Poveži se s nama

Vijesti

Solarna i geotermalna energija budućnost su Turopolja

Za desetak tisuća kuna možete nabaviti vlastitu mini solarnu elektranu

Objavljeno

U Pučkom otvorenom učilištu u tijeku je konferencija o mogućnostima korištenja obnovljivih izvora energije. Ekoregija Velika Gorica organizirala je i edukativna predavanja o solarnim elektranama i izvorima njihovog financiranja. Glavna zvijezda je konferencije je sustav mini solarne elektrane koji omogućava energetsku neovisnost u područjima u kojima nema elektroenergetske infrastrukture.

-Ovo su modeli koji se koriste za vikendice. Riječ je o sustavu koji samostalno djeluje i pogodan je za područja u kojim nema energetske mreže. Sustav se sastoji od dva fotonaponska panela od 300 W, koji mogu napajati rasvjetna tijela, mali frižider i televizor u jednoj vikendici. Jedna ovakva mini solarna elektrana košta do desetak tisuća kuna – rekao je Josip Kolarec, predsjednik Ekoregije Velika Gorica.

Odlična vijest za one koji planiraju investirati u ovaj sustav je to da od ove godine energija dobivena na solarnim elektranama u privatnom vlasništvu može prodavati i vračati u elektroenergetsku mrežu.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

– Ako imate račun od 500 kuna i stavite solarnu elektranu od 5 kW, vama je daljnji račun 50 kuna, a razlikom koja vam ostane kroz pet do šest godina otplatile elektranu. Nakon toga, desetljećima uživate u jeftinoj struji – dodao je Kolarec.

Svake godine dodjeljuju se poticaji za ugradnju ovakvih sustava. Solarne elektrane sve se češće mogu vidjeti po Njemačkoj, Nizozemskoj i Švedskoj, a i broj od 250 sunčanih dana u Turopolju jamči isplativost ove investicije.

– Po rezultatima dosadašnjih studija solarna energija i geotermalna energija, kao i biomasa predstavljaju temelj obnovljivih izvora energije. Solarna energija sasvim sigurno je najjednostavnija za primjenu i najfinija za primjenu – naglasio je Marko Ružić, voditelj Ureda za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Prema studiji koju je radio Energetski institut Hrvoje Požar otkrio je veliki geotermalni potencijal u Velikoj Gorici.

– Riječ je o izvorima na velikim dubinama, a bušenje na tim dubinama je jako skupo te je najveća prepreka u njihovoj eksploataciji. INA je u prošlosti puno više istraživala ove potencijale, a sada je možda vrijeme da Grad krene u takvu inicijativu i pozvati potencijalne koncesionare da provedu istraživanja, kako bi se utvrdila njihova iskoristivost- istaknuo je Ružić.

Vijesti

Šarenilo boja za bolje raspoloženje: Mladi na Tuđmancu pripremaju dan posvećen umjetnosti

Mali i veliki moći će u parku za stolovima slikati vodenim bojama, bojati, oslikavati čestitke…

Objavljeno

on

Povodom svjetskog dana umjetnosti, Gorički klub mladih postavit će veseli štand u Parku dr. Franje Tuđmana. U petak od 13 do 18 sati, za velike i male, pripremit će stolove namijenjene raznim aktivnostima, od slikanja vodenim bojama i pastelama, izrađivanja i ukrašavanja čestitki, do isprobavanja malih elektroničkih instrumenata.

– Također smo pripremili i antistres bojanke za odrasle koje odrasli i roditelji mogu bojati u kafićima dok su djeca za stolom i bave se svojim aktivnostima, ali ih naravno mogu bojati i s nama – kazala je Sara Kajgana Raga, voditeljica Goričkog kluba mladih.

Na dva velika platna posjetitelji će moći ostaviti otisak svoje ruke, a platna će članovi Goričkog kluba mladih izvjesiti u svom klubu i tako u prostor unijeti malo šarenila.

– Poznato je da bojanje opušta mozak, stoga pozivamo sve da sudjeluju u glazbenim i slikarskim umjetnostima i prošire svoj kreativni svijet. Pridružite se nama u bojama do sreće! Pozivamo sve građane da iskoriste lijepi petak i pridruže nam se u obilježavanju svjetskog dana umjetnosti – dodala je Kajgana Raga.

Nastavi čitati

Vijesti

Rješenje za gužve u Pucekovićevoj: Traži se nova lokacija za testiranje na COVID…

Za sigurnije kretanje građana, dio Ulice Matije Slatinskog dobit će nogostup

Objavljeno

on

Učestali prometni kaos u Pucekovićevoj ulici već dugo muči Velikogoričane. Problem nije uspjelo riješiti ni novo parkiralište s gotovo 100 parkirnih mjesta. A ovaj problem ne utječe samo na stanare okolnih zdrada, već i one koji ujutro dovoze djecu u vrtić ili moraju ići u Dom zdravlja. Pucekovićevu ulicu zato je danas obišao v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.

– Problem gužvi koje nastaju u Pucekovićevoj ulici zbog COVID ambulante riješit ćemo ovih dana dogovorom s Domom zdravlja oko nove lokacije za testiranje – kazao je Ačkar te dodao kako će ovih dana krenuti i u izgradnju nogostupa u obližnjoj Ulici Matije Slatinskog.

– Na inicijativu predstavnice stanara Brigite Županić i stanovnika ulice Matije Slatinskog krećemo u izgradnju nogostupa u dijelu ulice gdje nedostaje. Izgradnjom nogostupa omogućit ćemo sigurno kretanje pješacima – zaključio je Ačkar.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Grad objavio listu poduzetnika koji su ostvarili pravo na COVID potporu

85 poduzetnika ostvarilo je od tri do 15 tisuća kuna potpore

Objavljeno

on

Grad Velika Gorica objavio je rezultate javnog poziva za dodjelu potpora subjektima malog gospodarstva u djelatnostima pogođenim pandemijom COVID-19 za 2021. godinu. Sredstva su osigurana iz proračuna, a Grad će ih uplatiti na žiro račun korisnika potpore nakon potpisivanja ugovora. Ukupno 85 poduzetnika ostvarilo je od tri do 15 tisuća kuna potpore. Ukupna vrijednost dodijeljenih potpora iznosi 813 tisuća kuna, a popis korisnika potpore dostupan je OVDJE.

 

Nastavi čitati

Reporter 402 - 25.03.2021.

Facebook

Izdvojeno