Poveži se s nama

Vijesti

Solarna i geotermalna energija budućnost su Turopolja

Za desetak tisuća kuna možete nabaviti vlastitu mini solarnu elektranu

Objavljeno

U Pučkom otvorenom učilištu u tijeku je konferencija o mogućnostima korištenja obnovljivih izvora energije. Ekoregija Velika Gorica organizirala je i edukativna predavanja o solarnim elektranama i izvorima njihovog financiranja. Glavna zvijezda je konferencije je sustav mini solarne elektrane koji omogućava energetsku neovisnost u područjima u kojima nema elektroenergetske infrastrukture.

-Ovo su modeli koji se koriste za vikendice. Riječ je o sustavu koji samostalno djeluje i pogodan je za područja u kojim nema energetske mreže. Sustav se sastoji od dva fotonaponska panela od 300 W, koji mogu napajati rasvjetna tijela, mali frižider i televizor u jednoj vikendici. Jedna ovakva mini solarna elektrana košta do desetak tisuća kuna – rekao je Josip Kolarec, predsjednik Ekoregije Velika Gorica.

Odlična vijest za one koji planiraju investirati u ovaj sustav je to da od ove godine energija dobivena na solarnim elektranama u privatnom vlasništvu može prodavati i vračati u elektroenergetsku mrežu.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

– Ako imate račun od 500 kuna i stavite solarnu elektranu od 5 kW, vama je daljnji račun 50 kuna, a razlikom koja vam ostane kroz pet do šest godina otplatile elektranu. Nakon toga, desetljećima uživate u jeftinoj struji – dodao je Kolarec.

Svake godine dodjeljuju se poticaji za ugradnju ovakvih sustava. Solarne elektrane sve se češće mogu vidjeti po Njemačkoj, Nizozemskoj i Švedskoj, a i broj od 250 sunčanih dana u Turopolju jamči isplativost ove investicije.

– Po rezultatima dosadašnjih studija solarna energija i geotermalna energija, kao i biomasa predstavljaju temelj obnovljivih izvora energije. Solarna energija sasvim sigurno je najjednostavnija za primjenu i najfinija za primjenu – naglasio je Marko Ružić, voditelj Ureda za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Prema studiji koju je radio Energetski institut Hrvoje Požar otkrio je veliki geotermalni potencijal u Velikoj Gorici.

– Riječ je o izvorima na velikim dubinama, a bušenje na tim dubinama je jako skupo te je najveća prepreka u njihovoj eksploataciji. INA je u prošlosti puno više istraživala ove potencijale, a sada je možda vrijeme da Grad krene u takvu inicijativu i pozvati potencijalne koncesionare da provedu istraživanja, kako bi se utvrdila njihova iskoristivost- istaknuo je Ružić.

Obrazovanje

FOTO Počinje energetska obnova zgrade Srednjih škola

Objavljeno

on

09.12.2019. Velika Gorica. Početak energetske obnove zgrade Srednjih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

”Zapisnik o uvođenju izvođača radova u posao na energetskoj obnovi zgrade Srednje škole Velika Gorica” potpisali su danas (ponedjeljak, 09. prosinca 2019. godine) na sastanku u prostoru Srednje škole: Pročelnik Upravnog odjela za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju Zagrebačke županije (Velimir Kokot), projektant Građevinskog projekta (Dalimir Jurković), Izvođač radova – Matinčević d.o.o., pružatelji usluge Stručnog i Investicijskog nadzora te predstavnici Srednjih škola Grada Velike Gorice (Srednja strukovna škola, Ekonomska škola i Gimnazija). Ovim aktom i zvanično je označen početak na energetskoj obnovi zgrade Srednjoškolskog centra uključujući i sportsku dvoranu.

09.12.2019. Velika Gorica. Početak energetske obnove zgrade Srednjih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Projekt ”Energetska obnova zgrade Srednje škole Velika Gorica” je projekt Zagrebačke županije i njegova ukupna vrijednost iznosi 30.817.443,78 kuna. Europska unija sufinancirala je projekt iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 15.155.068,10 kuna.

09.12.2019. Velika Gorica. Početak energetske obnove zgrade Srednjih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kompletan projekt treba biti realiziran do 09. prosinca 2020. godine, a krajnji rok je 22. veljače 2021. godine. Nakon potpisivanja zapisnika svi sudionici sastanka obišli su školsku zgradu i sportsku dvoranu.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

VIDEO Zanimljiva sjednica Dječjeg gradskog vijeća

Vijećnici svojim pitanjima iznenadili gradonačelnika i njegovog zamjenika

Objavljeno

on

Vijećnici Dječjeg gradskog vijeća danas su sjeli u svoje klupe. Predstavnici mladih postavili su svoja pitanja gradonačelniku Draženu Barišiću i njegovom zamjeniku Krešimiru Ačkaru. Dječja pitanja nimalo nisu bila naivna, pokazala su kako mladi itekako razumiju probleme koji muče društvo u kojem žive. Vijećnici su pokazali da nisu nimalo naivni kad su u pitanju njihovi problemi. Majstorski su ih artikulirali. Kako je to danas izgledalo pogledajte u našem video prilogu.

Nastavi čitati

Crna kronika

Prometna na raskrižju Kurilovečke i Matice hrvatske

Objavljeno

on

Jedno uobičajeno poslijepodne zamalo je završilo tragično, a prema riječima očevidaca, sve zbog neprilagođene brzine. Naime, na vozilo koje se kretalo Kurilovečkom naletjelo je drugo vozilo iz Ulice Matice Hrvatske. Na sreću nema ozbiljnih posljedica, a u ovoj nesreći osim automobila najviše je nastradao – semafor!

Naravno, više detalja i to onih službenih znat će se nakon policijskog očevida.

Vremenski uvjeti su takvi da je smanjena vidljivost, kolnici su mokri i skliski, stoga, vozači oprez, prilagodite brzinu i način vožnje uvjetima na cestama!

 

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno