Poveži se s nama

Gospodarstvo

Pučko otvoreno učilište pokrenulo europski projekt koji će ubrzati zapošljavanje marginaliziranih skupina

Objavljeno

Pljačkaši, kriminalci, bivši zatvorenici koji su odslužili kaznu i otplatili svoj dug društvu, trebaju se ponovo socijalizirati i uključiti u normalan život. To je moguće isključivo nakon što pronađu posao i počnu zarađivati za život, ali to je teška misija s obzirom na veliku nezaposlenost na tržištu rada i činjenicu da su obilježeni zbog svojih ranijih nedjela. Njima i ostalim marginaliziranim, dugotrajno nezaposlenim   skupinama u društvu, trebao bi pomoći europski projekt Pučkog otvorenog učilišta ‘EDU VG PP PLUS’. Učilište će najprije educirati svoje zaposlenike i vanjske suradnike, koji će potom svoja znanja prenositi nezaposlenima.

„Tijekom provođenja projekta zaposlenici Učilišta i vanjski suradnici sudjelovat će u osmišljavanju obrazovnih programa za zanimanja voditelja socijalnog poduzeća i samostalnog knjigovođu udruga prema načelima Hrvatskog kvalifikacijskog okvira. Nakon što prođu edukaciju za izradu verificiranog programa zanimanja, kvalifikacija i kurikuluma, osposobljeni predavači će educirati 20 osoba iz postpenalnog sustava i nezaposlenih s burze rada.  Pučko otvoreno učilište će koristiti suvremeni elektronički način učenja, e-learning“, kažu iz Pučkog otvorenog učilišta.

Polaznici edukacije na taj će način povećati svoje šanse za zapošljavanje u socijalnim poduzećima i udrugama te postati konkurentniji na tržištu rada. Cilj je, međutim, osnažiti i njihove kapacitete za razvoj poduzetničkih inicijativa, kako bi mogli i sami pokrenuti posao.

„EDU VG PP PLUS je financiran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih – faza II“. Njegova realizacija traje od prosinca 2015. do kraja studenog 2016. godine. Projekt je vrijedan 1.196.375,00 kuna, od čega  je Fond osigurao 1.123.156,85 kuna, tj. 94 %, a ostatak financira Učilište u iznosu od 73.218,15 kuna, odnosno 6 %“, pojasnili su iz Pučkog učilišta, čiji je partner Udruga PET PLUS iz Zagreba, koja se bavi socijalnim uključivanjem skupina u nepovoljnom položaju.

Projekt će javnosti biti prezentiran u četvrtak, 28. siječnja 2016., u 12 sati, u Pučkom otvorenom Učilištu Velika Gorica.

Gospodarstvo

Mladi gorički karatisti odradili sjajan posao u Nedelišću

S Grand prixa Međimurja vratili se s 22 medalje

Objavljeno

on

Proteklu subotu mladi gorički karatisti nastupili su u Nedelišću na Grand Prixu Međimurja. U konkurenciji 39 klubova i 414 natjecatelja Karate klub Velika Gorica osvojio je ekipno treće mjesto.

– Nastupili smo s većim brojem natjecatelja mlađih uzrasta kako bi se čim bolje pripremili za prvenstvo Hrvatske koje se održava u travnju. Čak 24-ero mladih nada nastupilo je u 31 kategoriji, a osvojeno je devet zlata, sedam srebra i šest bronci. Naša najuspješnija natjecateljica Ema Filković na najviše postolje penjala se čak dvaput – poručili su iz Kluba.

Zlato su osvojili Mia Čunčić, Vito Hulina , Vita Kučan, Nika Mirosavljević, Mihael Potočki, Katja Braica, Ivan Ivelj, a Emi Filković to je pošlo za rukom čak dvaput. Srebrom su se okitili Petra Dijanežević, Ema Jukić, Luka Tačković, Nikola Huzjak, Lucija Kirinić i Matej Vuković, a uz jedno Katja Braica okitila se i jednim srebrom. Vito Hulina u Veliku Goricu, osim zlata, donio je i broncu, a brončanu medalju osvojili su još i Mara Gusić, Ana Raguž i Ema Novak. Matea Kordić u dvije kategorije osvojila je brončanu medalju.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Vincekovo kod Mikulčića okupilo turopoljske vinare i prijatelje

Vinari se nadaju kako će ova godina biti bolja od prethodne, a ona je, kažu, bila vrlo dobra

Objavljeno

on

U vinogradu Vlade Mikulčića okupili su se vinari, ali i ljubitelji vina, kako bi proslavili Vincekovo. Blagdan svetog Vinka označava početak nove vinogradarske godine, a uz njega se vežu i neki stari običaji. Kako tradicija i nalaže, domaćin je svoje trsje zalio starim vinom, okitio kobasicama i špekom kako bi ove godine bilo što rodnije i zdravije, a vinograd je blagoslovio i vojni kapelan Željko Savić.

– Mi se svi vinogradari nadamo da će svaka nova vinogradarska godina biti bolja od one prošle, a prošla je bila vrlo dobra – kazao je Vlado Mikulčić, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Grozd koja je, uz Plemenitu opčinu Turopoljsku, i organizator proslave svetog Vinka.

– Tradicionalno smo u našim Vukomeričkim goricama gdje velik broj obitelji njeguje tradiciju Vincekova. Tradicija vinogradarstva ovog kraja rezultirala je odličnim Turopoljskim škrletom, ali i drugim sortama koji već čine jednu zavidnu kvalitetu i ponos turopoljskog kraja, a time se možemo dičiti – istaknuo je Krešimir Ačkar, dogradonačelnik Velike Gorice.

Vincekovo je vjerojatno i posljednja prilika vinogradarima da se opušteno podruže i razmijene iskustva, jer nakon njega kreću zahtjevni radovi u vinogradu.

– Od sutra vinari postaju sluge svojih vinograda, a sve da bi si mi imali kaj potočiti. Želim im stoga zahvaliti što ne posustaju u svojim nastojanjima da nam opskrbe dobru kapljicu – rekao je Juraj pl. Odrčić, župan Plemenite opčine Turopoljske.

Vincekovo kod Mikulčića okupio je velik broj ljubitelja vina, a svi su se dobro zabavili uz glazbu i domaću hranu.

Galerija fotografija

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Okupljaju proizvođače voća i povrća, a promovirat će ih katalogom i internetskom stranicom

Sudjelovanje u izradi kataloga je besplatno, a rok za prijavu je 7. veljače

Objavljeno

on

U sklopu provedbe međuteritorijanog projekta suradnje “Udruživanjem do jačanja kapaciteta poljoprivrednih proizvođača”, Lokalna akcijska grupa Zrinska gora – Turopolje objavljuje javni poziv u svrhu promocije te izrade kataloga poljoprivrednih proizvođača voća i povrća s područja LAG-a Zrinska gora – Turopolje.

Promocija poljoprivrednih proizvođača će uključiti izradu 400 kataloga proizvođača voća i povrća s područja LAG-a te izradu internetske stranice s interaktivnom kartom na kojoj će biti označene lokacije i dostupni podaci o proizvođačima.

Sudjelovanje u izradi kataloga je besplatno za sve prijavitelje, a rok za prijavu je 7. veljače.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno