Poveži se s nama

Vijesti

Škola u Novom Čiču gotova u srpnju

Objavljeno

Oko 600 učenika će s početkom nove školske godine konačno zasjesti u klupe osnovne škole u Novom Čiču koja se gradi punom parom. Na radilištu je svakodnevno 70-ak djelatnika, a radi se istovremeno na zgradi škole, sportskoj dvorani i uređenju okoliša. „Konačno nakon puno godina možemo biti zadovoljni izborom izvođača koji kvalitetno, korektno i u skladu s planom izvršava svoje obveze – istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić za obilaska radilišta. Podsjetimo, nakon stečaja tvrtke Tempo inženjering, Grad Velika Gorica preuzeo je obvezu završetka izgradnje škole te je za novog izvođača putem natječaja odabran Elektrokem, uz podizvođače KBB Kardum i Geo-informatički studio. „Na dvorani je do sada napravljeno je oko 25 ugovorenih radova. Unutarnje žbukanje i glazure dovršit ćemo značajno prije roka, a onda će krenuti radovi na rubnjacima i opločnicima – istaknuo je voditelj gradilišta Miljenko Pešut. „Dinamika se prati prema planu, rok za dovršetak svih radova na školi, dvorani i okolišu je 20. srpnja, i za sada nema prepreka da tako i ne bude – dodala je glavna nadzorna inženjerka Katarina Galić. Nakon toga uslijedit će atestiranje, pregledi i dobivanje uporabne dozvole, i ove jeseni đaci konačno mogu krenuti na nastavu u novi školski objekt.

Radi se parkiralište i pristupna prometnica

Kako je od prvotnog projektiranja škole proteklo dosta vremena, u međuvremenu su u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša napravljene određene izmjene. „Ići ćemo na viši energetski razred objekta, promijenili smo energent za grijanje pa će se koristiti biogorivo, odnosno pelete, a u cijelom objektu postavit ćemo led rasvjetu. Tako da ćemo dobiti će ono što je najmodernije, najkvalitetnije i ujedno najzdravije – pojašnjava Gradonačelnik Barišić. Inače, izgradnju škole financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, radove na sportskoj dvorani uz Grad sufinancira Zagrebačka županija, a uređenje okoliša na sebe je u potpunosti preuzeo Grad Velika Gorica. „Radimo parkiralište između škole i župnog ureda, a putem natječaja danas će biti objavljen i natječaj za rekonstrukciju zavoja, odnosno dijela prometnice kroz Novo Čiče, s autobusnim ugibalištem, skretačima i svim što je potrebno za sigurnost svih sudionika u prometu djece – kaže Barišić. )

Grad će financirati i uređenje prilazne ceste i parkirališta te okoliša škole

Grad Velika Gorica preuzet će od Vlade RH obvezu završetka izgradnje škole u Novom Čiču, jer ovakvim tempom ne bi bila sagrađena još godinama. Podsjetimo, učenici su prema najavama u novu osnovnu školu trebali krenuti u rujnu prošle godine. No kako je gradilište je napušteno i zatvoreno. U prošlih godinu dana Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je pokušavalo pronaći način da se radovi nastave, pa su u tom razdoblju postavljeni prozori i krovište škole, no sada više ne postoje modeli ni načini nastavka gradnje s izabranim izvođačem. Kako bi se agonija završila, obvezu završetka radova preuzima Grad Velika Gorica koji će pronaći novog izvođača radova, a Ministarstvo će osigurana sredstva preusmjeriti u gorički proračun. „Postigli smo takav dogovor na sastanku s predstavnicima Ministarstva jer ne možemo dozvoliti da se ovakvo stanje nastavi. Moramo reagirati i zato ćemo, u dogovoru s Ministarstvom, postupiti na ovakav način. Naša djeca zaslužuju školu i dobit će je – izjavio gradonačelnik Dražen Barišić. Ministarstvo je počelo s preuzimanjem gradilišta škole od stečajne upraviteljice koja vodi stečaj tvrtke Tempo inženjering. Nakon utvrđivanja stanja izvedenih radova i procjene preostalih potreba i vrijednosti, sklopit će se sporazum o nastavku projekta.
Grad se obvezao izgraditi i sportsku dvoranu te pristupne prometnice za sigurniji promet oko škole. Vrijednost dvorane za koju je izrađena projektna dokumentacija i dobivena građevinska dozvola je 11 milijuna kuna, a vrijednost prometnica 2 milijuna kuna. Škola u Novom Čiču s radom bi trebala početi u rujnu 2015. „To je rok od kojeg ne odstupamo – najavio je gradonačelnik Barišić.

Nastavi čitati

Kultura

FOTO Četvrti Dječji susreti KUD-a Šćitarjevo

Objavljeno

on

10.11.2019. Šćitarjevo. 4. Dječji susreti KUD-a Šćitarjevo povodom Martinja. Foto: David Jolić / cityportal.hr

Kulturno umjetničko društvo Šćitarjevo organiziralo je jučer u sportskoj dvorani Osnovne škole Šćitarjevo 4. Dječje susrete povodom Martinja. Nastupilo je sedam KUD-ova sa svojim dječjim sekcijama ovim redoslijedom: KUD Šćitarjevo, KUD Dučec (Mraclin), KUD Čiče (Novo Čiče), KUD Stari Grad Lukavec (djeca 3-7 godina i 8-15 godina), KUD Nova Zora (Donja Lomnica), KUD Gradići (Gradići), Ogranak Seljačke sloge (Buševec) te KUD Šćitarjevo – tamburaška sekcija.

10.11.2019. Šćitarjevo. 4. Dječji susreti KUD-a Šćitarjevo povodom Martinja. Foto: David Jolić / cityportal.hr

Djeca su svojim nastupima (nekima od njih to su bili prvi javni nastupi) oduševili brojnu publiku i bila su nagrađivana velikim pljeskom. Društva su predvodili njihovi čelni ljudi, kojima su na kraju priredbe uručene spomen zahvalnice. Sudionike i veliki broj posjetitelja u ime Grada Velike Gorice pozdravio je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec. Kroz program je vodila Maja Trupčević.

10.11.2019. Šćitarjevo. 4. Dječji susreti KUD-a Šćitarjevo povodom Martinja. Foto: David Jolić / cityportal.hr

Veliki posao oko organizacije uradila je Branka Tretinjak, predsjednica KUD-a Šćitarjevo, a pomagale su joj mlade članice Društva. Za odličnu organizaciju zaslužan je i ravnatelj OŠ Šćitarjevo Mario Ivić, koji je u ovakvim manifestacijama uvijek velika pomoć glavnom organizatoru.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Crna kronika

Susjed spriječio provalnika u namjeri da uđe u kuću

Kada je shvatio da je uočen, dao je petama vjetra i pobjegao u nepoznato

Objavljeno

on

Kako su dobrosusjedski odnosi važni najbolje govori prošlotjedni događaj koji se dogodio u breškom naselju Opatija. Nepoznati muškarac odlučio je 4. studenog iskoristiti odsutnost ukućana, kako bi provalio u obiteljsku kuću u vlasništvu 54-godišnjakinje. Lopov je kroz dvorište došao do stražnje strane kuće, prišao balkonskim vratima i pokušao ih obiti. U tom trenutku opazio ga je susjed, što je spriječilo provalnika da uđe u kuću. Kada je shvatio da je uočen, lopov je dao petama vjetra i pobjegao u nepoznato.

Nastavi čitati

Vijesti

VIDEO Zimska služba spremna za novu sezonu

Na zalihama 1200 tona soli i 600 tona sipine

Objavljeno

on

Velika i mala zimska služba spremne su snijeg. Na parkiralištu Komunalnog centra VG Goričanka danas je održana smotra. VG Komunalac u ovom trenutku na zalihama ima 1200 tona soli i 600 tona sipine, na teren u svakom trenutku može izaći 50-tak vozila.

Kako smo doznali, svjetlosna signalizacija koja upozorava na poledicu na nadvožnjacima je u funkciji, a posebna pažnja posvetit će se tome kako bi oni ostali sigurni za promet i tijekom niskih temperatura, kada postoji mogućnost stvaranja poledice.

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno