Poveži se s nama

Politika

Promjena lokacije biračkih mjesta!

Objavljeno

Biračka mjesta broj 9., 10. i 11. zbog epidemioloških mjera, izmještena su iz Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica na adresu Josipa Pucekovića 4, prostorije osnovne škole „Eugen Kumičić“. Rješenje o biračkim mjestima na području grada pogledajte ovdje, uz napomenu da uvažite spomenutu promjenu lokacije.

Kontakt Izbornog povjerenstva – VI Izborna jedinica – grad Velika Gorica: gip.velika-gorica@izbori.hr; 01/6269-946

Moja županija

Velika Gorica: Županijski SDP protiv kredita za kupnju kuće

Konferenciju za medije održao i ravnatelj županijskog Zavoda za Hitnu medicinu

Objavljeno

on

SDP Zagrebačke županije ne slaže se s nedavnom odlukom županijske Skupštine kojom je županijski Zavod za Hitnu medicinu sa sjedištem u Velikoj Gorici dobio „zeleno svjetlo“ za kreditno zaduženje za 1,7 milijuna kuna. Namjena je, kako smo i ranije ovoga tjedna objavili, kupnja novog prostora u Velikoj Gorici u koji bi se preselio ured ravnateljstva. Vijećnici SDP-a Mihael Zmajlović i Ozren Robić na čelu sa zamjenicom župana Nadicom Žužak, na konferenciji za medije pred, po njihovom mišljenju, neadekvatnom lokacijom za ured ravnateljstva, izjavili su kako je dizanje kredita u vrijeme pandemije – neprimjereno. – SDP Zagrebačke županije nije protiv ničega što doprinosi poboljšanju hitne medicinske skrbi i uvjetima rada zaposlenika, no pitamo se da li će se ulaganjem u ovako skupu zgradu ostvariti poboljšanje?  – pitala je zamjenica župana Žužak.

Mihael Zmajlović je nadodao kako će osim kredita za kupnju same kuće, trebati platiti i opremanje i uređenje unutrašnjih prostorija. – Tražili smo na zadnjoj sjednici Skupštine skidanje te točke s dnevnog reda, jer smatramo da nije vrijeme za nova ulaganja putem zaduživanja, dok se istovremeno organiziraju humanitarne akcije za potrebe velikogoričke hitne. – zaključio je Zmajlović. Vijećnik Robić je nadodao da je za ovaj projekt bila potrebna kvalitetnija priprema, te da u Velikoj Gorici ima i drugih poslovnih prostora koji bi bili primjereniji svrsi. – Želimo izradu kvalitetnijeg natječaja i da se dobije bolji financijski okvir, prihvatljiviji za porezne obveznike. – kazao je Robić.

Konferenciju za medije održao je i sam ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu, kako bi odgovorio na navode SDP-a. –  Upravo je poboljšanje uvjeta rada djelatnika i uvjeta u kojem borave pacijenti, jedini razlog iseljenja ureda ravnateljstva. To nam je jedina opcija, budući da zgrada nema kapacitet za proširenje. Objavili smo javni natječaj na koji se javio jedan ponuditelj koji je ispunio uvjete natječaja, a nalaz vještaka prihvatilo je i povjerenstvo Grada Velike Gorice. Tražili smo prostor površine 170 do 200 metara kvadratnih metara, a prihvaćena ponuda u kući u Radićevom odvojku na kućnom broju 58 ima unutrašnjost u dobrom stanju i prostorije su u skladu s namjenom i potrebama Zavoda. – istaknuo je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Davorin Gajnik.

Kredit će biti dostatan za otplatu kuće, dok će u prenamjenu prostorija u kojima je trenutno ravnateljstvo biti potrebno uložiti dodatan novac, a uredit će se dvije ordinacije i prostorija za izolaciju, dok se trenutno sve obavlja u jednoj prostoriji od 14 metara kvadratnih. Preuredit će se i hodnik u adekvatnu čekaonicu i garderobu za zaposlenike.

Podsjetimo, Zavodu za hitnu medicinu Zagrebačke županije na županijskoj sjednici Skupštine dana je suglasnost da se kreditno zaduži za 1,7 milijuna kuna na 5 godina kod Zagrebačke banke uz fiksnu kamatu od 1,1  posto. Nakon sklapanja Ugovora o kreditu i kupoprodajnog Ugovora te isplate cijene, Zavod bi svoj ured ravnateljstva trebao preseliti do 01. ožujka 2021. godine.

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO City puls: Velika Gorica ulazi u 2021. s proračunom teškim preko pola milijarde kuna

Zadnja ovogodišnja sjednica obilježena inicijativom ujedinjene oporbe kojom je tražila ostavke vladajućih.

Objavljeno

on

vijece replika

Nastavi čitati

Politika

Aktualac: Vijećnike i dalje brine ZET

– Kako sada stvari stoje, cijena prijevoza će se ipak povećati. Kolika će ona biti, uz naša nastojanja da povećanja budu minimalna, vidjet ćemo po završetku pregovora. – rekao je Ervin Kolarec.

Objavljeno

on

Aktualni sat 24. sjednice Gradskog vijeća započeo je pitanjem vijećnice Katarine Šeravić Lovrak o načinu na koji će Grad pomoći roditeljima čija djeca pohađaju goričke vrtiće a morala su u samoizolaciju. – Korigirali smo cijene vrtića i u proljeće, odnosno roditelji su plaćali pola iznosa cijene vrtića ili gotovo ništa. U tijeku je izrada “Covid mjera” za 2021. godinu u koju će ući i status roditelja čija djeca nisu mogla zbog samoizolacije ići određeni period u dječji vrtić, a detalji će biti poznati kroz koji tjedan. – najavio je zamjenik gradonačelnika Grada Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Vijećnik Marijo Zdelar ponovo je povukao pitanje javnog prijevoza na području Velike Gorice. -Podsjećam vas kako je SDP još 2017. godine predlagao izradu Studije javnog gradskog prijevoza s ciljem dugoročnog rješavanja problema na području našeg grada. Zanima me da li je analiza naručena, koji su rezultati  i koja je cijena izrade? – Važnost zadovoljstva naših sugrađana javnim gradskim prijevozom je naš prioritet. – naglasio je Ervin Kolarec, vršitelj dužnosti gradonačelnika Velike Gorice. – Želimo da naši sugrađani imaju istu cijenu prijevozničke karte, a u proračunu smo osigurali značajna sredstva za sljedeću godinu po pitanju javnog prijevoza. U tijeku su pregovori sa ZET-om koji je dugogodišnji koncesionar na našem području, no kako sada stvari stoje, cijena prijevoza će se ipak povećati. Kolika će ona biti, uz naša nastojanja da povećanja budu minimalna, vidjet ćemo po završetku pregovora. – naglasio je Kolarec, te dodao kao će do kraja ove godine biti raspisan Javni poziv za spomenutu studiju gdje će biti definirane smjernice za buduće razdoblje kao i mogućnost promjene prijevoznika, a koja za sebe veže i mogućnost izmještanja ZET-ove garaže. No, prvi korak je dogovor sa gradonačelnikom Zagreba i sa ZET-om.Infrastrukturu za predškolce željno iščekuju u Maloj Buni, a prema riječima vijećnika Josipa Jerlekovića kojeg je zanimao proces izgradnje, novi dječji vrtić je od vitalne važnosti za ovaj ruralni dio Grada Velike Gorice. – Projekt izgradnje dječjeg vrtića u Maloj Buni vrijedan je 3,4 milijuna kuna a radovi kreću sljedeći tjedan. 110 kvadratnih metara ovog vrtića koristit će djeca iz Male Bune, Kozjače i Šiljakovine i drugih okolnih naselja te će uvelike podići standard života na tom području. Planirani završetak radova je do početka iduće upisne godine. – odgovorio je zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar.

Jerleković je zatražio i odgovor na pitanje oko izgradnje ceste koja spaja Veliku Goricu i Kravarsko. Riječ je naime o cesti Kozjača-Novo Brdo. – Razgovarali smo sa Županijskom upravom za ceste jer je dio te prometnice pod ingerencijom Zagrebačke županije, točnije 1,5 kilometara, a 500-tinjak metara je u nadležnosti Grada Velike Gorice, te mogu najaviti kako će ova cesta ići u rekonstrukciju u proljeće 2021. godine. – kazao je Kolarec. Vijećnik Bekić nadovezao se na izgradnju prometnica, a zanimalo ga je u kojoj je fazi izgradnja Tomaševićeve ulice. – Dobili smo peticiju potpisanu od strane 400-tinjak sugrađana koji žive ili su vezani uz ulicu Stjepana Tomaševića, i mogu najaviti kao njena rekonstrukcija ulazi u Program održavanja nerazvrstanih cesta prometne infrastrukture. To znači da će ova ulica dobiti novi kolnik i pješačke staze, parkiralište, sustav oborinske odvodnje te novu javnu rasvjetu. Glavni projekta je gotov a odnosi se na dužinu od 220 metara od Svačićeve do dječjeg vrtića. Nakon ishođenja svih dozvola, radovi bi trebali krenuti na proljeće. Nikad veća sredstva nisu bila osigurana u našem proračunu za održavanje cesta, kao u Prijedlogu proračuna za 2021. godinu. – rekao je vršitelj dužnosti gradonačelnika Velike Gorice Ervin Kolarec. Osim toga, iduće godine kreće i rekonstrukcija ulice Podložnica u dužini 220 metara, te prva faza rekonstrukcije ulice Petra Zrinskog koja će na svojih 700-tinjak metara dobiti oborinsku kanalizaciju. Gradit će se i ulica Matije Gupca dužine oko 300 metara, a završit će se i ulica Antuna Kačića Miošića te prometnica F2 u Poslovnoj zoni. Rekonstrukciju nagodinu očekuje i Odranska ulica, Školska i dio Stepanske ulice u Donjoj Lomnici, te ulica Vjekoslava Majera u centru grada. Vijećnik Željko Stanilović povukao je pitanje o ulici Gajec u Okuju koja još uvijek čeka asfalt na svojih 600 metara dužine, a prema riječima Ervina Kolarca, Gajec će u punom profilu biti asfaltiran sljedeće godine. Opetovano pitanje vijećnika Damira Šimunića na nekoliko proteklih sjednica je most u Čičkoj Poljani, a i na ovom Aktualnom satu je pitao zašto ta investicija nije obuhvaćena proračunskim sredstvima za 2021. godinu. Dubravko Katulić, pročelnik za komunalne djelatnosti i promet objasnio je kao je idejni projekt završen, realizacija kreće iduće godine a obuhvaća rekonstrukciju kojom će se zadržati prvobitni vizual.

 

Nastavi čitati

Reporter 400 - 17.12.2020.

Facebook

Izdvojeno