Poveži se s nama

Gospodarstvo

Pučko otvoreno učilište pokrenulo europski projekt koji će ubrzati zapošljavanje marginaliziranih skupina

Objavljeno

Pljačkaši, kriminalci, bivši zatvorenici koji su odslužili kaznu i otplatili svoj dug društvu, trebaju se ponovo socijalizirati i uključiti u normalan život. To je moguće isključivo nakon što pronađu posao i počnu zarađivati za život, ali to je teška misija s obzirom na veliku nezaposlenost na tržištu rada i činjenicu da su obilježeni zbog svojih ranijih nedjela. Njima i ostalim marginaliziranim, dugotrajno nezaposlenim   skupinama u društvu, trebao bi pomoći europski projekt Pučkog otvorenog učilišta ‘EDU VG PP PLUS’. Učilište će najprije educirati svoje zaposlenike i vanjske suradnike, koji će potom svoja znanja prenositi nezaposlenima.

„Tijekom provođenja projekta zaposlenici Učilišta i vanjski suradnici sudjelovat će u osmišljavanju obrazovnih programa za zanimanja voditelja socijalnog poduzeća i samostalnog knjigovođu udruga prema načelima Hrvatskog kvalifikacijskog okvira. Nakon što prođu edukaciju za izradu verificiranog programa zanimanja, kvalifikacija i kurikuluma, osposobljeni predavači će educirati 20 osoba iz postpenalnog sustava i nezaposlenih s burze rada.  Pučko otvoreno učilište će koristiti suvremeni elektronički način učenja, e-learning“, kažu iz Pučkog otvorenog učilišta.

Polaznici edukacije na taj će način povećati svoje šanse za zapošljavanje u socijalnim poduzećima i udrugama te postati konkurentniji na tržištu rada. Cilj je, međutim, osnažiti i njihove kapacitete za razvoj poduzetničkih inicijativa, kako bi mogli i sami pokrenuti posao.

„EDU VG PP PLUS je financiran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih – faza II“. Njegova realizacija traje od prosinca 2015. do kraja studenog 2016. godine. Projekt je vrijedan 1.196.375,00 kuna, od čega  je Fond osigurao 1.123.156,85 kuna, tj. 94 %, a ostatak financira Učilište u iznosu od 73.218,15 kuna, odnosno 6 %“, pojasnili su iz Pučkog učilišta, čiji je partner Udruga PET PLUS iz Zagreba, koja se bavi socijalnim uključivanjem skupina u nepovoljnom položaju.

Projekt će javnosti biti prezentiran u četvrtak, 28. siječnja 2016., u 12 sati, u Pučkom otvorenom Učilištu Velika Gorica.

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Sastali se predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije

Razgovaralo se o potporama, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva

Objavljeno

on

U Zagrebačkoj županiji na poziv Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije jučer su se sastali predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije. Razgovaralo se o planiranim mjerama potpora, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva u ovoj godini. Predstavnici udruga informirani su tijeku priprema za 3. Reviju najboljih vina Zagrebačke županije, koja će se održati 12. ožujka u The Westin Zagreb hotelu u Kristalnoj dvorani od 13 do 19 sati.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Na 5. Obrtničkom forumu predstavljene izmjene i dopune Zakona o obrtu

Početkom 2019. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je 5.042 obrta, a početkom ove godine ta se brojka povećala na 5.526. Je li to znak laganog oporavka obrtništva? Odgovor smo dobili na Obrtničkom forumu u Velikoj Gorici – gradu s najvećim brojem obrtnika u Zagrebačkoj županiji.

Objavljeno

on

Domagoj Ilečić, pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove grada Velike Gorice: “Obrtnici su oduvijek bili pokretač gospodarstva u Velikoj Gorici, i naša snaga, i motor razvoja.”

 

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno