Poveži se s nama

Moja županija

Proračun Zagrebačke županije za 2017. godinu 603 milijuna kuna

Objavljeno

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Proračun za 2017. godinu koji iznosi 603 milijuna kuna.

 

Ovo je druga godina da Proračun, sukladno uputama Ministarstva financija, uključuje iznose vlastitih i namjenskih prihoda ustanova u zdravstvu i školstvu kao i ostalih proračunskih korisnika. Kada se uzmu prihodi Proračuna za proračunske korisnike, vidljivo je da izvorni Proračun Zagrebačke županije za 2017. godinu iznosi 342.541.848,00 kuna i veći je za 8,94 posto u odnosu na rebalans Proračuna iz 2016. godine.

 

1.12.2016.-Zagreb-Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Proračun za 2017. godinu. Foto: Petra Rožić/Cityportal

1.12.2016.-Zagreb-Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Proračun za 2017. godinu. Foto: Petra Rožić/Cityportal

Župan Stjepan Kožić Proračun je ocijenio kao razvojan, socijalan, i realan.

 

„Povećanje Proračuna za iduću godinu, kako ukupnog tako i izvornog, rezultat je očekivanog nastavka daljnjeg rasta gospodarstva i zaposlenosti, povećanja broja projekata i udjela koji se sufinanciraju iz fondova EU te kreditnog zaduženja za investicije u školstvu i zdravstvu. Nadam se kako će najavljene kompenzirajuće mjere Vlade RH koje će djelovati neutralno na smanjene prihoda od poreza na dohodak, zbog sveobuhvatne porezne reforme, uistinu se i ostvariti jer će se inače jedinice lokalne i regionalne samouprave naći u velikim problemima“, izjavio je Kožić, posebno istaknuvši kako Zagrebačka županija u 2017. godini neće smanjivati financijska sredstva namijenjena za zdravstvo, kulturu, sport, vatrogastvo, rad braniteljskih i umirovljeničkih udruga itd.

 

Kao i prethodnih godina najveći iznos izvornog Proračuna 132.784.995,00 kn odnosno 38,76 posto ukupnih sredstava namijenjeno je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. Naime, iz ovog odjela, u ovoj godini izdvojit će se do sada najveći iznos za kapitalnu izgradnju i to oko 47,5 mil. kuna. Između ostalog, u 2017. godini, planira se završetak dogradnje OŠ Bedenica, zatim dogradnja i rekonstrukcija OŠ Bistra, izgradnja nove osnovne škole u Jastrebarskom te sportske dvorane u Klinča Selima i Posavskim Bregima. Za Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb predviđeno je 51.361.050,00 kn, od čega je 10 mil. kuna namijenjeno izgradnji I. faze proširenja SB Naftalan. Za Upravni odjel za gospodarstvo 23.497.718,00 kn, za Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo 20.138.500,00 kn, dok je za Upravni odjel za promet i komunalnu infrastrukturu namijenjeno 19.020.000,00 kn itd.

 

Nalaz revizije Zagrebačke županije za 2015. godinu je bezuvjetan – mišljenje je to Državnog ureda za reviziju koje je danas prezentirano vijećnicima Županijske skupštine. Naime, predstavnici Državnog ureda za reviziju od 21. ožujka do 5. listopada 2016. godine radili su na reviziji financijskih izvještaja i poslovanja Zagrebačke županije.

 

„Ponosan sam što smo deset puta za redom, od Državnog ureda za reviziju, dobili bezuvjetno mišljenje o financijskom poslovanju“, izjavio je župan Kožić.

 

Prihvaćen je i Program poticanja poduzetništva u Zagrebačkoj županiji koji obuhvaća projekte, mjere i aktivnosti koje će se provoditi tijekom 2017. godine kao što su: poduzetnički krediti i jamstva, razvoj poduzetničke infrastrukture, bespovratne potpore malim i srednjim poduzetnicima, programi obrazovanja, razvoj kontinentalnog turizma i turističke infrastrukture itd. Ujedno, na sjednici je donesen i Program suzbijanja korupcije, Etički kodeks ponašanja nositelja političkih dužnosti u Zagrebačkoj županiji, Godišnji plan razvoja sustava civilne zaštite za područje Zagrebačke županije kao i Provedbeni plan unapređenja zaštite od požara za 2017. godinu.

 

Županijska skupština odobrila je pristupanje Zagrebačke županije Europskoj povelji o ravnopravnosti spolova žena i muškaraca na lokalnoj razini koju je donijelo Vijeće europskih općina i regija. Poveljom se želi dodatno potaknuti lokalne i područne vlasti na implementaciju politike ravnopravnosti spolova političkim obvezivanjem odnosno potpisivanjem Povelje.

 

Na Aktualnom satu vijećnike je zanimalo kada će se krenuti s izgradnjom sportske dvorane u Graberju Ivaničkom, sanacijom dotrajale škole u Stupniku te izgradnju novih osnovnih škola u Jastrebarskom i Strmcu. Također, zanimalo ih je kada će Područna škola Rakitje dobiti status matične škole, kako napreduju planovi za izgradnju Malog tehnopolisa Samobor, kao i nove Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri. Vijećnici su se interesirali i za Nacrt prijedloga Plana gospodarenja otpadom te što se poduzima po pitanju zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje i kvalitete hrane.

 

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Na 5. Obrtničkom forumu predstavljene izmjene i dopune Zakona o obrtu

Početkom 2019. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je 5.042 obrta, a početkom ove godine ta se brojka povećala na 5.526. Je li to znak laganog oporavka obrtništva? Odgovor smo dobili na Obrtničkom forumu u Velikoj Gorici – gradu s najvećim brojem obrtnika u Zagrebačkoj županiji.

Objavljeno

on

obrtnički forum

Domagoj Ilečić, pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove grada Velike Gorice: “Obrtnici su oduvijek bili pokretač gospodarstva u Velikoj Gorici, i naša snaga, i motor razvoja.”

 

Nastavi čitati

Moja županija

Cappelli obišao SB Naftalan:”Zdravstveni turizam jedan je od najprosperitetnijih posebnih oblika turizma”

Radovi na proširenju uključuju izgradnju vanjskog i unutarnjih bazena, bolničke kuhinje i restorana, dvorane za kinezioterapiju, polivalentnu dvoranu i bolničko parkiralište

Objavljeno

on

Ministar turizma Gari Cappelli i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić u društvu ravnatelja SB Naftalan Gorana Maričića obišli su lokaciju na kojoj se upravo završavaju radovi druge faze proširenja specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju.

Riječ je o jedinstvenom, svjetski poznatom lječilištu koje primjenom terapije zemnim mineralnim uljem – naftalanom – već 30 godina liječi oboljele od različitih kožnih i upalnih reumatskih bolesti.

Vrijedan gotovo 63,5 milijuna kuna, razvojni projekt „Naftalan 2 s unutarnjim i vanjskim bazenima“ podrazumijeva izgradnju vanjskog i unutarnjih bazena, bolničke kuhinje i restorana, dvorane za kinezioterapiju, polivalentnu dvoranu i bolničko parkiralište. Njegov glavni cilj je povećanje standarda pružanja zdravstvenih usluga iz osnovnog zdravstvenog osiguranja, ali i dostupnosti kvalitete zdravstvenih usluga medicinske rehabilitacije, fizikalne terapije, dermatovenerologije i drugih zdravstvenih usluga koje pruža SB Naftalan.

Projekt je podržala Zagrebačka županija s 22,5 milijuna kuna, ali i jamstvima za kredit od 28 milijuna kuna koje je ustanova sama podigla kod Zagrebačke banke. Uz dodatna sredstava osigurana iz decentraliziranih te vlastitih izvora, ovo je ujedno najveća investicija u zdravstveni sektor u Zagrebačkoj županiji.

– Veseli me što smo pred samim dovršetkom radova ove faze dogradnje lječilišta te da su naši gosti jednako zadovoljni rezultatima realizacije ovog projekta kojim ćemo znatno poboljšati sadržaje lječilišta Naftalan te otvoriti nove perspektive razvoja naše bolnice, Ivanić-Grada i županije. Uvjeren sam da će nas županija, ali i ministarstvo i dalje podržavati na tom putu, primjerice smanjenjem stope PDV-a – rekao je ravnatelj Specijalne bolnice Naftalan Goran Maričić.

– U svijetu su poznata dva izvorišta naftalana čija su ljekovita svojstva prepoznata kod ljudi s reumatološkim i kožnim oboljenjima, u Azerbajdžanu i u Ivanić-Gradu. Imajući u vidu da je zdravstveni turizam najbrže rastući turistički sektor s godišnjom stopom rasta od 15 do 20 posto, a da se upravo u Zagrebačkoj županiji nalazi hrvatski nacionalni adut lječilišnog turizma odlučili smo financijski te jamstvima podržati ovaj projekt. Uvjeren sam da će novim sadržajima doći do značajnijeg porasta broja pacijenta iz EU i drugih dijelova svijeta te da će ova investicija donijeti čitav niz pozitivnih efekata u gospodarstvu Zagrebačke županije – izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Turistički potencijal lječilišta istaknuo je i ministar turizma Gari Cappelli koji je nakon obilaska poručio: „Zdravstveni turizam jedan je od najprosperitetnijih posebnih oblika turizma zahvaljujući njegovom iznimnom potencijalu za daljnji razvoj i investicije, kao i generatoru potrošnje turista koji konzumiraju usluge svih oblika zdravstvenog turizma. Zbog toga ćemo i u novoj Strategiji razvoja turizma poseban naglasak staviti na ovaj turistički segment kako bismo omogućili da se iskoristi sav njegov potencijal. Specijalna bolnica Naftalan jedan je od primjera uspješnog spoja pružanja zdravstvenih i lječilišnih usluga i turističke djelatnosti, a uz prirodne ljepote te bogato kulturno nasljeđe koje se nalaze u njegovoj okolici u cijeloj Zagrebačkoj županiji, predstavlja savršen spoj svega što gosti traže prilikom ovakve vrste putovanja“.

Završetak svih radova te svečano otvorenje novog krila i popratnih sadržaja specijalne bolnice Naftalan predviđen je tijekom proljeća kad će puno više pacijenata iz zemlje i svijeta moći iskoristiti sve blagodati naftalanske terapije u liječenju kožnih bolesti, posebno psorijaze i neurodermitisa, ali i kod upalnih procesa u zglobovima poput artritisa te rehabilitaciji poslije raznih operativnih zahvata.

Očekuje se kako će zahvaljujući i ovom razvojnom projektu rasti broj gostiju u Ivaniću i Zagrebačkoj županiji koja već duži niz godina bilježi sustavan rast turističkih pokazatelja. Konkretno, za prošlu godinu pokazuju porast broja noćenja za 12 posto i dolazaka za 14 posto u odnosu na 2018., a pozitivan trend nastavlja se i u 2020. godini.

Nastavi čitati

Moja županija

FOTO Stolnotenisači Zrakoplovne škole treći put uzastopno najbolji na županijskom natjecanju

Objavljeno

on

18.02.2020. Velika Gorica. Županijsko natjecanje srednjih škola u stolnom tenisu za djevojke i mladiće. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Natjecanje srednjoškolskih sportskih društava (ŠSD) Zagrebačke županije u stolnom tenisu za djevojke i mladiće održano je danas u dvorani Srednjih škola u organizaciji Ekonomske škole Velika Gorica. Sudjelovalo je ukupno 10 ekipa (4 ženske i 6 muških) iz 6 srednjih škola.

18.02.2020. Velika Gorica. Županijsko natjecanje srednjih škola u stolnom tenisu za djevojke i mladiće. Karlo Radošević. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U konkurenciji djevojaka igrali su: ŠSD Martin (SŠ Dugo Selo), ŠSD Bumbar (Ekonomska škola Velika Gorica), ŠSD Mladost (SŠ ”Ivan Švear”, Ivanić Grad) i ŠSD Ban (SŠ Ban Josip Jelačić, Zaprešić). U konkurenciji mladića natjecali su se: ŠSD Zrakoplovac (Zrakoplovna tehnička škola Rudolf Perešin, Velika Gorica), ŠSD Martin (SŠ Dugo Selo), ŠSD Bumbar (Ekonomska škola Velika Gorica), ŠSD Jastreb (SŠ Jastrebarsko), ŠSD Mladost (SŠ ”Ivan Švear”, Ivanić Grad) i ŠSD Ban (SŠ Ban Josip Jelačić, Zaprešić).

18.02.2020. Velika Gorica. Županijsko natjecanje srednjih škola u stolnom tenisu za djevojke i mladiće. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Susreti su igrani na tri pobjede, a mečevi su igrani na tri dobivena seta. Ekipe djevojaka igrale su po jednostrukom bod sustavu (svaka sa svakom), kao i mladići podijeljeni u dvije skupine. Organizaciju je vodila Vesna Ban, prof., a logistički dio natjecanja odlično je odradio Marko Habijanec, trener i igrač STK Velika Gorica Stanfar. Natjecanje je kratkim govorom otvorila ravnateljica Ekonomske škole Vesna Brkljačić. Za sve sudionike priređen je ručak, kao sendviči i sok za prijepodnevni gablec.

18.02.2020. Velika Gorica. Županijsko natjecanje srednjih škola u stolnom tenisu za djevojke i mladiće. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kod djevojaka uvjerljivo su najbolje bile učenice iz Dugog Sela u sastavu: Petra Bulić, Antonela Papak i Josipa Balšić, voditelj Zoran Horina, prof. Kod mladića o prvom mjestu odlučivali su ŠSD Zrakoplovac i ŠSD Jastreb, ‘zrakoplovci’ su bili mirniji u odlučujućim trenucima i zasluženo pobijedili 3:1. Dvije pobjede zabilježio je Karlo Javor, jednu Karlo Radošević, a u pobjedničkom sastavu bili su još Patrik Brajković i Damjan Pavlić, voditelj Krešo Lušić, prof.

Tri prvoplasirane ekipe u obje konkurencije nagrađene su medaljama i peharom. Pobjednici u obje konkurencije plasirali su se na državno natjecanje.

Galerija fotografija

Stolnotenisko natjecanje srednjih škola Zagrebačke županije za djevojke i mladiće

Finale ŠSD Zrakoplovac – ŠSD Jastreb 3:1. Utakmica za 3. mjesto: ŠSD Bumbar – ŠSD Mladost 3:0.

Redoslijed, mladići: 1. ŠSD Zrakoplovac, 2. ŠSD Jastreb, 3. ŠSD Bumbar, 4. ŠSD Mladost, 5.-6. ŠSD Martin i ŠSD Ban.

Redoslijed, djevojke: 1. ŠSD Martin 6 (3 3 0 9:0), 2. ŠSD Mladost 5 (3 2 1 6:3), 3. ŠSD Ban 4 (3 1 2 3:6), 4. ŠSD Bumbar 3 (3 0 3 0:9).

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno