Poveži se s nama

Moja županija

Predsjednica Kitarović otvorila novu školu u Klinča Selima

Objavljeno

Posebno veselo, prvi školski dan nove školske godine bilo je u Klinča Selima. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otvorila je, dugo očekivanu, novu osnovnu školu i poručila kako je potrebno što prije postići jednak pedagoški standard u svim krajevima naše domovine. – rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

 

-Dosada smo radili u maloj montažnoj dotrajaloj zgradi, ali s malom funkcionalnom dvoranom u kojoj smo ujedno proslavili i 50. obljetnicu,  istaknuo je ravnatelj Ivo Karača za svečanosti otvorenja. –Naša nova škola prekrasno je lice kojem fali naličje, a to je sportska dvorana, dodao je Karača i naglasio kako je želja svih da se u što skorije vrijeme, uz novootvorenu školu, izgradi i nova školska dvorana.

 

Projekt izgradnje škole, koju danas pohađa oko 500 učenika, poduprla je i Zagrebačka županija koja je osigurala 12,5 milijuna kuna. Inače, ukupna vrijednost investicije je 25,6 milijuna kuna. -Već je postala tradicija na početku nove školske godine u županiji otvaramo nove školske objekte ili dvorane, istaknuo je župan Stjepan Kožić te najavio kako će tako biti i iduće godine. Naime, još uvijek su značajne potrebe na području Zagrebačke županije.

 

Načelnik opčine Klinča Sela, Miljenko Vučković zahvalio je predsjednici na dolasku i rekao kako je to poticaj, ali i obaveza da nastojimo raditi svoj posao i razvijati općinu. Također zahvalio je i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Zagrebačkoj županiji na financiranju gradnje škole.

OŠ Klinča Sela učenici

Velikom, lijepom i moderno uređenom školom oduševljeni su svi roditelji, a djeci je to još veći poticaj za učenje i odlazak u školu.

 

-Jako mi se sviđa unutra i voljela bi i dalje ići u školu, rekla nam je Lorena, a njenoj istoimenoj prijateljici najviše se sviđaju nove učionice.

 

-Meni se sviđa ova škola zato što je bolja od one stare, puno je veća i ljepša, ispričala nam je Alma.

 

Na samom kraju predsjednica Kitarović učenicima je poželjela uspješnu i sretnu novu školsku godinu. Preko video veze s otoka Iža, svečanost otvorenja pratio je i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar.

 

HOTNEWS

Beba iz okolice Vrbovca rođena noćas u vozilu Hitne medicine!

Novorođenče je smješteno u rodilište a majka je, obzirom na febrilitet i kašalj kao suspektne simptome, najprije prebačena u poseban dio bolnice za pacijente sa sumnjom na COVID-19.

Objavljeno

on

Na poziv dispečera, tim hitne medicine Zagrebačke županije iz Ispostave Vrbovec noćas u 22:40 sati je upućen na intervenciju kod trudnice kojoj je pukao vodenjak. Ekipa hitne medicinske pomoći s doktoricom Kristinom Vučemilo i medicinskim tehničarom Goranom Tvorićem, doznali su kako trudnica već dva tjedna kašlje, a u trenutku pregleda imala je i povišenu temperaturu. Epidemiološki nije bila u bliskom socijalnom kontaktu s osobama sumnjivim na COVID-19, a zadnji izlazak iz kuće je bio redovna kontrola. Medicinski tim Zagrebačke županije krenuo je prema KB Merkur, uz najavu da je porod u tijeku. Bolnički tim spremno je dočekao vozilo ispred bolnice na čelu s dr.med. Miom Buršić, specijalizanticom ginekologije. Zdrava djevojčica  rođena je u 23:15 sati u vozilu hitne medicinske službe ispred same bolnice. Novorođenče je smješteno u rodilište a majka je, obzirom na febrilitet i kašalj kao suspektne simptome, najprije prebačena u poseban dio bolnice za pacijente sa sumnjom na COVID-19. S obzirom na hitnost intervencije ni tim Hitne medicine Zagrebačke županije nije bio obučen u zaštitna odijela te su nakon predaje majke i djeteta u KB Merkur u dogovoru s epidemiologom u izolaciji čekali rezultate brisa na COVID-19.

Nakon testiranja je utvrđeno da majka nije pozitivna na COVID-19, te se s bebom uspješno oporavlja u KB Merkur!

Nastavi čitati

Moja županija

60 pozitivnih na koronavirus u Zagrebačkoj županiji

Objavljeno

on

S današnjim danom je u evidenciji Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije 60 osoba pozitivno na virus COVID-19. Najveći broj oboljelih je u gradovima Velika Gorica, Sveta Nedelja i Zaprešić.

U Velikoj Gorici je broj zaraženih u posljednja 24 sata s 9 porastao na 15 osoba. U samom gradu je evidentirano 12 zaraženih, u općini Pokupsko dvoje te općini Kravarsko jedna osoba. Podsjećamo kako od sutra možete pratiti javljanja uživo iz velikogoričke Gradske uprave na kojoj će Stožer civilne zaštite grada Velike Gorice javnost izvještavati o svim relevantnim informacijama vezanim uz epidemiju i trenutnom stanju na području grada. Prijenos pratite putem Facebook stranice Gorica TV.

U Hrvatskoj je trenutno potvrđeno ukupno 657 osoba zaraženih ovim virusom, a 49 osoba je ozdravilo. Dosad je 5 osoba preminulo. 

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno