Poveži se s nama

Vijesti

Predstavljen zbornik ‘Tolerancija se uči od ranog djetinjstva’

Objavljeno

Predstavnici udruga okupljenih u projekt ‘Precede’ danas su za velikogoričke odgojitelje i učitelje prezentirali Zbornik ‘Tolerancija se uči od ranog djetinjstva‘, koji je okupio rezultate istraživanja predškolskih ustanova i udruga o prihvaćanju različitosti u ranoj dječjoj dobi.

 

“Cijeli projekt bavi se kulturom mira i poštivanjem različitosti na razini djece do osme godine starosti. Neka istraživanja na razini jugoistočne Europe pokazala su da djeca već od treće godine pokazuju netrpeljivost prema svim osobama koje su drugačije, bilo druge rase, različite frizure, onima s naočalama, te smo htjeli učiti malu djecu različitosti”, objasnila je Mirela Despotović, predsjednica Udruge Centar za civilne inicijative.

 

zbornik-tolerancija-2

 

U sklopu projekta, 30 hrvatskih odgojitelja prošlo je edukacije u Irskoj kako bi naučili raditi s personaliziranim lutkama koje se koriste u radu s djecom, a s ciljem učenja predškolaca poštivanju različitosti.

 

“Rezultati istraživanja direktno upućuju kako se praksa u radu s djecom može promijeniti kako bi se djeca ponašala uljudnije i s manje sukoba između sebe. U Irskoj to čine s lutkama koje predstavljaju najčešće etničke skupine u zajednici u kojoj dijete živi, a tu tehniku naučili su i naši odgojitelji. Lutka postane članica odgojne skupine, ide s djecom na izlete, jedu zajedno, borave zajedno i pokazuje djeci kako se treba ponašati, koji su njeni strahovi i iskustva“, objasnila je Despotović.

 

Centar za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica također je bio dio akcijskih istraživanja čiji su rezultati opisani u zborniku. Njihov dio odnosio se na različite motivacije odgojitelja i učitelja razredne nastave za dodatno usavršavanje u svojoj praksi.

 

“Rezultati našeg istraživanja pokazali su da odgojitelji češće od učitelja pohađaju stručne seminare i usavršavanja te su više čitali stručnu literaturu. Razlika je bila i u tome što su učitelji manje zadovoljni svojim poslom i načinom funkcioniranja škole, a više na predavanja idu zbog bodova koje moraju tijekom godine prikupljati. Najveća razlika u odnosu na rezultate ostalih istraživanja u sklopu ovog projekta jest to da je 48 posto učitelja u Hrvatskoj izjavilo da im je glavna prepreka za stručno osposobljavanje novac, dok u Velikoj Gorici to nisu iskazivali”, objasnila je ravnateljica Centra za djecu, mlade i obitelj Sanda Puljiz Vidović.

 

Galerija fotografija

 

Vijesti

FOTO VIJEST Snijeg zabijelio Vukomeričke gorice

Zimska idila iznenadila krajem veljače

Objavljeno

on

Nakon perioda toplog vremena danas je stigla promjena, a tijekom dana promijenila su se četiri godišnja doba. Nakon tuče stigao nam i snijeg.

 

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Na 5. Obrtničkom forumu predstavljene izmjene i dopune Zakona o obrtu

Početkom 2019. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je 5.042 obrta, a početkom ove godine ta se brojka povećala na 5.526. Je li to znak laganog oporavka obrtništva? Odgovor smo dobili na Obrtničkom forumu u Velikoj Gorici – gradu s najvećim brojem obrtnika u Zagrebačkoj županiji.

Objavljeno

on

obrtnički forum

Domagoj Ilečić, pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove grada Velike Gorice: “Obrtnici su oduvijek bili pokretač gospodarstva u Velikoj Gorici, i naša snaga, i motor razvoja.”

 

Nastavi čitati

Vijesti

U Pokupskom razmjena starih sorti sjemenja

Predstavit će i projekt “Društvena banka sjemena”

Objavljeno

on

Klub žena Pokupsko i Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) organiziraju razmjenu starih sorti sjemenja u Lovačkoj kući u Pokupskom. Svi koji imaju stare sorte sjemenja na razmjenu ih mogu donijeti u nedjelju, 1. ožujka, u 16 sati. Osim razmjene, održat će se i predstavljanje projekta “Društvena banka sjemena” udruge ZMAG iz Vukomerića.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno