Poveži se s nama

Vijesti

Solarna i geotermalna energija budućnost su Turopolja

Za desetak tisuća kuna možete nabaviti vlastitu mini solarnu elektranu

Objavljeno

U Pučkom otvorenom učilištu u tijeku je konferencija o mogućnostima korištenja obnovljivih izvora energije. Ekoregija Velika Gorica organizirala je i edukativna predavanja o solarnim elektranama i izvorima njihovog financiranja. Glavna zvijezda je konferencije je sustav mini solarne elektrane koji omogućava energetsku neovisnost u područjima u kojima nema elektroenergetske infrastrukture.

-Ovo su modeli koji se koriste za vikendice. Riječ je o sustavu koji samostalno djeluje i pogodan je za područja u kojim nema energetske mreže. Sustav se sastoji od dva fotonaponska panela od 300 W, koji mogu napajati rasvjetna tijela, mali frižider i televizor u jednoj vikendici. Jedna ovakva mini solarna elektrana košta do desetak tisuća kuna – rekao je Josip Kolarec, predsjednik Ekoregije Velika Gorica.

Odlična vijest za one koji planiraju investirati u ovaj sustav je to da od ove godine energija dobivena na solarnim elektranama u privatnom vlasništvu može prodavati i vračati u elektroenergetsku mrežu.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

– Ako imate račun od 500 kuna i stavite solarnu elektranu od 5 kW, vama je daljnji račun 50 kuna, a razlikom koja vam ostane kroz pet do šest godina otplatile elektranu. Nakon toga, desetljećima uživate u jeftinoj struji – dodao je Kolarec.

Svake godine dodjeljuju se poticaji za ugradnju ovakvih sustava. Solarne elektrane sve se češće mogu vidjeti po Njemačkoj, Nizozemskoj i Švedskoj, a i broj od 250 sunčanih dana u Turopolju jamči isplativost ove investicije.

– Po rezultatima dosadašnjih studija solarna energija i geotermalna energija, kao i biomasa predstavljaju temelj obnovljivih izvora energije. Solarna energija sasvim sigurno je najjednostavnija za primjenu i najfinija za primjenu – naglasio je Marko Ružić, voditelj Ureda za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Prema studiji koju je radio Energetski institut Hrvoje Požar otkrio je veliki geotermalni potencijal u Velikoj Gorici.

– Riječ je o izvorima na velikim dubinama, a bušenje na tim dubinama je jako skupo te je najveća prepreka u njihovoj eksploataciji. INA je u prošlosti puno više istraživala ove potencijale, a sada je možda vrijeme da Grad krene u takvu inicijativu i pozvati potencijalne koncesionare da provedu istraživanja, kako bi se utvrdila njihova iskoristivost- istaknuo je Ružić.

Vijesti

Jedan novi oboljeli, više od 200 Goričana u samoizolacij

Stožer je izdao 1.811 propusnica, a Crveni križ i dobrovoljna vatrogasna društva dnevno zaprime oko 500 poziva za pomoć

Objavljeno

on

Velika Gorica s današnjim danom broji 13 zaraženih koronavirusom, dok je više od 200 građana u samoizolaciji.

Stožer civilne zaštite Grada Velike Gorice aktiviran je prije 18 dana, a od tada je donio niz mjera na koje je danas ponovno podsjetio načelnik Stožera, zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

– Naša dobrovoljna vatrogasna društva po mjesnim odborima, osim što pomažu potrebitim sugrađanima, vrše i ophodnju. Ophodnju vršimo i u gradskim četvrtima kako bi vidjeli pridržavaju li se naši sugrađani preporučenih mjera. Ustrojili smo i odjel za izdavanje propusnica, a do danas smo ih izdali 1.811 – kazao je Kolarec.

Grad Velika Gorica osnovao je i Službu za nužnu pomoć koja starijim sugrađanima dostavlja namirnice i lijekove, a do danas je ta služba primila oko 4.000 poziva te ih, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa i dobrovoljnim vatrogasnim društvima, riješila.

– Zovite, dobit ćete što treba, ali molim vas ostanite doma – kazao je gradonačelnik Barišić.

Gradonačelnik Dražen Barišić najavio je i fond za poduzetnike, koji su zbog pandemije koronavirusa i odluka nacionalnog Stožera civilne zaštite morali zatvoriti poslovanje, a iz njega će biti isplaćeno dva milijuna kuna.

Nastavi čitati

Crna kronika

Pronađena Fabia ukradena u Novom Zagrebu

Objavljeno

on

Automobil marke Škoda Fabia zagrebačkih registracija policija je jučer, 28. ožujka, u 15.45 sati pronašla u Lazini Čičkoj u Črnkovcu. Vlasnik automobila je 60-godišnjak, a netko mu ga je ukrao nekoliko dana ranije na području Novog Zagreba.

Nastavi čitati

Crna kronika

Tijelo nepoznatog muškrarca pronađeno u rijeci Savi

Objavljeno

on

Policija javlja kako je jučer, 28. ožujka, u 14.30 sati u Strmecu Bukevskom pronađen leš nepoznate muške osobe. Tijelo je bilo u rijeci Savi, a na njemu nisu pronađene ozljede koje bi upućivale na kazneno djelo. Tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno