Poveži se s nama

Vijesti

Prometna policija u akcijama tijekom vikenda

Sve koje zaustave će alkotestirati

Objavljeno

Prometna policija najavila je nove akcije. Tijekom vikenda, od 15. do 18. siječnja, na području Policijske uprave zagrebačke provodit će akcije “Alkohol i droge” i “Brzina”. Cilj je, kažu, povećanje sigurnosti na cestama. Najavili su i kako će alkotestirati sve zaustavljenje vozače.

– Policijski djelatnici će sankcionirati prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima te nepropisnog prijevoza djece te ostalih prometnih prekršaja, kao što su nepropisno kretanje kolnikom, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje, prekršaji vozača prema pješacima, nepropisna uporaba mobitela u vožnji i drugi prekršaji koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća – kazali su iz policije.

Vijesti

Ukinut porez na potrošnju, gospodarstvenici oslobođeni plaćanja komunalne naknade i zakupnine gradskih prostora te korištenja terasa

Klub vijećnika SDP-a: Ovo su u stvarnosti naše mjere

Objavljeno

on

Grad Velika Gorica na današnjoj je 25. sjednici Gradskog vijeća donio novi set mjera za pomoć gospodarstvenicima. Ovu odluku podržalo je 24 vijećnika, dok je jedan bio suzdržan. Novim mjerama, gospodarstvenici kojima je privremeno bio obustavljen rad odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite do 31. prosinca u potpunosti su oslobođeni plaćanja komunalne naknade i zakupnine za poslovne prosotre u vlasništvu Grada, kao i naknade za korištenje ugostiteljskih terasa. Osim toga, do kraja ove godine obveznici poreza na potrošnju alkoholnih pića, prirodnih i specijalnih vina, piva i bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima, Grad oslobađa plaćanja poreza na potrošnju od 3 posto koji plaćaju ugostitelji, a mogu i privremeno proširiti terase.

No, ni ova odluka, iako se s njome načelno slažu svi vijećnici, nije prošla bez diskusije. Klub vijećnika SDP-a o ovoj je temi održao je i konferenciju za novinare.

– Sve mjere koje predlaže vršitelj dužnosti gradonačelnika je SDP predlagao prošle godine u ožujku i travnju. Iste te mjere su tada bile odbijene bez ikakvoga obrazloženja. Htjeli bi naglasiti kako ćemo mi svakako podržati ove mjere jer su to u stvarnosti SDP-ove mjere, ali je nevjerojatno kako su neke mjere, kada ih predlaže oporba loše i odbijene, a kada ih predlaže vladajuća opcija ili v.d. Ačkar, onda su savršene, divne i krasne. Razlika je bitna između nas i njih, jer mi smo predlagali sa stvarnim ciljem da se pomogne kada je kriza krenula i kada je bilo bitno sačuvati svako radno – istaknuo je vijećnik Mario Zdelar i zaključio kako je razlog za donošenje ovih mjera dva mjeseca prije lokalnih izbora da one pomognu Krešimiru Ačkaru da postane gradonačelnik.

Tiskovna konferencija Kluba vijećnika SDP-a. Fto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavno na to, Zdelar se osvrnuo i na rebalans proračuna jer, kaže, donošenjem ovih mjera naš proračun će se slabije puniti, a rebalans nije donesen.

– Nas zanima koliko će to smanjiti sredstva u proračunu, od kojih projekata ćemo morati odustati. Na koji način ćemo te rupe pokrpati, nigdje nije rečeno. Ovo je nered, ovo nije dopustivo i ovaj grad se vodi na jedan nestručan način. Želimo uvesti red kada dođu lokalni izbori, i kad ovaj način grada postane prošlost  – zaključio je Mario Zdelar.

Kasnije u raspravi o točki dnevnog reda Odluka o pomoći gospodarskim subjektima pogođenim pandemijom COVID-19 za 2021. godinu, objašnjeno je i koliko će točno nove mjere utjecati na proračun.

Ukidanjem poreza na potrošnju od tri posto, gradska blagajna će se odreći 1,5 milijuna kuna. Oslobađanjem plaćanja komunalne naknade do kraja godine, proračun će uprihoditi dva milijuna kuna manje. Ukupno, šest milijuna kuna Grad će koštati nove mjere koje su vijećnici danas podržali.

V.d. gradonaćelnika Krešimir Ačkar najavio je i kako su u pripremi nove mjere, ovoga puta za gospodarstvenike koji nisu u potpunosti morali prekinuti poslovanje , ali im je ono značajno narušeno.

Nastavi čitati

Vijesti

Aktualac započeo pitanjem o dovršetku Miošićeve i uskrsnicama, a nastavio se pitanjem o pročistaču

Objavljeno

on

Današnja 25. sjednica Gradskog vijeća započela je minutom šutnje za preminulog tajnika Zajednice športskih udruga Grada Velike Gorice Davora Štubana te gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Aktualni sat započeo je pitanjima MOST-ovca Damira Slojšeka o dovršetku Ulice Andrije Kačića Miošića.

– Radovi su započeli krajem srpnja, od Kolareve do Kurilovečke, a očekivano trajanje radova je bilo 70 dana. Trebalo je biti gotovo u studenom, a i sad smo imali desetak i više lijepih dana, a radovi stoje i ulica nije asfaltirana. Zanima me i kad će biti gotovo asfaltiranje od Kurilovečke do Fabijančićeve? – upitao je Slojšek i dodao kako mu stanari već neko vrijeme prilaze s prijedlogom da organiziraju prosvjed.

2.3.2021. Velika Gorica – 25. sjednica Gradskog vijeća. Foto: Mile Šola/Cityportal.hr

– Slažem se, rok je usistinu bio 70 dana. Međutim zimska služba traje do 15. travnja i nakon toga je moguće pristupiti asfaltiranju. Uz dopuštenje komunalnog odjela i ako vrijeme dopusti, može biti i ranije, ali se ovdje javio ‘problem’ da se u toj ulici pojavio investitor koji gradi zgradu i ovih dana treba izvesti sve priključke ispod zemlje jer ukoliko se asfaltira ulica, po zakonu ne smijemo tri godine dirati. Nažalost, pojavila se ta sitiuacija koja će dodatno odužiti asfaltiranje – objasnio je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.

HDZ-ov vijećnik Josip Jerleković postavio je pitanje o završetku vatrogasnih domova u Novom Čiču i Buševcu, na što mu je odgovor dao zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

– Stari dom u Čiču zaista više ne možemo koristiti i mogu reći da su radovi  na izgradnji DVD-a Novo Čiče u drugoj fazi. Dakle, temelji su u zemlji i armirano-betonska ploča je riješena. Postupak javne nabave je pokrenut prije nekoliko dana, krajem ožujka možemo očekivati sklapanje ugovora, a vrijednost ugovorenih radova 1,875.000 kuna s PDV-om. Završetak radova planiran je u siječnju 2022. godine. Što se tiče Vatrogasnog doma u Buševcu, radovi su u punom jeku. Vrijednost ugovorenih radova je 2,382.000 kuna s PDV-om. Planiramo da će radovi biti krajem svibnja do početka lipnja i gotovi – kazao je Kolarec.

Uskrsnice od 400 do 800 kuna

U ime vijećnika Hrvatske stranke umrovljenika Stjepana Raka, Jerleković je na aktualcu upitao i hoće li se goričkim umirovljenicima ove godine isplatiti uskrsnice.

– Pravo na uskrsnice ostvaruju umirovljenici s mirovinama do 2.000 kuna. Novčana pomoć onima koji imaju mirovinu do 1.000 kuna bit će 800 kuna, a uskrsnice onima koji primaju od 1.000 do 2.000 kuna mirovine bi iznosila 400 kuna – objasnio je Kolarec.

2.3.2021. Velika Gorica – 25. sjednica Gradskog vijeća. Foto: Mile Šola/Cityportal.hr

Kada će se urediti željeznička stanica?

Darko Bekić iz HDZ-a upitao je detalje o uređenju željezničke stanice u Velikoj Gorici, a v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar kazao je kako bi ovi prvi radovi trebali biti gotovi početkom svibnja te dodao kako je cijeli teret uređenja pristao preuzeti HŽ Infrastruktura.

– Troškovnici su već spremni za prvu fazu realizacije koja se odnosi na postavljanje rasvjete i za asfaltranje parkinga koji je danas uistinu, kao i cijela ta stanica, neprimjeren za jedan grad kao što je Velika Gorica. Rasvjetom i parkingom smo riješili tek dio problema, a drugi dio problema pokušavamo riješiti. Pročelnica Gordana Mikulčić je već naručila studiju s kojom ćemo participirati na natječaj za Zero emission autobus koji bi prvenstveno bio usmjeren na prijevoz naših sugrađana koji putuju vlakom – objasnio je Ačkar te objasnio kako Grad čeka raspisivanje natječaja.

2.3.2021. Velika Gorica – 25. sjednica Gradskog vijeća. Foto: Petra Rožić/Cityportal.hr

Spajanje na zagrebački pročistač umjesto gradnje novog?

Nezavisni vijećnik Alan Šembera postavio je pitanje o pročistaču otpadnih voda te projektu Aglomeracije.

– Aglomeracija, iako je bila zima, ide svojim ritmom, no za pročistač se savjetujemo i na zadnjem sastanku u Hrvatskim vodama bio sam stava da bi trebali ići sa spajanjem na zagrebački pročistač umjesto gradnjom novoga. Zbog ekoloških razloga i jezera Čiče. Skloniji sam da taj mulj i fekalije završe negdje drugdje, a ne u našem gradu. Međutim, tu smo uvjetovani jer je projekt sufinanciran od Europske unije i od samoga starta je plan bio gradnja i tu je niz problema koji nas je zadesio, kao što su obiteljske kuće koje nisu u projektu jer su izgrađene nakon 2009., pa sad moramo dodatna sredstva ishoditi kako bi i oni bili priključeni. Ukoliko uspijemo dobiti suglasnost Hrvatskih voda da idemo na zagrebački pročistač, koji sad koristi trećinu svojih kapaciteta, i ako matematika kaže da je to isplativije i jeftinije od izgradnje novoga pročistača, a i cijene su znatno otišle gore od vremena projektiranja, mišljenja sam da bi išli prema Zagrebu i mislim da bi to bilo dobro za građane – odgovorio je Ačkar, a Šembera je dao svoju podršku ideji da se pročistač izmjesti s postojeće lokacije.

Mrtvačnica u Kušancu i radovi na groblju u Šiljakovini tema su koju je na aktualizirala MOST-ova vijećnica Karmen Rak. Osim toga, zanimalo ju je ima li novosti oko uređenja autobusnog kolodvora u Gorici.

– Kada govorimo o mrtvačnici razvuklo se, no nizom sastanaka smo pokrenuli stvar i očekujemo završetak radova do lipnja kada bi sve trebalo biti gotovo i sa prometnicama. Bilo je problema zbog neusuglašavanja s arhitektom, međutim to smo riješili – kazao je Ačkar, dok će o problemu groblja u Šiljakovini Rak odgovor dobiti pisanim putem.

U planu je novi autobusni kolodvor

No, Krešimir Ačkar kazao je kako postoji glavni projekt izgradnje autobusnog kolodvora.

– Glede kolodvora idejno rješenje je gotovo već davnih dana, no sada smo imamo glavni projekt i tamo su također problemi imovinsko-pravni. Vrijednost radova bi bila oko 24 milijuna kuna i kolodvor bi sadržavao sve ono što jedan autobusni kolodvor treba, pa i sanitarni čvor, čekaonice, prodaju karata i sve ostalo. U Ministarstvu prometa smo saznali da imamo opcije da veliki dio sredstava možemo povući iz fondova, za što bi imali pravo je zapravo mi kao grad niti nemamo autobusni kolodvor – odgovorio je Ačkar.

Vladajuće je zbog neodgovaranja na pitanja prozvao SDP-ov Mario Zdelar, pa je na ovom aktualcu ponovio pitanja na koja čeka odgovor. Spomenuo je Zdelar pitanje o kreditnom zaduženju Grada, pročistaču otpadnih voda i Aglomeraciji te kome je Grad u 2020. i 2021. izdao poslovne i stambene protore u vlasništvu Grada. Pitanja za ovaj aktualac su mu pak bila radovi na asfaltiranju u Kurilovcu te rješavanje opasnog otpada u Vukovinskom polju.

– Tamo ima na desetke tisuća tona opasnog otpada, azbesta, otrovnih ulja… Izađite vidjeti ili pošaljite te komunalne redare. Počnite to rješavati. Također, zašto ne komunicirate s ljudima i objasnite im sve oko novog reciklažnog dvorišta u Kurilovcu – kazao je Zdelar, a Ačkar mu je obeća kako će na to i ostala svoja pitanja zasigurno uskoro dobiti odgovor, dok je za Jelačićevu odgovor dao odmah.

– Kada govorimo o Jelačićevoj ulici postavljate legitimno pitanje, ona iziskuje oborinsku odvodnju. Ove godine nije u proračunu, i trebali bi biti fer za sljedeću godinu staviti to u proračun jer Kurilovec to zaslužuje – rekao je Ačkar.

Pješačke staze

Milivoj Dijanežević na aktualcu je upitao kada će se izgraditi pješačka staza između Donje Lomnice i Gradića, kao i ona od Gradića do Petrovine. Odgovorom v.d. gradonačelnika završio je Aktualni sat.

– Puno upita je bilo oko te opasne ceste koja je opterećena, znamo koliko pješaka i biciklista njome prolazi. Natječaj za kompletnu rekonstrukciju Odranske od Vukovarske ulice u Gradićima do Vojka Miklaužića u Lomnici u dužini od 700 metara je završen i početak radova je u travnju, a završetak do šestoga mjeseca. Radim ćemo s dvije strane pješačke staze i time rješavamo pitanje sigurnosti djece. I u Rakarju smo umjesto planiranih 140 metara krenuli u kompletnu izradu pješačke staze preko 320 metara do Ilovnjaka spoj gdje već ima pješačka staza. I naselje Lukavec će uz Tratinsku ulicu dobiti pješačku stazu, a znamo kakva je cesta, jer njome prolaze svi koji putuju prema bregima, i roditelji zaslužuju mir i tu sigurnost ćemo omogućiti radovima u travnju. A u Petrovini smo imali pitanje oteretnog kanala koji je u vlasništvu Hrvatskih voda i dobili smo odobrenje po kojemu će radovi krenuti nakon natječaja, a do lipnja i završetak radova. Pješačke staze će mi biti prioritet dok god budem vršitelj gradonačelničke dužnosti – odgovorio je Ačkar.

Nastavi čitati

Vijesti

Treću godinu zaredom Zračna luka Franjo Tuđman proglašena najboljom u Europi u svojoj kategoriji

Prema ocjenama putnika, to je najbolja europska zračna luka u grupi zračnih luka od 2 do 5 milijuna putnika

Objavljeno

on

Usprkos izazovnim vremenima koja se reflektiraju u značajnom smanjenju broja putnika i operacija u zračnom prometu, putnici i korisnici usluga Zračne luke Franjo Tuđman treći put zaredom visokim ocjenama nagradili su zračnu luku, kroz redovito istraživanje kvalitete usluga ACI/ASQ (Airports Council International/Airport Service Quality). Prema ovom istraživanju, zagrebačka zračna luka je proglašena najboljom zračnom lukom u Europi u grupi zračnih luka veličine od 2 do 5 milijuna putnika godišnje u 2020. godini.

Ovo priznanje dolazi za kvalitetue usluga u 2020. godini, koja će ostati zabilježena kao najteža i najzahtjevnija godina u povijesti zrakoplovstva. Uz probleme vezane uz COVID-19 pandemiju s kojima su se nosile sve zračne luke diljem svijeta, zagrebačka zračna luka bila je suočena i s kriznim postupanjima vezanim uz potrese koji su u 2020. godini pogodili Zagreb i područje Banovine.

– Izuzetno smo ponosni na činjenicu da smo od strane putnika i korisnika usluga i u 2020. godini prepoznati i nagrađeni. Osobito smo sretni što su prepoznati i naši značajni napori kako bismo i u ovim zahtjevnim okolnostima osigurali najbolju moguću uslugu, prije svega vodeći računa o zaštiti zdravlja i sigurnosti naših putnika, radnika, poslovnih partnera i korisnika naših usluga. Pred nama je skori početak ljetnog reda letenja, svi se nadamo postupnom oporavku prometa i nastavku uobičajenih poslovnih aktivnosti u kojima ćemo slijediti našu viziju da budemo vodeća, inovativna zračna luka u regiji s jakim fokusom na jačanje zadovoljstva korisnika i izvrsnost usluge i tako opravdati ove vrijedne nagrade – izjavio je Huseyin Bahadir Bedir, predsjednik Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb.

 

Nastavi čitati

Reporter 401 - 18.02.2021.

Facebook

Izdvojeno