Poveži se s nama

Gospodarstvo

Romić pozvao poljoprivrednike da osiguraju usjeve

Objavljeno

Nakon što je mraz potpuno uništio mnoge poljoprivredne kulture na velikogoričkom području, ali i u gotovo cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj, resorni ministar Davor Romić pozvao je poljoprivrednike da osiguraju svoje usjeve.

 

„Imamo veliki problem, a to je osiguranje usjeva. Apeliram na poljoprivredne proizvođače da ih osiguraju od elementarne nepogode ili na korištenje suvremenih sustava antifrost zaštite“, kazao je Romić, najavivši kako će Ministarstvo zbog velikih šteta zatražiti novčanu pomoć iz Fonda solidarnosti Europske unije.

 
foto: Zagrebačka županija
 

Prilikom posjeta Distributivnom centru za voće i povrće u Rakitovcu ministar je kazao da su poljoprivredne zadruge budućnost naše poljoprivrede.

 

„Ovo je jedan od oblika super organiziranja. Udruži se, postani veći i konkurentniji te doći do povoljnijeg repromaterijala“, istaknuo je Romić, pohvalivši rad Centra u sklopu kojeg djeluje i zadruga ‘Zagrebački voćnjaci‘, inače prva proizvođačka organizacija za voće i povrće u Hrvatskoj.

 

Distributivni centar u Rakitovcu priprema se za izgradnju takozvane ULO hladnjače koja će poljoprivrednim proizvođačima omogućiti dulje skladištenje voća, a time i bolju cijenu na tržištu.

 

„U ovome trenutku imamo samo 300 tona vlastitih komora, koje su obične frigo komore i u njima se voće ne može skladištiti duže od 5-6 mjeseci. Mi smo jednostavno prisiljeni prodavati našu jabuku negdje do travnja, jer bi nakon toga na žalost jabuka propala”, pojasnio je Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra za voće i povrće.

 
foto: Zagrebačka županija
 

Čekaju se rezultati europskog natječaja kojim bi došli do potrebnog novca za izgradnju moderne hladnjače.

 

„Kroz mjesec dana znat će se konačne odluke po kojima bi ovaj Distributivni centar trebao dobiti sredstva za izgradnju ULO hladnjače od 3000 tona. Time ćemo se značajnije moći pripremiti u smislu proizvodnje i plasmana na tržište“, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

 

„To će imati značajan utjecaj na poljoprivredu grada Velike Gorice, ali i šire. S druge strane daljnjim razvojem Distributivnog centra afirmira se i Radna zona Rakitovec“, dodao je gradonačelnik Dražen Barišić.

 

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Sastali se predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije

Razgovaralo se o potporama, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva

Objavljeno

on

U Zagrebačkoj županiji na poziv Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije jučer su se sastali predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije. Razgovaralo se o planiranim mjerama potpora, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva u ovoj godini. Predstavnici udruga informirani su tijeku priprema za 3. Reviju najboljih vina Zagrebačke županije, koja će se održati 12. ožujka u The Westin Zagreb hotelu u Kristalnoj dvorani od 13 do 19 sati.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Na 5. Obrtničkom forumu predstavljene izmjene i dopune Zakona o obrtu

Početkom 2019. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je 5.042 obrta, a početkom ove godine ta se brojka povećala na 5.526. Je li to znak laganog oporavka obrtništva? Odgovor smo dobili na Obrtničkom forumu u Velikoj Gorici – gradu s najvećim brojem obrtnika u Zagrebačkoj županiji.

Objavljeno

on

Domagoj Ilečić, pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove grada Velike Gorice: “Obrtnici su oduvijek bili pokretač gospodarstva u Velikoj Gorici, i naša snaga, i motor razvoja.”

 

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno