– Hrvatska pošta zaprimila je informaciju od zrakoplovnih prijevoznika KLM-a, Lufthanse LH i Turkish Airlinesa kako radi prevencije opasnosti od širenja koronavirusa letovi iz Narodne Republike Kine prema Republici Hrvatskoj neće prometovati do daljnjeg što će utjecati na uobičajeno poštansko poslovanje u razmjeni pošiljaka. Stoga korisnike usluga Hrvatske pošte molimo za razumijevanje, a o svim promjenama pravodobno ćemo vas obavještavati – poručili su iz Hrvatske pošte.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Poreznici u akciji do polovice idućeg tjedna

U tijeku je i četvrto kolo nagradne igre ‘Bez računa se ne računa’ pa ako želite sudjelovati prijavite one koji vam nisu izdali račun

Objavljeno

on

Poreznici su krenuli u novu akciju nadzora izdavanja računa i njihovog fiskaliziranja. U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti Porezna uprava u suradnji s Carinskom upravom od danas do 5. veljače provodit će nadzore fiskalizacije na cijelom području Republike Hrvatske. Inspekcije će posjećivati poslovne prostore poreznih obveznika te provjeravati izdavanja računa u realnom vremenu putem mobilnih uređaja te drugim nadzornim aktivnostima.

– Kroz provedene analize rizika i postupke praćenja izdavanja i fiskaliziranja računa uočeno je da još uvijek postoji znatan broj poreznih obveznika koji ili ne izdaju račune ili izdane račune ne fiskaliziraju čineći pri tome najteže porezne prekršaje – objasnili su iz Porezne uprave razloge svoje nove akcije.

Nadzornim aktivnostima bit će obuhvaćeni svi obveznici fiskalizacije, a posebno obveznici koji obavljaju djelatnost: pripreme i usluživanja pića, iznajmljivanja i davanja u zakup automobila i motornih vozila lake kategorije, kao i sportske djelatnosti te zabavne i rekreacijske djelatnosti.

U tijeku je i četvrto kolo nagradne igre ‘Bez računa se ne računa’ pa ako želite sudjelovati prijavite one koji vam nisu izdali račun.

– Građani, tražite račun za svaki kupljeni proizvod i obavljenu uslugu – dodali su iz Porezne.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno