Poveži se s nama

Moja županija

Puštena u promet prva nova pruga u Hrvatskoj nakon 52 godine

Putovanje vlakom od Bjelovara do Zagreba od sada traje sat vremena

Objavljeno

Između Svetog Ivana Žabnog i Gradeca jučer je puštena u promet prva nova pruga sagrađena u Hrvatskoj nakon 52 godine. Putovanje vlakom od Bjelovara do Zagreba od sad je kraće za 50 minuta i traje sat vremena.

Svečanosti otvorenja nazočili su predsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, resorni ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar uprave Ivan Malenica, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, predsjednik Županijske skupštine Mato Čičak, načelnica općine Gradec te, među ostalima, potpredsjednica Županijske skupština Ljubica Ambrušec.

“Nakon velikih investicija u ceste, zračne luke i pomorsku infrastrukturu, u desetljeću pred nama vrijeme je za jačanje željezničke infrastrukture”, poručio je premijer Plenković, dok je ministar Butković pojasnio da se trenutačno u Hrvatske željeznice ulaže oko 1,2 milijarde eura.

HŽ Infrastruktura u gradnju nove pruge uložila je 258 milijuna kuna, a projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i iz Kohezijskog fonda.

Foto: Zagrebačka županija

Osim gradnje jednokolosiječne, neelektrificirane pruge, projekt je uključivao i gradnju po tri nadvožnjaka i podvožnjaka te jednog mosta. Rekonstruirano je i 1,3 kilometra državnih, lokalnih i županijskih cesta, a izgrađeno je i oko devet kilometara novih spojnih i obilaznih cesta te poljskih i šumskih putova. Izgrađena su i tri željeznička stajališta s nadstrešnicama i parkiralištima za osobna vozila i bicikle, a rekonstruirani su stajališna zgrada u Gradecu te postojeći željeznički kolodvor Sveti Ivan Žabno, gdje je izgrađena i nova kolodvorska zgrada s parkiralištima za osobna vozila i bicikle.

“Od 12,2 km nove pruge, gotovo 7,7 km prolazi kroz Zagrebačku županiju”, rekao je župan Kožić naglasivši kako je izrazito bitno revitalizirati željeznički promet koji, osim što je jeftiniji od cestovnog, ne stvara velike prometne gužve i daleko manje zagađuje okoliš.

Moja županija

Božinović donio odluku o uvođenju izvanrednog međugradskog prometa

Putnici su obavezni poštovati mjere Stožera uz obaveznu propusnicu i osobnu iskaznicu!

Objavljeno

on

Načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović uveo je izvanredni međugradski prijevoz za zdravstveno osoblje i policijske službenike. Kako bi sustav zdravstva i sigurnosti za vrijeme proglašenja epidemije COVID-19 mogao i dalje funkcionirati uz sve raspoložive djelatnike, tvrtke Čazmatrans, Meštrović prijevoz, Presečki prijevoz  i posebni linijski prijevoznici svakodnevno voze ovim posebnim linijama:

Putnici su obavezni poštovati mjere Stožera uz obaveznu propusnicu i osobnu iskaznicu!

Nastavi čitati

Moja županija

Do hitne pomoći i na alternativnim brojevima telefona

Zbog preopterećenosti broja 112 pomoć dostupna i na druga dva broja

Objavljeno

on

Zbog velike preopterećenosti broja 112, građani Zagrebačke županije hitnu pomoć mogu zatražiti i na broju 01 6223 045, a za korisnike fiksne linije tu je i broj 194.

Nastavi čitati

Moja županija

Županijski Stožer za zdravstvo: Držite se zadanih mjera, zaštitite sebe i sve oko sebe

Sve zdravstvene ustanove na području Zagrebačke županije prilagodile su svoj rad izvanrednim okolnostima

Objavljeno

on

Stožer za zdravstvo Zagrebačke županije sastao se danas kako bi utvrdili stanje te rapravili o mjerama zaštite od koronavirusa. Na području Zagrebačke županije na današnji dan, kažu, jedna je osoba s istočnog dijela županije izliječena od koronevirusa, trenutno je 7 oboljelih osoba sa zapadnog dijela županije (pri čemu je 6 oboljelih kontakt iste osobe) te oko 900 ljudi u samoizolaciji.

– Sve zdravstvene ustanove na području Zagrebačke županije prilagodile su svoj rad izvanrednim okolnostima te su napravile sve kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom. Tako se u ispostave domova zdravlja i hitne medicine ulazi kroz jedan ulaz nakon izvršene trijaže, u Ljekarnama Zagrebačke županije pultovi su odvojeni pleksiglasom, a vodi se briga da u prostor ljekarni osobe ulaze postupno. Inače, ljekarne ulažu velike napore kako bi osigurale dostatne količine dezinficijensa – istaknuli su iz županijskog Stožera za zdravstvo.

Bolnice Naftalan i Bistra postupaju striktno prema uputama nadležnih institucija, a djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije ulažu maksimalne napore i apeliraju na građane koji sumnjaju na infekciju koronavirusom da prvo zovu svoje liječnike opće prakse, nakon toga dežurne ambulante pri domovima zdravlja čiji će liječnici u slučaju potrebe kontaktirati dežurne epidemiologe.

Iz Stožera za zdravstvo Zagrebačke županije apeliraju na sve stanovnike da se drže zadanih mjera i preporuka nadležnih tijela kako bi štiteći sebe zaštitili i sve oko sebe. Posebice su naglasili na važnost samoizolacije za sve osobe kojima je ta mjera propisana.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno