Poveži se s nama

Gospodarstvo

Romić pozvao poljoprivrednike da osiguraju usjeve

Objavljeno

Nakon što je mraz potpuno uništio mnoge poljoprivredne kulture na velikogoričkom području, ali i u gotovo cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj, resorni ministar Davor Romić pozvao je poljoprivrednike da osiguraju svoje usjeve.

 

„Imamo veliki problem, a to je osiguranje usjeva. Apeliram na poljoprivredne proizvođače da ih osiguraju od elementarne nepogode ili na korištenje suvremenih sustava antifrost zaštite“, kazao je Romić, najavivši kako će Ministarstvo zbog velikih šteta zatražiti novčanu pomoć iz Fonda solidarnosti Europske unije.

 
foto: Zagrebačka županija
 

Prilikom posjeta Distributivnom centru za voće i povrće u Rakitovcu ministar je kazao da su poljoprivredne zadruge budućnost naše poljoprivrede.

 

„Ovo je jedan od oblika super organiziranja. Udruži se, postani veći i konkurentniji te doći do povoljnijeg repromaterijala“, istaknuo je Romić, pohvalivši rad Centra u sklopu kojeg djeluje i zadruga ‘Zagrebački voćnjaci‘, inače prva proizvođačka organizacija za voće i povrće u Hrvatskoj.

 

Distributivni centar u Rakitovcu priprema se za izgradnju takozvane ULO hladnjače koja će poljoprivrednim proizvođačima omogućiti dulje skladištenje voća, a time i bolju cijenu na tržištu.

 

„U ovome trenutku imamo samo 300 tona vlastitih komora, koje su obične frigo komore i u njima se voće ne može skladištiti duže od 5-6 mjeseci. Mi smo jednostavno prisiljeni prodavati našu jabuku negdje do travnja, jer bi nakon toga na žalost jabuka propala”, pojasnio je Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra za voće i povrće.

 
foto: Zagrebačka županija
 

Čekaju se rezultati europskog natječaja kojim bi došli do potrebnog novca za izgradnju moderne hladnjače.

 

„Kroz mjesec dana znat će se konačne odluke po kojima bi ovaj Distributivni centar trebao dobiti sredstva za izgradnju ULO hladnjače od 3000 tona. Time ćemo se značajnije moći pripremiti u smislu proizvodnje i plasmana na tržište“, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

 

„To će imati značajan utjecaj na poljoprivredu grada Velike Gorice, ali i šire. S druge strane daljnjim razvojem Distributivnog centra afirmira se i Radna zona Rakitovec“, dodao je gradonačelnik Dražen Barišić.

 

Gospodarstvo

Za VG Poduzetnički inkubator Grad Velika Gorica dobio više od 21 milijun kuna

Ugovor je uručila ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak

Objavljeno

on

Četiri ugovora iz mehanizma teritorijalnih ulaganja, vrijedna 47 milijuna kuna, potpisali su danas u Velikoj Gorici ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak te predstavnici gradova i općina na području Zagrebačke županije, gdje će ministarstvo sufinancirati projekte. Među izabranim projektima je i VG Poduzetnički inkubator vrijedan 26 milijuna kuna, koji će se sufinancirati sredstvima iz EU fondova u vrijednosti 21,2 milijuna kuna.

Inkubator će za početak imati mjesta za 30 poduzetnika, a u njemu će oni dobiti i stručnu pomoć gradskog Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove EU te Velikogoričke razvojne agencije.

– Nadamo se da ćemo za koju godinu već moći reći da smo neke nove Rimce i uspješne poduzetnike upravo iz ovog inkubatora stvorili u Velikoj Gorici – kazao je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar i dodao kako je samo za vrijeme od kada je on na čelu grada uz pomoć ministarstva dosad osigurano oko 30 milijuna kuna za različite projekte, od muzejskog depoa do pješačke i biciklističke staze prema Starom Čiču i Vukovini te rasvjete biciklističke staze prema Zagrebu.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

 – Poduzetnički inkubator zasigurno će pridonijeti razvoju poduzetništva na području grada Velike Gorice. On sa sobom nosi mogućnost za razvoj novih malih, inovativnih poduzetnika, posebno onih u području ICT i industrije, koristeći nove moderne tehnologije. Europskim sredstvima koristimo priliku za implementaciju i razvoj različitih projekata koji doprinose ravnomjeranom regionalnom razvoju – kazala je ministrica Nataša Tramišak.

– Drago mi je da su naši projekti prepoznati i nadam se da će tako biti i u budućnosti. Velika Gorica je jedan od najrazvijenijih gradova u Hrvatskoj te samim time teže participira na EU fondove, ali Ministarstvo pokazuje da kvalitetan projekt uvijek dođe do izražaja – zaključio je Ačkar.

Osim sufinanciranja VG Poduzetničkog inkubatora, ministrica Tramišak ugovore je uručila i Općini Marija Gorica za projekt izgradnje biciklističke staze, Općini Pušća za biciklističku stazu uz potpok Lužnicu te Općini Brdovec za ‘Rail-Ride’, projekt izgradnje biciklističke staze uz željezničku prugu. Ukupna vrijednost projekata je 47 milijuna kuna, od čega je 38.180.000 kuna sredstava EU.

– Sigurno će to doprinijeti razvoju poduzetništva na prostoru grada Velike Gorice, ali i biciklističkih staza na prostoru tri općine koje su potpisale ugovor. Suradnja Zagrebačke županije s Ministarstvom je izuzetno dobra. Dosad su potpisan projekti vrijedni preko 4 milijarde kuna. Siguran sam da će i u idućem vremenu, posebno kroz program oporavka, ali i kroz nove financijske omotnice, Zagrebačka županija zajedno sa svojim općinama i gradovima prijaviti značajan broj projekata, a veliki dio toga i realizirati – kazao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Grad objavio listu poduzetnika koji su ostvarili pravo na COVID potporu

85 poduzetnika ostvarilo je od tri do 15 tisuća kuna potpore

Objavljeno

on

Grad Velika Gorica objavio je rezultate javnog poziva za dodjelu potpora subjektima malog gospodarstva u djelatnostima pogođenim pandemijom COVID-19 za 2021. godinu. Sredstva su osigurana iz proračuna, a Grad će ih uplatiti na žiro račun korisnika potpore nakon potpisivanja ugovora. Ukupno 85 poduzetnika ostvarilo je od tri do 15 tisuća kuna potpore. Ukupna vrijednost dodijeljenih potpora iznosi 813 tisuća kuna, a popis korisnika potpore dostupan je OVDJE.

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Poduzetnički inkubator dobio više od 21 milijun kuna iz fondova EU, gradnja počinje ove godine

Osim ureda za poduzetnike, imat će i tri opremljena laboratorija s opremom za razvoj umjetne inteligencije i gaming industriju, a predviđen je i prostor za freelancere te multifunkcionalna dvorana za edukacije i prezentacije

Objavljeno

on

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak potpisala je Odluku o financiranju projekta – VG Poduzetnički inkubator kojom se Gradu Velikoj Gorici dodjeljuju bespovratna financijska EU sredstva u iznosu od 21.250.000 kuna, odnogno 81 posto vrijednosti prijekta, za izgradnju i opremanje poduzetničkog inkubatora.
– Uz poduzetnički inkubator, pokrenuli smo i Start-up inkubator namijenjen poduzetnicima početnicima. Veseli me da su prvi korisnici su već ušli u njegove prostore – kazao je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.
Izgradnja inkubatora započet će ove godine, a radi se o modernom prostoru namijenjenom mladim tvrtkama. Prostirat će se na 2.000 četvornih metara.
– To će biti moderno uređen prostor, po svim standardima koje imaju prostori u Europi i Americi koji su nam bili uzor. Osim ureda za poduzetnike, bit će osigurana i tri opremljena laboratorija s opremom za razvoj umjetne inteligencije i gaming industriju. Uz to će imati i popratne prostorije poput čajne kuhinje, prostoriju za druženje, a na jednoj etaži bit će potpuno opremljen prostor za co-working namijenjen freelancerima te multifunkcionalna dvorana u kojoj će se moći održavati edukacije i prezentacije – objasnio je Domagoj Ilečić, pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove Europske unije.

Nastavi čitati

Reporter 403 - 22.04.2021.

Facebook

Izdvojeno