Poveži se s nama

Vijesti

Škola u Novom Čiču gotova u srpnju

Objavljeno

Oko 600 učenika će s početkom nove školske godine konačno zasjesti u klupe osnovne škole u Novom Čiču koja se gradi punom parom. Na radilištu je svakodnevno 70-ak djelatnika, a radi se istovremeno na zgradi škole, sportskoj dvorani i uređenju okoliša. „Konačno nakon puno godina možemo biti zadovoljni izborom izvođača koji kvalitetno, korektno i u skladu s planom izvršava svoje obveze – istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić za obilaska radilišta. Podsjetimo, nakon stečaja tvrtke Tempo inženjering, Grad Velika Gorica preuzeo je obvezu završetka izgradnje škole te je za novog izvođača putem natječaja odabran Elektrokem, uz podizvođače KBB Kardum i Geo-informatički studio. „Na dvorani je do sada napravljeno je oko 25 ugovorenih radova. Unutarnje žbukanje i glazure dovršit ćemo značajno prije roka, a onda će krenuti radovi na rubnjacima i opločnicima – istaknuo je voditelj gradilišta Miljenko Pešut. „Dinamika se prati prema planu, rok za dovršetak svih radova na školi, dvorani i okolišu je 20. srpnja, i za sada nema prepreka da tako i ne bude – dodala je glavna nadzorna inženjerka Katarina Galić. Nakon toga uslijedit će atestiranje, pregledi i dobivanje uporabne dozvole, i ove jeseni đaci konačno mogu krenuti na nastavu u novi školski objekt.

Radi se parkiralište i pristupna prometnica

Kako je od prvotnog projektiranja škole proteklo dosta vremena, u međuvremenu su u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša napravljene određene izmjene. „Ići ćemo na viši energetski razred objekta, promijenili smo energent za grijanje pa će se koristiti biogorivo, odnosno pelete, a u cijelom objektu postavit ćemo led rasvjetu. Tako da ćemo dobiti će ono što je najmodernije, najkvalitetnije i ujedno najzdravije – pojašnjava Gradonačelnik Barišić. Inače, izgradnju škole financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, radove na sportskoj dvorani uz Grad sufinancira Zagrebačka županija, a uređenje okoliša na sebe je u potpunosti preuzeo Grad Velika Gorica. „Radimo parkiralište između škole i župnog ureda, a putem natječaja danas će biti objavljen i natječaj za rekonstrukciju zavoja, odnosno dijela prometnice kroz Novo Čiče, s autobusnim ugibalištem, skretačima i svim što je potrebno za sigurnost svih sudionika u prometu djece – kaže Barišić. )

Grad će financirati i uređenje prilazne ceste i parkirališta te okoliša škole

Grad Velika Gorica preuzet će od Vlade RH obvezu završetka izgradnje škole u Novom Čiču, jer ovakvim tempom ne bi bila sagrađena još godinama. Podsjetimo, učenici su prema najavama u novu osnovnu školu trebali krenuti u rujnu prošle godine. No kako je gradilište je napušteno i zatvoreno. U prošlih godinu dana Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je pokušavalo pronaći način da se radovi nastave, pa su u tom razdoblju postavljeni prozori i krovište škole, no sada više ne postoje modeli ni načini nastavka gradnje s izabranim izvođačem. Kako bi se agonija završila, obvezu završetka radova preuzima Grad Velika Gorica koji će pronaći novog izvođača radova, a Ministarstvo će osigurana sredstva preusmjeriti u gorički proračun. „Postigli smo takav dogovor na sastanku s predstavnicima Ministarstva jer ne možemo dozvoliti da se ovakvo stanje nastavi. Moramo reagirati i zato ćemo, u dogovoru s Ministarstvom, postupiti na ovakav način. Naša djeca zaslužuju školu i dobit će je – izjavio gradonačelnik Dražen Barišić. Ministarstvo je počelo s preuzimanjem gradilišta škole od stečajne upraviteljice koja vodi stečaj tvrtke Tempo inženjering. Nakon utvrđivanja stanja izvedenih radova i procjene preostalih potreba i vrijednosti, sklopit će se sporazum o nastavku projekta.
Grad se obvezao izgraditi i sportsku dvoranu te pristupne prometnice za sigurniji promet oko škole. Vrijednost dvorane za koju je izrađena projektna dokumentacija i dobivena građevinska dozvola je 11 milijuna kuna, a vrijednost prometnica 2 milijuna kuna. Škola u Novom Čiču s radom bi trebala početi u rujnu 2015. „To je rok od kojeg ne odstupamo – najavio je gradonačelnik Barišić.

Nastavi čitati

Vijesti

Besplatne linije ZET-a u Noći muzeja

Turistički tramvaj i izvanredne autobusne linije prometovat će od 18 do 1 sat iza ponoći

Objavljeno

on

Tradicionalna manifestacija Noć muzeja održat će se ovaj petak, a Zagrebački električni tramvaj i ove godine pripremio je besplatne izvanredne linije.

Turistički tramvaj od 18 do 1 sat iza ponoći vozit će trasom Trg Republike Hrvatske – Frankopanska – Trg bana Josipa Jelačića – Praška – Zrinjevac – Mihanovićeva – Vodnikova – Savska – Trg Republike Hrvatske.

Mini autobusi vozit će od Muzeja Mimare na Gornji grad svakih 10-15 minuta trasom:
Frankopanska – Mesnička – Brezovačkog – Matoševa – Jezuitski trg – Opatička – Ilirski trg – Opatička – Trg svetog Marka – Mesnička – Frankopanska – Muzej Mimara.

Izvanredna autobusna linija će od 18 sati pa sve do 1 sat iza ponoći prometovati i na liniji od Trga Mažuranića do Muzeja suvremene umjetnosti i natrag trasom:
Trg Mažuranića – Savska – Ulica grada Vukovara – Nacionalna sveučilišna biblioteka – Muzej suvremene umjetnosti.

Polasci s Trga Mažuranića ostvarivat će se od 18 sati svaki puni sat, dok će se polasci od Muzeja suvremene umjetnosti ostvarivati također svaki puni sat, počevši od 18.30, sve do 0.30 sati iza ponoći.

Uspinjača će voziti do 2 sata ujutro.

– Prijevoz turističkim tramvajem, kao i na izvanrednim autobusnim linijama bit će besplatan, dok će se usluga naplaćivati na redovnim tramvajskim, autobusnim linijama i uspinjači- poručili su iz ZET-a.

Nastavi čitati

Najave

Sajam vjenčanja Zagreb s preko 200 izlagača održava se 22. godinu za redom

Radno vrijeme Sajma vjenčanja Zagreb je od 31. siječnja do 2. veljače 2020. godine: petak od 14 do 20 sati, a subota i nedjelja od 10 do 20 sati.

Objavljeno

on

Autor

Sajam vjenčanja Zagreb otvara svoja vrata čak 22. godinu za redom u Areni Zagreb, od 31. siječnja do 2. veljače, kao regionalno najveća, najraskošnija i najoriginalnija manifestacija vjenčane tematike. Tradicionalno, od svojih početaka zagrebački je Sajam vjenčanja dobrotvornog karaktera te s domaćim zvijezdama na gala reviji i donatorskom akcijom pomaže štićenicima Udruge liječnika, zdravstvenog osoblja i roditelja djece s prirođenim srčanim greškama Veliko srce malom srcu, i to uoči obilježavanja Festivala srca – Svjetskog tjedna djece s prirođenim srčanim bolestima (7.-14. veljače).

Nakon Opatije i Osijeka, nacionalni projekt Sajam vjenčanja stiže u Zagreb i grandioznu Arenu Zagreb, gdje će od 31. siječnja do 2. veljače na više od 5.500 m2 ugostiti preko 200 izlagača iz svijeta vjenčanja. Već 22. godinu za redom na Sajmu vjenčanja Zagreb posjetitelje očekuje bogat i sadržajan program – saloni vjenčanica i dizajneri, zlatari, cvjećari i slastičari, fotografi, dekorateri, oganizatori vjenčanja te ostali predstavnici za organiziranje svadbene svečanosti, kao i šest modnih revija, dobrotvorna tombola s vrijednim nagradama, kviz za mladence, degustacije slastica, cvjetne radionice, prezentacije trendova u vjenčanoj modi i atraktivne pogodnosti za uštedu prilikom organiziranja vjenčane svečanosti…

Dobrotvorna akcija Sajma vjenčanja za djecu s prirođenim srčanim bolestima

Sajam vjenčanja Zagreb tradicionalno pomaže najmlađima, a već par godina njegovo je dobrotvorno djelovanje usmjereno prema humanitarnoj udruzi liječnika, zdravstvenog osoblja i roditelja djece s prirođenim srčanim greškama Veliko srce malom srcu, s ciljem prikupljanja sredstava za medicinsku opremu i razvoj pedijatrijske kardiologije. Da je za život dovoljno i pola srca, pokazuju najmlađi štićenici Udruge, a u Hrvatskoj trenutno ima preko 10.000 djece sa srčanim bolestima i svake se godine rađa još najmanje 500. Unatoč tome, svijest javnosti o položaju i problemima s kojima se susreću djeca s prirođenim srčanim bolestima i njihovi roditelji još je uvijek iznimno niska. Stoga će zagrebački Sajam vjenčanja uoči obilježavanja Festivala srca – Svjetskog tjedna djece s prirođenim srčanim bolestima (7.-14. veljače) podržati djelovanje Udruge, kroz tombolu za posjetitelje i gala donatorsku reviju u subotu, 1. veljače u 18 sati. Tada će domaće zvijezde prošetati pistom u vjenčanicama i večernjim haljinama te pokazati svu raskoš vjenčane mode, a reviju će nastupom otvoriti glazbenica i kantautorica Mia Dimšić.

Na Sajmu vjenčanja u Areni Zagreb otkrijte trendove u vjenčanoj modi, kako cvijećem i slasticama ‘začiniti’ dan iz snova, koje je vjenčano prstenje ‘in’… Inspirirajte se za vaš najromantičniji dan i uživajte u kreairanju vlastite vjenčane priče!

Radno vrijeme Sajma vjenčanja Zagreb je od 31. siječnja do 2. veljače 2020. godine: petak od 14 do 20 sati, a subota i nedjelja od 10 do 20 sati.

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO VIJEST Vozačka (ne)kultura na djelu

‘Važno je da ja parkiram svog limenog ljubimca, a ljude s invaliditetom tko šiša’

Objavljeno

on

Ovo je jutro dočekalo sve one koji koriste rampu kod Veleučilišta Velika Gorica. Nesavjesni vozač svojim vozilom zagradio je jedini prilaz s parkirališta osobama koje koriste invalidska kolica. I dok se s jedne strane društvo bori kako bi se komunalna infrastruktura prilagodila osobama s invaliditetom, drugi onemogućuju upotrebu postojeće.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno