Poveži se s nama

HOTNEWS

Putujući 7. kontinent u Gorici do 22. veljače

Objavljeno

U Kinu Gorica danas je počeo projekt ‘Putujući 7. kontinent’. Riječ je o programu za vrtiće i osnovne škole Grada Velike Gorice i općina Kravarsko i Orle, u kojem se djeci predstavljaju edukativni filmovi uz gostovanje stručnih suradnika s područja filmske umjetnosti.djeca, Pučko učilište

“Za vrijeme ovoga ciklusa prikazujemo i obrađujemo pet filmova različitih žanrova i vrsta – animirane, igrane, dokumentarne i nijeme, a u goste nam dolaze brojni stručnjaci: Nebojša Slijepčević, redatelj dokumentarnih filmova; Višnja Vukašinović, filmska kritičarka; Boško Picula, voditelj filmske emisije za djecu; i Dražen Šivak, glumac”, kazali su iz Pučkog otvorenog učilišta.

Cilj je odgajati mladu kinopubliku – djecu vrtićkog uzrasta i osnovnoškolce, te im približiti filmsku kulturu, progovoriti o važnim temama, razvijati kritičko gledanje filma s naglaskom na europsku produkciju za djecu i mlade, klasike i suvremeni hrvatski film te nezaobilazna djela svjetske kinematografije. Program se temelji na Nastavnom planu i programu medijske kulture, a podržan je od MZOS-a, Ministarstva kulture, HAVC-a, Europa Cinemasa i UNICEF-a.djeca, Pučko učilište

Inače, projekt „Sedmi kontinent“ je pokrenut prije pet godina u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, temeljen na Nastavnom planu i programu za osnovne škole te preporučen od Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta. S vremenom se proširio i na druge hrvatske gradove te se u njega uključuje sve više škola i vrtića.

Do sada je sudjelovalo oko 30 tisuća djece, održano je više od 150 filmskih projekcija, a posebnost programa je edukativni dio koji slijedi nakon gledanja filma. Provedeno je više od 500 radionica optičkih igračaka i analiza filmova te organizirano 80 susreta s gostima – kreativnim djelatnicima iz svijeta filma.

Program Sedmog kontinenta:
FILM
TERMIN
OPIS
TRI RAZBOJNIKA
tri razbojnika.jpg
Utorak
9. 2.
10 satiPonedjeljak
22. 2.
10 sati
 – animirani, sinkronizirani film
– Njemačka, 2007.
– trajanje: 75 min
– režija: Hayo Freitag
– uzrast: za predškolski odgoj
OVISNIK O INTERNETU
ovisnik o internetu.jpg
Srijeda
10. 2.
9:45 sati
 – dokumentarni film
– SAD, 2013.
– trajanje: 74 min
– režija: Shosh Shlam i Hilla Medalia
– gost: redatelj dokumentarnih filmova
Nebojša Slijepčević
– uzrast: za 7. i 8. razred
DJECA RAJA
djeca raja.jpg
Četvrtak
11. 2.
9:45 satiUtorak
16. 2.
11:30 sati
 – igrani film
– Iran, 1997.
– trajanje: 89 min
– režija: Majid Majidi
– gost: filmska kritičarka Višnja Vukašinović
– uzrast: za 3. i 4. razred
KAUWBOY
kauwboy.jpg
Petak
12. 2.
9:45 sati
 – igrani film
– Nizozemska, 2012.
– trajanje: 81 min
– režija: Baudewijn Koole
– gost: voditelj filmske emisije za djecu
Boško Picula
– uzrast: za 5. i 6. razred
MALIŠAN
the kid.png
Ponedjeljak
15. 2.
10 satiPonedjeljak
15. 2.
14:30 sati
 – nijemi igrani film
– SAD, 1921.
– trajanje: 50 min
– režija: Charles Chaplin
– gost: glumac Dražen Šivak
– uzrast: za 1. i 2. razred

HOTNEWS

Beba iz okolice Vrbovca rođena noćas u vozilu Hitne medicine!

Novorođenče je smješteno u rodilište a majka je, obzirom na febrilitet i kašalj kao suspektne simptome, najprije prebačena u poseban dio bolnice za pacijente sa sumnjom na COVID-19.

Objavljeno

on

Na poziv dispečera, tim hitne medicine Zagrebačke županije iz Ispostave Vrbovec noćas u 22:40 sati je upućen na intervenciju kod trudnice kojoj je pukao vodenjak. Ekipa hitne medicinske pomoći s doktoricom Kristinom Vučemilo i medicinskim tehničarom Goranom Tvorićem, doznali su kako trudnica već dva tjedna kašlje, a u trenutku pregleda imala je i povišenu temperaturu. Epidemiološki nije bila u bliskom socijalnom kontaktu s osobama sumnjivim na COVID-19, a zadnji izlazak iz kuće je bio redovna kontrola. Medicinski tim Zagrebačke županije krenuo je prema KB Merkur, uz najavu da je porod u tijeku. Bolnički tim spremno je dočekao vozilo ispred bolnice na čelu s dr.med. Miom Buršić, specijalizanticom ginekologije. Zdrava djevojčica  rođena je u 23:15 sati u vozilu hitne medicinske službe ispred same bolnice. Novorođenče je smješteno u rodilište a majka je, obzirom na febrilitet i kašalj kao suspektne simptome, najprije prebačena u poseban dio bolnice za pacijente sa sumnjom na COVID-19. S obzirom na hitnost intervencije ni tim Hitne medicine Zagrebačke županije nije bio obučen u zaštitna odijela te su nakon predaje majke i djeteta u KB Merkur u dogovoru s epidemiologom u izolaciji čekali rezultate brisa na COVID-19.

Nakon testiranja je utvrđeno da majka nije pozitivna na COVID-19, te se s bebom uspješno oporavlja u KB Merkur!

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

HOTNEWS

COVID-19: 46 pozitivnih osoba na području Zagrebačke županije

Grad Sveta Nedelja ima najveći broj zaraženih.

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u petak 27.ožujka evidentirano je 46 osoba kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, njih oko 1.200 se nalazi u samoizolaciji, a jedna osoba je izliječena.

 Broj oboljelih prema ispostavama Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije:

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve stanovnike da poštuju upute Nacionalnog Stožera civilne zaštite jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze virusom COVID-19. Podsjećamo također da zbog velike preopterećenosti broja 112:

  1. Ukoliko zovete hitnu pomoć s FIKSNOG telefona nazovite 194 ili 6223 045
  2. Ukoliko zovete hitnu pomoć s MOBILNOG telefona nazovite 6223 045

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno