Poveži se s nama

HOTNEWS

Sjajni Kolumbijci preselili Južnu Ameriku u Šćitarjevo

Objavljeno

Ovogodišnji 11. Srpanjski susreti kulturno-umjetničkih društava u organizaciji KUD-a Šćitarjevo spletom raznih okolnosti dobio je, uz uobičajenu međunarodnu, i interkontinentalnu dimenziju! Jučerašnje 11. izdanje tradicionalne manifestacije ostat će zapamćeno po sjajnom, urnebesnom i čarobnom nastupu plesača iz Udruge eksperimentalnog plesa iz kolumbijskog departmana Casanare (Compania Experimental de Danza Casanare – Colombia). Njihova udruga povezana je u tripartitnu asocijaciju sa sličnim plesnim udrugama iz Italije i Rumunjske (Associazione Uniti per la Cultura, Italia – Columbia e Romania).

11. srpanjski susreti u Šćitarjevu (9)

Južnoamerički plesni virtuozi dva puta su izlazili na pozornicu i izazvali su takvo oduševljenje brojne publike kakvo se ne pamti na ovoj manifestaciji. Šarenilo plesnih odora, profesionalna uvježbanost, prekrasne djevojke i zgodni mladići izazivali su laganu vrtoglavicu (istina, bilo je prevruće u šatoru) i ubrzane otkucaje srca posjetitelja. Njihove koreografije su, po europskim mjerilima, preduge i ponekad vam se čini da plesni čarobnjaci uopće nemaju namjeru okončati plesni trans. Čudesno, nezaboravno!

11. srpanjski susreti u Šćitarjevu (1)

Na 11. Srpanjskim susretima nastupili su još: domaćin KUD Šćitarjevo sa sekcijama mladeži i seniora, Udruga ”Mali prijatelji” (Šćitarjevo), HKUD ”Radost” (Sela, Sisak), KUD Sunjanka sa sekcijama mladeži i seniora (Sunja), KUD Krenica (Gala, Sinj), KUD ”Rodna gruda” (Dugo Selo), KUD ”Mijo Stuparić” (Velika Ludina), KUD Orljava (Pleternica, Pakrac), MKUD ”Ohridski biseri” (Nova Gorica, Slovenija) i Udruga za promicanje plesa ”Zuzana”.
Susrete su kratkim govorima otvorili predsjednik Mjesnog odbora Šćitarjevo dr. Stjepan Zagorac i zamjenik gradonačelnika Grada Velike Gorice Ervin Kolarec. Kroz program je vodila tajnica KUD-a Šćitarjevo Katarina Kovačić, koja je na kraju podijelila spomen zahvalnice predstavnicima sudionika Susreta, a tom prigodom su izmjenjivani darovi. Kao i uvijek, doček i ispraćaj (s obiljem domaćih slastica i osvježavajućih pića) folklornih društava bio je u prostoru Osnovne škole Šćitarjevo, čiji je ravnatelj Mario Ivić uvijek spreman ugostiti šćitarjevske goste. Ovaj puta u školskoj sportskoj dvorani nekoliko dana bila je spavaonica za kompletnu kolumbijsku ekspediciju. Molim vas, može li to još netko osim Šćitarjeva? To pitanje rado postavljaju članovi KUD-a Šćitarjevo, s pravom.

11. srpanjski susreti u Šćitarjevu (2)

Nakon okončanja Susreta za raspoloženje Šćitarjevčana i njihovih gostiju, do kasno u noć, pobrinuo se ”Sjaj”, sjajna grupa koja je već tri desetljeća prepoznatljiv muzički brend u ovom dijelu Lijepe naše.

 

galerija fotografija

HOTNEWS

Pozdravite Vatrene

Nogometni junaci proći će Fizirovom i Zagrebačkom ulicom na putu prema Trgu bana Jelačića

Objavljeno

on

Hrvatska nogometna reprezentacija danas oko 14 sati vraća se iz Rusije. Iz Zračne luke Franjo Tuđman autobusom s otvorenim krovom krenut će na svečani doček na Trg bana Josipa Jelačića. Povorka će se kretati trasom Zračna luka dr. Franjo Tuđman – Ulica Rudolfa Fizira – Zagrebačka – Avenija Većeslava Holjevca – Ulica SR Njemačke – Avenija Dubrovnik – Avenija Većeslava Holjevca – Most slobode – Hrvatske bratske zajednice – Ulica grada Vukovara – Savska cesta – Rooseveltov trg – Trg Republike Hrvatske – Frankopanska – Ilica – Trg bana Josipa Jelačića.

Od 14 do 15,30 sati ova trasa bit će zatvorena za promet motornih vozila.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Zagrebačka županija proslavila svoj Dan

Među brojnim uzvanicima, na svečanoj sjednici bila je i sama predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović….

Objavljeno

on

Svečanom sjednicom proslavljen je Dan Zagrebačke županije i 25.godina od uvođenja županijskog ustroja u pravno politički okvir RH. Prisutima se obratio predsjednik Skupštine Zagrebačke županije koji je podsjetio na prošla vremena i povijesne početke županije, a osvrnuo se i na sadašnje stanje te s ponosom naglasio kako je Zagrebačka županija jedna od najsigurnijih i ona koja najviše ulaže u obrazovanje i školstvo. “Nova većina u prosincu prošle godine donijela je proračun s amandmanima “teškima” više od 14 milijuna kuna. Najveću pozornost javnosti izazvao je amandman koji se odnosio na izdvajanje 12 milijuna kuna za nabavu školskih udžbenika, ali i pola milijuna kuna za sportaše – istaknuo je predsjednik Mikuljan te dodao kako su na njih posebno ponosni i kako bi javne politike trebale biti okrenute upravo prema mladima.

Mikuljan se dotaknuo i posljednje sjednice Skupštine na kojoj su jednoglasno usvojeni programi i opći akt kojima se 88 milijuna kuna usmjeravaju kao bespovratna sredstva građanima i pravnim osobama za gospodarstvo, poljoprivredu i dr., a isto tako jednoglasno je usvojen rebalans proračuna. “Dogovorom smo između predstavničke i izvršne vlasti uskladili poglede i u cijelosti ih proveli te ćemo se i dalje voditi poslovicom”Dogovor kuću gradi”. Dogovor gradi našu Zagrebačku županiju koja mora biti udoban dom za svakoga. Dom u kojem je svatko prihvaćen i osjeća se sigurno. To je zalog miru i napretku te je to naš jedini put u budućnost, dodao je Mikuljan.

13.07.2018. – Zagreb – Svečana sjednica povodom Dana Zagrebačke županije – foto:Sanjin Vrbanus/cityportal.hr

O razvoju županije, njezinim ostvarenim projektima i planovima za budućnost govorio je župan Stjepan Kožić koji je istaknuo kako je Zagrebačka županija prsten hrvatske metropole, u kojoj se proizvodi najbrži električni automobil na svijetu, u kojoj se nalazi jedinstveno nalazište ljekovite nafte, u kojoj se gradi i obnavlja najveći broj škola, koja bilježi najnižu stopu nezaposlenosti od svog osnutka, ima najveći broj OPG-a u državi….ali najvažnije je Zagrebačka županija su njezini žitelji. “Iza svake odluke, izgrađenog kilometra ceste, obnovljene ambulante ili škole, iza svega što se na ovom području događalo stoje ljudi koji su svojim znanjem i radom kontinuirano doprinosili razvoju, rekao je župan Kožić.

U svom obraćanju župan je istaknuo da je od 2007. godine do danas na području Zagrebačke županije ugovoreno EU projekata u vrijednosti od dvije milijarde kuna u javnom i privatnom sektoru. „Upravo u spomenutom privatnom sektoru, drugi smo u državi po vrijednosti ugovorenih EU projekata u razdoblju od 2010. do 2018. godine“, naglasio je župan Kožić te ukazao na to da „sloga i zajedništvo koje su obilježile Svjetsko nogometno prvenstvo moraju biti poticaj da takvi budemo i u nizu drugih područja“.

Na svečanosti je bila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je poručila: “Snažna država počiva na snažnom pojedincu koji sebi i svojoj obitelji može osigurati dostojan život. Zato nam ključna zadaća mora biti donošenje poreznih i drugih rješenja koja će omogućiti značniji rast plaća i više uspješnijih poduzetničkih inicijativa. Zato županije mogu i moraju biti naši razvojni motori, a Zagrebačka županija jedan je od najsnažnijih. Poljoprivreda, turizam te malo i srednje poduzetništvo imaju posebno dobre razvojne mogućnosti zbog blizine Zagreba, ali i zbog povezanosti sa susjednim poduzetnički razvijenim županijama kao i Republikom Slovenijom. Blizina Zagreba mladima nudi velike mugućnosti izobrazbe i stručnog usavršavanja. No važno ih je motivirati da se nakon završenog školovanja vrate u svoja mjesta, da se zaposle i pridonesu razvoju svog kraja.

Svečanoj sjednici uz brojne uzvanike, predstavnike gradova, općina i brojnih ustanova, nazočili su i Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Sabora i Vlade RH te Darko Koren, župan Koprivničko-križevački.

I Velikogoričani dobitnici javnih priznanja Zagrebačke županije 

Na svečanoj sjednici dodijeljena su javna priznanja Zagrebačke županije. Povelja Zagrebačke županije uručena je Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje – Područnom uredu za zaštitu i spašavanje Zagreb, DVD-u Marija Magdalena iz Pušće, Proizvodno-trgovačkom-uslužnom obrtu Grubešić iz Vrbovca, Karlu Kralju, vlasniku Pekarne Kralj iz Svetog Ivana Zeline, Borisu Makarunu iz Samobora te Željku Staniloviću iz Velike Gorice. Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dodijeljena je KUD-u Čiče iz Novog Čiča te Janu Gorišeku iz Dugog Sela. Nagrada za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je tvrtki Iverpan d.o.o. iz Donje Zeline, dok je nagrada za životno djelo uručena književniku, dramatičaru, redatelju i publicistu Stjepanu Nini Škrabeu iz Jastrebarskog.

Također, prilikom svečanosti dodijeljene su i zahvalnice i diplome župana i predsjednika Županijske skupštine Zagrebačke županije. Zahvalnica predsjednika Županijske skupštine dodijeljena je Udruzi branitelja 151. samoborske brigade, a zahvalnica župana Zagrebačke županije trgovačkom društvu Aquachem d.o.o. za proizvodnju i trgovinu. Diplome predsjednika Županijske skupštine dodijeljene su mladim inovatorima Martinu Sokoloviću, Lovri Stipanoviću i Josipu Orozu, dok je diploma župana Zagrebačke županije dodijeljena Stjepanu Fugaju, zapovjedniku Vatrogasne zajednice općine Gradec.

Galerija fotografija:

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO Razvoj, napredak i vizija Zagrebačke županije iz perspektive predsjednika Skupštine Damira Mikuljana

Objavljeno

on

Uoči proslave Dana Zagrebačke županije, predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan progovorio je o dosadašnjem napretku, razvoju i o svojoj viziji županije u budućnosti. Razgovor u cijelosti pogledajte u videu.

Nastavi čitati
ZELENI PRSTEN
EUROHERC
MONOKL
SOLARIJIzdvojeno