Poveži se s nama

Gospodarstvo

Seki lovi pola stoljeća: Lov se ne može naučiti, već se kao lovac moraš roditi

Objavljeno

Lovci Lovačkog društva „Srndać“ iz Vukovine za vikend su proslavili svoju 70. obljetnicu postojanja. Dodijelili su priznanja za 40 i 50 godina provedenih u lovu, ali i odlikovanja Hrvatskog lovačkog saveza. Njihovih 46 matičnih članova i 70-ak pridruženih ponosni su na gospodarenje Turopoljskim lugom, u kojem se nalazi stanište rijetkih i zaštićenih vrsta.

„Kod nas se svake godine gnijezdi jedan par crnih roda. Inače, gospodarimo sa dva državna lovišta Turopoljski lug 1 i 2. Društvo se bavi uzgojem, zaštitom i lovom divljači na području dva lovišta. Gospodarimo sa divljom svinjom, srnom, zecom i fazanom“, priča nam predsjednik društva Željko Vugrić, ističući kako se posljednje vrijeme pojavljuje i čagalj te lisica, a prisutna je i divlja mačka koja ima vrlo snažno stanište.

Nastavio djedovim stopama

Slavko Seki lovac je više od 50 godina. Kao mlad bio je okružen prirodom što ga je i privuklo da se bavi lovstvom te nastavi djedovim stopama.

foto: Sanjin Vrbanus

„Ja sam se upisao 1963. godine u pripravnike, a u ono doba je pripravnički staž bio pune dvije godine. Onda kad sam  završio stažiranje, 1965. sam položio ispit nakon čega sam se učlanio. Na uzgoju divlje svinje radio sam punih 14 godina“, kazao je Seki. Poručuje kako je situacija u lovstvu danas sasvim drugačija nego prijašnjih vremena. Smatra da nedostaje istinske ljubavi prema tom zanimanju.

 „Lov se ne može naučiti, već se kao lovac moraš roditi, a onaj tko se rodi kao lovac, to će u životu i biti. A  to je zanimanje koje traži veliku privrženost, puno rada, truda i zalaganja. Onaj tko nema u sebi veliku ljubav prema prirodi i divljači, od tog zanimanja će brzo odustati“, uvjeren je iskusni lovac.

Najveća prijetnja divljači je čovjek

Lovci upozoravaju kako je čovjek velika prijetnja mnogim divljim životinjama, jer u svom razvoju zaboravlja na njihovo stanište. Pritom ističu urbanizaciju i gradnju autocesta, koje prekidaju važne migracijske tokove divljači.

„Mi smo do izgradnje autoceste 90. godina imali migraciju jelena običnog preko Mađarske, Bilogore, Garjevice, Žutice, Turopoljskog luga pa sve do Banovine. Sada toga više nema, napravljena je autocesta bez prijelaza za divljač, a prije toga su zapreke napravljene i na Dravi. Dakle, čovjek svojim utjecajem jako mijenja stanište divljači, biljnih i životinjskih vrsta. Tu moraju lovci i zaštitari prirode aktivnijim odnosom pokušati ispraviti te zahvate ljudi u prirodi“, napomenuo je Željko Vugrić.

Problem lovačkim društvima predstavljaju i naleti vozila na divljač. Krivica tada pada na lovačko društvo nadležno za određeno područje. U pitanju su visoki novčani iznosi šteta, koje društvo često samo ne može financirati.

„Tu nam često pomaže Županija, sufinancirajući troškove osiguranja lovišta protiv štetnih događaja“, dodao je Vugrić.

Gospodarstvo

Grad objavio natječaj za poljoprivrednike

Uzgoj cvijeća, gljiva i bilja, pčele i ekološka poljoprivreda neke su od grana poljoprivrede obuhvaćene ovim natječajem

Objavljeno

on

Grad Velika Gorica objavio je natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi u 2020. godini. Poljoprivredna gospodarstva poticaj mogu dobiti za edukaciju i stručno osposobljavanje, nabavu/građenje nove proizvodne opreme, nabavu voćnih sadnica, sadnica jagoda i loznih cjepova, ekološku proizvodnju, uzgoj i držanje pčelinjih zajednica, uzgoj cvijeća, ljekovitog i začinskog bilja, uzgoj gljiva, baždarenje prskalica, premiju osiguranja, umjetno osjemenjivanje krava i junica, krmača i nazimica, kontrolu plodnosti tla na poljoprivrednom gospodarstvu, nabavu strojeva i opreme za preradu poljoprivrednih proizvoda, uzgoj i držanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja (turopoljska svinja i hrvatski posavac), analizu kontrole mliječnosti, kontrolu kvalitete stočne hrane.

Sve ostale informacije, kao i rokovi te iznosi potpora za pojedine mjere, poljoprivrednici mogu pronaći OVDJE.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Za očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta i do 50.000 kuna potpore

Natječaj je otvoren do 28. svibnja

Objavljeno

on

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta poziva mikro, male i srednje poduzetnike, isključivo obrte, trgovačka društva i zadruge koji izrađuju tradicijske i umjetničke proizvode pretežno ručnim radom i u malim serijama da se prijave na program “Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta“ za 2020. godinu. Za svoju djelatnost mogu dobiti potporu od 20.000 do 50.000 kuna, a opravdana ulaganja smatraju se unapređenje proizvodnje, ulaganje u razvoj novih proizvoda ili usluga, prilagodbu, uređenje i poboljšanje interijera poslovnog i proizvodnog prostora, uvođenje sustava upravljanja kvalitetom, normi i znakova kvalitete, upravljanje i zaštita intelektualnog vlasništva, marketinške aktivnosti i ulaganja za izlazak na nova tržišta te edukaciju i stručno osposobljavanje vlasnika i zaposlenika.

Natječaj je otvoren do 28. svibnja.

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

POČETAK RADOVA: Gradi se nasip koji će u potpunosti spriječiti poplave

Povijesni trenutak za grad Veliku Goricu i susjednu općinu Orle – jedan u nizu projekata zaštite od poplava na području Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Objavljeno

on

Započeli su radovi na izgradnji nasipa u općini Orle. Riječ je o transverzalnom nasipu kanala Odra do Savskog nasipa koji će spriječiti poplave kakve su zadesile ovaj kraj 2010. godine. – Nasip je tada pukao na dva mjesta, a upravo tu dionicu vrijednu 45 milijuna kuna saniramo sada, te ćemo po završetku cijelog projekta imati siguran nasip koji će odolijevati visokim vodostajima i u potpunosti spriječiti poplave na području općine Orle, velikogoričkog područja te posebice Čičke Poljane koja je trpjela posljedice poplava. – rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Radi se naime o vodama koje naviru iz rijeke Kupe u Odru a izgradnjom ovog nasipa radi se spoj na desni Savski nasip te isto tako na nasip oteretnog kanala Odre. Isti projekti se provode i na području Siska, odnosno Odranskog polja.

Projekt je ubrzalo donošenje posebnog zakona Vlade Republike Hrvatske čije je Ministarstvo zaštite okoliša tada moglo djelovati na nizu projekata zaštite od poplava na području Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije na čijem području teče rijeka Kupa. – Hrvatske vode će po završetku projekta omogućiti da stanovnici ovog područja kao i njihova imovina budu sigurni od poplava i da zaista one postanu prošlost. Ukupna vrijednost radova je 50,8 milijuna kuna i vjerujem da je to dobro uložen novac. – naglasio je ministar zaštite okoliša Tomislav Čorić. U ime Zagrebačke županije otvorenju radova nazočio je i predsjednik Županijske skupštine Mato Čičak. – Svi znamo koliko je u prošlosti uz rijeku Savu bilo problema s poplavama, posebice 2010. godine. Stoga pozdravljam ovaj projekt i zahvaljujem hrvatskoj Vladi što omogućuje da ovo područje bude sigurnije i ljepše mjesto za život. – poručio je Čičak.

-Ovo je povijesni trenutak za grad Veliku Goricu i susjednu općinu Orle. Ovom fazom završavamo zapravo akciju spašavanja ovog kraja od prirodne nepogode jer se poplave pojavljuju periodično i predstavljaju stalan rizik za stanovnike koji ovdje žive. Šansa je to za budućnost u kojoj neće biti ugroze od zaobalnih voda, zato se zahvaljujem premijeru Plenkoviću, ministru Čoriću kao i izvođaču radova Hrvatskim vodama koje će privesti ovaj važan projekt zaštite od poplava kraju. – rekao je gradonačelnik grada Velike Gorice Dražen Barišić.

-Bojao sam se da ovaj projekt neće ići dalje zbog epidemije, zato sam izuzetno zadovoljan i sretan zbog početka radova na nasipu. Osim sigurnosti koju će nam pružiti, daje nam i mogućnost planiranja daljnjih projekata. – kazao je načelnik općine Orle Ervin Vujica.

Inače, kroz dvije naredne godine Hrvatske vode će izgraditi ukupno 6.825 metara nasipa koji će u svojoj najvećoj visini biti 5 metara, a uz njega će biti i servisna cesta kako bi u kriznim situacijama djelatnici mogli brže i lakše pristupiti nasipu i otkloniti problem. Nasip će onemogućiti ulazak vode iz rijeke Kupe i time osigurati 100 postotnu sigurnost, a sastavni je dio strateškog projekta hrvatske Vlade te je u fazi pripreme za aplikaciju prema Europskoj Uniji. Očekuje se da će se za pokrivanje troškova moći dobiti 85 posto vrijednosti projekta. No, kako bi se održala dinamika radova i što prije završio projekt predfinanciranje su uz potporu naše Vlade osigurale Hrvatske vode.

 

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno