Poveži se s nama

Gospodarstvo

Proslavljen Dan Zagrebačke županije

Objavljeno

Svečanom sjednicom Županijske skupštine proslavljen je Dan Zagrebačke županije. Inače,  obilježavamo ga 17.srpnja! Svečanosti su nazočili brojni visoki uzvanici, saborski zastupnici,  gradonačelnici, načelnici, predstavnici veleposlanstava u Republici Hrvatskoj i brojni drugi. Uvodno se prisutnima obratio predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković koji je istaknuo karakteristike Zagrebačke županije, a to su stabilnost, snažnost i upravljanje marom dobrog gospodara.

 

-Po brojnim makroekonomskim pokazateljima spadamo u sam vrh Republike Hrvatske, dodao je Bošnjaković i rekao kako se u Skupštini na tolerantan i demokratski način, donose važne odluke. Raspravlja se, radi konstruktivno i djelotvorno. Predsjednik Bošnjaković naglasio je da županija nema kredite, deficite i minuse, a istovremeno u okviru proračuna svoje mjesto nalaze brojni gospodarstvenici i poljoprivrednici. U Zagrebačkoj županiji svatko nalazi svoje mjesto.

 
Zagrebačka županija najstabilnija županija u državi
 

U svom izlaganju župan Stjepan Kožić osvrnuo se na rad u proteklom razdoblju. Unatoč teškoj gospodarskoj situaciji, Zagrebačka županija uspjela je zadržati status jedne od gospodarski najstabilnijih županija. Župan Kožić kroz kratku analizu ekonomskih kretanja i poslovanja županijskih poduzetnika podsjetio je na sve postignute rezultate, ali i najavio buduće projekte.

 

-Svjesni smo naših prednosti, ali i nedostataka, rekao je župan. Ove godine planiramo uz redovne izvore financiranja dodatno uložiti 50 milijuna kuna kako bi poboljšali stanje na cestovnoj infrastrukturi. Tu su i dva strateška projekta koja su u visokoj fazi pripreme, a radi se o Regionalnom vodoopskrbnom sustavu Zagreb-istok i izgradnja širokopojasne infrastrukture koja će svim kućanstvima osigurati pristup brzom internetu.

 

Župan Kožić, pozvao je sve na zajedništvo i toleranciju te dinamičan i aktivan rad na rješavanju gorućih problema koji tište građane.

 

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner istaknuo je da rezultati koje postiže Zagrebačka županija opravdavaju koncept opstanka županija u Hrvatskoj, odnosno opravdava njihov smisao i postojanje.

 

Dodijeljena javna priznanja i zahvalnice

 

Za svečanosti su dodijeljena i javna priznanja. Povelja Zagrebačke županije pripala je Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije, Pčelarskoj udruzi „Lipa“ Jastrebarsko 1990, Mješovitom pjevačkom zboru Kulturno umjetničkog društva „Ban Josip Jelačić“, Udruzi Ivana Perkovca, paraolimpijki Mariji Horvačić i Obrtu za prijevoz i usluge Vlahovac. Nagradu Zagrebačke županije za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobio je učenik trećeg razreda Srednje škole Dugo Selo Marko Miroslav Bača. Poduzeće ŽE-MA, karate reprezentativka Ana Lenard te poduzeće za proizvodnju predmeta iz plastičnih masa Ivanićplast dobitnici su nagrade za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu. Podijeljene su i zahvalnice, koje su uručene Janu Flegaru iz Taekwondo kluba Bistra. Josipi Gvozdanić, studentici pjevanja iz Kravarskog, Marijanu Lukšiću, predsjedniku Lovačke udruge „Srna“ iz Samobora i Svetlani Lukić, voditeljici i koreografkinji Baletnog studija Jastrebarsko.

 

U ime nagrađenih, zahvalio se Vitomir Klasić naglasivši kako će svim dobitnicima ova nagrada biti dodatan poticaj da postižu još bolje rezultate.

 

Dan ranije, delegacija županije, na čelu sa županom Stjepanom Kožićem odala je počast poginulim hrvatskim braniteljima s područja Zagrebačke županije kod spomen obilježja na mostu na rijeci Kupi u općini Pokupsko.

Fotogalerija:

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Sastali se predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije

Razgovaralo se o potporama, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva

Objavljeno

on

U Zagrebačkoj županiji na poziv Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije jučer su se sastali predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije. Razgovaralo se o planiranim mjerama potpora, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva u ovoj godini. Predstavnici udruga informirani su tijeku priprema za 3. Reviju najboljih vina Zagrebačke županije, koja će se održati 12. ožujka u The Westin Zagreb hotelu u Kristalnoj dvorani od 13 do 19 sati.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Na 5. Obrtničkom forumu predstavljene izmjene i dopune Zakona o obrtu

Početkom 2019. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je 5.042 obrta, a početkom ove godine ta se brojka povećala na 5.526. Je li to znak laganog oporavka obrtništva? Odgovor smo dobili na Obrtničkom forumu u Velikoj Gorici – gradu s najvećim brojem obrtnika u Zagrebačkoj županiji.

Objavljeno

on

Domagoj Ilečić, pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove grada Velike Gorice: “Obrtnici su oduvijek bili pokretač gospodarstva u Velikoj Gorici, i naša snaga, i motor razvoja.”

 

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno