Poveži se s nama

Moja županija

Poznati dobitnici Javnih priznanja Zagrebačke županije

Objavljeno

Županijska skupština Zagrebačke županije jednoglasnom odlukom donijela je Godišnje izvješće o izvršenju Proračuna Zagrebačke županije za 2016. godinu prema kojem su ostvareni ukupni prihodi i primici u iznosu od 305.779.045,62 kn i ispunjeni su na razini 97,25 posto. Ukupni rashodi i izdaci u 2016. godini iznosili su 283.062.080,19 kn odnosno 90,02 posto od tekućeg plana. Spomenuti iznosi odnose se na izvorni Proračun Zagrebačke županije za prošlu godinu, no ako se promatra konsolidirani županijski Proračun koji uključuje i proračunske korisnike onda su ostvareni ukupni prihodi i primici u iznosu od 560.874.628,80 kn i ispunjeni su na razini 99,30 posto dok su rashodi iznosili 517.363.327,35 kn i ispunjeni su na razini 91,60%.

30.06.2017. – Zagreb – Održana druga Županijska skupština – foto: Petra Rožić/cityportal.hr

Zagrebačka županija sigurno i poželjno mjesto za život

Prihvaćeno je Izvješće Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije u 2016. godini koje je predstavio zamjenik načelnik PUZ-a Dubravko Teur istaknuvši kako je Zagrebačke županija prema broju kaznenih djela na 100 tisuća stanovnika i dalje najsigurnija županija u RH. Tijekom 2016. godine na području Županije zabilježeno je 2.497 kaznenih djela, 2.081 prometnih nesreća, te 4.585 prekršaja protiv javnog reda i mira i drugih zakona. Promatrajući rasprostranjenost kriminaliteta po policijskim postajama u Zagrebačkoj županiji od spomenutih 2.497 kaznenih djela 560 ih je u Velikoj Gorici, 446 u Zaprešiću, 363 u Samoboru, 298 u Ivanić-Gradu, 244 u Dugom Selu, 232 u Jastrebarskom, 184 u Vrbovcu te 170 u Sv. Ivanu Zelini. U odnosu na isto razdoblje 2015. godine kriminalitet je u padu za 3,6 %, dok je razriješenost prijavljenih kaznenih djela veća za 3,2 posto, a broj prekršaja protiv javnog reda i mira i drugih zakona manji je za 0,7 posto. Područje Zagrebačke županije s aspekta sigurnosti ocijenjeno je kao izuzetno sigurno i poželjno za život, a kao i prethodnih godina velika pozornost usmjerit će se na mnogobrojne preventivne programe kao i stručno usavršavanje policije.

30.06.2017. – Zagreb – Održana druga Županijska skupština – foto: Petra Rožić/cityportal.hr

Tko su ovogodišnji dobitnici Javnih priznanja Zagrebačke županije?

Donesena je i odluka o dodjeli Javnih priznanja Zagrebačke županije koja će se dobitnicima uručiti na Svečanoj sjednici u povodu Dana Zagrebačke županije u ponedjeljak, 17. srpnja 2017. godine. Povelja Zagrebačke županije dodijelit će se Kući susreta Tabor, Centru za mladež Zaprešić, predsjedniku Rukometnog saveza Zagrebačke županije Miroslavu Iviću, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Novaki, Obrtu za usluge, proizvodnju i trgovinu Glogoški i Udruzi „Plemićka mladež“. Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dodijelit će se Maraton klubu Velika Gorica, Kulturno umjetničkom društvu „Pušća“, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Šenkovec i nastavnici biologije u Srednjoj školi Vrbovec Sanji Lugarić.

30.06.2017. – Zagreb – Održana druga Županijska skupština – foto: Petra Rožić/cityportal.hr

Aktualni sat u znaku prometne infrastrukture

Na Aktualnom satu vijećnike je zanimalo kako napreduju projekti razvoja širokopojasnog interneta, proširenja Specijalne bolnice Naftalan te integriranog prijevoza putnika. Zanimalo ih je i na koji način Županija potiče udruživanje poljoprivrednika te kako napreduje projekt „Školska shema“ kojim se osnovnoškolcima osigurava dodatni obrok lokalnih proizvođača. Iz sfere prometa vijećnici su postavljali pitanja o smanjenju cestarine na području županije, izgradnji rotora u Svetoj Nedelji te sanaciji dotrajalih mostova u Novom Selu kod Vrbovca i mjestu Žitomir kod Svetog Ivana Zeline. Također, zanimalo ih je koliko je trenutno natječaja otvoreno za sufinanciranje projekata općina i gradova te kada će biti objavljeni rezultati natječaja iz područja gospodarstva i kulture te na koji način Županija potiče pripremu i prijavu projekata na natječaje EU.

Moja županija

U Zagrebačkoj županiji novih pet potvrda zaraze koronavirusom

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području županije do danas do 11 sati evidentirano je 186 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o pet osoba više, što znači da su na županijskom području trenutno aktivna 54 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a sedam ih je preminulo.

*promjena u tablici u odnosu na podatke od jučer – 4 nova slučaja u ispostavi Zaprešić i 1 novi slučaj u ispostavi Velika Gorica

*također promjena u tablici –  umrli u ispostavama Samobor, Velika Gorica i Jastrebarsko – radi se pacijentima koji su umrli u bolnici u Zagrebu 1. i 2. srpnja

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Izbjegavajte putovanja u zemlje koje bilježe porast broja zaraženih ovih virusom!

Nastavi čitati

Moja županija

Zeleno svjetlo za regionalni centar kompetentnosti

2023. godine imat ćemo jedinstveni centar izvrsnosti, uspostavljen na tri lokacije. Srednja strukovna škola Velika Gorica je nositeljica projekta.

Objavljeno

on

Zagrebačkoj županiji odobren je maksimalan iznos od 100 milijuna bespovratnih sredstava za projekt „Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0“. Iz Europskog socijalnog fonda odobreno je 50 milijuna kuna, iz Europskog fonda za regionalni razvoj 30 milijuna kuna, dok će preostalih 20 milijuna kuna za njegovu realizaciju osigurati Zagrebačka županija.

Regionalni centar kompetentnosti organiziran je kao jedinstveni centar izvrsnosti, uspostavljen na tri lokacije. U Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, koja je ujedno i nositeljica cjelokupnog projekta uspostavit će se Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i aditivne tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor specijalizirat će se kao Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, dok će se Srednja škola Dugo Selo razvijati kao Centar izvrsnosti za robotiku. – Naše tri škole postat će suvremeni obrazovni centri u strukovnom obrazovanju gdje će učenici učiti radeći na najsuvremenijim strojevima i usvajati radne vještine kojima će itekako biti kompetentni na tržištu rada. –  istaknuo je župan Stjepan Kožić.

Bespovratnim sredstvima dogradit će se škole novim laboratorijima, praktikumima, specijaliziranim učionicama, prostorijama i skladištima alata te opremiti suvremenim uređajima, višenamjenskim edukacijskim robotima i 3D printerima, a dio sredstva odlazi na edukaciju nastavnog osoblja, unaprjeđenje kurikuluma i programa obrazovanja u kojima će se tradicionalni pristup nastavi zamijeniti individualnim pristupom, nastavi prilagođenoj radu s nadarenim učenicima i učenicima s invaliditetom, te promociju strukovnih zanimanja. Završetak izgradnje novih objekata, kao i njihovo opremanje projektiranim strojevima i uređajima planira se do sredine 2023. godine dok će Regionalni centar kompetentnosti – Industrija 4.0 biti u punoj funkciji do kraja 2023. godine.

– Uspostavom regionalnog centra kompetentnosti učenici će učiti na najsuvremenijim strojevima i uvjeren sam da će se uvelike i promijeniti stav prema strukovnim zanimanjima kao poželjnima i vrijednima“. – kazao je župan.

 

Nastavi čitati

Moja županija

Bačena prva lopata – mali Rugvičani dobit će novi vrtić

Rugvica ima potencijal koji privlači mlade obitelji koje će ubuduće moći lakše planirati obiteljski i poslovni život.

Objavljeno

on

Postavljen je kamen temeljac za novi dječji vrtić u Rugvici. Općina Rugvica prijavila se na natječaj iz Programa ruralnog razvoja a projekt izgradnje vrtića vrijedan je preko 12 milijuna kuna. 85% bespovratni sredstava, odnosno gotovo 7,5 milijuna kuna dolazi iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Načelnik Općine Rugvica Mato Čičak istaknuo je kako se u ovom trenutku gradi ili rekonstruira osam dječjih vrtića u Zagrebačkoj županiji iz Programa ruralnog razvoja. – Ovaj novi objekt riješiti će problem nedovoljnih kapaciteta za smještaj naše djece u vrtiće. Činjenica o nedovoljnom broju mjesta dokazuje kako je Rugvica dobro mjesto za život. Ukidanjem prireza i svim infrastrukturnim projektima koje provodimo radimo na poboljšanju naše Općine, a poglavito ćemo nastaviti s ulaganjima u djecu i mlade kako bi privukli još više mladih i novih stanovnika u naš kraj. – istaknuo je Čičak. Zajedno s načelnikom kamen temeljac položila je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković. Istaknula je kako Rugvica pozitivan primjer i dobro mjesto za život, jer se nakon rekonstrukcije zgrade Društvenog doma u dječji vrtić, nakon dvije godine počinje graditi i jedan novi. – Kako bi se mladim osobama u procesu planiranja obitelji omogućili što bolji uvjeti, naše ministarstvo kontinuirano radi na donošenju mjera usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u vrtićima i usklađivanja radnog vremena s potrebama roditelja, što je samo dio snažne obiteljske politike kojom izgrađujemo dobre temelje između poslovnog i obiteljskog života. – poručila je ministrica.

Ova općina bilježi značajan gospodarski razvoj. Otvaranjem poduzetničke zone, Rugvica je povećala i broj stanovnika jer mlade obitelji ovdje nalaze zaposlenje i sigurnost, veseli ih dobra prometna povezanost, ali i okruženost čistom prirodom. – Zagrebačka županija podržava sve projekte načelnika općine Rugvica. Ulaganje u mlade je strategija i naše županije, a osim toga i izgradnja ovog objekta je pokazatelj gospodarskog napretka. – naglasio je Damir Fašaić, ovlašten za obavljanje poslova pročelnika UO za gospodarstvo i EU fondove Zagrebačke županije. Radovi na izgradnji trajat će desetak mjeseci, a po završetku će ovaj projekt osigurati 17 novih radnih mjesta.

 

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno