Poveži se s nama

Vijesti

Sretan 115. rođendan!

Objavljeno

Dobrovoljno vatrogasno društvo Buševec proslavilo je 115 godina neprekinutog rada i djelovanja.

Zbog čestih požara koji su se dogodili u drugoj polovici 19.stoljeća, a posebno je zapamćen bio požar 1815.godine, nabavljene su vatrogasne štrcaljke, a nakon toga 1900. godine osnovano je Dobrovoljno vatrogasno društvo. Tako je u subotu održana svečana sjednica na kojoj su se u kratim crtama prisjetili svog djelovanja od začetka društva pa sve do današnjeg dana. DVD Buševec trenutno broji 72 aktivna člana i oko 60 djece, a tu su i veterani te podupirajući članovi.

Velik doprinos razvitku društva donio je preminuli počasni predsjednik Josip Robić – Haba kojega se uvijek s radošću prisjećaju.  „On je dao smjernice ovom upravnom odboru koje danas vodi društvo, a to su većinom djeca koje je on školovao i ja sam među njima. – istaknuo je sadašnji predsjednik Kristijan Horvačić.  Također, pripremio nas je kako voditi društvo nakon njega i kako će ono u budućnosti raditi. I dan danas, neke njegove smjernice naša su nit vodilja. – dodao je Horvačić.

Tijekom svih ovih godina DVD Buševec je dalo nemjerljiv doprinos u zaštiti i spašavanju ljudi i imovine, a posebice se ističe njihova najveća intervencija za vrijeme velikih poplava koje su prije nekoliko godina zadesile naš kraj. U operativnom dijelu trenutno djeluje 22 vatrogasca s položenim liječničkim ispitima koji su spremni za svaku intervenciju.

Osim toga, buševski vatrogasci su prepoznatljivi i po sudjelovanjima na raznim natjecanjima. Do sada su četiri puta nastupili na državnom natjecanju. Tijekom ljeta su najaktivniji jer tada posjete i do 20 vatrogasnih natjecanja. Najveći uspjeh koji im je najdraži i koji im je najviše ostao u sjećanju je natjecanje 90tih godina kada su postali prvaci Grada Zagreba. „Taj nam je pehar nekako najdraži. Tada kad smo se natjecali nismo imali niti uniforme niti je netko očekivao veliki rezultat, no ipak smo postali prvaci.“ – ispričao je Horvačić.  Posebno vesele i brojne nagrade najmlađih vatrogasaca na natjecanjima, tako da kontinuitet rada buševskih vatrogasaca i nakon više od 100 godina, nije upitan!

Zadovoljstvo radom izrazio je i predsjednik velikogoričke vatrogasne zajednice Dalibor Mrakovčić. „Sretni smo da postoje ovakva društa i da ih je čim više, organizirana i uvijek spremna za svaku intervenciju, jer tada se bezbjedno možemo braniti od svih elementarnih nepogoda. Što se tiče natjecanja, tu se puno radi s mladima i ima puno ekipa koje ostvaruju velike uspjehe te nam je to zalog u budućnost da ti DVD-i mogu opstati bar još 115 godina.

Na svih svojih 28 dobrovoljnih vatrogasnih društava, ponosni su i u Gradu – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec. „Naši vatrogasci bezbroj su se puta pokazali na djelu i spriječili katastrofe većih razmjera i na tome im hvala. Oduvijek su imali, imaju i imat će i dalje podršku grada. – dodao je zamjenik Kolarec.

Svečanoj proslavi nazočili su i mnogi članovi prijateljskih vatrogasnih društava, a potpisana je i povelja prijateljstva i suradnje s DVD-om Bučica.

[Best_Wordpress_Gallery id=”43″ gal_title=”DVD Buševec”]

HOTNEWS

Rakitovčani rekorderi u sakupljanju starog papira

Učenici iz područne škole Rakitovec na reciklažu su poslali više od 25 tona starog papira!

Objavljeno

on

U područnoj školi u Pojatnom održana je svečanost dodjele nagrada školama koje su u prošloj školskoj godini sakupile najviše starog papira. U akciji je sudjelovalo 59 matičnih i područnih škola s područja Zagrebačke županije a kao i prethodnih godina najbolji sakupljači bili su Rakitovčani. Učenici iz područne škole Rakitovec na reciklažu su poslali više od 25 tona starog papira. “Zaista nas je teško nadmašiti, svake školske godine osim samih učenika u akciju se priključe i roditelji, gradska knjižnica, cijelo mjesto.” – kaže učiteljica Tatjana Mikulin. Po učeniku je to bilo 527,50 kilograma. U PŠ PŠ Pojatno koja je bila domaćin današnje dodjele nagrada, prikupljeno je 214,55 kilograma po učeniku, u PŠ Donja Kupčina u Pisarovini 189,06 kilograma, u PŠ Buševec u Vukovini 170,74 kilograma, u PŠ Donja Lomnica 149,64 kilograma, u PŠ Dubranec 143,55 kilograma, a u PŠ Velševec 123,08 kilograma papira po učeniku.

Osim što spašavaju šumu od nepotrebne sječe za proizvodnju papira, učenici ujedno osvojenim nagradama opremaju svoje učionice modernom opremom koju osigurava Zagrebačka županija. Treću godinu za redom oprema stiže iz tvrtke Opstanak, a ove je godine to pametna dokument kamera i projektor s nosačem. Župan Kožić je ponosan na ovaj projekt koji na području županije u suradnji s Unijapapirom kontinuirano traje 7 godina. Ove godine, u odnosu na protekle, sakupljena je najveća količina starog papira. “Riječ je o 217.600 kilograma starog papira čime su učenici od sječe spasili 4.352 stabla.” – potvrdio je župan Stjepan Kožić.

U svih sedam godina učenici s područja županije ukupno su skupili više od milijun kilograma starog papira za recikliranje.

Nastavi čitati

Vijesti

Iskoristite Facebook za oglašavanje

Naučite se služiti digitalnim alatima za pokretanje i razvoj online poslovanja

Objavljeno

on

Za sve koji žele iskoristiti Facebook za oglašavanje i naučiti kako uspješno koristiti društvene mreže za razvoj online poslovanja Gorička razvojna agencija pripremila je novu besplatnu radionicu. Polaznici će moći naučiti promovirati objavu te koje su mogućnosti oglašavanja pomoću facebook oglašivačkog sučelja i koje su prednosti u odnosu na „boostanje“ objava. Također, govorit će se o definiranju ciljeva i izradi grupa oglasa, načinima plaćanja i budžetiranje oglašavanja, ciljanim skupinama i osnovama mogućnosti targetiranja.

VE-GO-RA radionicu organizira u suradnji s Googleom i Otvorenim učilištem Algebra, kao dio programa Google Digitalne garaže.

– Cilj je radionica Google Garaže omogućiti pristup besplatnoj edukaciji o digitalnim alatima za pokretanje i razvoj online poslovanja. Radionicama želimo digitalnim vještinama osnažiti trenutačnu i buduću radnu snagu zemlje te pomoći malim i srednjim tvrtkama da ubrzaju svoj rast i omogućiti im pristup globalnim tržištima – poručili su organizatori.

Prijaviti se možete ovdje, a više informacija možete pronaći ovdje.

Nastavi čitati

Vijesti

VIDEO Zahvaljujući preventivnom pregledu otkrivena je sumnjiva promjena na njegovoj koži

Marko: ‘Na svu sreću nije ništa opasno, ali su me savjetovali da bi bilo dobro to ukloniti kako bi se smanjio rizik od daljnjih neželjenih promjena’

Objavljeno

on

Sezona sunčanja je iza nas pa je sada pravo vrijeme pregledati postoje li kakve promjene na koži. Pravovremena dijagnoza ključ je u borbi protiv melanoma i ostalih oblika raka kože. Priliku da besplatno pregleda kožu iskoristio je i Marko. Zahvaljujući preventivnom pregledu na vrijeme je uočena jedna sumnjiva promjena na njegovoj koži.

– Na svu sreću nije ništa opasno, ali su me savjetovali da bi bilo dobro to ukloniti kako bi se smanjio rizik od daljnjih neželjenih promjena – rekao nam je Marko, koji je prvi put došao na ovaj pregled.

Program besplatnih pregleda kože Zagrebačka županija provodi šestu godinu zaredom. Prema podacima Specijalne bolnice Naftalan, u 2018. godini su pregledane 562 osobe s područja Zagrebačke županije od kojih je na daljnju obradu upućeno njih 76, dok je kod 15 osoba izražena sumnja na karcinom kože.

Nastavi čitati

Reporter 385 - 29.08.2019.

Facebook

Izdvojeno