Poveži se s nama

Politika

SDP i GLAS održali “pressicu” na temu grijanja i obećavanja

Na konferenciji za novinare na Trgu Stjepana Radića predsjednici velikogoričkog SDP-a i GLAS-a govorili su o obećanjima svojih političkih konkurenata

Objavljeno

Velikogorički SDP i GLAS održali su konferenciju za medije, kako ističu, “zbog činjenice da prije svakih izbora, pa tako i ovih, imamo poplavu predizbornih obećanja, dozvoljenih i legitimnih, no u našem gradu posebno problematičnih, jer se gotovo uvijek pokazuju kao lažna.”

Prvi je govorio predsjednik SDP-a Ozren Robić.

– Prije nekoliko dana aktualni v.d. gradonačelnika imao je sastanak s direktorom HEP Toplinarstva. Na tom sastanku su se slikali, objavili to, pa je v.d. gradonačelnika obećao da će riješiti sve probleme Goričana koji su priključeni na toplane. No postavlja se pitanja treba li tome vjerovati. Prije četiri godine, također pred izbore, bivši gradonačelnik Barišić isto tako pozivao na rješavanje problema, slikao se… U to vrijeme gospodin Ačkar bio je njegov zamjenik i dugogodišnji suradnik. Čak štoviše, u siječnju 2017. mediji su prenijeli priopćenje koje je tadašnji i sadašnji predsjednik HDZ-a gospodin Ačkar poslao, a u kojem ističe, citiram: ‘Odlukom SDP-ove Vlade Zorana Milanovića izglasan je zakon koji Goričanima donosi visoke račune. Taj zakon je gradovima, pa tako i Velikoj Gorici, oduzeo pravo odlučivanja o cijeni grijanja, prepustivši građane samovolji HEP Toplinarstva. Od nove vlade se očekuje da što žurnije vrati gradovima pravo da odlučuju o odobravanju promjene cijene toplinske energije.’ To je izjava iz 2017. godine – podsjetio je Robić i nastavio:

– Kao što znamo, po pitanju promjene tog zakona saborski zastupnici Barišić i Ačkar nisu napravili apsolutno ništa. Štoviše, danas se ugovor s HEP Toplinarstvom nudi kao najkvalitetnije rješenje, a činjenica je jedino da se u 12 godina po pitanju grijanja sve ostalo isto. Svih 12 godina građani Velike Gorice plaćaju najskuplje grijanje u okruženju, 12 godina u Velikoj Gorici na vlasti je HDZ, 12 godina kandidati HDZ-a za gradonačelnika i njegove zamjenike nude i ponovno nude građanima rješenje problema. Svih tih 12 godina priča se da se radi o kompleksnom problemu kojeg treba rješavati sustavno i dugoročno, ali nije li 12 godina bilo dovoljno? I dalje nema niti roka niti procjene troškova, koliko bi građani trebali plaćati grijanje kad bi se to riješilo.

Istaknuo je Robić i kako “nije politički korektno mjesec dana prije izbora potpisivati ugovor kojom se i novoizabrana vlast obvezuje da će ga poštovati”, te dodao kako ovo nisu jedina obećanja koja nisu ispunjena. Spomenuo je suvremeni medicinski centar s rodilištem, centar Gorice bez automobila, program poticajne stanogradnje, solarni grad, rekreacijske centre Čiče i Ježevo, tramvajsku liniju Velika Gorica – Zagreb…

– Kaže stara izreka da se najviše laže prije izbora i poslije lova, ali HDZ-ova obećanja nadilaze sve mudrosti narodnih izreka. Građani su im bitni samo prije izbora, nakon toga ih se više ne sjete, bitni su oni, njihovi prijatelji i kumovi, njihovi interesi. I onda se postavlja pitanje treba li vjerovati HDZ-ovim obećanjima? Naravno da ne! Sve ovo su obećavali, nisu ispunili, pa ostaje još jedna stara narodna – obećanje, ludom radovanje! – zaključio je Robić.

Na njegovo izlaganje nadovezala se Stela Dragica Svračak.

– Mogu za početak najaviti da ćemo uskoro izaći s prijedlogom za grijanje u Velikoj Gorici, za drukčiji model nego što je bio do sad. Rješenje tog pitanja važna je i bitna tema koju treba riješiti u najkraćem mogućem roku. Apsurdno je da v.d. gradonačelnika Ačkar, koji je zajedno s bivšim gradonačelnikom Barišićem bio na vlasti u ovom gradu, nije napravio ništa. Čak se nije ni usudio ograditi se od situacije u kojoj se našao gradonačelnik. Imao je za to priliku, a nije ništa učinio. Ako nisu 12 godina riješili grijanje, zaista je pitanje zašto im sad vjerovati da to nije puko obećavanje i naslikavanje – istaknula je Svračak i nastavila:

– Osim ovog o grijanju, imamo još obećanja koja nisu izvršena i koja su aktualna ovih dana, baš prije izbora. Jedno od tih obećanja je i izgradnja doma za starije i nemoćne, koje je prije četiri godine obećano, a nije napravljeno. Štoviše, zemlja na kojoj je to predviđeno upravo je prodana. Pitanje je gdje, kada i u kojem roku ćemo dobiti taj dom. Obećali su i priključak na odvodnju, odnosno novi pročiščivač, a umjesto toga smo dobili veliku aferu, na nivou Hrvatske, a ne samo grada i županije. Priključak i dalje nemamo, ali imamo besramno obećanje da će se nešto po tom pitanju napraviti. Čak i kad imaju nešto isplanirano i omogućeno, kad imaju i sredstva, ništa se ne napravi. Jedna od takvih situacija je i isplata uskrsnica umirovljenicima, što je oporba stalno poticala, isticala da su sredstva osigurana. Dogodilo se baš pred izbore, pa tu uskrsnicu možemo nazvati i izbornica, odnosno kupovanje glasova.

Na kraju je zaključila:

– Nismo protiv toga da se u ovom gradu napravi bilo što što će našim građanima biti važno za bolji i lagodniji život u ovom gradu, mi smo za to da se ovdje želi doseliti svatko i ovdje ostati zauvijek. Nismo za ovu aktualnu situaciju, za obećavanje koje samo to i ostaje, mi smo za izvršavanje obećanja. Tu smo da podsjetimo građane Velike Gorice na neispunjena obećanja, da shvate da ni od ovih novih obećanja neće biti ništa.

Politika

Jelušić obišao groblje u Kušancu: ‘Naše mrtve ispraćamo iz limenke’

Kandidat za gradonačelnika Ivo Jelušić obećao je kako će mu, dobije li izbore, groblje s odgovarajućim sadržajima biti jedan od prioriteta

Objavljeno

on

Kandidat za gradonačelnika Ivo Jelušić s predstavnicima građana i političkih stranaka koje ga podržavaju obišao je groblje Kušanec, gdje i dalje nema dostojanstvene mrtvačnice niti mjesta za ispraćaj pokojnika, objavili su iz SDP-a.

U priopćenju velikogoričkog SDP-a stoji i sljedeće:

“Nakon odluke tadašnje gradske vlasti pod vodstvom SDP-a da se traži nova lokacija za groblje, izbor je pao na ovo u Kušancu. No, vlasnik zemljišta je bila država te se tada HDZ-ova državna vlast uz podršku goričkih HDZ-ovaca usprotivila da se ovo zemljište pokloni gradu Velika Gorica. Sada, 13 godina nakon toga, groblje još nije završeno i uređeno. Nema prave i primjerene mrtvačnice i sale za ispraćaj s pripadajućim prostorima pa se danas naši mrtvi ispraćaju iz ‘limenke’. Jer kada nešto krivo krene ispočetka, teško se poslije ispravlja ili nadoknađuje!”

– S oko deset milijuna kuna koje se dalo za zemljište, a koje se nije trebalo dati, groblje se moglo urediti do kraja. Ovo je nedostojno za šesti grad po veličini u Hrvatskoj – rekao je kandidat za gradonačelnika Ivo Jelušić, pa dodao:

– Gorica je zaista velika, ali po broju nagomilanih i neriješenih problema. Izgradnja mrtvačnice sa salom za ispraćaj i ostalim potrebnim sadržajima bit će prioritet nove gradske uprave koju ću predvoditi.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Evo kako Ivan Bekavac želi poboljšati zdravstvenu zaštitu u Velikoj Gorici

Bekavac: Tijekom mandata želja mi je započeti izgradnju gradske poliklinike s dnevnom bolnicom u kojem će naši građani moći ostvariti specijalističku zdravstvenu zaštitu, dijagnostiku i liječenje bez potrebe odlaska u Zagreb..

Objavljeno

on

Uoči nedavnog obilježenog Svjetskog dana zdravlja, Mostov kandidat za gradonačelnika Velike Gorice, dr.Ivan Bekavac ispred Doma zdravlja održao je danas konferenciju za medije o mjerama i aktivnostima u svrhu unaprjeđenja dostupnosti zdravstvene zaštite Velikogoričanima.

Dostupnost zdravstvene zaštite je jedan od velikih problema koji muče Velikogoričane istaknuo je Bekavac te dodao kako gradska uprava mora preuzeti incijativu I učiniti više kako bi se osigurala dostupnost zdravstvene zaštite sugrađanima.

– Naši sugrađani iz godine u godine sve rijeđe imaju priliku posjetiti liječnika specijalista u Velikoj Gorici. Kako je krenulo, uskoro liječnika specijalista u našem gradu neće ni biti. Oni koji su pred mirovinom otići će u mirovinu, a oni koji danas rade iz mirovine, prestat će raditi, priča Bekavac.

Ističe kako je ključni problem nedostatak timova liječnika specijalista, pa će iz tog razloga pokrenuti natječaj za zapošljavanje iz djelatnosti psihijatrije, reumatologije, endokrinologije, fizikalne medicine, dijabetologije, interne medicine, pedijatrije…

Tu vidi priliku i za mlade Velikogoričane koji trenutno rade u Zagrebu, a žive i rođeni su u Velikoj Gorici.

– Tijekom mandata želja mi je započeti izgradnju gradske poliklinike s dnevnom bolnicom u kojem će naši građani moći ostvariti specijalističku zdravstvenu zaštitu, dijagnostiku i liječenje bez potrebe odlaska u Zagreb, pojašnjava Bekavac koji ujedno želi premjestiti hitnu pomoć u novi suvremeni Centar, a trenutne prostorije hitne ponuditi proširenju kapaciteta laboratorija kao i kapaciteta specijalističke skrbi.

Želi pokrenuti i program ranog prepoznavanja dijagnostike i intervencije poremećaja i potreba djece s posebnim potrebama, kao i osmisliti provedbu programa preventivne zdravstvene zaštite.

Na upit, s kojim sredstvima bi realizirato navedene programe, rekao je kako se sredstva mogu namknuti iz ušteda koje će napraviti promjenom i preraspodjelom sredstava koja se plaćaju za javni prijevoz.

– Tu je I adekvatno prikupljanje I zbrinjavanje komunalnog otpada na način kako to rade suvremene sredine u svijetu, ali i neki hrvatski gradovi. No, ne smijemo zaboraviti I da nam u velikoj mjeri stoje na raspolaganju sredstva iz EU fondova, zaključuje Bekavac.

 

Nastavi čitati

Politika

VIDEO Nino Vrban objavio kandidaturu za načelnika općine Bistra

Župan Kožić : “Drago mi je da ovi mladi ljudi nastavljaju slijediti vrijednosti koje će ruralnom području omogućiti napredak.”

Objavljeno

on

Nastavi čitati

Reporter 402 - 25.03.2021.

Facebook

Izdvojeno