Poveži se s nama

Moja županija

Proračun Zagrebačke županije za 2017. godinu 603 milijuna kuna

Objavljeno

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Proračun za 2017. godinu koji iznosi 603 milijuna kuna.

 

Ovo je druga godina da Proračun, sukladno uputama Ministarstva financija, uključuje iznose vlastitih i namjenskih prihoda ustanova u zdravstvu i školstvu kao i ostalih proračunskih korisnika. Kada se uzmu prihodi Proračuna za proračunske korisnike, vidljivo je da izvorni Proračun Zagrebačke županije za 2017. godinu iznosi 342.541.848,00 kuna i veći je za 8,94 posto u odnosu na rebalans Proračuna iz 2016. godine.

 

1.12.2016.-Zagreb-Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Proračun za 2017. godinu. Foto: Petra Rožić/Cityportal

1.12.2016.-Zagreb-Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Proračun za 2017. godinu. Foto: Petra Rožić/Cityportal

Župan Stjepan Kožić Proračun je ocijenio kao razvojan, socijalan, i realan.

 

„Povećanje Proračuna za iduću godinu, kako ukupnog tako i izvornog, rezultat je očekivanog nastavka daljnjeg rasta gospodarstva i zaposlenosti, povećanja broja projekata i udjela koji se sufinanciraju iz fondova EU te kreditnog zaduženja za investicije u školstvu i zdravstvu. Nadam se kako će najavljene kompenzirajuće mjere Vlade RH koje će djelovati neutralno na smanjene prihoda od poreza na dohodak, zbog sveobuhvatne porezne reforme, uistinu se i ostvariti jer će se inače jedinice lokalne i regionalne samouprave naći u velikim problemima“, izjavio je Kožić, posebno istaknuvši kako Zagrebačka županija u 2017. godini neće smanjivati financijska sredstva namijenjena za zdravstvo, kulturu, sport, vatrogastvo, rad braniteljskih i umirovljeničkih udruga itd.

 

Kao i prethodnih godina najveći iznos izvornog Proračuna 132.784.995,00 kn odnosno 38,76 posto ukupnih sredstava namijenjeno je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. Naime, iz ovog odjela, u ovoj godini izdvojit će se do sada najveći iznos za kapitalnu izgradnju i to oko 47,5 mil. kuna. Između ostalog, u 2017. godini, planira se završetak dogradnje OŠ Bedenica, zatim dogradnja i rekonstrukcija OŠ Bistra, izgradnja nove osnovne škole u Jastrebarskom te sportske dvorane u Klinča Selima i Posavskim Bregima. Za Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb predviđeno je 51.361.050,00 kn, od čega je 10 mil. kuna namijenjeno izgradnji I. faze proširenja SB Naftalan. Za Upravni odjel za gospodarstvo 23.497.718,00 kn, za Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo 20.138.500,00 kn, dok je za Upravni odjel za promet i komunalnu infrastrukturu namijenjeno 19.020.000,00 kn itd.

 

Nalaz revizije Zagrebačke županije za 2015. godinu je bezuvjetan – mišljenje je to Državnog ureda za reviziju koje je danas prezentirano vijećnicima Županijske skupštine. Naime, predstavnici Državnog ureda za reviziju od 21. ožujka do 5. listopada 2016. godine radili su na reviziji financijskih izvještaja i poslovanja Zagrebačke županije.

 

„Ponosan sam što smo deset puta za redom, od Državnog ureda za reviziju, dobili bezuvjetno mišljenje o financijskom poslovanju“, izjavio je župan Kožić.

 

Prihvaćen je i Program poticanja poduzetništva u Zagrebačkoj županiji koji obuhvaća projekte, mjere i aktivnosti koje će se provoditi tijekom 2017. godine kao što su: poduzetnički krediti i jamstva, razvoj poduzetničke infrastrukture, bespovratne potpore malim i srednjim poduzetnicima, programi obrazovanja, razvoj kontinentalnog turizma i turističke infrastrukture itd. Ujedno, na sjednici je donesen i Program suzbijanja korupcije, Etički kodeks ponašanja nositelja političkih dužnosti u Zagrebačkoj županiji, Godišnji plan razvoja sustava civilne zaštite za područje Zagrebačke županije kao i Provedbeni plan unapređenja zaštite od požara za 2017. godinu.

 

Županijska skupština odobrila je pristupanje Zagrebačke županije Europskoj povelji o ravnopravnosti spolova žena i muškaraca na lokalnoj razini koju je donijelo Vijeće europskih općina i regija. Poveljom se želi dodatno potaknuti lokalne i područne vlasti na implementaciju politike ravnopravnosti spolova političkim obvezivanjem odnosno potpisivanjem Povelje.

 

Na Aktualnom satu vijećnike je zanimalo kada će se krenuti s izgradnjom sportske dvorane u Graberju Ivaničkom, sanacijom dotrajale škole u Stupniku te izgradnju novih osnovnih škola u Jastrebarskom i Strmcu. Također, zanimalo ih je kada će Područna škola Rakitje dobiti status matične škole, kako napreduju planovi za izgradnju Malog tehnopolisa Samobor, kao i nove Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri. Vijećnici su se interesirali i za Nacrt prijedloga Plana gospodarenja otpadom te što se poduzima po pitanju zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje i kvalitete hrane.

 

Nastavi čitati

Moja županija

Evica Šajgo dobila nagradu za životno djelo iz područja tehničke kulture

“Ova nagrada mi dokazuje da je moj rad praćen i da postoji razlika između mene i učitelja koji odradi svoja dva sata, stavi knjigu pod ruku izađe van. Moj rad ne prestaje nakon školskog zvona.”

Objavljeno

on

Na Svečanosti u konferencijskoj dvorani samoborskih srednjih škola dodijeljene su županijske nagrade tehničke kulture „Rudolf Perešin“ za 2019. godinu. Dodjeljuje se u dvije kategorije, i to kao nagrada za životno djelo i godišnja nagrada. Nagradu za životno djelo nakon 44 godine rada dobila je Evica Šajgo, učiteljica tehničke kulture iz Osnovne škole Eugena Kumičića u Velikoj Gorici. Najveće zadovoljstvo i ponos su joj fotografija i maketarstvo, ali i prenošenje znanja i vještina iz područja tehnike na svoje učenike.  – Ova nagrada mi dokazuje da je moj rad praćen i da postoji razlika između mene i učitelja koji odradi svoja dva sata, stavi knjigu pod ruku izađe iz škole van. Moj rad ne prestaje nakon školskog zvona. Na kraju karijere mi je to jedan dobar stimulans. – rekla je Šajgo nakon uručivanja nagrade.

Godišnja nagrada Rudolf Perešin otišla je u ruke još jedne učiteljice iz velikogoričke Osnovne škole Eugena Kumičića – Katarine Grgić Noršić. – Ova nagrada je nagrada za moj rad ali i obaveza da se i dalje trudim s djecom, iskušavam nove programe i pratim trendove. – istaknula je. Inače, Katarina je bivša učenica učiteljice Šajgo, i dan danas čuva rad sa njenih satova tehničke kulture. – To vam je stalak za olovke koji smo zajedno radili u 5. razredu osnovne škole. Nakon toliko godina i dan danas ima svoju funkciju u mojem domu. – prisjetila se Grgić Noršić.

Inače, nagrada tehničke kulture „Rudolf Perešin“ dodjeljuje se za iznimna postignuća ostvarena dragovoljnim ili profesionalnim stvaralačkim, pedagoškim, stručnim, znanstvenim, publicističkim, promidžbenim i organizacijskim sudjelovanjem i radom u tehničkoj kulturi te za prinos u postizanju ciljeva i razvitku vlastite djelatnosti i tehničke kulture.

 

 

Nastavi čitati

Moja županija

Između Donjeg Bukevja i Strmca Bukevskog počinje rekonstrukcija nasipa

Promet će se odvijati obilaznim pravcem.

Objavljeno

on

Sutra počinju radovi na rekonstrukciji desnog nasipa rijeke Save između Donjeg Bukevja i Strmca Bukevskog zbog čega je Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije donijela odluku o privremenoj regulaciji prometa na županijskoj cesti 3041. Izvođač radova, Hrvatske vode Zagreb, postavit će privremenu prometnu signalizaciju kojom će zatvoriti promet svakog radnog dana od 7 do 17 sati. Promet će se odvijati obilaznim pravcem, osim vozila hitnih službi i stanovnika na spomenutoj relaciji. Radovi traju od 09. srpnja do 31. listopada 2020. godine.

Nastavi čitati

Moja županija

Pokupsko širi vodoopskrbnu mrežu

Potpisani su Ugovori s izvođačem radova za početak radova u Auguštanovcu i Hotnji.

Objavljeno

on

Kako bi svim mještanima omogućila priključenje na javnu vodoopskrbnu mrežu, a samim time i poboljšala životni standard, Općina Pokupsko nastavlja s izgradnjom vodoopskrbnih mreža na svome području. Nakon što je uspješno završen projekt izgradnje vodoopskrbnog cjevovoda u naseljima Pokupsko i Roženica, načelnik Božidar Škrinjarić potpisao je nove Ugovore o izgradnji vodoopskrbne mreže u Auguštanovcu u vrijednosti gotovo 560 tisuća kuna i u Hotnji čija je vrijednost nešto više od 620 tisuća kuna.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno