Poveži se s nama

Vijesti

Sretan 115. rođendan!

Objavljeno

Dobrovoljno vatrogasno društvo Buševec proslavilo je 115 godina neprekinutog rada i djelovanja.

Zbog čestih požara koji su se dogodili u drugoj polovici 19.stoljeća, a posebno je zapamćen bio požar 1815.godine, nabavljene su vatrogasne štrcaljke, a nakon toga 1900. godine osnovano je Dobrovoljno vatrogasno društvo. Tako je u subotu održana svečana sjednica na kojoj su se u kratim crtama prisjetili svog djelovanja od začetka društva pa sve do današnjeg dana. DVD Buševec trenutno broji 72 aktivna člana i oko 60 djece, a tu su i veterani te podupirajući članovi.

Velik doprinos razvitku društva donio je preminuli počasni predsjednik Josip Robić – Haba kojega se uvijek s radošću prisjećaju.  „On je dao smjernice ovom upravnom odboru koje danas vodi društvo, a to su većinom djeca koje je on školovao i ja sam među njima. – istaknuo je sadašnji predsjednik Kristijan Horvačić. Također, pripremio nas je kako voditi društvo nakon njega i kako će ono u budućnosti raditi. I dan danas, neke njegove smjernice naša su nit vodilja. – dodao je Horvačić.

Tijekom svih ovih godina DVD Buševec je dalo nemjerljiv doprinos u zaštiti i spašavanju ljudi i imovine, a posebice se ističe njihova najveća intervencija za vrijeme velikih poplava koje su prije nekoliko godina zadesile naš kraj. U operativnom dijelu trenutno djeluje 22 vatrogasca s položenim liječničkim ispitima koji su spremni za svaku intervenciju.

Osim toga, buševski vatrogasci su prepoznatljivi i po sudjelovanjima na raznim natjecanjima. Do sada su četiri puta nastupili na državnom natjecanju. Tijekom ljeta su najaktivniji jer tada posjete i do 20 vatrogasnih natjecanja. Najveći uspjeh koji im je najdraži i koji im je najviše ostao u sjećanju je natjecanje 90tih godina kada su postali prvaci Grada Zagreba. „Taj nam je pehar nekako najdraži. Tada kad smo se natjecali nismo imali niti uniforme niti je netko očekivao veliki rezultat, no ipak smo postali prvaci.“ – ispričao je Horvačić.  Posebno vesele i brojne nagrade najmlađih vatrogasaca na natjecanjima, tako da kontinuitet rada buševskih vatrogasaca i nakon više od 100 godina, nije upitan!

Zadovoljstvo radom izrazio je i predsjednik velikogoričke vatrogasne zajednice Dalibor Mrakovčić. „Sretni smo da postoje ovakva društa i da ih je čim više, organizirana i uvijek spremna za svaku intervenciju, jer tada se bezbjedno možemo braniti od svih elementarnih nepogoda. Što se tiče natjecanja, tu se puno radi s mladima i ima puno ekipa koje ostvaruju velike uspjehe te nam je to zalog u budućnost da ti DVD-i mogu opstati bar još 115 godina.

Na svih svojih 28 dobrovoljnih vatrogasnih društava, ponosni su i u Gradu – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec. „Naši vatrogasci bezbroj su se puta pokazali na djelu i spriječili katastrofe većih razmjera i na tome im hvala. Oduvijek su imali, imaju i imat će i dalje podršku grada. – dodao je zamjenik Kolarec.

Svečanoj proslavi nazočili su i mnogi članovi prijateljskih vatrogasnih društava, a potpisana je i povelja prijateljstva i suradnje s DVD-om Bučica.

[Best_Wordpress_Gallery id=”43″ gal_title=”DVD Buševec”]

Vijesti

Jedan novi oboljeli, više od 200 Goričana u samoizolacij

Stožer je izdao 1.811 propusnica, a Crveni križ i dobrovoljna vatrogasna društva dnevno zaprime oko 500 poziva za pomoć

Objavljeno

on

Velika Gorica s današnjim danom broji 13 zaraženih koronavirusom, dok je više od 200 građana u samoizolaciji.

Stožer civilne zaštite Grada Velike Gorice aktiviran je prije 18 dana, a od tada je donio niz mjera na koje je danas ponovno podsjetio načelnik Stožera, zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

– Naša dobrovoljna vatrogasna društva po mjesnim odborima, osim što pomažu potrebitim sugrađanima, vrše i ophodnju. Ophodnju vršimo i u gradskim četvrtima kako bi vidjeli pridržavaju li se naši sugrađani preporučenih mjera. Ustrojili smo i odjel za izdavanje propusnica, a do danas smo ih izdali 1.811 – kazao je Kolarec.

Grad Velika Gorica osnovao je i Službu za nužnu pomoć koja starijim sugrađanima dostavlja namirnice i lijekove, a do danas je ta služba primila oko 4.000 poziva te ih, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa i dobrovoljnim vatrogasnim društvima, riješila.

– Zovite, dobit ćete što treba, ali molim vas ostanite doma – kazao je gradonačelnik Barišić.

Gradonačelnik Dražen Barišić najavio je i fond za poduzetnike, koji su zbog pandemije koronavirusa i odluka nacionalnog Stožera civilne zaštite morali zatvoriti poslovanje, a iz njega će biti isplaćeno dva milijuna kuna.

Nastavi čitati

Crna kronika

Pronađena Fabia ukradena u Novom Zagrebu

Objavljeno

on

Automobil marke Škoda Fabia zagrebačkih registracija policija je jučer, 28. ožujka, u 15.45 sati pronašla u Lazini Čičkoj u Črnkovcu. Vlasnik automobila je 60-godišnjak, a netko mu ga je ukrao nekoliko dana ranije na području Novog Zagreba.

Nastavi čitati

Crna kronika

Tijelo nepoznatog muškrarca pronađeno u rijeci Savi

Objavljeno

on

Policija javlja kako je jučer, 28. ožujka, u 14.30 sati u Strmecu Bukevskom pronađen leš nepoznate muške osobe. Tijelo je bilo u rijeci Savi, a na njemu nisu pronađene ozljede koje bi upućivale na kazneno djelo. Tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno