Poveži se s nama

Kultura

Psihološki triler ‘Večera’ tema je rasprave u knjižnici

Objavljeno

Čitateljski klub Književne sladokusice u srijedu u 18 sati raspravlja o knjizi nizozemskog autora Hermana Kocha “Večera“. Susret ljubitelja knjiga i književnosti je, kao i obično, u Središnjem odjelu za odrasle Gradske knjižnice Velika Gorica.

“Pričat ćemo o popularnom psihološkom trileru kontroverzne i intrigirajuće tematike: obiteljski razgovor dva para roditelja o nečemu strašnom što su učinila njihova djeca. Do kuda sežu granice koje će oba para biti spremna prijeći kako bi zaštitila one koje vole?”, najavile su Književne sladokusice.

Nastavi čitati

Kultura

Na Matičin četvrtak dolazi Udruga Obnova s temom “Ateizam, antiteizam i agnosticizam”

Predstavit će časopis Obnova

Objavljeno

on

“Ateizam, antiteizam i agnosticizam” tema su 247. Matičinog četvrtka koji će se održati sutra u 19 sati u Muzeju Turopolja. Tema je to i 12. broja časopisa Obnova kojeg će predstaviti glavni urednik časopisa Marko Paradžik, recenzent Mijo Korade te članovi udruge Obnova Ivan Dadić i Borna Kuri.

Mijo Korade iznijet će svoj dojam o novom broju časopisa i samoj temi broja. Predsjednik Obnove, Marko Paradžik, dat će kratki pregled objavljenih radova. Autor rada o G. K. Chestertonu i sugovornik s Peterom Kreeftom, Ivan Dadić, ukratko će izlagati o ta dva zanimljiva i suvremena katolička apologeta, dok će Borna Kuri ispričati nešto o svom radu u kontekstu svijeta video igra.

– Ako vas zanimaju društveni aspekti antiteizma, agnosticizma i ateizma onda je Matičin četvrtak pravo vrijeme da saznate sve o tome – kažu iz Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici.

Nastavi čitati

Kultura

Nova zgrada kao rođendanski poklon za 60. rođendan

Grad Velika Gorica pokrenuo projekt izgradnje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

Objavljeno

on

Muzej Turopolja uskoro slavi svoj 60. rođendan. Kroz desetljeća svoga djelovanja u Turopolju postao je njegov prepoznatljiv brend. No, ono što već isti toliki broj godina nema je svoj depo. Svih ovih godina upravo je skladištenje muzejskih predmeta koji nisu izloženi bio jedan od najvećih problema. Ovaj problem uskoro bi mogao biti riješen. Grad Velika Gorica pokrenuo je projekt izgradnje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja.

– Ove godine najizglednije je da će se krenuti u realizaciju ovog projekta. Nova zgrada trebala bi se graditi u dvorištu nekadašnje Galerije Kordić ili starog goričkog rodilišta na Šetalištu Franje Lučića. Projekt je gotov, a financijska sredstva su osigurana. To je nešto najbolje što si ovaj Muzej može poželjeti i dobiti za svoj 60. rođendan – istaknula je ravnateljica Margareta Biškupić Čurla.

Stara zgrada Muzeja time bi dobila novi muzejski prostor, a time i novi stalni postav na prvom katu. Prizemlje bi se pretvorilo u jedan cjeloviti izložbeni prostor. U novu zgradu na Šetalištu Franje Lučića preselili bi se uprava i djelatnici, a tu bi bio smješten i depo te multifunkcionalna dvorana u kojoj će se održavati razne radionice.

– Napokon ćemo moći provoditi više pedagoško-andragoških aktivnosti. Sada nam je veliki problem nedostatak prostora. Mi imamo volje, želje i ideja o nekim dodatnim sadržajima osim izložbenih, ali nemamo gdje smjestiti jedan razred i njima održati radionicu na kojoj bi pekli keramiku. Muzeji prestaju biti mjesta gdje morate biti tihi i paziti da nešto ne dotaknete, važna je interakcija s posjetiteljima. Većina naših posjetitelja su školska djeca. Izuzetno nam je važno njihov posjet muzeju učiniti zanimljivim. Da on nije neko hladno mjesto u kojem je neka stroga teta koja nešto dosadno priča, nego da cijela priča bude što zanimljivija – dodala je ravnateljica.

Nastavi čitati

Kultura

Nastupi vrijedni državnog natjecanja u Galženici

Poslušajte i pogledajte što su pripremili

Objavljeno

on

Učenici Umjetničke škole Franje Lučića pripremaju se za “Hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa”, a svoj natjecateljski program predstavit će goričkoj publici u srijedu, 19. veljače, u 19.30 sati u dvorani Galženica.

– Ovo natjecanje ima status državnog natjecanja te kroz dva kruga, regionalni i državni, okuplja sudionike iz cijele Hrvatske. Učenici Umjetničke škole Franje Lučića u natjecanju sudjeluju redovito, pa je tako i ove godine. Dio njihovih priprema nastupi su pred samo natjecanje – pojasnili su iz Umjetničke škole.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno