Poveži se s nama

Scena

S.A.R.S. u borbi protiv nasilja nad ženama!

Objavljeno

Bend S.A.R.S. sinoć je premijerno prikazao svoj najnoviji spot pod nazivom „Praktična žena“ koji šalje snažnu poruku protiv obiteljskog nasilja, a ženama čak nudi i poneke tehnike samoobrane.

Video je nastao kao dio projekta #CrazyEnoughToChangeTheWorld i prvi je u nizu koji će pokušati promijeniti svijet na bolje!

„Nismo željeli napraviti još jedan sumoran video gdje su žene u modricama, uplašene i nemoćne. Odlučili smo se za drukčiji pristup u namjeri da ohrabrimo žene i naučimo ih kako da se zaštite i obrane ukoliko postanu žrtve obiteljskog nasilja. Tako će uz novu pjesmu S.A.R.S.-a „Praktična žena“ biti prikazan i kratki tečaj samoobrane i nadamo se da će ovaj video na neki način nekome promijeniti svijet.“ objasnili su Dušan Adamović i Marko Romčević, autori projekta #CrazyEnoughToChangeTheWorld.

Inače, ova inicijativa predstavlja prvu na svijetu javnu „open source“ bazu koja će sadržavati video materijale o društveno angažiranim pitanjima koja će biti dostupna apsolutno svima za upotrebu i to potpuno besplatno!

„Sve što trebate učini jest otići na našu web stranicu CrazyEnoughToChangeThe.World, pronaći društveni cilj koji želite podržiti, pronaći video u našoj bazi koji najviše odgovara vašoj kampanji i iskoristiti ga u cijelosti ili ga prilagoditi vašim potrebama. To znači da možete dodati svoju glazbu, titlove ili ga preraditi u skladu sa svojim projektom.“ objašnjavaju Dušan i Marko. „Video protiv obiteljskog nasilja prvi je glazbeni spot koji će se naći u našoj bazi i bend S.A.R.S. ga je iskoristio kao spot za njihovu pjesmu „Praktična žena“. U planu su još dva videa – protiv pedofilije i povećanja svijesti o raku dojke, a uskoro ćemo bazu obogatiti i kraćim formama koje će se baviti drugim bitnim društvenim temama. Pozivamo sve glazbenike, društveno odgovorne kompanije i pojedince iz svih krajeva svijeta da odaberu neki video iz naše baze i budu dovoljno hrabri i ludi da se upuste u mijenjanje svijeta…“

Novi, peti studijski album “Proleće” objavljen je prije nekoliko mjeseci u izdanju Lampshade Media i Dallas Recordsa.

Nastavi čitati

Kultura

VIDEO Jane zapjevale iz svojih domova: Ovako zvuči tradicijska glazba u doba karantene

“Prilažemo naš mali doprinos u glazbenu povijest ovog čudnovatog vremena”

Objavljeno

on

Pandemija koronavirusa odgodila je sva događanja, pa tako i ona kulturna. Već više od mjesec dana nema koncerata i nastupa za publiku, a svima koji se bave glazbom preostalo je samo da, kao i svi drugi, pjevaju doma “pod tušem”. No, da kultura ipak ne miruje u vrijeme karantene, pokazao je gorički sastav Jane. Na inicijativu svoje predsjednice Marine Keleković, u danima kada im nedostaju probe, koncerti i pjesma, a situacija tjera da se pronađe neki novi način druženja, glazba im je dala nadahnuće da snime video “od sobe do sobe”. Djevojke su se uredile kao što to čine i za nastupe, upalile svoje kamere na mobitelima i otpjevale pjesmu “Dobra večer dobri ljudi”.

– Uz primjenu današnjih tehnologija, pjesma je ponovno poslužila kao motiv i poruka kako glazba ruši sve barijere, kako glazba nema granica. Stoga, uz mobitele od sobe do sobe, i prema svojim mogućnostima, prilažemo naš mali doprinos u glazbenu povijest ovog čudnovatog vremena. Ovo je jedna obrada aktualne tematike u našem tradicijskom duhu kako to i priliči velikogoričkim Janama – poručile su.

 

Nastavi čitati

Scena

Mladi Velikogoričanin s teškom životnom pričom nastupio na Dori

Edvard Abazi (18) predstavio se u borbi za odlazak na Eurosong baladom “Coming home”, čiji je tekst inspiriran njegovom životnom pričom. Edi je odrastao u domu, što dalje od nesređene obiteljske situacije, a danas mu predviđaju blistavu budućnost

Objavljeno

on

Treći po redu, s baladom “Coming home”, otpjevanom na engleskom jeziku, na ovogodišnjoj Dori nastupio je 18-godišnji Velikogoričanin Edvard Abazi. Sjajno je zvučao naš mladi sugrađanin, trebao bi biti zadovoljan svojom izvedbom, a sudeći prema pljesku, publika je bila itekako zadovoljna…

– Pjesma ima posebnu težinu, ne u smislu raskoši, zapravo je mirna i jednostavna, ali duboko emotivna i definitivno ima ono nešto. Mene je osvojila na prvu! Čim sam je čuo, znao sam da je to to – rekao je za Jutarnji list Edi u danima prije najvećeg nastupa u svojoj mladoj karijeri.

Pjesmu je napisao Srđan Sekulović Skansi, a tekst je inspiriran životnom pričom mladog pjevača. A ta priča je gotovo filmska, s puno padova i dizanja, ali na kraju je izašla na dobro. Već u 11. godini postao je štićenik Doma u Dugavama. Bježao je od kuće, od nesređene obiteljske situacije, a nakon što je nekoliko puta ulovljen u krađama, smješten je u ovu ustanovu.

– Nemam problema zbog toga što su loše stvari iza mene. Potrudio sam se da više ne bude tako i razmišljao pozitivno kako bih se izvukao iz takve situacije. Kad sam došao u Dom, prvi je tjedan bio užasno težak. Mislite da ćete ostati tamo do kraja života. No shvatio sam da mi je to jedini izlaz. Ima tamo i djece koja se nisu htjela popraviti, nego su možda čak postala gora. Sve je stvar volje. U domu sam se naučio disciplini i to je ono najbolje, kad vidiš da ti se trud isplatio – ispričao je Edi prošle godine u razgovoru za Večernji list.

Ima velike snove, planira i nove pjesme, glas i stas ima… Sretno, mladiću!

Nastavi čitati

Kultura

FOTO Zvonko Bogdan i 7 tamburaša oduševili Goričane

Objavljeno

on

Povodom 60 godina Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica sinoć je Zvonko Bogdan sa svojih 7 tamburaša uveličao veliku obljetnicu i oduševio publiku na koncertu u Gradskoj sportskoj dvorani. Najavljen je kao ‘panonski kralj starogradskih pjesama’, skladatelj i interpretator iz vojvođanske ravnice, čuvar tradicije svojih predaka i bunjevačkih običaja.

Lijepe i nostalgične trenutke rijetko tko može dočarati kao ovaj vrsni umjetnik. Njegov dvosatni koncert ‘pokrio’ je veliki prostor, od Konavla do Zagore, od Zagorja do Karpata, od Visokih Tatra do uuzburkanog Balkana. Njegove besmrtne uspješnice Osam tamburaša s Petrovaradina, Ej salaši na sjeveru Bačke, Bunjevačko prelo, Fijaker stari, Kraj jezera i druge oduševili su publiku koja je ispunila prostor sportske dvorane.

Zvonko Bogdan svoj život je posvetio glazbi i to zorno pokazuje njegovih pedeset godina i više umjetničkog rada, stotine pjesama, albuma, nagrada i priznanja.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno