Poveži se s nama

Kultura

Pričama s Camina u Mraclinu okupili velik broj znatiželjnika

U glazbenom dijelu večeri s tri korizmena napjeva sudjelovala je Ženska vokalna skupina Dučeca uz pratnju Antuna Kotteka

Objavljeno

Ovosezonske Dučecove spelancije krenule su u korizmenom izdanju. Gosti Iva Šišak, profesorica religijskih znanosti iz Zagreba, te dva Goričanina – Nikola Pejak i Andrija Brcković, govorili su o onome što ih povezuje. Svi su oni pješice, svaki svojim putem i sa svojim motivima, prošle godine hodočastili u Santiago de Compostelu. Put prema tom svetištu nosi naziv Camino de Santiago – ili kraće Camino – a Compostela, mjesto u kojem put završava, smatra se uz Jeruzalem i Rim jednim od tri najveća hodočasnička odredišta kršćanskoga svijeta.

Foto: Vlado Vinetić

Povod za ovu večer bila je izložba koju je Iva Šišak priredila u knjižnici Zapruđe predstavivši fotografije nastale na putu prema tom španjolskom svetištu, a nakon što se izložba preselila na Zgradu, mraclinska se publika okupila da iz prve ruke čuje o iskustvima ovog hodočašća.

Nikola Pejak upoznao je nazočne sa svojim lurdskim otkrićem: tamo je vidio drevnu kartu hodočasničkih puteva Europe koji su se kroz povijest slijevali prema Caminu, među njima i put koji od Hrvatske Kostajnice vodi prema Zagrebu i prolazi upravo kroz naš kraj. Zašto i mi ne bismo imali svoj Camino, zapitao je Pejak, pogotovo ako znamo da se naše vukovinsko marijansko svetište smatra starijim od Bistrice?

U glazbenom dijelu večeri s tri korizmena napjeva sudjelovala je Ženska vokalna skupina Dučeca uz pratnju Antuna Kotteka.

Foto: Vlado Vinetić

Kultura

Kazalište preselili na internet: ‘Priču o oblaku’ pogledajte sa svog kauča

Za malene Goričane koji vole kazalište…

Objavljeno

on

S obzirom preporuke Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, kazalište Mala scena svoje će predstave prenositi uživo. U subotu, 14. ožujka u 17 sati, izravno će prenositi izvedbu predstave „Priča o oblaku“ koja je namijenjena djeci od 1,5 do 5 godina.

– Čak i ako ne možete doći k nama, možete predstavu gledati iz prvog reda na vašem kauču po cijeni od 35 kuna. Cijena vrijedi za jedan uređaj tako da cijela obitelj može uživati u kazališnom iskustvu za cijenu jedne ulaznice. Ovim započinjemo novu eru u hrvatskoj kulturi, a streamove predstava možete očekivati barem dvaput tjedno za sve uzraste – kažu iz Male scene te dodaju kako link nakon kupnje možete podijeliti i s prijateljima te će oni dobiti 10 posto popusta na kupovinu.

– Kazalište postaje još važnije u vrijeme krize. Ne samo da ćemo uspjeti dočarati čaroliju kazališta, želimo u danima koji slijede unijeti radost kazališta u vaš dom – dodali su iz kazališta.

Nastavi čitati

Kultura

I kultura se odgađa do daljnjega…

Objavljeno

on

Prema preporuci Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije, svi kulturni programi u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica odgađaju se do daljnjega. Zbog opasnosti od širenja koronavirusa, odlučili su na kolektivnom sastanku zaposlenika u POUVG, neće prikazivati predstave i filmove, a neće se održavati niti koncerti, kao ni predavanja.

Nastavi čitati

Kultura

OtpisaNE najslađa predstava VIRKAS-a

Komedija suočava gledatelje s tabu temama hrvatskog društva

Objavljeno

on

Na 16. Virovitičkim kazališnim susretima ovogodišnju titulu najslađe predstave odnijela je upravo komedija ‘OtpisaNE’ GK Scena “Gorica” i Kazališta Moruzgva. Nakon 11 predstava u virovitičkom kazalištu i tri gostujuće u Slatini i Suhopolju, na ovom poznatom kazališnom festivalu sudjelovala su kazališta iz cijele Hrvatske, kao i susjednih država.

U predstavi ‘OtpisaNE’, čiju režiju potpisuje Nikola Zavišić, a tekst Renato Baretić, glume Ksenija Marinković, Ecija Ojdanić, Slavko Sobin i Erna Rudnički. Migranti, iskorištavanje bolovanja, braniteljskih mirovina i pobačaja te druge “tabu” teme o kojima predstava govori, obrađene su na vrlo jednostavan i komičan način, što je publika na kraju nagradila velikim aplauzom i odličnom ocjenom 4,91.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno