Poveži se s nama

Moja županija

Proslavljen Dan općine Rugvica

‘Mala smo općina za velike stvari’

Objavljeno

Načelnik Rugvice, ujedno i saborski zastupnik Mato Čičak i načelnik općine Odžak u Bosni i Hercegovini Jakov Ivanković potpisali su Povelju o prijateljstvu dviju općina. Potpis na Povelju stavili su za svečane sjednice Općinskoga vijeća Rugvice, upriličene u prigodi njezina dana, koji se slavi na blagdan Male Gospe.

Za svečanosti je načelnik Čičak dao presjek učinjenoga u proteklome razdoblju, rekavši da je Rugvica jedna od najuspješnijih i najperspektivnijih općina u RH, koja iz godine u godinu bilježi sve impresivnije i sve veće investicije.

„Mala smo općina za velike stvari“, istaknuo je, dodavši da osnovni prihod proračuna „leži u gospodarstvu i investicijama u gospodarskoj zoni“.

„U Rugvicu dolazi ‘mali trgovački gradić’, Designer outlet centar u zoni ‘Ikea’. Vrijednost investicije je 88 milijuna eura, a otvorit će novih 400 radnih mjesta“, rekao je. Dodao je da je ponosan što općinske projekte prepoznaje i EU, poput gradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Rugvica – Dugo Selo. Vrijednost ove investicije je 221 milijun kuna. Na području Rugvice gradit će se 51 kilometar kanalizacije i njome će biti pokriveno 2100 kućanstava.

„Uz to, na natječaj za sredstva EU fondova prijavljujemo i gradnju reciklažnog dvorišta, a odobreno nam je sufinanciranje projektne dokumentacije za uređenje Trga Josipa Predavca u naselju Rugvica“, rekao je Čičak. Govorio je i o asfaltiranju lokalnih ulica (od 2015. asfaltirano ih je dvjestotinjak), energetskoj obnovi zgrade Općine, za što je veći dio sredstava osiguran iz proračuna Županije, energetskoj obnovi zgrade društvenog doma u Rugvici i obnovi fasada na društvenim domovima u Otoku Svibovskom i Donjoj Gredi, osnivanju komunalnog poduzeća „Rukom“, te posebno ulaganjima Općine u školstvo.

„Rugvičkim srednjoškolcima i studentima, bili oni redovni ili izvanredni, osigurali smo besplatni prijevoz, kao jedna od rijetkih općina u državi, a svim učenicima osnovne škole, već treću godinu, osigurani su besplatni udžbenici“, rekao je Čičak.

Uz izaslanika predsjednika Vlade RH Zvonimira Frke Petešića i izaslanika predsjednika Hrvatskoga sabora Davora Ivu Stiera, svečanosti je prisustvovao i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić.

„Svaka županija, pa tako i Zagrebačka, iznimno je ponosna na interakciju sa svojim općinama i gradovima. Na taj način zajedno možemo kreirati budućnost stanovništva. Općina Rugvica se može pohvaliti poduzetničkim ulaganjima na svome području, koja u konačnici dovode do zapošljavanja, a samim time daju i sigurnost stanovništvu“, rekao je Frankić, naglasivši i dva projekta od iznimne važnosti za Županiju – vodoopskrbni sustav „Zagreb-istok“ i projekt širokopojasnog interneta.

„Ponosni smo na projekt vodoopskrbe koji je prije deset godina započet u samoj Županiji. Bit će nam iznimno drago da ga naše poduzeće Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije završi, na radost svih žitelja istočnoga dijela županije. Također, kroz projekt širokopojasnog interneta poduzetnici koji posluju na području Rugvice bit će još učinkovitiji i dodatno će profitirati“, rekao je zamjenik župana.

Gospodarstvo

FOTO ‘Festival kose’ za ‘Kristalni cvijet’ u Hotelu Westin u prosincu

Objavljeno

on

26.09.2020. Velika Gorica. ”Festival kose” u Hotelu Westin. Foto: Shapeit

Nakon dva uspješna izdanja projekta ‘Festival kose’ tvrtka Shapeit j.d.o.o. iz Zagreba organizirat će i 3. Festival kose u Hotelu Westin (6. prosinca 2020.), pod pokroviteljstvom Grada Zagreba. Prestižna nagrada ‘Kristalni cvijet’ dodjeljuje se za najljepšu adventsku frizuru u šest kategorija: 1. adventska svečana frizura, 2. adventska avangardna, 3. adventska muška frizura, 4. adventska etno frizura, 5. adventski nail art i 6. adventski make up.

26.09.2020. Velika Gorica. ”Festival kose” u Hotelu Westin. Foto: Shapeit

U natjecanje se mogu uključiti i učenice srednjih strukovnih škola, smjer frizeri. Foto galerija pokazuje dio frizerskih uradaka iz 2019. godine s drugog Festivala kose u Hotelu International Zagreb.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Moja županija

Barišić dao ostavku na mjesto predsjednika županijskog HDZ-a

Županijski odbor će izabrati vršitelja dužnosti predsjednika do izbora novog vodstva Županijske organizacije

Objavljeno

on

Dražen Barišić dao je ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije. Priopćili su to službeno iz HDZ-a u ponedjeljak navečer, javlja Večernji list.

– Podsjećamo kako je Barišić svoj saborski mandat stavio u mirovanje, te povjerio obavljanje poslova iz djelokruga gradonačelnika Velike Gorice svom zamjeniku. Budući da je podnio ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, Županijski odbor će, kao nadležno tijelo, iz svojih redova izabrati vršitelja dužnosti predsjednika do izbora novog vodstva Županijske organizacije – dodali su u priopćenju.

Nastavi čitati

Moja županija

‘Biciklom do zdravlja’ biciklijada za cijelu obitelj, proći će od Bundeka do Svete Nedelje

Cijelom rutom od 20 km biciklisti će se voziti u pratnji vodiča, a prilikom dolaska na Samoborsku cestu pa do cilja koji se nalazi na jezeru Klipišće u Svetoj Nedelji, biciklijada će imati pratnju policije kako bi se osigurala maksimalna sigurnost sudionika

Objavljeno

on

Udruga Biciklom do zdravlja u subotu s početkom u 10 sati organizira besplatnu obiteljsku biciklijadu od Bundeka do jezera Kipišće u Svetoj Nedelji. Svrha ove sportsko-rekreativne i javno-zdravstvene manifestacija je obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti, a cilj joj je promovirati aktivan način života te prikazati bicikliranje kao uspješno terapijsko sredstvo. Za sudionike biciklijade pripremljeni su razni zdravstveno-edukativni programi prije i nakon utrke. Sudjelovanje je besplatno.

Manifestacija će biti popraćena raznim javno-zdravstvenim aktivnostima. Od 9.30 do 10 sati stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” vodit će vježbe zagrijavanja, rastezanja i pripreme za utrku.

– Pozivam sve sugrađane da se pridruže ovoj biciklijadi koja je organizirana u sklopu Europskog tjedna mobilnosti. Ruta staze nije prezahtjevna, a ovom vrstom rekreacije uvelike pridonosimo unaprjeđenju vlastitog zdravlja, ali i čuvamo okoliš te smanjujemo koncentraciju emisije plinova koji ga zagađuju – izjavio je dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Zavoda.

Od 12 sati započinje edukativni program u Svetoj Nedelji koji uključuje edukacijska savjetovanja, tematska interaktivna predavanja i radionice namijenjene djeci, mladima i aktivnom odraslom stanovništvu, a fokusirane su na obitelj.

– Broj sudionika bit će ograničen, a sve popratne aktivnosti održat će se poštujući propisani razmak i zadane epidemiološke mjere. Uz to, sudionicima će se mjeriti temperatura, uzeti kontakt podaci te će se podijeliti zaštitne maske, a sve u svrhu sprječavanja zaraze koronavirusom – poručili su organizatori.

Europski tjedan mobilnosti tradicionalno se održava od 16. do 22. rujna. Ove godine je popraćen sloganom “Mobilnost s nultim emisijama za sve” i zauzima se za održive alternative vožnji automobilom kako bi svi zajedno postigli važan cilj ugljično-neutralnog kontinenta do 2050. godine. U Republici Hrvatskoj je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike zaduženo za nacionalnu koordinaciju Europskog tjedna mobilnosti, a manifestacija je sastavljena od tri glavne komponente. To su tjedan aktivnosti, trajne mjere za uvođenje održive mobilnosti i “Dan bez automobila” koji se održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj cjelokupnog Europskog tjedna mobilnosti.

Nastavi čitati

Reporter 397 - 24.09.2020.

Facebook

Izdvojeno