Poveži se s nama

Vijesti

Skupocjene gljive će rasti kao lude: Turopolje postaje Tartufopolje?!

Inicijativa prof. dr. sc. Romana Bošca i Lokalne akcijske grupe Zrinska Gora-Turopolje ima za cilj pokrenuti proizvodnju gljiva visoke kategorije u plodnom turopoljskom tlu

Objavljeno

Koliko kvalitetno i plodno tlo za poljoprivredu imamo u turopoljskom kraju, odavno je jasno čak i potpunim laicima. Međutim, naravno da je problem uvijek nedovoljna iskorištenost tla, da se uvijek može još bolje, još više… Prepoznali su to prof. dr. sc. Romano Božac, ugledni profesor s Agronomskog fakulteta i LAG (Lokalna akcijska grupa) Zrinska Gora-Turopolje, koji su razmišljali upravo u tom smjeru.

Pokrenuli su inicijativu za bolje iskorištavanje dijela zapuštenih poljoprivrednih površina u Hrvatskoj kroz potencijalni uzgoj gljiva, prije svega tartufa.

– Istarski tartuf je najkvalitetniji na svijetu, a u kontinentalnom dijelu Hrvatske postoje idealni uvjeti za uzgoj raznih vrsta tartufa. Jedan od primjera za to je Turopolje, gdje se razvijaju nove poduzetničke ideje u poljoprivredi – rekao je profesor Božac.

Naiđe li ova inicijativa na odobravanje kod mjerodavnih institucija, mogla bi se pokrenuti jedna lijepa i potencijalno vrlo zanimljiva priča. Kao što je poznato, tartufi su “ekskluzivna” vrsta jestivih gljiva koja raste diljem Europe, Azije, Sjeverne i Južne Amerike. Najznačajnijim nalazištima smatraju se Francuska i Italija, a najpoznatije nalazište tartufa u Hrvatskoj je dolina rijeke Mirne u Istri. Riječ je o gljivama koje rastu po zemljom, najčešće uz korijenje stabala poput hrasta, bukve, topole, vrbe i brijesta. Izgledaju poput gomolja i često ih se izgledom uspoređuje s krumpirom. Uglavnom narastu od veličine trešnje do veličine jabuke, no ponekad se zna pronaći i znatno veći primjerak, poput slavnog Zigante Milleniuma od 1310 g. U kulinarskom su svijetu najpopularnije dvije osnovne vrste, crni i bijeli tartuf.

I, možda i najvažnije od svega, prošle godine se tržišna cijena kilograma tartufa kretala oko šest tisuća eura! Kad se tako postave stvari, možda stvarno ne bi bilo loše dobro razmisliti o biznisu s tartufima u našem kraju…

Vijesti

FOTO Ritam proljetnog dana u Gradu

Objavljeno

on

28.03.2020. Velika Gorica. Ritam proljetnog dana u Gradu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

28.03.2020. Velika Gorica. Ritam proljetnog dana u Gradu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Lijep proljetni dan bio je veliki mamac za Goričane da iziđu iz svoji kuća odnosno stanova na otvoreni prostor, ali su ipak othrvali kušnji i nije ih bilo u većem broju u parkovima odnosno na ulicama. Najčešće ih se moglo vidjeti na biciklima, uglavnom parovi te roditelji s djecom.

28.03.2020. Velika Gorica. Ritam proljetnog dana u Gradu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon 20 sati na ulicama se rijetko moglo zamijetiti prolaznika, koji je žurio doma i kućnog ljubimca u kratkoj šetnji. Nije bilo ni prometa, poneki taxi.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO VIJEST Opet morala reagirati ophodnja Civilne zaštite?!

Nekima među nama stalna upozorenja nisu dovoljna…

Objavljeno

on

Upozorenja su stalna, molbe i preporuke, a restrikcije na trenutke vrlo rigorozna. Međutim, neki među nama kao da odbijaju čuti i shvatiti… Ophodnja Civilne zaštite tako je i večeras morala intervenirati u Velikoj Gorici zbog nepoštivanja odluka Nacionalnog stožera od strane neodgovornih pojedinaca. Prevedeno, radi se o, naravno, okupljanju većeg broja pojedinaca, društva koje očito misli kako “neće baš nas”. Pa ponovimo još jednom… Ostani doma, izbjegavaj okupljanja!

Nastavi čitati

Vijesti

U Gorici 12 oboljelih, prvi slučaj zaraze u općini Kravarsko

Objavljeno

on

Velika Gorica krajem dana bilježi 12, a općine 3 oboljela od COVID-19. U općini Pokupsko, podsjetimo, dvije su osobe zaražene kornavirusom, dok je prvi slučaj zaraze zabilježen i u općini Kravarsko.

– U zbirnim podacima Zagrebačke županije, podaci općina zbrajaju se u podatke gradova kojima gravitiraju. Iz tog razloga u tablici Zagrebačke županije za Veliku Goricu stoji broj od 15 zaraženih osoba – objasnili su iz Stožera civilne zaštite Grada Velike Gorice.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno