Poveži se s nama

Kultura

Puni dojmova, Ogrankaši se vratili s folklorijade u Rusiji

Rožić: Trudili smo se biti veseli, zabavni i da Lijepu našu predstavimo u najboljem svijetlu.

Objavljeno

Jutros, nešto prije 9 sati, članovi Ogranka Seljačke sloge Buševec, njih 31, vratili su se sa svog dvotjednog putovanja u Rusiju gdje su predstavljali Hrvatsku na 6. CIOFF svjetskoj folklorijadi u ruskom gradu Ufi.

Bio je to najveći susret folkloraša na svijetu, a po povratku s puta predsjednik društva Nenad Rožić ukratko nam je ispričao dojmove.

– Festival nije bio natjecateljskog karaktera jer je vrlo teško ocijeniti folklor iz cijelog svijeta, osobito kada znate da je na ovoj folklorijadi nastupilo 37 zemalja. Ovo je bilo jednostavno predstavljanje naše kulture, tradicije i hrvatske baštine. Uz svirku, pjesmu i ples koje smo predstavili, sudjelovali smo i na internacionalnoj izložbi maski, naša kovanica od dvije kune upletena je u tradicionalni ženski baškortostanski nakit. S nama je bila i predstavnica mladih hrvatskog Cioff-a Tea Bilić, a koja je tamošnjoj djeci prezentirala bogatstvo i ljepotu bavljenja folklorom. Predstavili smo i izradu hrvatskih tradicijskih glazbala i sviranja na njima, a naša dva člana Mihael Emanuel Večković i Filip Rožić savladali su vrlo tešku tehniku sviranja kuraia, baškortostanskog tradicionalnog instrumenta – priča Rožić.

foto: Facebook CIOFF World Folkloriada in Russia/Ufa

Ogrankaši su u Rusiji održali pet polusatnih programa po sjeverozapadnom dijelu Baškortostana gdje su bili smješteni sa još 6 inozemnih grupa.

– Koncept je bio takav da smo prvo sudjelovali na svečanom otvorenju Folklorijade koje je definitivno bilo ravno otvaranju Olimpijskih igara. Sudjelovali smo i u svečanoj povorci u kojoj je bilo više od 2 tisuće sudionika, a obarali smo i dva Guinnessova rekorda. Na kraju smo se ponovno vratili u Ufu, gdje smo sudjelovali na zatvaranju festivala. Gdje god smo nastupali, uvijek smo oduševili publiku, ali ne samo našim nastupima već i u našem slobodnom vremenu. Trudili smo se da budemo veseli, zabavni i da Lijepu našu predstavimo u najboljem svijetlu – naglasio je Rožić.

Kultura

Predstava HNK Zadar “Balon” donosi priču o odnosu muškarca i žene koji su u braku 30 godina

Kako kažu organizatori, predstava će vas istovremeno dirnuti i nasmijati do suza, a počinje u 20 sati.

Objavljeno

on

Na pozornicu Dvorane Gorica sljedećeg utorka, 26.listopada 2021. godine stiže predstava HNK Zadar “Balon” autora Mate Matišića.

Predstava govori o odnosu muškarca i žene koji su u braku 30 godina. Okosnica komada je žena, žrtva obiteljske tragedije koja je nakon smrti sina potonula u depresiju u kojoj je balon koji je napuhao sin, jedina komunikacija sa životom. Muž depresivne žene zamoli susjeda, glumca Filipa da oraspoloži njegovu bolesnu suprugu glumeći fragmente iz odigranih uloga jer ga ona kao glumca jako voli. Filip, što zbog glumačke taštine, što da bi se dokazao svojoj ljubomornoj ženi Nives, glumi fragmente odigranih uloga, a onda i priču iz vlastitog života o policiji i podzemlju. Je li njegova priča stvarna ili izmišljena?

Kako kažu organizatori, predstava će vas istovremeno dirnuti i nasmijati do suza, a počinje u 20 sati.

Detalje potražite ovdje.

 

Nastavi čitati

Kultura

Mnogi su ispisali stranice povijesti turopoljskog kraja, a to možete učiniti i vi u jedinstvenoj šetnji ovoga vikenda

Uz dozu mistike i tajanstvenosti postanite plemeniti i putujte kroz vrijeme, te otkrijte kako je nekad izgledalo srce Plemenite općine.

Objavljeno

on

Turističke zajednice Zagrebačke županije udružile su se na projektu Kulturnog turizma pod nazivom KulTurama. Svaka od njih, pripremila je program odnosno pješačku interpretacijsku turu karakterističnu za svoj kraj. Novu priliku za jednu drugačiju, jedinstvenu šetnju Turopoljem i Zagrebačkom županijom imat ćete već ovoga vikenda.

Interpretacijska šetnja kroz Turopolje, u trajanju od sat i pol namijenjena je odraslima i djeci starijoj od 6 godina, a započinje ispred Centra za posjetitelje u nedjelju 24.listopada. Prva tura je u 11, a druga u 17 sati, a kako biste sudjelovali zbog ograničenog broja sudionika prijavite se OVDJE. Sve vođene šetnje su besplatne.

-Mnogi su ispisali stranice povijesti ovog kraja, a vi ćete svoju stranicu ispisati u jedinstvenoj šetnji nekadašnje Plemenite općine turopoljske. Uz dozu mistike i tajanstvenosti postanite plemeniti i putujte kroz vrijeme, te otkrijte kako je nekad izgledalo srce Plemenite općine-kažu organizatori.

Nastavi čitati

Kultura

Učenici Umjetničke škole Franje Lučića pripremaju svoj tradicionalni koncert CELLOWEEN

Na koncertu će se publici predstaviti učenici od drugog osnovne do četvrtog srednje, a svi ste pozvani da ih poslušate dakle, u ponedjeljak 25.listopada 2021. s početkom u 19 sati.

Objavljeno

on

Učenici Umjetničke škole Franje Lučića u ponedjeljak će u Dvorani Galženica održati tradicionalni koncert pod nazivom CELLOWEEN.

-Nastupit će naši učenici violine, violončela, flaute, oboe, trube i trombona. Svirat će klasičnu glazbu i skladbe koje su naučili na nastavi. Kako nismo znali hoćemo li imati mogućnost javnog nastupanja, činjenica da možemo nas baš veseli i jedva čekamo-rekla je organizatorica Tea Krčelić Rabadan.

Na koncertu će se publici predstaviti učenici od drugog osnovne do četvrtog srednje, a svi ste pozvani da ih poslušate, dakle, u ponedjeljak 25.listopada 2021. s početkom u 19 sati.

 

Nastavi čitati

Reporter 409 - 21.10.2021.

Facebook

Izdvojeno