Poveži se s nama

Vijesti

Snagom volje preskočio je sve prepreke

Mladi Goričanin niže sjajne sportske rezultate i sanja o nastupu na paraolimpijadi

Objavljeno

Naš mladi sugrađanin Matej Petrlić jučer je primio nagradu za najboljeg mladog sportaša s invaliditetom grada Zagreba za 2019. godinu, koju dodjeljuje Zagrebački športski saveza osoba s invaliditetom. Matej je član Plivačkog kluba ‘Narator’ i hrvatske paraolimpijske reprezentacije. Poznat je po tome kako se 2015. godine na German Openu u Berlinu kao najmlađi natjecatelj uspio okiti s čak pet medalja. Riječ je o izuzetno talentiranom mladom čovjeku koji je zahvaljujući sportu i svojoj nevjerojatnoj upornosti uspio dobiti najveću životnu bitku. Naime, Matej je prerano rođen i zbog toga je pretrpio određena tjelesna oštećenja, koja su utjecala na njegovo otežano kretanje. No, danas ovaj mladić osvaja medalje na međunarodnim natjecanjima, a po njegovim kretnjama reklo bi se da su ti problemi daleko iza njega.

– Plivanjem se bavim od svoje četvrte godine. Treniram svaki dan, osim nedjelje. U bazenu dnevno provedem dva sata i jedan sat u teretani, a kad su praznici treniram dvaput dnevno. Meni je plivanje sve. Bavim se njime od kad znam za sebe. Naviknuo sam na taj ritam. Bavljenje ovim sportom izrazito je pozitivno utjecalo na moje zdravlje – rekao nam je Matej.

Mladi sportaš je učenik je trećeg razreda Gimnazije Velika Gorica. Mladim sportašima ponekad je teško uskladiti sportske i školske obveze. Kakva je situacija po tom pitanju upitali smo Mateja.

– Ponekad je teško. No, važno je dobro se organizirati i pridržavati se dnevnog rasporeda. Ako tu uspiješ onda nema problema – objasnio nam je Lukavčanin.

Veliki iskorak za Mateja trebao bi biti nastup na europskom seniorskom prvenstvu koje će se održati u ljeto iduće godine. Prelazak iz juniorske u seniorsku kategoriju nije uvijek lak. Sve je podređeno upravo tom natjecanju, ono trebala biti prva stepenica prema nastupu na paraolimpijskim igrama.

– To mi je cilj. Zato i treniram svaki dan. Norme su postavljene visoko, ali one su tu da se ispune. Svaki dan sam sve bliži zacrtanom cilju – istaknuo je Matej.

Obitelj pruža veliku podršku mladom plivaču i ponosna je na njegove sportske rezultate.

– Puno nam znače njegovi uspjesi. Možda mu upravo oni pomognu da se probije u životu. Osim toga, plivanje je pomoglo i njegovom zdravlju, a sve to nas čini sretnim i zadovoljnima. Ako njemu nije teško truditi se i trenirati, nije niti nama podržavati ga u tome – rekao nam je tata Milan.

Zahvaljujući sportu mladi Goričanin puno putuje. Osim u Hrvatskoj, nastupao je u Sloveniji, Češkoj, Austriji, Italiji, Turskoj i Njemačkoj, a na ovogodišnjim Europskim igrama mladih, koje su održane u Finskoj, osvojio je treće mjesto. Uz Velimira Šandora i Mirjanu Lučić, Matej je jedan od ponajboljih goričkih sportaša s invaliditetom. Njegovi sportski rezultati govore u prilog tome kako su pred njim sjajna sportska karijera, a možda i pokoja medalja na nekim budućim paraolimpijskim igrama.

Vijesti

Alan Šembera: Projekt Aglomeracija VG mora ići dalje, jer ako stane posljedice mogu biti katastrofalne…

Upozorio je da, ne samo da građani neće dobiti kanalizaciju, uređene ceste i nogostupe, već gradu prijete tužbe i penali Europske unije

Objavljeno

on

Nezavisni gradski vijećnik i član kluba vijećnika MOST-a u Gradskom vijeću Alan Šembera, poslao je otvoreno pismo dogradonačelniku, koji će preuzeti funkciju vođenja grada u odsustvu gradonačelnika Dražena Barišića, i predsjedniku Gradskog vijeća Nevenu Karasu. U svom obraćanju Šembera je naveo četiri točke koje želi da se što prije provedu. Pod točkom broj jedan je sazivanje hitne redovne ili izvanredne sjednice Gradskog vijeća, a na kojoj će se na dnevni red uvrstiti i izvješće o projektu Aglomeracija Velike Gorice. Nadalje, traži imenovanje osoba koje će nastaviti raditi na tom projektu VG Vodoopskrbe.

– Gradonačelnik je jedini član skupštine VG Vodoopskrbe, direktor VG Vodoopskrbe je bio aktivno uključen u projekt, a glavni koordinator je bila osoba zadužena za pripremu EU projekata. Svi su oni sada izvan funkcije i odsutni na nepoznati rok. U nastaloj situaciji Aglomeracije VG imamo realnu opasnost da zbog kompromitiranja dijela natječaja te hapšenja gotovo svih odgovornih od strane grada Gorice, cijeli započeti projekt sada može stati, i to iz čisto operativnih razloga – nema ga tko administrativno odraditi – objasnio je Šembera i dodao kako otvoreno pismo piše kao gradski vijećnik, ali i zabrinuti građanin koji očekuje značajne rezultate od projekta Aglomeracija VG.

Smatra da se, a naveo je to pod točkom tri, mora odrediti izvođač na natječaju za pročistač otpadnih voda. I, na kraju, Šembera traži formiranje stručnog povjerenstva ili nadzornog odbora koje će odsad pratiti i kontrolirati razvoj ovog projekta.

– Kao što sam nekoliko puta napominjao, projekt Aglomeracija u početnom iznosu od 500 milijuna kuna, te naknadnom revidiranom iznosu od 700 milijuna kuna, od čega 70% bespovratnih sredstava EU, strateški je najvažniji ali tehnički i projektno najzahtjevniji projekt kojeg su naš grad i Turopolje uopće imali. To je pravi poklon EU našem gradu i okolici, koji kvalitetu života stanovnika treba dignuti na puno viši civilizacijski nivo. Isto tako napominjao sam da ovaj projekt nosi i značajan financijski rizik, i to u slučaju ako ga se neće raditi po strogim EU i profesionalnim pravilima. EU kažnjava svaku grešku u projektu strogom penalizacijom, koja može prelaziti i stotinu milijuna kuna. Što bi takvi penali za gradski proračun značili vrlo je jasno – bankrot gradskog proračuna! – ustvrdio je Šembera.

Nadalje, stoji u otvorenom pismu Alana Šembere, ukoliko projekt stane, grad bi se mogao naći u dodatnim problemima jer odabrani izvođači mogu pokrenuti tužbe prema gradu zbog neispunjavanja ugovornih obaveza i naplate ogromnih odšteta.

– Iz svega navedenog jasno je da projekt Aglomeracija VG mora ići dalje, jer ako stane posljedice mogu biti katastrofalne. Dio projekta vezan na pročistač otpadnih voda već i tako kasni, te je velika opasnost za rokove projekta koji moraju biti ispoštovani. Nećemo dobiti kanalizaciju, uređene ceste i nogostupe, već ćemo imati milijunske tužbe izvođača i ogromne penale EU, doći ćemo na crnu listu EU, te nećemo moći dobiti niti eura iz fondova u slijedećem razdoblju. Poštovani, obraćam vam se iz razloga jer su partneri i izvođači šokirani razvojem situacije, a građani zabrinuti za nastavak radova, te se mora reagirati danas i odmah, i to vrlo konkretnim potezima – zaključio je Šembera.

Nastavi čitati

Vijesti

U Gradićima ulovljen 60-godišnjak s 2,16 promila

Na triježnjenju je bilo troje vozača, a dvije osobe policija je uhitila

Objavljeno

on

Čak 30 prometnih prekršaja zabilježila je gorička policija tijekom proteklog vikenda tijekom svojih najavljenih akcija “Alkohol i opojne droge” te “Brzina”. Najveći broj prekršaja odnosio se na vožnju pod utjecajem alkohola, a kaznu je zbog toga dobilo devet vozača. Neslavnu titulu vikend-rekordera na našem je području zaradio 60-godišnjak kojeg je policija zaustavila u subotu oko 21 sat u Ulici kralja Tomislava u Gradićima kod kućnog broja 103. U organizmu je imao 2,16 promila alkohola te mu je policija oduzela vozačku i odvela ga na triježnjenje u policijsku postaju.

– 60-godišnjak nije recidivist i protiv istog je podnijet optužni prijedlog nadležnom sudu. Osim njega, još su dvije osobe tijekom trajanja akcija smještene u posebnu prostoriju do otriježnjenja, dok su dvije osobe uhićene i prepraćene dežurnom sucu na nadležni sud – kazali su iz policije.

Osim vožnje pod utjecajem alkohola, policija je ispisala i pet kazni zbog prebrze vožnje, jednu kaznu zbog vožnje bez položenog ispita, pet zbog nekorištenja pojasa, četiri zbog nepravilnog korištenja mobitela tijekom vožnje te još šest ostalih prekršaja iz domene prometa.

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Pao s četiri metra visine i teško se ozlijedio

Liječnička pomoć pružena mu je u Klinici za traumatologiju.

Objavljeno

on

Kako javlja Policijska uprava zagrebačka jučer oko 14 sati u Velikoj Gorici, dok je u poduzeću obavljao poslove na demontaži kontejnera, 64-godišnji zaposlenik je pao s visine od oko 4 metra i teško se ozlijedio.

Liječnička pomoć pružena mu je u Klinici za traumatologiju.

Nastavi čitati

Reporter 396 - 27.08.2020.

Facebook

Izdvojeno