Poveži se s nama

HOTNEWS

Sjajni Kolumbijci preselili Južnu Ameriku u Šćitarjevo

Objavljeno

Ovogodišnji 11. Srpanjski susreti kulturno-umjetničkih društava u organizaciji KUD-a Šćitarjevo spletom raznih okolnosti dobio je, uz uobičajenu međunarodnu, i interkontinentalnu dimenziju! Jučerašnje 11. izdanje tradicionalne manifestacije ostat će zapamćeno po sjajnom, urnebesnom i čarobnom nastupu plesača iz Udruge eksperimentalnog plesa iz kolumbijskog departmana Casanare (Compania Experimental de Danza Casanare – Colombia). Njihova udruga povezana je u tripartitnu asocijaciju sa sličnim plesnim udrugama iz Italije i Rumunjske (Associazione Uniti per la Cultura, Italia – Columbia e Romania).

11. srpanjski susreti u Šćitarjevu (9)

Južnoamerički plesni virtuozi dva puta su izlazili na pozornicu i izazvali su takvo oduševljenje brojne publike kakvo se ne pamti na ovoj manifestaciji. Šarenilo plesnih odora, profesionalna uvježbanost, prekrasne djevojke i zgodni mladići izazivali su laganu vrtoglavicu (istina, bilo je prevruće u šatoru) i ubrzane otkucaje srca posjetitelja. Njihove koreografije su, po europskim mjerilima, preduge i ponekad vam se čini da plesni čarobnjaci uopće nemaju namjeru okončati plesni trans. Čudesno, nezaboravno!

11. srpanjski susreti u Šćitarjevu (1)

Na 11. Srpanjskim susretima nastupili su još: domaćin KUD Šćitarjevo sa sekcijama mladeži i seniora, Udruga ”Mali prijatelji” (Šćitarjevo), HKUD ”Radost” (Sela, Sisak), KUD Sunjanka sa sekcijama mladeži i seniora (Sunja), KUD Krenica (Gala, Sinj), KUD ”Rodna gruda” (Dugo Selo), KUD ”Mijo Stuparić” (Velika Ludina), KUD Orljava (Pleternica, Pakrac), MKUD ”Ohridski biseri” (Nova Gorica, Slovenija) i Udruga za promicanje plesa ”Zuzana”.
Susrete su kratkim govorima otvorili predsjednik Mjesnog odbora Šćitarjevo dr. Stjepan Zagorac i zamjenik gradonačelnika Grada Velike Gorice Ervin Kolarec. Kroz program je vodila tajnica KUD-a Šćitarjevo Katarina Kovačić, koja je na kraju podijelila spomen zahvalnice predstavnicima sudionika Susreta, a tom prigodom su izmjenjivani darovi. Kao i uvijek, doček i ispraćaj (s obiljem domaćih slastica i osvježavajućih pića) folklornih društava bio je u prostoru Osnovne škole Šćitarjevo, čiji je ravnatelj Mario Ivić uvijek spreman ugostiti šćitarjevske goste. Ovaj puta u školskoj sportskoj dvorani nekoliko dana bila je spavaonica za kompletnu kolumbijsku ekspediciju. Molim vas, može li to još netko osim Šćitarjeva? To pitanje rado postavljaju članovi KUD-a Šćitarjevo, s pravom.

11. srpanjski susreti u Šćitarjevu (2)

Nakon okončanja Susreta za raspoloženje Šćitarjevčana i njihovih gostiju, do kasno u noć, pobrinuo se ”Sjaj”, sjajna grupa koja je već tri desetljeća prepoznatljiv muzički brend u ovom dijelu Lijepe naše.

 

galerija fotografija

HOTNEWS

Uspjesi Kumičića u mjesecu hrvatskog jezika

Iz Kumičića pristižu odlične vijesti – novinarski rad osmašice na LiDraNu predložen je na državnu razinu, a sedmaši i osmaši plasirali su se na županijsku razinu natjecanja iz hrvatskog jezika

Objavljeno

on

Mjesec hrvatskoj jezika nije mogao bolje početi. Učenici OŠ Eugena Kumičića postigli su odlične rezultate, te nastavljaju svoja natjecanja na državnoj smotri LiDraNa i županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika!

Na županijskoj smotri LiDraNo 2019., održanoj u Dugom Selu 21. veljače, goričku osnovnu školu predstavljali su hrabri mali prvašići Iva Gašparić i Fran Todorić, pod mentorstvom učiteljice Ljubice Skelin, izvevši tako dramsko-scensku točku pod nazivom “Na kuhači Greta”. Ujedno, hrabri dvojac bio je i najmlađi na smotri. U sve to uklopila se i Ida Nuković, učenica osmog razreda, čiji je novinarski rad pod nazivom ”Znala sam samo da volim nogomet”, mentorirala učiteljica Antonina Briševac. Intervju osmašice predložen je za državnu smotru.

Prof. Željka Blažetić, prof. Goranka Dimoski i prof. Damir Matošević zasigurno su ponosni na uspjehe svojih učenika – Kumičić je briljirao i na natjecanju iz hrvatskog jezika! Učenice sedmog razreda Anja Makek, Marija Šporčić i Tonka Leš,  te osmaši Krešimir Školneković, Ivana Perica, Iva Rukavina Kremer, Leticija Maričić,  i Elena Kovačević uspješno su se plasirali na županijsku razinu!

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO Dino Bošnjak najbolji sportaš u županiji: ‘Želim atletiku podići iz mrtvih’

Velikogorički atletičar dobio je nagradu za najboljeg sportaša godine, najbolja ekipa je šahovski klub Polet iz Buševca, a još dvije nagrade otišle su u naš grad. Sportašica godine je samoborska karatistica Ana Lenard, a momčad godine kuglači iz Zaprešića

Objavljeno

on

Zajednica sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije i ove je godine dodijelila nagrade i priznanja najboljima u sportu za 2018. godinu. Ovogodišnji domaćin svečanosti bio je Samobor, a titula najboljeg sportaša pripala je goričkom atletičaru Dini Bošnjaku.

– Uvijek je lijepo dobiti ovaku nagradu i vidjeti da se sav trudi isplatio, da netko to prepoznaje. Nadam se da će iduće godine biti nekih drugih nagrada, ali ipak se više nadam rezultatima koji će malo atletiku ‘podići iz mrtvih’. Mogu samo reći da mi je 2018. godina bila najuspješnija, s obzirom na to da sam osvojio osam titula seniorskog prvaka Hrvatske – ispričao nam je Dino Bošnjak.

Zahvaljujući svom trudu, radu i velikom uspjehu u prošloj godini, u kategoriji najbolja ženska ekipa nagradu su dobile šahistice Šahovskog kluba Polet Buševec.

– I dok s tribina podršku daju obitelj, prijatelji i vjerni navijači, doprinos sportskom uspjehu daje i Zagrebačka županija. Više od 25 tisuća aktivnih sportaša, 1500 trenera, sudaca, delegata i dvjestotinjak sportskih objekata brojke su koje zahtjevaju i značajna financijska sredstva. U 2019. godini za javne potrebe u sportu izdvojili smo sedam milijuna kuna, što je najveći iznos do sada – rekao je župan Stjepan Kožić.

Posthumno, nagrada za najboljeg sportaša s invaliditetom pripala je preminulom Nikici Kasuniću, članu Boćarskog kluba osoba s invaliditetom Marijan Dobrinčić. Od naših Goričana, nagrade su još dobili i Tena Petračić, članica Maraton kluba Velika Gorica, u kategoriji najbolje mlade sportašice uzrasta do 15 godina, a među najboljim mladim sportašima je Matija Ivanjko iz Judo kluba Pinky.

Tradicionalno, uručena su i priznanja sportskim djelatnicima za značajna ostvarenja u sportu, a tu je nagradu dobio Neven Karas, predsjednik Hrvatskog rukometnog kluba Gorica. A Nogometnom klubu Dinamo Hidrel pripalo je priznanje za djelovanje na unapređenju tjelesne i zdravstvene kulture djece i mladeži, odnosno razvoj pojedinog sporta i sporta u cjelini.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Na natječaju četiri stipendije ostale neiskorištene

Općina Pokupsko nudi 300 kuna svojim srednjoškolcima i studentima

Objavljeno

on

Nakon završetka natječaja za dodjelu stipendija Općine Pokupsko, ostale su četiri neiskorištene stipendije. Naime, na natječaju, koji je bio otvoren do 8. veljače, Općina je osigurala osam stipendija, a prijavila su se samo četiri kandidata. Odlučeno je da će dvije studentske i dvije srednjoškolske stipendije ipak dodijeliti, tako da će se zahtjevi zaprimati do kraja tekuće akademske, odnosno školske godine.

– Zahtjevi će se ocjenjivati prema redu zaprimanja, a kandidati koji podnesu zahtjev nakon završetka natječaja moraju ispunjavati sve uvjete propisane Natječajem i Odlukom. Stipendije koje se dodjele nakon završetka natječaja se isplaćuju počevši od mjeseca podnošenja zahtjeva – poručili su iz Općine Pokupsko.

Stipendije iznose 300 kuna za obje kategorije.

Nastavi čitati

Reporter 378 - 20.12.2018.

Facebook

Izdvojeno