Poveži se s nama

Vijesti

Prijavite se i postanite najuzornija hrvatska seoska žena

Izbor će se održati 12. listopada u Ozlju

Objavljeno

Počele su prijave za Izbor najuzornije hrvatske seoske žene koje će se 12. listopada održati u Ozlju. Najuzornija hrvatska seoska žena mora biti stara između 25 i 65 godina, hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvara umjetnička djela.

Kako kažu iz Udruge Uzorne hrvatske seoske žene, tim projektom žele promovirati ulogu žene na selu s ciljem afirmacije i podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu, očuvanju obitelji i kulturne baštine, ali i sudjelovanjem u obilježavanju Svjetskog dana seoske žene koji se obilježava svake godine 15. listopada diljem svijeta.

– Pripreme su u punom jeku. Dosad su nam se prijavile žene iz Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Bjelovarsko-bilogorske županije te Grada Zagreba. Kandidatkinje se mogu prijaviti do 30. lipnja. Zagrebačku županiju ove godine mogla bi predstavljati Velikogoričanka Snježana Dijanežević – otkrila nam je Katica Pejak Jerleković, predsjednica Udruge ‘Uzorne hrvatske seoske žene’

Sport

Loša serije se nastavlja: Oslabljena Gorica pala protiv Slavena

Nogometaši Gorice izgubili su 1-0 od Slaven Belupa na svom travnjaku u 29. kolu HT Prve lige golom Törlesa Knölla, čime su seriju prvenstvenih utakmica bez pobjeda produžili na šest…

Objavljeno

on

Loša serija se nastavlja, nogometaši Gorice ni šestu uzastopnu utakmicu u prvenstvu nisu uspjeli pretvoriti u pobjedu, ovoga puta bodove je iz Velike Gorice odnio Slaven Belupo. I odnio ih je zasluženo, jer gosti su ukupno gledajući pokazali više nego ozljedama, kartonima i bolestima osakaćena Gorica. Dugo se već iz goričke svlačionice nije zaorila ona poznata “imamo bekove, imamo halfove…”, a europska treća pozicija sve je ozbiljnije ugrožena.

Zbog ozljede koljena ovu je utakmicu propustio Kristijan Lovrić, zbog problema s trbušnim zidom nije bilo Anthonyja Kalika, bolestan je Matthew Steenvoorden, kartone je odrađivao Nasiru Moro… Kad se tome doda i Joey Suk, jasno je koliko je Gorica bila oslabljena za sudar s protivnikom s kojim je uvijek imala problema. I vidjelo se već od prve minute da neće tu sve baš štimati, jer ono što je u šestoj minuti promašio Törles Knöll spada u rubriku “vjerovali ili ne”. Ivan Krstanović dao mu je loptu na nekoliko metara, morao je samo ugurati je u prazan gol, ali pucao je pokraj stative.

Već minutu poslije novi problemi, ovoga puta Krstanović je pucao nakon što je izbio sam pred Ivana Banića, ali srećom po Goricu pogodio je – stativu! Goričani su se nakon toga uspjeli stabilizirati, čak i biti poluopasni u dvije, tri situacije, ali novu veliku šansu opet je propustio gostujući igrač. Karlo Lulić bio je u sličnoj poziciji kao Krstanović kod stative, iskosa s desne strane šesnaesterca, pa pucao pokraj gola.

No sve je to bilo najava za ono što se dogodilo u 39. minuti, ponovo s iste te pozicije. Törles Knöll, gostujući tragičar iz šeste minute, dobio je duel s Krizmanićem na vrhu šesnaesterca, uzeo loptu i pogodio suprotnu “malu mrežicu” za zasluženo vodstvo gostiju. Od Gorice u tih 45 minuta nismo vidjeli praktički ništa…

U nastavku je to izgledalo kudikamo bolje, dominacija je bila potpuna, a prilike su se nizale, no u junaka gostujuće momčadi prometnuo se golman Ivan Filipović. Frcalo je sa svih strana, pogotovo nakon ulaska Mudrinskog i Mitrovića nakon sat vremena igre, ali gol Slaven Belupa kao da je bio začaran. Pokušavali su Nimely, Matar, Mitrović, Mudrinski, Dvorneković, pokušali učiniti sve da se vrate u utakmicu, no odlazilo je to na sve strane, svugdje osim u mrežu.

Bila je to u nastavku potpuno drukčija Gorica, puno agresivnija i konkretnija, neusporedivo bolja nego u prvih sat vremena, lopta je konačno počela ići, prilike dolaziti, ali sve se na kraju pokazalo uzaludnim. Slaven Belupo je na pobjedu u prvenstvu čekao čak 11 utakmica, posljednji put nekoga je pobijedio 29. siječnja, a sad je pobijedio Goricu. I prekinuo seriju.

U utorak je na redu gostovanje u Šibeniku, bilo bi sjajno kad bi i Gorica prekinula svoju seriju…

GORICA – SLAVEN BELUPO 0-1
VELIKA GORICA Gradski stadion. Bez gledatelja. Sudac: Marin Vidulin (Kanfanar). Pomoćnici: Luka Pajić (Rijeka) i Željko Bučar (Duga Resa). Četvrti sudac: Marko Cestarić (Sisak). VAR: Fran Jović (Zagreb). AVAR: Vedran Đurak (Sisak).
STRIJELAC: 0-1 Knöll
GORICA: Banić – Musa, Jovičić, Krizmanić, Keita – Pršir (od 88. Junior), Babec – Špikić (od 69. Dvorneković), Nimely, Hamad (od 62. Mitrović) – Matar (od 62. Mudrinski). Trener Siniša Oreščanin.
SLAVEN BELUPO: Filipović – Božić, Paracki, Prce – Apau (od 24. Bogojević), Lulić (od 76. Bosec), Bačelić Grgić (od 69. Mlinar), Glavčić, Goda – Knöll (od 76. Iličić), Krstanović (od 69. Delić). Trener Tomislav Stipić.
ŽUTI KARTONI: Pršir, Musa, Nimely (Gorica), Filipović (Slaven Belupo)

Nastavi čitati

Vijesti

Ačkar: Evo što je sve napravljeno u četiri mjeseca od kada sam preuzeo dužnost gradonačelnika

Posebno je ponosan na sugrađane koji su pokazali veliko srce u teškim vremenima

Objavljeno

on

V.d. gradonačelnika Krešmir Ačkar preuzeo je vođenje grada prije točno četiri mjeseca. Vrlo brzo naše područje zadesio i katastrofalan potres, koji je prouzročio velike materijalne štete. O turbulentnom vremenu u kojem je preuzeo vođenje grada te o svemu što je u posljednjih četiri mjeseca radio, danas je na konferenciji za medije izvijestio javnost.

– Uz sanaciju posljedica potresa, prva četiri mjeseca obnašanja dužnosti gradonačelnika obilježili su i uspješna suradnja s Vladom RH, ministarstvima i državnih poduzećima, opsežan program asfaltiranja i uređenja prometnica, izgradnja novih vrtića, potporne mjere poduzetnicima koji su pretrpili gubitke uslijed pandemije COVID-a 19, te dodatne aktivnosti na podizanju kvalitete življenja u našem gradu – kazao je Ačkar.

Suradnja s Vladom i ministarstvima

Ačkar je posebno istaknuo dobru suradnju s Vladom i resornim ministarstvima u periodu od kada je postao v.d. gradonačelnika. Među ostalim, s ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem dogovorio je financiranje izgradnje doma za umirovljenike, dok je s ministrom prometa Olegom Butkovićem i direktorom HŽ Infrastrukture dogovorio uređenje željezničkog kolodvora. Osim toga, tu su i 21,2 milijuna kuna koje je Gorica osigurala iz EU fondova za izgradnju Poduzetničkog inkubatora.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Visoke cijene grijanja možda su i ponajveći problem za građane koji žive u stambenim zgradama. Rješavanje tog problema jedan je od prioriteta Gradske uprave zbog čega smo s predsjednikom Uprave HEP Toplinarstva dogovorili velike investicijske zahvate na toplinskom sustavu i prenamjene postojećih toplana. Dogovor ćemo formalizirati idućih dana potpisivanjem Sporazuma između Grada Velike Gorice i HEP Toplinarstva – kazao je Ačkar i podsjetio kako će grad dobiti i 5,4 milijuna kuna za razvoj biciklističke infrastrukture.

– U proračunu smo osigurali 2,2 milijuna kuna za potpore poduzetnicima koji su bili najviše pogođeni mjerama uslijed pandemije COVIDa – 19. Ovih dana završen je prvi natječaj kroz koji će biti podijeljeno ukupno 813.000 kn, a uskoro će biti raspisan i novi natječaj. Donijeli smo odluku o oslobađanju od plaćanja poreza na potrošnju, oslobađanju od plaćanja komunalne naknade, oslobađanje od plaćanja za korištenje ugostiteljskih terasa, pravo na proširenje ugostiteljskih terasa, oslobađanje od plaćanja zakupnine za poslovne prostore – podsjetio je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.

Za održavanje i izgradnju prometnica 52 milijuna kuna

– Dovršena je izgradnja Miošićeve ulice, izgrađen je dugo očekivani nogostup u Rakarju gdje je asfaltirana i Tercelova ulica. Lukavec je dobio nogostup kroz Tratinsku, Dolensku i Školsku ulicu sve do osnovne škole. Asfaltirana je i Šušnićeva ulica u Ribnici, Jandriševa na Plesu, a u Velikoj Buni novi asfalt su dobile ulica Tudina i ulica Franje Grđana. Uređeno je novo parkiralište u Šibenskoj ulici u Podbrežnici, u tijeku su radovi u Odranskoj ulici u Lomnici, a ovih dana kreću i radovi u Tomaševićevoj – nabrojao je Ačkar.

Radovi na nogostupu u Tratinskoj ulici u Lukavcu foto:Vanja Stanojević/cityportal.hr

Mjesto u vrtiću za sve

Poseban naglasak u ova četiri mjeseca Ačkar je stavio na predškolski odgoj, jer jedna od intencija Grada je mjesto u vrtiću za svako dijete.

– To nam je cilj koji želim osigurati već do kraja ove godine izgradnjom i uređenjem prostora u okolnim velikogoričkim naseljima. Izgradnja vrtića u Selnici uskoro će biti završena.Trenutno se gradi i prostor za vrtić u Maloj Buni, a dogovoreno je i uređenje prostora za vrtićke skupine u Lukavcu i Čiču – istaknuo je Krešimir Ačkar.

I još…

– Udvostručili smo iznos uskrsnica za umirovljenike, pa smo dijelili najviše uskrsnice u državi. Isto će biti i sa božićnicama i to će od sada biti standard – najavio je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar te dodao kako su pokrenuli i akciju “Jednaki u igri” kojom će postaviti igrala za djecu s invaliditetom na dječja igrališta:”Prve sprave bit će postavljene u sklopu dječjeg igrališta u Parku dr. Franje Tuđmana”.

Osim toga, podsjetio je Ačkar, u gradskoj sportskoj zoni uređena je pumptrack staza koja je postala najatraktivniji rekreacijski sadržaj za mlade u gradu, a planira se uređenje cijelog poligona i gradnju skate staze.

– Započeli smo dugo očekivane radove na izgradnji vatrogasnog doma u Buševcu, radi se vatrogasna garaža u Turopolju, te su u tijeku radovi i na domovima u drugim naseljima. Na kraju, spomenut ću i izlazak iz tiska “Turopoljskog leksikona”, kapitalnog izdanja o turopoljskom kraju koji je djelo suradnje sa Leksikografskim zavodom Miroslav Krleža, te vas pozivam na njegovu promociju sljedeći petak ispred Muzeja Turopolja – kazao je Ačkar.

– Zahvalan sam svojim sugrađanima koji su pokazali svoje veliko srce u ovim teškim vremenima i teškim mjesecima iza nas, jer smo bili pogođeni potresom i pandemijom Covida-19 i ponosan sam što sam na čelu ovoga grada – zaključio je na kraju izvješća Ačkar.

Nastavi čitati

CityTV

VIDEO City puls: Ministrica Tramišak u Velikoj Gorici

Objavljeno

on

Grad Velika Gorica dobio je bespovratna europska sredstva za izgradnju i opremanje VG poduzetničko inkubatora, prijavite se na Starup VG predinkubacijski program, bili smo na otvorenju goričke pumptrack staze, a upoznali smo i goričkog “stričeka” u vrtiću. Sve to i još mnogo više donosimo vam u novom izdanju emisije City puls…

 

 

Nastavi čitati

Reporter 402 - 25.03.2021.

Facebook

Izdvojeno