Poveži se s nama

Kultura

Prvi put u Hrvatskoj: Na VVG-u će se optometrija učiti i na engleskom

Diplomski studij optometrije bit će prilagođen domaćim i stranim studentima te njihovim obavezama kroz sustav e-učenja i organizirane vježbe u specijaliziranim poliklinikama i ordinacijama za optometriju

Objavljeno

Na Veleučilište Velika Gorica po prvi put u Hrvatskoj stiže nam studij pod nazivom “Specijalistički diplomski stručni studij optometrije – Specialist Graduate Professional Study in Optometry”. Projekt vrijedan gotovo 1,8 milijuna kuna financira se europskim novcem, točnije kroz Europski Socijalni Fond, a VVG ovaj projekt provodi u partnerstvu s Učilištem Ambitio. Cilj projekta je novi specijalistički diplomski stručni studij koji će se izvoditi na engleskom jeziku kroz sustav e-učenja i uz organizaciju dodatnih vježbi u specijaliziranim poliklinikama i ordinacijama za optometriju. Službeno predstavljanje bit će u četvrtak 7. ožujka 2019. u 12 sati u Vijećnici VVG-a.

Voditelj projekta ispred VVG-a, mag. ing. aeronaut. Alen Stranjik, istaknuo je kako je konačno došlo vrijeme da studenti bez potrebe odlaska u inozemstvo diplomski studij Optometrije mogu upisati u Velikoj Gorici.

– Ovaj studij planirali smo posljednjih pet godina, riječ je o jedinstvenom studiju koji će se po prvi put izvoditi u Hrvatskoj. U VVG-u je do sad oko 275 studenata završilo preddiplomski studij optometrije, te su mnogi od njih izrazili želju nastaviti isti na razini diplomskog studija, a nekolicina ga je završila u drugim zemljama. Sada će imati priliku to učiniti i u Hrvatskoj – rekao nam je mag. ing. aeronaut. Alen Stranjik.

 

Kultura

VIDEO Zvonki dječji glasovi ispunili Pučko otvoreno učilište

Goričkoj publici predstavilo se 250 mladih pjevača, plesača i svirača

Objavljeno

on

Dvorana Gorica u Pučkom otvorenom učilištu bila je premala da primi sve one željne folklora. Starinske dječje igre, plesovi i napjevi ispunile su pozornicu. Na 22. Dječjim folklornim susretima okupile su se skupine iz cijele zemlje. Oko 250 mladih pjevača, plesača i svirača predstavilo se goričkoj publici svojim programima i provelo ih glazbom, pjesmom i plesom kroz Lijepu našu.

Nastavi čitati

Kultura

U Gradskoj knjižnici projekcija filma ‘Lička Majka od Utjehe’

Bogorodica u sakralnoj, književnoj, glazbenoj, povijesno-umjetničkoj i etnološkoj baštini Gospićko-senjske županije

Objavljeno

on

U sklopu adventskih događanja u Gradskoj knjižnici Velika Gorica u ponedjeljak možete pogledati znanstveno-obrazovni film ‘Lička Majka od Utjehe’. Riječ je o 11. filmu nastalom u sklopu projekta digitaliziranog snimanja hrvatske mariološke baštine. U njemu je prikazano štovanje Bogorodice u sakralnoj, književnoj, glazbenoj, povijesno-umjetničkoj i etnološkoj baštini na području Gospićko-senjske županije.

O filmu će govoriti dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek, scenaristica i redateljica filma, voditeljica projekta „Digitalizirano snimanje hrvatske mariološke baštine“ i prof. Alojzije Prosoli, producent filma.

– Posebna pozornost posvećena je spomenicima srednjovjekovne Like, glagoljskim misalima, glagoljskim kamenim natpisima, rekonstrukciji glagoljaškog pjevanja. Upoznajemo i raritetne sakralne predmete iz stare Krbavske i Modruške biskupije, ali i živu pobožnost današnjice. Obilazimo i najpoznatije povijesne utvrde Modruša, Nehaja, Sokolca, Cetingrada, Drežnik-grada i dr. Film pokazuje brojne prirodne ljepote Velebita, Kosinjske doline,  rijeka Mrežnice, Dobre, Like, Slunjčice, Korane, Rastoka, kanjona Zrmanje, Plitvičkih jezera, izvora Gacke i dr. Uz melodije srednjovjekovnih glagoljaških pjesama, slušamo i izvorne ličke etno-instrumente: ličke dvojnice i frulu. Film traga za davnim korijenima Like i njenim srednjovjekovnim sjajem kad su krajem 15. st. Kosinj, Modruš i Senj među prvim mjestima u Europi imali svoje glagoljske tiskare i štamparske strojeve – stoji u najavi filma.

Projekcija je zakazana u ponedjeljak u 19 sati na Središnjem odjelu za odrasle u Gradskoj knjižnici.

Nastavi čitati

Kultura

Subota u znaku folklora

Na pozornici Pučkog otvorenog učilišta nastupit će 250 mladih pjevača, plesača i svirača

Objavljeno

on

Folklorni ansambl Turopolje na 22. Dječjim folklornim susretima okupio je folklorne skupine iz cijele zemlje. Oko 250 mladih pjevača, plesača i svirača predstavit će se goričkoj publici svojim programima i provesti je glazbom, pjesmom i plesom kroz Lijepu našu.

Na pozornici Pučkog otvorenog učilišta danas od 18,30 sati predstavit će se Folklorni ansambl Linđo iz Dubrovnika, Kulturno-umjetničko društvo Preporod iz Dugog Sela, Folklorno društvo Otočac iz Otočca, Dječja sekcija Čerišnjice Kulturno-umjetničkog društva Januševec iz Prigorja Brdovečkog te članovi Folklornog ansambla Turopolje.

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno