Poveži se s nama

Vijesti

Snagom volje preskočio je sve prepreke

Mladi Goričanin niže sjajne sportske rezultate i sanja o nastupu na paraolimpijadi

Objavljeno

Naš mladi sugrađanin Matej Petrlić jučer je primio nagradu za najboljeg mladog sportaša s invaliditetom grada Zagreba za 2019. godinu, koju dodjeljuje Zagrebački športski saveza osoba s invaliditetom. Matej je član Plivačkog kluba ‘Narator’ i hrvatske paraolimpijske reprezentacije. Poznat je po tome kako se 2015. godine na German Openu u Berlinu kao najmlađi natjecatelj uspio okiti s čak pet medalja. Riječ je o izuzetno talentiranom mladom čovjeku koji je zahvaljujući sportu i svojoj nevjerojatnoj upornosti uspio dobiti najveću životnu bitku. Naime, Matej je prerano rođen i zbog toga je pretrpio određena tjelesna oštećenja, koja su utjecala na njegovo otežano kretanje. No, danas ovaj mladić osvaja medalje na međunarodnim natjecanjima, a po njegovim kretnjama reklo bi se da su ti problemi daleko iza njega.

– Plivanjem se bavim od svoje četvrte godine. Treniram svaki dan, osim nedjelje. U bazenu dnevno provedem dva sata i jedan sat u teretani, a kad su praznici treniram dvaput dnevno. Meni je plivanje sve. Bavim se njime od kad znam za sebe. Naviknuo sam na taj ritam. Bavljenje ovim sportom izrazito je pozitivno utjecalo na moje zdravlje – rekao nam je Matej.

Mladi sportaš je učenik je trećeg razreda Gimnazije Velika Gorica. Mladim sportašima ponekad je teško uskladiti sportske i školske obveze. Kakva je situacija po tom pitanju upitali smo Mateja.

– Ponekad je teško. No, važno je dobro se organizirati i pridržavati se dnevnog rasporeda. Ako tu uspiješ onda nema problema – objasnio nam je Lukavčanin.

Veliki iskorak za Mateja trebao bi biti nastup na europskom seniorskom prvenstvu koje će se održati u ljeto iduće godine. Prelazak iz juniorske u seniorsku kategoriju nije uvijek lak. Sve je podređeno upravo tom natjecanju, ono trebala biti prva stepenica prema nastupu na paraolimpijskim igrama.

– To mi je cilj. Zato i treniram svaki dan. Norme su postavljene visoko, ali one su tu da se ispune. Svaki dan sam sve bliži zacrtanom cilju – istaknuo je Matej.

Obitelj pruža veliku podršku mladom plivaču i ponosna je na njegove sportske rezultate.

– Puno nam znače njegovi uspjesi. Možda mu upravo oni pomognu da se probije u životu. Osim toga, plivanje je pomoglo i njegovom zdravlju, a sve to nas čini sretnim i zadovoljnima. Ako njemu nije teško truditi se i trenirati, nije niti nama podržavati ga u tome – rekao nam je tata Milan.

Zahvaljujući sportu mladi Goričanin puno putuje. Osim u Hrvatskoj, nastupao je u Sloveniji, Češkoj, Austriji, Italiji, Turskoj i Njemačkoj, a na ovogodišnjim Europskim igrama mladih, koje su održane u Finskoj, osvojio je treće mjesto. Uz Velimira Šandora i Mirjanu Lučić, Matej je jedan od ponajboljih goričkih sportaša s invaliditetom. Njegovi sportski rezultati govore u prilog tome kako su pred njim sjajna sportska karijera, a možda i pokoja medalja na nekim budućim paraolimpijskim igrama.

Nastavi čitati

Vijesti

Na goričkom području 2,6 posto manje nezaposlenih osoba

U prosincu su na burzi bile 993 osobe

Objavljeno

on

– Krajem prosinca prošle godine u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na području Velike Gorice bile su 993 nezaposlene osobe, što je za 2,6 posto manje u odnosu na prethodni mjesec i za 1,7 posto, također, manje u odnosu na isti mjesec 2018. godine – poručili su iz goričkog HZZ-a.

U prosincu je posao pronašlo 107 osoba, a najviše je zaposleno prodavačica i prodavača, čistača i čistačica, službenica i službenika te konobarica i konobara.
Poslodavci su Hrvatskom zavodu za zapošljavanje na području Ispostave Velika Gorica prijavili 108 slobodnih radnih mjesta.

Najtraženija zanimanja su: odgojitelj/odgojiteljica predškolske djece, administrativni službenik/administrativna službenica, poljoprivredni radnik/poljoprivredna radnica, konobar/konobarica, automehaničar/automehaničarka , elektroinstalater/elektroinstalaterka i čistač/čistačica.

Nastavi čitati

Vijesti

VIDEO Promet opet teče prolazom između Plesa i Zračne luke

Objavljeno

on

Prolaz iz Ulice Šandora Brešćenskog prema zračnoj luci zatvoren je prije 24 godine, a za njegovo ponovno otvaranje već pet godina se bori i građanska inicijativa ‘Pleso nije geto’.

24.1.2020. Pleso – Otvoren prolaz iz Plesa prema staroj zgradi zračne luke. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

24.1.2020. Pleso – Otvoren prolaz iz Plesa prema staroj zgradi zračne luke. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Nastavi čitati

Crna kronika

Oprez! Džepari su među nama i samo vrebaju trenutak vaše nepažnje

Šetala trgovinom otvorene torbe pa ostala bez novčanika

Objavljeno

on

Prošle subote u Kauflandu je iz torbe 57-godišnjakinje ukraden novčanik. Naime, džeparu je bilo dovoljno 15 minuta da iskoristi nepažnju žene koja je trgovinom hodala otvorene torbice. Bila je to više nego dobra prilika za lopova. Vlasnica novčanika ostala je bez 300-tinjak kuna koje su se nalazile u novčaniku, ali što je važnije i svih dokumenata.

– Građani se moraju početi samozaštitno ponašati. Tijekom šopinga ili vožnje javnim prijevozom važno je pripaziti na torbe i držati ih ispred sebe te ih svakako treba zatvoriti, kako bi se lopovima onemogućio ili bar otežao posao – poručio je Nikica Ljubanović, inspektor iz Policijske postaje Velika Gorica.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno