Poveži se s nama

Vijesti

Pri kraju su radovi na uređenju ispraćajne građevine u Dubrancu

Nakon ovoga, slijedi uređenje crkve, staza i rasvjete na groblju te ograde

Objavljeno

Kroz mjesec dana Župa Gospe Snježne dobit će dugoočekivanu ispraćajnu građevinu. Radovi na izgradnji mrtvačnice u Dubrancu već su pri kraju, a projekt uključuje i uređenje okoliša, izgradnju staza prema groblju, ispraćajnog trga i raspela. Vrijednost svih radova je 3.5 milijuna kuna, a u njima sudjeluje i Grad Zagreb, budući da ovo groblje pokriva i dio okolnih mjesta koja pripradaju Zagrebu. Upravo se zbog sporazuma sa Zagrebom toliko i čekalo na ispraćajnu građevinu u Dubrancu, pa je Grad Gorica već bio spreman u projekt krenuti sam. No, ipak su uspjeli zajednički realizirati ovaj projekt.

– Do sada su sprovodi vršeni u crkvi što nije u redu, a ni higijenski. Mrtvačnica će zadovoljiti potrebe ovoga groblja. Godišnje ovdje bude oko 50 sprovoda – župnik Josip Jerković.

Dubranec – Izgradnja oproštajne građevine. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Na oko 230 četvornih metara zatvorenog prostora, tu će biti uređena hladna komora, prostorije za pripremu pokojnika, dvorana za ispraćaj i popratne prostorije.

– To je projekt koji je od općeg interesa u ovom kontaktnom dijelu između Velike Gorice i Zagreba. Konačno smo i ovdje uspjeli napraviti ispraćajnu građevinu i sad je ostala još samo Šiljakovina koju planiramo za koji mjesec. Nakon ovoga, čeka nas uređenje crkve, staza i rasvjete na groblju i ograde – kazao je gradonačelnik Dražen Barišić prilikom posjeta gradilištu u Dubrancu.

Galerija fotografija

Vijesti

U Velikoj Gorici više sklopljenih brakova, ali manje beba

Manje je i razvoda

Objavljeno

on

U Velikoj Gorici u 2019., u odnosu na godinu ranije sklopljeno je više brakova, i manje je onih koji su se odlučili razvesti od svojih bračnih partnera. U istom periodu manje je rođenih, ali i umrlih. No, i dalje je kako na razini Zagrebačke županije, tako i u Velikoj Gorici prirodni prirast negativan.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku za 2019. godinu u Velikoj Gorici je rođeno 579 beba. U odnosu na godinu prije, to je 26 beba manje. Istovremeno tijekom prošle godine u Velikoj Gorici je umrlo 649 osoba, što je manji broj u odnosu na 2018. kada je umrlo 664 osoba.

Sudbonosno “da” u našem gradu je tijekom prošle godine izreklo 337 parova, što je više u odnosu na 2018. godinu kada je brak sklopilo 299 parova. Također, 2018. godine rastalo se 67 parova, dok je u prošloj godini taj broj je smanjen – rastala su se 63 para.

Statistički podaci za Zagrebačku županiju pokazuju da je tijekom prošle godine na području županije rođeno 2.740 beba dok je u istom vremenskom razdoblju umrlo 3.475 osoba.

Kako će pandemija koronavirusa utjecati na podatke za 2020. godinu ostaje nam vidjeti.

Nastavi čitati

Vijesti

Upozorenje iz policije: Prevarant se predstavlja kao policijski inspektor

Nepoznata muška osoba zvala je starije građane te ih ispitivala žive li sami

Objavljeno

on

Gorička policija zaprimila je tri dojave o pokušajima prevare stariji Goričana. Naime, osobe starosti 82, 83 i 76 godina nazvala je nepoznata muška osoba koja se predstavila kao inspektor iz goričke policije te im postavljala osobna pitanja, poput onih s kime žive, jesu li sami…

– Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve priče, mogu policajci nazvati, ali sigurno neće ispitivati žive li sami ili im pričati o navodno krivotvorenim novčanicama i slično. Srećom, nitko od njih nije nasjeo na tu priču, pa nije nastala niti šteta – kazao je inspektor Nikica Ljubanović iz goričke policije i dodao kako su se sve tri potencijalne žrtve prevare odlično snašle.

Naime, jedna je gospođa prevarantu čak rekla da ima zeta policajca, na što je on odmah poklopioi slušalicu. Policija napominje i kako sumnjive pozive treba odmah dojaviti PP Velika Gorica, a građane mole i da svoje starije upozore na mogućnost ovakvih pokušaja prevare.

Nastavi čitati

Vijesti

Radovi na Aglomeraciji Velika Gorica teku predviđenom dinamikom

Lukavčani će dobiti 350 besplatnih priključaka na kanalizacijski sustav.

Objavljeno

on

Projekt Aglomeracija Velika Gorica teče predviđenom dinamikom, istaknuo je to danas prilikom obilaska radova u Lukavcu, gradonačelnik Dražen Barišić.

„Na gotovo smo 75 posto izvodljivosti cijeloga projekta, i vjerujem da će se prije jesenskih kiša, pogotovo zime zatvoriti sva gradilišta, odnosno svi koridori, svi šahtovi koji sada smetaju za život i promet ovdje u Lukavcu.“ – rekao je gradonačelnik.

„Lukavec je naselje koje je dugo vremena čekalo kanalizaciju, i napokon ju je i dobilo. Ovo je veliko gradilište na kojem radi sedam ekipa. Vrijednost radova u ovom naselju je gotovo 18,5 milijuna kuna. Lukavčani će dobiti 350 besplatnih priključaka na kanalizacijski sustav. Ovdje je 6,7 kilometara aglomeracijske mreže, trenutačno je napravljeno 5,1 kilometar, što znači 77 posto sustava u ovom naselju.“ – istaknuo je direktor VG Vodoopskrbe, Tomislav Jelisavac.

Unutar VG vodoopskrbe formirana su četiri tima koji obilaze mjesta gdje su građevinski radovi u punom zamahu, gdje sa svakim vlasnikom parcele osobno razgovara gdje im smjestiti sabirni šaht unutar njihove parcele.

Osim u Lukavcu, aglomeracija ide i u drugim cjelinama Posavine i Turopolja. „Kobilić završavamo, tamo smo na 92 posto aglomeracijskog procesa. Na cjelini Okuje, Mraclin, Staro Čiče napravili smo oko 6,5 kilometara, a tamo radi šest ekipa, šest dana u tjednu po desetak sati.“ – kaže Jelisavac.

Da će ostati bez priključka na kanalizaciju ne treba brinuti stanovnike koji u vrijeme kad je prvotno rađen projekt nisu imali građevinsku dozvolu ili nisu bili u prostornom planu.

„Pojedine kuće u nekim slijepim ulicama nisu obuhvaćene ovim projektom, međutim, mi iz VG Vodoopskrbe nećemo ostaviti nikoga da ostane bez priključka na kanalizaciju. Krenut ćemo s novim projektom, kako bismo iz EU povukli sredstva, te ćemo ih do kraja 2023. spojiti na sustav.“ – poručuje Jelisavac.

Određene ulice kroz koje prolazi koridor magistralnog voda po sredini, bit će u potpunosti asfaltirane u suradnji s Gradom koji je u svom proračunu pronašao sredstva kako bi se pokrio onaj dio koji nije financiran iz Kohezijskog fonda EU.

„Znam da nije lako u ovo vrijeme, ali treba pretrpjeti da se polože i ispitaju cijevi, tada slijedi sanacija prometnica. Zahvaljujem sugrađanima na razumijevanju svih ovih godina, i molim ih za još malo strpljenja u narednim mjesecima .“ – rekao je gradonačelnik Barišić.

Kroz tjedan dana očekuje se odluka o izvođaču radova za novi pročistač za koji su pristigle dvije ponude, a njihova vrijednost je oko 100 milijuna kuna.

 

Nastavi čitati

Reporter 395 - 30.07.2020.

Facebook

Izdvojeno