Poveži se s nama

Moja županija

Roditelji predlažu bolju ravnotežu između posla i obitelji, a evo i što traže

Smatraju kako bi to dovelo do “win-win” situacije za zaposlenike i poslodavce

Objavljeno

U cilju snažnijeg promicanja važnosti ravnoteže radnog i obiteljskog života, Udruga roditelja „Korak po korak“ pokreće projekt BRZO (Bolja Ravnoteža za Zaposlene Obitelji) u suradnji s Klubom trudnica i roditelja Split te uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Naime, u Hrvatskoj postoje pojedinačni primjeri dobre prakse u osiguravanju radnih uvjeta prijateljskih za obitelj, no oni su još uvijek nedovoljno zastupljeni te su potrebne sustavne aktivnosti s ciljem poticanja uspostave ravnoteže.

Slično je i na području cijele Europske unije, gdje uslijed globalizacije dolazi do zanemarivanja humane strane i izvornog plana o izgradnji stvarno društvene Europe. Iz tog je razloga u travnju ove godine Europska komisija objavila paket mjera Work-Life Balance koji obuhvaća Direktivu za „potporu ravnoteži između radnog i obiteljskog života za roditelje i njegovatelje“. Snažnu podršku inicijativi dala je europska mreža COFACE Families Europe koja okuplja oko 25 milijuna obitelji diljem Europe, a jedna je od njezinih članica i Udruga roditelja „Korak po korak“ koja već niz godina zagovara inicijative usmjerene na uspostavljanje ravnoteže između posla i obiteljskog života.

„Dajemo svoju punu potporu prijedlogu Direktive te snažno zagovaramo da ga Europski parlament i Vijeće Europe usvoje jer vjerujemo da će predložene mjere osigurati podršku i za brojne obitelji u Hrvatskoj. Fleksibilno radno vrijeme, rad na daljinu i adekvatno plaćeni dopusti za brigu o djeci mjere su koje zaposlenim roditeljima omogućuju uspostavu bolje ravnoteže između posla i obitelji i predstavljaju dvostruko dobitnu situaciju i za roditelje i za poslodavce te predstavljaju doprinos društvu u cjelini. Tu je doista riječ o win-win situaciji jer zadovoljni zaposlenici, koji su ujedno i roditelji, mogu svoje potencijale ostvarivati u punom učinku tek kada doživljavaju da ne moraju birati između posla i obitelji. Istovremeno, podjela brige o djetetu između majki i očeva doprinosi rodnoj ravnopravnosti te osnaživanju zaposlenih majki na tržištu rada“, istaknula je izvršna direktorica udruge Silvija Stanić.

Okosnica je projekta online kampanja pod nazivom #Posao&Obitelj kojom će se u razdoblju od 21. studenog do 1. prosinca, po uzoru na kampanju COFACE-a, na Facebook stranicama Udruge roditelja „Korak po korak“ i Kluba trudnica i roditelja Split informirati javnost o događanjima na razini Europe vezano uz promjene za podršku obiteljima i postizanje ravnoteže između obitelji i posla. Uz informiranje, cilj je kampanje i povezivanje prijedloga iz direktive na europskoj razini s potrebama obitelji u Hrvatskoj, kao i ukazivanje na potrebe i promjene u nacionalnoj obiteljskoj politici koju provode institucije RH. Poruke kampanje bit će prikazane kroz infografike, videozapise, iskustva i izjave Silvije Stanić koja od 23. studenog sudjeluje i na prvom European Business-Education Summitu pri čemu će razmatrati mogućnosti treninga za poslodavce o fleksibilizaciji radnog vremena.

Moja županija

Umirovljenici u Ivanić-Gradu pripremaju fašničku zabavu

U fašničku povorku uključilo se više od 300 maskiranih sudionika

Objavljeno

on

Udruga umirovljenika i građana “Treća dob” Ivanić-Grad, uz pokroviteljstvo grada Ivanić-Grada i Turističke zajednice grada Ivanić-Grada, organizira 19. međužupanijski fašnik umirovljenika i građana. Povorka će krenuti s parkirališta Zelenjak u nedjelju 16. veljače u 15 sati, a proći će Ulicom kralja Tomislava do Malog trga uz tržnicu u centru grada.

Na fašniku će sudjelovati preko 300 maskiranih sudionika iz 17 udruga koji će se predstaviti u tijeku programa uz pjesmu i ples. Nakon predstavljanja održat će se proglašenje najboljih grupnih maski.

– Posebnost ove manifestacije je dolazak udruga iz drugih županija pa će se tako u Ivaniću sastati razni članovi od Siska i Brckovljana do Crikvenice, i Bakra. Veselje, smijeh, zabava i dobro druženje zagarantirani su u Ivanić-Gradu – istaknuli su organizatori.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Predstavite svoje vino na Reviji najboljih vina Zagrebačke županije

Županija osigurala besplatni izložbeni prostor sa stolovima, stolnjake i stolce, čaše, bokale s vodom te posude za izlijevanje svima koji s prijave

Objavljeno

on

Treće izdanje Revije najboljih vina Zagrebačke županije održat će se 12. ožujka u Kristalnoj dvorani hotela The Westin Zagreb od 13 do 19 sati. Ova manifestacija jedinstvena je prilika vinarima s područja Zagrebačke županije da svoje proizvode predstave enolozima, ugostiteljima, hotelijerima, turističkim djelatnicima i ljubiteljima vina. Uz vinare, priliku predstaviti svoje proizvode imat će i sirari.

– Zagrebačka županija poziva sve zainteresirane vinare i sirare sa svog područja da se prijave na sudjelovanje na ovoj jedinstvenoj enološkoj manifestaciji. Za prijavu je dovoljno ispuniti prijavni obrazac te ga poslati na e-mail adresu: g.matasin@zagrebacka-zupanija.hr najkasnije do 26. veljače . poručili su iz Zagrebačke županije.

Prijavni obrazac za vinare možete pronaći ovdje, a za sirare ovdje. Svima koji se prijave Zagrebačka županija osigurat će izložbeni prostor sa stolovima, stolnjake i stolce, čaše, bokale s vodom te posude za izlijevanje. Vinari se pritom obvezuju da će prezentirati i promovirati isključivo svoja vina koja su proizvedena na području Zagrebačke županije i koja se nalaze u prometu u vinskoj butelji.

Nastavi čitati

Moja županija

Energetski obnovljena Osnovna škola Sveta Nedelja

‘Novom’ školom zadovoljni i učenici i učitelji

Objavljeno

on

Za energetsku obnovu zgrade OŠ Sveta Nedelja sredstva od preko 9,2 milijuna kuna osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj i, u jednakim omjerima, proračuna Zagrebačke županije i Grada Svete Nedelje.

– Računi za plin već sada su 50 posto niži. Nema više prozora koji se klimaju, kroz koje puše vjetar… Osim izmjene vanjske stolarije, nove fasade, rekonstrukcije radijatorskoga grijanja…, u sve učionice uvedena je klimatizacija, obojani su svi zidovi pa nam se sada prostor škole čini puno prostranijim – na završnoj konferenciji projekta obnove istaknula je ravnateljica škola Anica Magdalenić i dodala kako se nakon obnove osjeća zadovoljstvo i učenika i učitelja.

Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje, rekao je da je energetska obnova svetonedeljske škole prva veća investicija na području ovoga grada za koju su dobivena europska sredstva.

Foto: Zagrebačka županija

– Energetski smo obnovili i područnu školu u Kerestincu, no tu naša ulaganja u školstvo nisu stala. Cilj nam je da do kraja ove godine započne i gradnja nove osmogodišnje škole u Strmcu. Opet u suradnji sa Županijom i opet u omjeru 50:50- rekao je Zurovec.

– Odobreno nam je europsko sufinanciranje za energetsku obnovu još četiri škole, a šest spremnih projekata čeka raspisivanje novoga natječaja. Dosad smo u prijavljivanju projekata bili dosta uspješni, vjerujem da će nam proći i pripremljeni projekti – rekla je zamjenica župana Nadica Žužak, dodavši da bi bilo lijepo kada bi Županija i s drugim jedinicama lokalne samouprave imala suradnju kakvu ima sa Svetom Nedeljom.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno