Poveži se s nama

Obrazovanje

‘Respekt za VVG! Tako su mladi, a već tako povezani s Europom…’

Na Veleučilištu Velika Gorica u četvrtak i petak će se održavati sastanci mreže CONRIS, koja povezuje sveučilišta koja se bave kriznim menadžmentom i sigurnošću iz cijele Europe. Domaćin ovog sastanka na naš VVG, koji prima same komplimente…

Objavljeno

Od jedne male i simpatične visokoobrazovne ustanove, Veleučilište Velika Gorica u posljednjih se desetljeće i pol pretvorilo u ozbiljnu i uglednu instituciju. Vidljivo je to već i golim oko, jer sve vezano za VVG ima sve impresivnije vizualne konture, izgleda puno ljepše i raskošnije, ali naravno da je puno važnije ono što se događa unutar svih tih lijepih zidova, u uređenim prostorima.

A događa se puno dobrih stvari. Školuje se kvalitetan kadar, studij iz godine u godinu postaje sve kvalitetniji, a sve su jače i međunarodne veze. Kao, recimo, ona koju VVG ostvaruje u okviru mreže CONRIS, u kojoj je dvadesetak europskih sveučilišta. Dvaput godišnje se nalaze na zajedničkim sastancima, a ovoga puta domaćin je upravo naše Veleučilište.

– Ovo je redovni sastanak europske mreže CONRIS, koja okuplja sveučilišta i fakultete koji se bave kriznim menadžmentom, sigurnošću, zaštitom… Mi smo punopravni član te mreže, koja je pod pokroviteljstvom Europske komisije, unutar koje postoji znanstveni centar za upravljanje rizicima od katastrofa. U okviru tog centra mi vodimo obuku i treninge za studente, a zajedno sa svim drugim fakultetima razvijamo i kurikulum za krizni menadžment. Svaka zemlja ima svoje probleme u smislu kriza. Primjerice, Nizozemska ima poplave, mi požare, Talijani potrese… Baš zato svi zajedno radimo na programu, što bi studenti trebali učiti, koje kompetencije imati za rješavanje ovakvih kriznih situacija – kaže nam Željko Dobrović, pročelnik studija Krizni menadžment na VVG-u.

Važnost ovakvih skupova, na kojima se razmijenjuju znanja i iskustva, iznimno je velika u akademskom svijetu.

– Da, velika je stvar što možemo sudjelovati na ovakvim razgovorima, razmijenjivati iskustva u stručnom smislu, ali i kroz razlike u nastavnim procesima. Zanimljivo je koliko su to različiti pristupi, a za nas je iznimno važno što smo dio svega toga. Studenti prolaze kroz različite pristupe obrazovanju i to je za njih vrlo važno. Nastava kod nas i, recimo, u Nizozemskoj, nije ista. Ne može se tu govoriti koja je bolja ili lošija, ali definitivno je pristup drugačiji – ističe Dobrović.

Između ostalih, na sastanku je sudjelovao i Kaci Bourdache, koji je u Veliku Goricu došao iz Finske.

– Na ovakvim sastancima poboljšavamo partnerske veze između nas, ali i organiziramo naše aktivnosti. Najaktualnija je Ljetna škola, u kojoj mogu sudjelovati sva sveučilišta. Okupljamo se otprilike svakih devet mjeseci i na jednome mjestu skupljamo ideje i planove za razdoblje pred nama – kazao je Bourdache.

Cijela priča krenula je iz Austrije, iz Beča, od čovjeka koji se zove Martin Langer. I on je u Velikoj Gorici, s vrlo pozitivnim dojmovima o gradu, ali i Veleučilištu.

– U jednu ruku, čujemo različita iskustva iz cijele Europe, a u drugu se susretnemo s inovacijama i novim idejama. Razgovaramo o svemu tome, dijelimo znanja i vještine, kako bismo na koncu dobili sigurniji svijet oko nas – rekao je Langer i dodao:

– Sveučilište u Velikoj Gorici je novo i mlado, impresivno je znati da djeluje od 2003., a već je uključeno u toliko europskih projekata. Respekt! Sviđa mi se i grad, prošetao sam malo i ostale su mi sjajne impresije. Uvijek volim dobiti dojam o državi koju sam posjetio, a to sam učinio i ovdje.

Druženje stručnjaka za krizni menadžment završit će u petak, ali već sad se zna da će cijela Europa ponovno doći u Hrvatsku 2022. godine.

– Tad ćemo mi biti domaćini Ljetne škole, u koju studenti iz cijele Europe dolaze na tjedan dana i sudjeluju u programu obuke za krizni menadžment, ovisno o tome koja se kriza u tom trenutku analizira – kaže pročelnik Dobrović pa zaključuje:

– Velika je korist za naše Veleučilište biti član ove komisije, budući da smo time povezani s Europskom komisijom, što je iznimno važno.

Obrazovanje

FOTO VIJEST Svatko nacrta svoju kravatu, stavi je oko vrata i – fotkanje!

Povodom Dana kravate, koji se već 16. godinu zaredom obilježava 18. listopada, učenici nižih razreda Osnovne škole Eugena Kumičića posložili su se ispred škole za fotografiranje za milenijsku fotografiju. I tako već treću godinu u nizu…

Objavljeno

on

Svake godine obilježavamo Dan kravata, ideja je da djeca nacrtaju svatko svoju kravatu i s njima se fotografiraju za našu malu milenijsku fotografiju, kaže nam Snježana Ruklić, ravnateljica Osnovne škole Eugena Kumičića.

I tako već treću godinu zaredom. Dan kravate obilježava se 18. listopada, tradicija je to koja je krenula 2003. godine, nakon što je izveden čudesan projekt “Kravata oko Arene” u Puli, a u nju su se posljednjih godina uključili i u ovoj goričkoj školi. Učiteljice iz “boravka” organiziraju i poslože djecu u oblik kravate, čovjek s fotoaparatom popne se na školski krov i djeca dobiju lijepu uspomenu…

– Vidimo se, naravno, i sljedeće godine na Dan kravate. A i z Dan škole uvijek nešto smislimo, to je u svibnju – kazala je ravnateljica.

Nastavi čitati

Obrazovanje

Kaos i u goričkim školama: Nitko ne zna tko će štrajkati, a tko ne…

Neovisno jesu li u sindikatu ili nisu, nastavnici imaju pravo štrajkati. Ravnatelji ne znaju tko će štrajkati, a tko neće, kao ni koliko će se djece ujutro pojaviti u školi… Oni koji dođu, imat će nastavu s nastavnicima koji nisu u štrajku, poručuju iz nekoliko naših škola

Objavljeno

on

Negdje između vijesti o Kristini Mandarini, predsjedničkoj kandidatkinji Avi Karabatić i dvojbi izbornika Dalića između Rakitića i Vlašića, ugurala se i vijest o štrajku profesora i nastavnika… Zabrinjavajuća vijest, jer ljudi nisu zadovoljni, ali ne nailaze na razumijevanje vladajućih, koji će cijelu ovu priču pripisati predizbornoj kampanji i ponavljati kako novca za povećanje plaća u školstvu naprosto nema.

– Ne da sam razočarana, nego sam ljutita – rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak nakon izlaska sa sastanka na kojem se pokušalo doći do mirenja između Vlade i sindikata.

Pregovori su bili dugi i zamorni za obje strane, ali rezultata i dalje nema. Zato će u četvrtak početi štrajk u osnovnim i srednjim školama. Dopis iz sindikata došao je i na adrese ravnatelja velikogoričkih škola, koji službeno ne žele ništa komentirati.

– Svatko pojedinačno ima pravo odlučiti hoće li štrajkati ili neće. Čak i nije bitno tko je u kojem sindikatu, budući da čak i oni koji nisu članovi nekog sindikata imaju pravo na štrajk. Koliko će se nastavnika odazvati pozivu na štrajk, ne možemo znati, jedino možemo garantirati kako će nastava za onu djecu koja dođu u školu biti organizirana na najbolji mogući način s obzirom na situaciju – rečenice su koje su nam ponavljali u četiri goričke škole.

I to je, zapravo, poanta. Vlada potpuni kaos, budući da lista “štrajkaša” nema, pa će se puno toga morati odrađivati ujutro, kad se vidi tko će biti u kojem statusu. Ravnatelji će raspoložive nastavnike raspodijeliti na učenike koje dođu u školu, a njih će sigurno biti. Nitko, naravno, neće i ne može govoriti roditeljima hoće li slati djecu u školu ili ne, ali trenutačno stanje govori da će biti jako puno nastavnika koji će se pridružiti štrajku. Uvjeta za normalno funkcioniranje bilo koje škole gotovo sigurno neće biti, što govori da bi najpametnije bilo djecu ostaviti kod kuće, što će kudikamo veći problem biti u slučajevima djece koja su u školi u dnevnom boravku.

Ukratko, u problemu su svi. Nastavnici, ravnatelji, roditelji, Vlada, ministarstvo… Veselit će se jedino veći dio učenika, koji su uzdignutih ruku i glasnim odobravanjem dočekali vijest kako “sutra neće biti škole”. Do kad? E, to je drugo pitanje na koje zasad nema odgovora…

Nastavi čitati

Obrazovanje

Mali izviđači će se prvo natjecati, pa doznati priču o Tihomiru Tomašiću…

U subotu će se u Velikoj Gorici, na Memorijalu Tihomir Tomašić, okupiti 250 djece iz svih krajeva Hrvatske. Na izviđačkom natjecanju nadmetat će se u podizanju šatora, vezanju čvorova, paljenju vatre… A onda prošetati do goričkog groblja

Objavljeno

on

Ako u subotu tijekom dana negdje u gradu naletite na nepreglednu skupinu djece, neće bit razloga za čuđenje. Naime, u 9.30 sati na igralištima iza osnovnih škola Eugena Kvaternika i Jurja Habdelića počinju natjecanja u sklopu velikog okupljanja mladih izviđača pod nazivom Memorijal Tihomir Tomašić.

– Osma nam je godina zaredom. Trudimo se svake godine u Velikoj Gorici okupiti velik broj izviđača iz raznih krajeva Hrvatska. Ovaj memorijal posvećen je spomenu na Tihomira Tomašića Tihicu, nekadašnjeg izviđača, Velikogoričanina, hrvatskog branitelja koji je stjecajem nesretnih okolnosti nastradao u Domovinskom ratu – rekao je Alen Konjević, predsjednik turopoljske udruge skauta TUR.

Šira gorička javnost premalo zna o čovjeku o kojem je riječ, kao i o njegovoj nesretnoj sudbini, što izviđači žele promijeniti.

– Zatekao se u vukovarskoj bolnici, odakle je odveden na Ovčaru i tamo pogubljen. Nastojimo očuvati uspomenu na njega i njegovo djelo, zato radimo ovaj memorijal, na kojem se okuplja velik broj djece. I ove godine očekujemo oko 250 sudionika, nadam se samo lijepom vremenu, da se možemo igrati, natjecati u nekim zanimljivim izviđačkim vještinama… I da na što ljepši način iskoristimo ovaj dan, a istovremeno i da se prisjetimo Tihomira i svih branitelja poginulih u Domovinskom ratu – rekao je Konjević i nastavio:

– Sudjelovat će 30-ak ekipa, a takva se brojka vrtjela i prethodnih godina. Dakle, ukupno oko 250 djece, a posebno mi je drago što nam se svake godine priključuju i iz velikogoričkih osnovnih škola, neke redovito, a neke povremeno. Važno je da baš oni, naša gorička djeca, doznaju za Tihomira Tomašića, da čuju tko je bio, ali i svaki od onog 121 čovjeka, koliko ih je na spomeniku poginulim braniteljima.

Osmo izdanje memorijala bit će malo drukčije nego prethodni.

– Ove godine je koncept malo drukčiji. Sva izviđačka natjecanja bit će na sportskom kompleksu iza škola Eugena Kvaternika i Jurja Habdelića, a nakon natjecanja će sudionici biti pozvani da prošeću gradom, pronađu neke znamenite lokacije, malo upoznaju naš grad, te dođu sve do gradskoga groblja, spomenika braniteljima i Tihičina groba. Ukratko, itekako će ih se moći vidjeti na gradskim ulicama. Nadam se da će ih naši sugrađani s veseljem dočekati i da će se naši gosti osjećati ugodno u Velikoj Gorici – rekao je Alen Konjević pa nabrojao u čemu će se sve natjecati mladi izviđači:

– Dizanje šatora, vezanje čvorova, paljenje vatre, signalizacija Morseovim znakovima, nekoliko poligona s preprekama… Djeci je sve to jako interesantno. Danas su uglavnom u zatvorenim prostorima, pa nije loše da ih malo izvučemo u prirodu, na svježi zrak, pa neka se igraju ‘po starinski’ i neka uživaju.

Program počinje u subotu u 9.30, a završava oko 17 sati. Natjecanje će najintenzivnije biti, kažu, od 10 do 12 sati…

Nastavi čitati

Reporter 386 - 16.09.2019.

Facebook

Izdvojeno