Poveži se s nama

Gospodarstvo

#StartupVG okupio veliki broj natjecatelja

Objavljeno

Velika Gorica ugostila je mlade kreativce, koji će se tijekom iduća dva dana natjecati u razvijanju poslovnih ideja i projekata. Mentori će im biti uspješni poduzetnici, a među njima se nalaze i članovi Hrvatske mreže poslovnih anđela. Saša Cvetojević, Ivo Špigl, Mihovil Barančić i Stevica Kuharski zasigurno će svojim savjetima pripomoći sudionicima da što bolje koncipiraju i predstave svoje projekte.

25.03.2017. Velika Gorica – #STARTUPVG. foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

„Ovo natjecanje najava je smjera u kojem se Velika Gorica želi razvijati. Od ove godine krećemo s bespovratnim potporama za poduzetnike početnike . Svi koji imaju bilo kakvu ideju i razvijaju neki poslovni koncept, odnosno svaka novoosnovana tvrtka moći će dobiti potporu od Grada Velike Gorice. Imamo i potpornu agenciju VE-GO-RA koja bi im trebala pripomoći u izradi poslovnog plana. Aktivno radimo i projektu poduzetničkog inkubatora, kako bi mladim poduzetnicima osigurali prostor i olakšali im ulazak u poduzetništvo“, istaknuo je Domagoj Ilečić, pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove Europske unije.

25.03.2017. Velika Gorica – #STARTUPVG. foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

Mladi kreativci prepoznali su potencijal goričkog startupa. Zahvaljujući njemu, dobili su priliku upoznati uspješne poslovne ljude i upoznati ih sa svojim idejama. Najbolje projekte mladih goričkih poduzetnika prijavljene na natjecanje podržat će i Grad Velika Gorica.

„Želimo pružiti šansu njima, ali i našem društvu. Kao jedan mlad i moderan grad, želimo se razvijati i trebamo inovacije. Mladima moramo omogućiti da afirmiraju svoje ideje i pružiti im šansu, a na njima je da se svojom produktivnošću dokažu“, poručio je gradonačelnik Dražen Barišić.

25.03.2017. Velika Gorica – #STARTUPVG. foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

Pruženu priliku u ova dva dana nastojat će iskoristiti i naš sugrađanin Mario Dilberović, koji će predstaviti aplikaciju za roditelje djece koja boluju od dijabetesa.

„Ideja je da napravimo portal i aplikaciju na kojima će biti dostupne sve potrebne informacije od trenutka kad se sazna za bolest pa do trenutka kada treba zatražiti terapiju. Portal bi trebao biti interaktivan i dostupan svima. Ono što je važno u Hrvatskoj još ne postoji nešto ovakvo“, otkrio nam je Mario.

25.03.2017. Velika Gorica – #STARTUPVG. foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

Ekipa sačinjena od studenata Veleučilišta Velika Gorica odlučila je predstaviti aplikaciju kojom bi se olakšala kontrola izostanaka učenika u srednjim školama.

„Namijenjena je roditeljima i profesorima te bi trebala olakšati nadzor nad učenicima“, ukratko nam je objasni član ekipe Adnan Hodžić.

25.03.2017. Velika Gorica – #STARTUPVG. foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

U razgovoru s natjecateljima izrazito teško bilo je doći do informacija. U strahu da im netko ne ukrade ideju, tek su rijetki u kratkim crticama pristali pričati o svojim projektima. No, upravo je to dokaz da ovi mladi ljudi misle ozbiljno i da su im upravo ovakve manifestacije prijeko potrebne za afirmaciju njihovih poslovnih ideja.

Gospodarstvo

Značajan rast korištenja mobilnih usluga u roamingu

Sve se manje koristi fiksni telefon

Objavljeno

on

Prvo tromjesečje 2018., razdoblje kada hrvatski građani tradicionalno masovno odlaze na zimovanja u inozemstvo, donijelo je značajan rast korištenja mobilnih usluga u roamingu. Tako je korištenje interneta u roamingu u EU raslo preko 20 puta, a trajanje razgovora bilo je gotovo pet puta dulje u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Najmanji rast ostvarila je usluga SMS-a s 32 posto više poslanih poruka. Uredba „u roamingu kao kod kuće“ stupila je na snagu 15. lipnja prošle godine i nije se primjenjivala tijekom prvog tromjesečja, pa je rast prometa izravan učinak stupanja na snagu Uredbe. Broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu u nepokretnoj mreži dosegao je gotovo 1,1 milijun i rastao je malo manje od 4 % na godišnjoj razini. Broj priključaka na tehnologiji s bakrenim paricama neprestano pada, a zamjenjuju ih usluge na svjetlovodu, brzim kabelskim mrežama ili ostalim tehnologijama pristupa. Govorna usluga u nepokretnim mrežama tradicionalno je u padu i sve se manje koristi.

U pokretnim mrežama hrvatskih operatora na godišnjoj razini bilježi se pad prihoda od telefonskih usluga i blagi pad broja korisnika, ali očekivano raste prihod od pristupa internetu, kao i broja korisnika koji na ovaj način pristupaju internetu. Trajanje razgovora je uz malen rast slično kao i 2017., a broj SMS i MMS poruka je pao za preko 12, odnosno 7 posto. Njih uspješno zamjenjuju poruke koje se šalju raznim internetskim aplikacijama. Internetski promet putem pokretnih mreža raste eksponencijalno već dulje vrijeme, a svake godine je veći za otprilike 50 posto.

Korisnici i dalje biraju pakete u kojima kombiniraju usluge u nepokretnoj i pokretnoj mreži (tzv. 4D pakete usluga koji uključuju javnu govornu uslugu u pokretnoj i nepokretnoj mreži, uslugu pružanja TV sadržaja i pristupa internetu). Broj takvih korisnika rastao je devet posto u odnosu na zadnja tri mjeseca prošle godine.

Usluge komunikacije među uređajima i strojevima, tzv. M2M (machine-to-machine) usluge, poput komunikacije za alarmne sustave, bankomate, daljinski nadzor uređaja i slično, stalno rastu. Godišnji rast M2M usluga iznosi čak 30 posto.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Poduzetnici Zagrebačke županije po neto dobiti u prošloj godini drugi u zemlji

Ispred njih samo kolege i Grada Zagreba

Objavljeno

on

Po neto dobiti svojih poduzetnika Zagrebačka županija smjestila se odmah iza Grada Zagreba. Od ukupno 21,9 milijardi kuna neto dobiti u 2017. godini, 80,2 posto ostvarili poduzetnici iz četiri županije: Grada Zagreba, Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske županije, u kojima sjedište ima 71 241 poduzetnik (59,3 posto), stoji u najnovijoj analizi Financijske agencije (Fina).

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuo je kako se ulaganje u gradnju i opremanje poduzetničkih zona pokazalo ispravnom odlukom, jer upravo u njima posluje većina poduzetnika s područja županije.

„Ono što dodatno ohrabruje je da broj investicija i dalje raste, a za nekoliko dana nas očekuje u rugvičkoj poslovnoj zoni otvorenje 88 milijuna eura vrijednog Designer Outlet Centra koji će otvoriti novih 400 novih radnih mjesta. Stoga vjerujemo kako će ovaj iznos od 49,9 milijardi kuna prihoda koji su ostvarili naši poduzetnici i dalje rasti“, dodao je župan.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

VIDEO Održan prvi VG MeetUp

Gorički poduzetnici iskoristili priliku da se upoznaju i razmjene iskustva

Objavljeno

on

Velikogorička razvojna agencija VE-GO-RA u Klubu 100 organizirala je prvi VG Meetup. Gorički poduzetnici u neformalnom druženju imali su priliku upoznati se i razmijeniti poslovne ideje, ali i dogovoriti nove suradnje. Kako je to izgledalo pogledajte u video prilogu.

Nastavi čitati
EUROHERC
MONOKL
SOLARIJIzdvojeno