Poveži se s nama

HOTNEWS

Radomir Pašić Pajo sportska legenda Velike Gorice, Turopolja pa i šire

Objavljeno

Minula nedjelja rano prije podne u novoj sportskoj dvorani u Velikoj Gorici na rukometnom turniru mladeži u organizaciji rukometnog kluba Gorice. Iznenadan susret u gledalištu sa 78-godišnjim Radomirom Pašićem nije nas previše iznenadio jer gdje ima sporta i sportaša obično je i svima dobro znan dobri stari Pajo. Čovjek je već desetljećima redovito nazočan gotovo svim važnijim sportskim priredbama, pa i onim manje važnim.

Pajo pokazuje trofej.

Pajo pokazuje trofej.

“Dobro sam, hvala na pitanju. Nedavno sam uspješno operiran a čim me sada vidiš na tribinama znači da je sve u redu. Mlađi sin Zoran Pašić trener je rukometne selekcije Gorice dječaka godište 2004. koja sudjeluju na turniru i došao sam malo u inspekciju” – kazao je malo u šali a malo i u zbilji.

Pajo i Marcelo Brozović.

Pajo i Marcelo Brozović.

Pajo je u mlađim danima bio vrsni rukometaš i trener pa svakako ima kompetencije dati svoja procjene viđenog. Mladi Goričani osvojili su prvo mjesto i vjerojatno je sin Zoran zaradio prolaznu ocjenu. “Imam novu kolekciju sportskih fotki, kad ćeš konačno doći pogledati moju zbirku?” – dogodio se ubrzo očekivan upit autoru teksta.

Dinamovci i Pajo 1971. prema Americi.

Dinamovci i Pajo 1971. prema Americi.

Obećanje doći pogledati čuvenu Pajinu sportsku arhivu dali smo davno prije i bilo je krajnje vrijeme ispuniti ga. Osim Paje, u utorak prijepodne vrlo ljubazno nas je ugostila i gospođa Ivanka Pašić te stariji sin Dejan Pašić. Stan u Kolarevoj u Velikoj Gorici nalik je otmjenom sportskom muzeju. Izložene mnogobrojne uokvirene fotografije, priznanja, medalje, diplome, pehari, novinski članci, dresovi… Pajo je odmah za Cityportal izdvojio dio fotografija uz pojašnjenja.

Pajo, Tores i Euzebio.

Pajo, Tores i Euzebio.

“Evo me u mlađim danima uz najboljeg nogometaša svijeta svih vremena Pelea (a dobro, o ukusima se ne raspravlja, nekom je to možda i Leo Messi ha, ha). Poznaješ li ovoga? To sam u društvu najboljeg košarkaša Boston Celticsa Larry Birda. Na Jahorini 1987. godine družio sam se Bojanom Križajem slavnim svjetskim skijašem iz Slovenije. Sa Dinamom sam 1971. putovao u Ameriku, dobro pamtim pokojnog Mladena Ramljaka i njegove maestralne igre. Evo me ovdje u društvu Dragana Džajića legende Zvezde, ovo sam sa Ivicom Osimom, Janicom Kostelić, Mirkom Filipovićem, Željkom Mavrovićem, Davorom Šukerom, Goranom Ivaniševićem, Marcelom Brozovićem, Cicom Kranjčarom, Euzebiom, Zlatkom Dračićem, Dragutinom Šurbekom, Ivanom Ljubičićem, Josipom Čorkom olimpijskim pobjednikom u Minchenu!!!” – redao je fotke Pajo a svaka svjedoči da su ga slavni sportaši itekako cijenili. Pašići su se u Veliku Goricu doselili 1978. godine.

Pajo i Pele.

Pajo i Pele.

“U ranoj mladosti (rođen 1938.) bavio sam se bacanjem kugle. Dok sam živio u Samoboru 1956. godine nabavili smo prvu rukometnu loptu za taj grad a osim za rukometaše igrao sam i nogomet za NK Samobor. Nakon preseljenja u Zagreb moji sportski horizonti su se značajno proširili jer sam upoznao gotovo kompletnu sportsku kremu metropole. Za Dubravu sam igrao nogomet u seniorskoj i veteranskoj konkurenciji te rukomet. Španao sam nogomet i sa veteranima Zagreba. Stariji nogometni ovisnici dobro znaju tko su bili stari majstori iz Kranjčevićeve Zlatko Dračić Kićo, Mladen Wacha, Stanko Bubanj Đoni, Branko Galeković porijeklom iz Mraclina, Meštrović, Suša, Duplančić. Prisan sam bio i sa trenerom te generacije Gustavom Lechnerom” – prisjećao se davno minulih dana Radomir Pašić Pajo.

Ivica Osim i Pajo.

Ivica Osim i Pajo.

Sportski univerzalac težište priče vratio je ubrzo na rukomet. “Ostavio sam traga i u rukometnom klubu Metalac iz Zagreba. Igralo se tada na betonskom igralištu u Zagrebu poznatom Keglbajsu. U ondašnjoj 1.Jugo ligi igrala je Zvezda, Borac iz Banja Luke, Metaloplastika Šabac, Proleter Zrenjanin, Zagreb, Medveščak, Split, Celje…Utakmice je znalo gledati i nekoliko tisuća gledatelja. Bio sam trener i u Svetom Ivanu Zelini muškoj te ženskoj seniorskoj momčadi, odnosno ekipi” – otkrio je Pajo a s posebnom nostalgijom govorio je o trenerskom rukometnom poslu u Radniku iz Velike Gorice.

1. Pajo i Željko Mavrović, 2. Pajo i desno Deagutin Šurbek, 3. S Janicom Kostelić, 4. Pajo i Goran Ivanišević

1. Pajo i Željko Mavrović, 2. Pajo i desno Deagutin Šurbek, 3. S Janicom Kostelić, 4. Pajo i Goran Ivanišević

“Igrali smo na betonskoj podlozi u Kolarevoj odmah uz nogometno igralište Radnika. Koliko nas je samo gledatelja znalo pratiti na utakmicama ali i treninzima. Pod mojim vodstvom muška momčad izborila je ondašnju Međužupanijsku ligu bez poraza. Žensku ekipu Radnika pak preuzeo sam od Igora Panadića starijeg (oca Andreja i Igora)” – ispričao je Radomir Pašić poznatiji samo kao Pajo.

Larry Bird i Pajo.

Larry Bird i Pajo.

Bio je to samo blitz razgovor gotovo u prolazu. Dojma smo da bi se knjiga dala napisati o čovjeku sportašu i u trećoj životnoj dobi kojeg poznaju i cijene oni iz vrhunskog sporta ali je dobrodošao i na utakmice u Kobilić ili Novo Čiče. Pri kraju druženja s Pajom spomenut je skorašnji Udarnikov međunarodni turnir limača Alpas cup. “Reci Vladeku Stepaniću iz Udarnika, glavnom operativcu Alpasa, da ne zaboravi ostaviti Paji majicu turnira broj XL” – poslao je Pajo poruku u Kurilovec. Pajo, poruka je uručena na pravu adresu a Vladek je majicu već bezecirao. Želja sportske legende Velike Gorice, Turopolja i šire mora se poštovati!

Nastavi čitati

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Otvoren Arheološki park Andautonija

Besplatno se prošetajte i zavirite u prošlost Ščitarjeva

Objavljeno

on

Arheološki park Andautonija otvorio je danas svoja vrata posjetiteljima. Dobra je to prilika da se malo prošetate i zavirite u antičku povijest ovog kraja.

– 16. i 17. svibnja nema organiziranih događanja, no pozivamo Vas da svoje slobodno vrijeme tijekom vikenda provedete u razgledu i šetnji parkom. U subotu 16. svibnja ulaz u Arheološki park Andautonija je besplatan – poručili su iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Ovo arheološko nalazište možete posjetiti vikendom od 12 do 18 sati, a radnim danom mogu doći samo najavljene grupe. Park je zatvoren u dane blagdana, a više o svim događanjima možete više doznati na web stranici Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Uručena nova vozila za patronažnu službu

Ključeve vozila ravnatelju županijskog Doma zdravlja Većeslavu Bergmanu uručio je u Samoboru župan Stjepan Kožić.

Objavljeno

on

Patronažna služba Doma zdravlja Zagrebačke županije, u čijim ispostavama radi 61 patronažna sestra, dobila je 11 novih vozila marke  Mitsubishi ukupne vrijednosti gotovo 860 tisuća kuna. Nova vozila uručena su ispred ispostave Doma zdravlja u Samoboru koji je dobio pet vozila, dok će po jedno vozilo koristiti patronažna služba u ispostavama Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Zaprešić i Dugo Selo.  – U posljednje 3 godine nabavljena su 33 nova vozila, a uz ovaj novi vozni park je to ukupno 44 čija je ukupna vrijednost gotovo 3 milijuna kuna, što dokazuje da kontinuirano ulažemo u zdravstvo.- naglasio je prilikom predaje ključeva vozila župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Patronažna služba sa svojim timovima kućne njege i palijativne skrbi, važan je segment zdravstvene zaštite jer brine o korisnicima od najranije dobi, od kućnih posjeta rodiljama i bebama pa do održavanja zdravlja naših najstarijih stanovnika. Inače, Zagrebačka županija u zdravstvo ulaže i na druge načine, prije svega u energetsku obnovu, a rebalansom Proračuna koji je u pripremi zdravstvo Zagrebačke županije neće biti zakinuto. – Nastavljamo i dalje prema popisu prioriteta iz prošle godine nabavku neophodne opreme, dok su neke nabave uslijed epidemije stavljene na čekanje. – kazao je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman. Nova će vozila pridonijeti kvaliteti zdravstvene zaštite na području Zagrebačke županije kako bi patronažne sestre sigurnije i brže stizale do svojih korisnika.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno