Poveži se s nama

Moja županija

Roditelji predlažu bolju ravnotežu između posla i obitelji, a evo i što traže

Smatraju kako bi to dovelo do “win-win” situacije za zaposlenike i poslodavce

Objavljeno

U cilju snažnijeg promicanja važnosti ravnoteže radnog i obiteljskog života, Udruga roditelja „Korak po korak“ pokreće projekt BRZO (Bolja Ravnoteža za Zaposlene Obitelji) u suradnji s Klubom trudnica i roditelja Split te uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Naime, u Hrvatskoj postoje pojedinačni primjeri dobre prakse u osiguravanju radnih uvjeta prijateljskih za obitelj, no oni su još uvijek nedovoljno zastupljeni te su potrebne sustavne aktivnosti s ciljem poticanja uspostave ravnoteže.

Slično je i na području cijele Europske unije, gdje uslijed globalizacije dolazi do zanemarivanja humane strane i izvornog plana o izgradnji stvarno društvene Europe. Iz tog je razloga u travnju ove godine Europska komisija objavila paket mjera Work-Life Balance koji obuhvaća Direktivu za „potporu ravnoteži između radnog i obiteljskog života za roditelje i njegovatelje“. Snažnu podršku inicijativi dala je europska mreža COFACE Families Europe koja okuplja oko 25 milijuna obitelji diljem Europe, a jedna je od njezinih članica i Udruga roditelja „Korak po korak“ koja već niz godina zagovara inicijative usmjerene na uspostavljanje ravnoteže između posla i obiteljskog života.

„Dajemo svoju punu potporu prijedlogu Direktive te snažno zagovaramo da ga Europski parlament i Vijeće Europe usvoje jer vjerujemo da će predložene mjere osigurati podršku i za brojne obitelji u Hrvatskoj. Fleksibilno radno vrijeme, rad na daljinu i adekvatno plaćeni dopusti za brigu o djeci mjere su koje zaposlenim roditeljima omogućuju uspostavu bolje ravnoteže između posla i obitelji i predstavljaju dvostruko dobitnu situaciju i za roditelje i za poslodavce te predstavljaju doprinos društvu u cjelini. Tu je doista riječ o win-win situaciji jer zadovoljni zaposlenici, koji su ujedno i roditelji, mogu svoje potencijale ostvarivati u punom učinku tek kada doživljavaju da ne moraju birati između posla i obitelji. Istovremeno, podjela brige o djetetu između majki i očeva doprinosi rodnoj ravnopravnosti te osnaživanju zaposlenih majki na tržištu rada“, istaknula je izvršna direktorica udruge Silvija Stanić.

Okosnica je projekta online kampanja pod nazivom #Posao&Obitelj kojom će se u razdoblju od 21. studenog do 1. prosinca, po uzoru na kampanju COFACE-a, na Facebook stranicama Udruge roditelja „Korak po korak“ i Kluba trudnica i roditelja Split informirati javnost o događanjima na razini Europe vezano uz promjene za podršku obiteljima i postizanje ravnoteže između obitelji i posla. Uz informiranje, cilj je kampanje i povezivanje prijedloga iz direktive na europskoj razini s potrebama obitelji u Hrvatskoj, kao i ukazivanje na potrebe i promjene u nacionalnoj obiteljskoj politici koju provode institucije RH. Poruke kampanje bit će prikazane kroz infografike, videozapise, iskustva i izjave Silvije Stanić koja od 23. studenog sudjeluje i na prvom European Business-Education Summitu pri čemu će razmatrati mogućnosti treninga za poslodavce o fleksibilizaciji radnog vremena.

Moja županija

Otvoren natječaj za dodjelu stipendija Zagrebačke županije

Stipendije se dodjeljuju za svih 12 mjeseci, a mjesečno iznose 600 kuna za učenike i 1.200 kuna za studente

Objavljeno

on

Zagrebačka županija raspisala je natječaj za dodjelu stipendija za školsku/akademsku godinu 2020./2021. za učenike i studente s prebivalištem na području Zagrebačke županije. Natječaj je otvoren do 3. studenog. U ovoj školskoj godini Zagrebačka županija će dodijeliti 75 novih stipendija i to 45 za učenike te 30 za studente. Za 75 novih stipendista te za “stare stipendiste” koji su zadovoljili uvjete za nastavak financiranja u novo školskoj godini Zagrebačka županija je osigurala 2.050.000 kuna.

Stipendije za učenike i studente koji moraju imati prebivalište na području Zagrebačke županije dodjeljuju se za svih 12 mjeseci, a mjesečno iznose 600 kuna za učenike i 1.200 kuna za studente.

Od 45 stipendija za učenike, prema kriteriju izvrsnosti dodijelit će se 20 stipendija, od toga 3 za zanimanja glazbenog smjera. Prema socijalnom kriteriju dodijelit će se 25 stipendija za učenike, od čega 10 za deficitarna zanimanja kao što su pediker, kuhar, slastičar, elektroinstalater, elektromehaničar, strojobravar, bravar, limar, alatničar, tokar, tapetar, stolar, instalater grijanja i klimatizacije, vodoinstalater, plinoinstalater, mesar, kemijski čistač, fasader, staklar, krojač, vozač itd.

Od 30 stipendija za studente, prema kriteriju izvrsnosti dodijelit će se do 15 stipendija, od toga najviše 3 stipendije za zanimanja glazbenog smjera. Prema socijalnom kriteriju dodijelit će se do 15 stipendija.

Nastavi čitati

Moja županija

Ivan Bekavac izabran za koordinatora MOST-a Zagrebačke županije

‘Vratit ćemo povjerenje građana u politiku i sudjelovati u stvaranju boljeg i poštenijeg okružja za rast naše djece i mladeži’

Objavljeno

on

Članovi izborne skupštine MOST-a Zagrebačke županije u nedjelju su birali svog koordinatora. Zbog epidemioloških mjera, glasanje je održano elektronskim putem, a većinom glasova izabrali su dr. Ivana Bekavca, vijećnika MOST-a Županijske skupštine Zagrebačke županije i koordinatora Savjeta za zdravstvo MOST-a.

Ivan Bekavac je u govoru naglasio kako će se u mandatu koordinatora MOST-a Zagrebačke županije zalagati za razvitak županijske organizacije u svrhu postizanja punog potencijala županije.

– Političkom trgovinom aktualnog župana i donedavnog predsjednika županijske organizacije HDZ-a, danas remetinečkog pritvorenika, poniženi su građani koji su između ostalog povjerenje na lokalnim izborima poklonili i MOST-u. Vratit ćemo povjerenje građana u politiku i sudjelovati u stvaranju boljeg i poštenijeg okružja za rast naše djece i mladeži – kazao je Bekavac.

Nastavi čitati

Moja županija

Dom zdravlja Zagrebačke županije traži dva pedijatra i dva ginekologa

Pripremili su atraktivne uvjete

Objavljeno

on

Subvenciju kamate na stambeni kredit ili trošak podstanarstva, subvenciju vrtića, službeni automobil na raspolaganju 24 sata – povlastice su koje mogu dobiti po dva specijalista pedijatrije i ginekologije za koje je Dom zdravlja Zagrebačke županije raspisao natječaj za radna mjesta. Sredstva za spomenute povlastice osigurala je Zagrebačka županija s ciljem popunjavanja deficitarnih mjesta.

– Samo u ovoj godini za subvencije spomenuta četiri deficitarna radna mjesta osigurali smo 790 tisuća kuna – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić nadodavši da je Zagrebačka županija pripremila i paket atraktivnih mjera ukupne vrijednosti 440 tisuća kuna i za druge zdravstvene djelatnike u ustanovama čiji je osnivač Zagrebačka županija.

– Želimo dostupnost kvalitetne zdravstvene usluge u svim dijelovima naše županije zato smo osmislili višegodišnji program mjera, što znači da ćemo sredstva osiguravati i u predstojećim godinama – pojasnio je Kožić.

Pedijatri se traže u ispostavama Županijskog doma zdravlja u Samoboru i Vrbovcu, a ginekolozi u ispostavama u Dugom Selu i Ivanić-Gradu.

Uvjeti za radno mjesto su specijalizacija i pet godina radnog iskustva, a beneficije su subvencija kamate za stambeni kredit za prvu nekretninu za stanovanje na području Zagrebačke županije u visini 50 posto iznosa ugovorene kamate na kredit, a najviše u iznosu do 1.000 kuna mjesečno po korisniku subvencije, subvencija troška podstanarstva do 50 posto cijene najamnine, a najviše do 1.500 kuna mjesečno, subvencija troškova dječjeg vrtića za svu djecu do 50 posto cijene vrtića tj. najviše 500 kuna po djetetu te korištenje službenog automobila.

Iz Doma zdravlja Zagrebačke županije pozivaju zainteresirane doktore specijaliste pedijatrije i ginekologije da se jave na natječaj najkasnije do 23. listopada.

Nastavi čitati

Reporter 397 - 24.09.2020.

Facebook

Izdvojeno