Poveži se s nama

Moja županija

Proizvodi Zagrebačke županije na sajmu u Gornjoj Radgoni

Objavljeno

Svojim robnim markama, Samoborskom salamom, šunkom Grof, sirom Dragec, jabukom Sunčana, paletom kozmetičkih proizvoda Ljekarni Zagrebačke županije te turističkim brošurama, Zagrebačka županija predstavlja se na 54. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrane AGRA, koji se do 25. kolovoza održava u slovenskoj Gornjoj Radgoni.

 

Za predstavnike slovenskih općina, potencijalnih partnera u zajedničkim europskim projektima, Županija je organizirala prezentaciju svojih razvojnih projekata i „proizvoda za Europu“. Župan Stjepan Kožić poručio je da rast i razvoj nije moguće planirati bez sredstava iz fondova i programa EU.

 

„Kako vi, naši susjedi i partneri, imate dvanaestogodišnje iskustvo u pripremi i provedbi projekata, smatramo da je ovaj sajam pravo mjesto za naše predstavljanje, sklapanje partnerstva i međusobnu razmjenu iskustava. Najperspektivnija smo i najbrže rastuća hrvatska regija koja bilježi porast investicija i prihoda poduzetnika te smanjenje nezaposlenosti. Znamo da takve trendove ne možemo održavati bez suradnje sa susjednim regijama i zemljama. Svjesni smo da se moramo još više otvoriti prema europskim regijama kako bi ostvarili svoje ciljeve zacrtane u Razvojnoj strategiji, posebice povećanje konkurentnosti i gospodarski rast te poboljšanje životnog standarda naših stanovnika“, rekao je župan, uz kojega je predstavljanju Županije prisustvovao i njegov zamjenik Rudolf Vujević. Središnje izlaganje „Zagrebačka županija vaš pouzdani partner“ održao je pročelnik za fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju Josip Kraljičković, rekavši da je cilj sudjelovanja Županije na ovome sajmu pobuditi znatiželju i interes prvih susjeda za partnerstvom.

 

„Partnerstvo tražimo u području pripreme, prijave i provedbe projekata koji se financiraju iz fondova EU, gdje su nam na raspolaganju stotine milijuna eura. Suradnju traže i naše jedinice lokalne samouprave, a mi smo u tome koordinator koji im može pomoći i objediniti ih da suradnja bude brža, korisnija, s boljim rezultatima“, rekao je Kraljičković.

 

U sklopu predstavljanja županije, o aktivnostima i planovima Lokalne akcijske grupe Sava, koja prostorno najvećim dijelom obuhvaća područje koje graniči sa Slovenijom, govorio je  njezin predsjednik Damir Halužan.

 

U suradnji s Udrugom Vinske kraljice Zagrebačke županije organizirano je i predstavljenje pjenušaca proizvedenih na prostoru naše županije. Kroz kušanje pjenušaca prisutne je vodila aktualna vinska kraljica Lucija Šember.

 

foto: Zagrebačka županija

foto: Zagrebačka županija


 

Moja županija

60 pozitivnih na koronavirus u Zagrebačkoj županiji

Objavljeno

on

S današnjim danom je u evidenciji Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije 60 osoba pozitivno na virus COVID-19. Najveći broj oboljelih je u gradovima Velika Gorica, Sveta Nedelja i Zaprešić.

U Velikoj Gorici je broj zaraženih u posljednja 24 sata s 9 porastao na 15 osoba. U samom gradu je evidentirano 12 zaraženih, u općini Pokupsko dvoje te općini Kravarsko jedna osoba. Podsjećamo kako od sutra možete pratiti javljanja uživo iz velikogoričke Gradske uprave na kojoj će Stožer civilne zaštite grada Velike Gorice javnost izvještavati o svim relevantnim informacijama vezanim uz epidemiju i trenutnom stanju na području grada. Prijenos pratite putem Facebook stranice Gorica TV.

U Hrvatskoj je trenutno potvrđeno ukupno 657 osoba zaraženih ovim virusom, a 49 osoba je ozdravilo. Dosad je 5 osoba preminulo. 

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

HOTNEWS

COVID-19: 46 pozitivnih osoba na području Zagrebačke županije

Grad Sveta Nedelja ima najveći broj zaraženih.

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u petak 27.ožujka evidentirano je 46 osoba kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, njih oko 1.200 se nalazi u samoizolaciji, a jedna osoba je izliječena.

 Broj oboljelih prema ispostavama Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije:

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve stanovnike da poštuju upute Nacionalnog Stožera civilne zaštite jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze virusom COVID-19. Podsjećamo također da zbog velike preopterećenosti broja 112:

  1. Ukoliko zovete hitnu pomoć s FIKSNOG telefona nazovite 194 ili 6223 045
  2. Ukoliko zovete hitnu pomoć s MOBILNOG telefona nazovite 6223 045

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno