Poveži se s nama

Moja županija

Proslavljen Dan općine Rugvica

‘Mala smo općina za velike stvari’

Objavljeno

Načelnik Rugvice, ujedno i saborski zastupnik Mato Čičak i načelnik općine Odžak u Bosni i Hercegovini Jakov Ivanković potpisali su Povelju o prijateljstvu dviju općina. Potpis na Povelju stavili su za svečane sjednice Općinskoga vijeća Rugvice, upriličene u prigodi njezina dana, koji se slavi na blagdan Male Gospe.

Za svečanosti je načelnik Čičak dao presjek učinjenoga u proteklome razdoblju, rekavši da je Rugvica jedna od najuspješnijih i najperspektivnijih općina u RH, koja iz godine u godinu bilježi sve impresivnije i sve veće investicije.

„Mala smo općina za velike stvari“, istaknuo je, dodavši da osnovni prihod proračuna „leži u gospodarstvu i investicijama u gospodarskoj zoni“.

„U Rugvicu dolazi ‘mali trgovački gradić’, Designer outlet centar u zoni ‘Ikea’. Vrijednost investicije je 88 milijuna eura, a otvorit će novih 400 radnih mjesta“, rekao je. Dodao je da je ponosan što općinske projekte prepoznaje i EU, poput gradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Rugvica – Dugo Selo. Vrijednost ove investicije je 221 milijun kuna. Na području Rugvice gradit će se 51 kilometar kanalizacije i njome će biti pokriveno 2100 kućanstava.

„Uz to, na natječaj za sredstva EU fondova prijavljujemo i gradnju reciklažnog dvorišta, a odobreno nam je sufinanciranje projektne dokumentacije za uređenje Trga Josipa Predavca u naselju Rugvica“, rekao je Čičak. Govorio je i o asfaltiranju lokalnih ulica (od 2015. asfaltirano ih je dvjestotinjak), energetskoj obnovi zgrade Općine, za što je veći dio sredstava osiguran iz proračuna Županije, energetskoj obnovi zgrade društvenog doma u Rugvici i obnovi fasada na društvenim domovima u Otoku Svibovskom i Donjoj Gredi, osnivanju komunalnog poduzeća „Rukom“, te posebno ulaganjima Općine u školstvo.

„Rugvičkim srednjoškolcima i studentima, bili oni redovni ili izvanredni, osigurali smo besplatni prijevoz, kao jedna od rijetkih općina u državi, a svim učenicima osnovne škole, već treću godinu, osigurani su besplatni udžbenici“, rekao je Čičak.

Uz izaslanika predsjednika Vlade RH Zvonimira Frke Petešića i izaslanika predsjednika Hrvatskoga sabora Davora Ivu Stiera, svečanosti je prisustvovao i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić.

„Svaka županija, pa tako i Zagrebačka, iznimno je ponosna na interakciju sa svojim općinama i gradovima. Na taj način zajedno možemo kreirati budućnost stanovništva. Općina Rugvica se može pohvaliti poduzetničkim ulaganjima na svome području, koja u konačnici dovode do zapošljavanja, a samim time daju i sigurnost stanovništvu“, rekao je Frankić, naglasivši i dva projekta od iznimne važnosti za Županiju – vodoopskrbni sustav „Zagreb-istok“ i projekt širokopojasnog interneta.

„Ponosni smo na projekt vodoopskrbe koji je prije deset godina započet u samoj Županiji. Bit će nam iznimno drago da ga naše poduzeće Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije završi, na radost svih žitelja istočnoga dijela županije. Također, kroz projekt širokopojasnog interneta poduzetnici koji posluju na području Rugvice bit će još učinkovitiji i dodatno će profitirati“, rekao je zamjenik župana.

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

HOTNEWS

COVID-19: 46 pozitivnih osoba na području Zagrebačke županije

Grad Sveta Nedelja ima najveći broj zaraženih.

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u petak 27.ožujka evidentirano je 46 osoba kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, njih oko 1.200 se nalazi u samoizolaciji, a jedna osoba je izliječena.

 Broj oboljelih prema ispostavama Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije:

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve stanovnike da poštuju upute Nacionalnog Stožera civilne zaštite jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze virusom COVID-19. Podsjećamo također da zbog velike preopterećenosti broja 112:

  1. Ukoliko zovete hitnu pomoć s FIKSNOG telefona nazovite 194 ili 6223 045
  2. Ukoliko zovete hitnu pomoć s MOBILNOG telefona nazovite 6223 045

Nastavi čitati

Moja županija

Božinović donio odluku o uvođenju izvanrednog međugradskog prometa

Putnici su obavezni poštovati mjere Stožera uz obaveznu propusnicu i osobnu iskaznicu!

Objavljeno

on

Načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović uveo je izvanredni međugradski prijevoz za zdravstveno osoblje i policijske službenike. Kako bi sustav zdravstva i sigurnosti za vrijeme proglašenja epidemije COVID-19 mogao i dalje funkcionirati uz sve raspoložive djelatnike, tvrtke Čazmatrans, Meštrović prijevoz, Presečki prijevoz  i posebni linijski prijevoznici svakodnevno voze ovim posebnim linijama:

Putnici su obavezni poštovati mjere Stožera uz obaveznu propusnicu i osobnu iskaznicu!

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno