Poveži se s nama

Moja županija

Proslavljen Dan grada Zaprešića

Objavljeno

Grad Zaprešić proslavio je svoj dan. U nizu događanja, središnja svečanost bila je sjednica Gradskoga vijeća, za koje je gradonačelnik Željko Turk ustvrdio da Zaprešić u svojoj povijesti nikada nije imao toliko investicija, kao danas, a koje se paralelno realiziraju.

 

„Pred nama je nastavak gradnje ceste do Jablanovca, kao i gradnja 35 milijuna vrijednoga čvorišta, silaska s autoceste kod West Gatea. To je vrlo važno za daljnji razvoj gospodarske zone s pola milijuna kvadrata sto posto komunalno uređenoga prostora. Očekujemo novi gospodarski zamah u ovoj zoni“, rekao je Turk. Istaknuo je i gradnju južne obilaznice, prometnice koja će osjetno rastereti promet u središtu Zaprešića, otvoriti nove mogućnosti razvoja zaprešićkoga kraja prema Sloveniji te omogućiti bolju povezanost gradskih naselja.

 

„U planu je i gradnja željezničko-autobusnog terminala, na lokaciji glavnoga željezničkog kolodvora. Projekt uključuje i modernizaciju željezničke pruge Zaprešić-Zabok, što je preduvjet za uvođenje integriranoga javnog prijevoza“, rekao je Turk. Posebno je istaknuo obnovu kompleksa „Novi dvori“.

 

„Ministarstvo regionalnoga razvoja odobrilo nam je 5 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za projekt ‘Novo ruho Novih dvora’“, izjavio je Turk, dodavši da se obnavlja i Vršilnica, jedan od najpoznatijih zaprešićkih objekata kulture. Istaknuo je da je razvoj turizma, temeljen na kulturi, povijesnoj i prirodnoj baštini, jedna od strateških mjera razvoja grada. Govorio je i o ulaganjima u školstvo. U tijeku je dogradnja postojeće zgrade OŠ Kupljenovo, a učenike ove škole već iduće školske godine dočekat će i nova sportska dvorana. Uređen je okoliš PŠ Pojatno, a u cijelosti je obnovljena PŠ Jablanovec.

 

Trenutno se u Zaprešiću uređuje i Turistička zona „Zajarki“, a svojevrsni „preporod“ doživjet će i gradski trgovi dr. Franje Tuđmana i Ivana Pavla II. Gradonačelnika posebno veseli projekt „Novo lice starog centra“.

 

„Selidbom vatrogasaca i komunalaca na nove lokacije, stvoreni su preduvjeti da starom dijelu Zaprešića, u narednom vremenu, udahnemo novi život“, rekao je.

Na svečanoj sjednici govorili su gorički gradonačelnik Dražen Barišić te gradonačelnik Senja Darko Nekić, a ispred Zagrebačke županije zamjenik župana Damir Tomljenović.

 

„Prije svega bih čestitao gradskoj upravi na čelu s gradonačelnikom na zaista zavidnom broju projekata koji su pokrenuti u zadnjih godinu dana. Moram istaknuti da u dijelu tih projekata sudjeluje i Zagrebačka županija, a ono na što sam posebno ponosan su upravo zajednički projekti u školstvu. Mogu najaviti da nakon značajnog ulaganja u OŠ Ljudevita Gaja Županija upravo radi na stvaranju uvjeta da pomognemo i u projektu koji je grad već započeo, a to je škola u Kupljenovu“, rekao je Tomljenović. Govorio je i o potrebi decentralizacije države.

 

„Formiranjem novoga saziva Sabora RH stekli su se uvjeti da dobijemo novu, stabilnu Vladu, koja će konačno krenuti u decentralizaciju Hrvatske, o kojoj se stalno govori. Vjerujem kako će Vlada u regionalnoj i lokalnoj upravi tražiti svoje partnere, na dobrobit svih naših građana“, zaključio je Tomljenović.

 

Prigodno su uručena i javna priznanja. Nagrada Grada Zaprešića dodijeljena je Hrvatskim cestama, povelju su primili „Inker d.d.“, „Trajbar team“, Grad Kaštela, Centar za mladež Zaprešić i Mješoviti pjevački zbor „Ban Josip Jelačić“. Plaketu je dobila Marica Barišić-Ružić, medalju Vito Košar, Marko Martinjak, Tihana Živković, Letizija Čibarić, Matej Brnčić i „Drvostil“, a zahvalnicu Tatjana Kink i Hrvoje Banaj.

 

foto: Zagrebačka županija

Foto: Zagrebačka županija


 

Moja županija

Umirovljenici u Ivanić-Gradu pripremaju fašničku zabavu

U fašničku povorku uključilo se više od 300 maskiranih sudionika

Objavljeno

on

Udruga umirovljenika i građana “Treća dob” Ivanić-Grad, uz pokroviteljstvo grada Ivanić-Grada i Turističke zajednice grada Ivanić-Grada, organizira 19. međužupanijski fašnik umirovljenika i građana. Povorka će krenuti s parkirališta Zelenjak u nedjelju 16. veljače u 15 sati, a proći će Ulicom kralja Tomislava do Malog trga uz tržnicu u centru grada.

Na fašniku će sudjelovati preko 300 maskiranih sudionika iz 17 udruga koji će se predstaviti u tijeku programa uz pjesmu i ples. Nakon predstavljanja održat će se proglašenje najboljih grupnih maski.

– Posebnost ove manifestacije je dolazak udruga iz drugih županija pa će se tako u Ivaniću sastati razni članovi od Siska i Brckovljana do Crikvenice, i Bakra. Veselje, smijeh, zabava i dobro druženje zagarantirani su u Ivanić-Gradu – istaknuli su organizatori.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Predstavite svoje vino na Reviji najboljih vina Zagrebačke županije

Županija osigurala besplatni izložbeni prostor sa stolovima, stolnjake i stolce, čaše, bokale s vodom te posude za izlijevanje svima koji s prijave

Objavljeno

on

Treće izdanje Revije najboljih vina Zagrebačke županije održat će se 12. ožujka u Kristalnoj dvorani hotela The Westin Zagreb od 13 do 19 sati. Ova manifestacija jedinstvena je prilika vinarima s područja Zagrebačke županije da svoje proizvode predstave enolozima, ugostiteljima, hotelijerima, turističkim djelatnicima i ljubiteljima vina. Uz vinare, priliku predstaviti svoje proizvode imat će i sirari.

– Zagrebačka županija poziva sve zainteresirane vinare i sirare sa svog područja da se prijave na sudjelovanje na ovoj jedinstvenoj enološkoj manifestaciji. Za prijavu je dovoljno ispuniti prijavni obrazac te ga poslati na e-mail adresu: g.matasin@zagrebacka-zupanija.hr najkasnije do 26. veljače . poručili su iz Zagrebačke županije.

Prijavni obrazac za vinare možete pronaći ovdje, a za sirare ovdje. Svima koji se prijave Zagrebačka županija osigurat će izložbeni prostor sa stolovima, stolnjake i stolce, čaše, bokale s vodom te posude za izlijevanje. Vinari se pritom obvezuju da će prezentirati i promovirati isključivo svoja vina koja su proizvedena na području Zagrebačke županije i koja se nalaze u prometu u vinskoj butelji.

Nastavi čitati

Moja županija

Energetski obnovljena Osnovna škola Sveta Nedelja

‘Novom’ školom zadovoljni i učenici i učitelji

Objavljeno

on

Za energetsku obnovu zgrade OŠ Sveta Nedelja sredstva od preko 9,2 milijuna kuna osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj i, u jednakim omjerima, proračuna Zagrebačke županije i Grada Svete Nedelje.

– Računi za plin već sada su 50 posto niži. Nema više prozora koji se klimaju, kroz koje puše vjetar… Osim izmjene vanjske stolarije, nove fasade, rekonstrukcije radijatorskoga grijanja…, u sve učionice uvedena je klimatizacija, obojani su svi zidovi pa nam se sada prostor škole čini puno prostranijim – na završnoj konferenciji projekta obnove istaknula je ravnateljica škola Anica Magdalenić i dodala kako se nakon obnove osjeća zadovoljstvo i učenika i učitelja.

Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje, rekao je da je energetska obnova svetonedeljske škole prva veća investicija na području ovoga grada za koju su dobivena europska sredstva.

Foto: Zagrebačka županija

– Energetski smo obnovili i područnu školu u Kerestincu, no tu naša ulaganja u školstvo nisu stala. Cilj nam je da do kraja ove godine započne i gradnja nove osmogodišnje škole u Strmcu. Opet u suradnji sa Županijom i opet u omjeru 50:50- rekao je Zurovec.

– Odobreno nam je europsko sufinanciranje za energetsku obnovu još četiri škole, a šest spremnih projekata čeka raspisivanje novoga natječaja. Dosad smo u prijavljivanju projekata bili dosta uspješni, vjerujem da će nam proći i pripremljeni projekti – rekla je zamjenica župana Nadica Žužak, dodavši da bi bilo lijepo kada bi Županija i s drugim jedinicama lokalne samouprave imala suradnju kakvu ima sa Svetom Nedeljom.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno