Poveži se s nama

Moja županija

Potrošači odlučili: Albion najukusnija sorta jagode

Objavljeno

Rezultat je to 15.tradicionalnog ocjenjivanja kakvoće plodova jagoda koje je ove godine bilo na seoskom domaćinstvu Kezele u Ivanić Gradu. Ocjenjivalo se 14 sorata, među koja su bile neke nove, ali i neke stare koje su proizvođači ponovno počeli uzgajati. “Imali smo zanimljivu situaciju. Sorta Miss koja je bila jedna od najzastupljenijih sorti u proizvodnji prije 20 godina, nismo imali dugo na ocjenjivanju. Ona se ponovno pojavila ove godine i vrlo se dobro plasirala, komentirao je Boris Duralija, voditelj ocjenjivanja.

U deveteročlanom žiriju koji su ocjenjivali vanjski izgled, fizikalnu kakvoću, okus i opći dojam jagode, po prvi puta se našla i Dunja kojoj je ovo bilo zanimljivo iskustvo. “Nisam do sad nikad imala priliku vidjeti toliko sorti na jednom mjestu. Favorit mi je bila jagoda koja me najviše podsjećala na onu jagodu iz bakinog vrta. Radilo se o jednoj francuskoj sorti Mara des Bois koja okusom podsjeća na šumsku jagodu, ispričala nam je Dunja.

23.05.2017. – Ivanić Grad – 15.ocjenjivanje kakvoća plodova jagode – foto:Petra Rožić/cityportal.hr

No da izgled ponekad vara, složili su se i profesor Duralija i Dunja. Ukoliko je jagoda većih proporcija, nije nužno da je i dobrog okusa. “Često puta kažemo da smo vizualna bića i da kupujemo na izgled, ali ako on nema sadržaja, kupci mu se neće vratiti. Bitna su unutarnja svojstva odnosno kvaliteta samog okusa, mirisa, aroma, soćnosti i teksture, dodao je Duralija. Dunja je pak bila razočarana time što su ljudi više bili skloniji nagraditi “nabildanu” verziju jagode, dok je ona nagradila onu koja je bila sitnija, a s druge strane sočnija i mekanija.

Predsjednik udruge proizvođača jagoda Jagodni prsten Željko Varga ističe kako kod potrošača i dalje najbolje prolazi sorta Clary. No, nove sorte koje dolaze imaju posebne okuse i razine šećera i kiselina. Tu se ističe francuska sorta Mara des Bois koju smo ove godine imali prvi puta na ocjenjivanju i u uzgoju.

23.05.2017. – Ivanić Grad – 15.ocjenjivanje kakvoća plodova jagode – foto:Petra Rožić/cityportal.hr

A da naši proizvođači idu u korak s vremenom, modernim tehnologijama i osluškuju želje kupaca potvrdila je to i pročelnica za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvitak Gordana Županac. “Zahvaljujući jednom ovakvom potrošačkom ocjenjivanju dolaze do toga što potrošaći misle i prema tome jednim dijelom planiraju svoju proizvodnju”. Spomenimo i kako su županijski proizvođači od ove godine krenuli u izradu certifikata „Jagoda potvrđene kvalitete“, koji kupcu jamči kvalitetan proizvod.

Sezona jagoda približava se polako svome vrhuncu, ukoliko ove godine još uvijek niste okusili ovo savršeno sezonsko voće, vrijeme je da požurite na tržnice i opskrbite se dovoljnom količinom. U slast!

HOTNEWS

Velika Gorica najbolja po broju darovanih doza krvi

Milan Hodak darovao krv 150 puta!

Objavljeno

on

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi i ove je godine bila prilika za zahvalu svojim sugrađanima koji su u svom životu krv darovali 50, 75 ili čak 100 puta. U kongresnom centru Princess u Jastrebarskom  Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije predstavilo je lanjsku statistiku darivatelja prema kojoj je najviše doza na svojih 100 stanovnika prikupio Crveni križ Jaska, zatim Zelina i na trećem mjestu grad Jastrebarsko. No, po ukupnosti primljenih doza krvi prednjači Velika Gorica u čijem je Crvenom križu tijekom 2018. godine u organiziranim akcijama prikupljeno ukupno 2996 doza. Na drugom mjestu slijedi Samobor s 1895, te Jastrebarsko s 1818 doza krvi. Od svih nagrađenih darivatelja, jedini s impresivnom brojkom darovanih doza je darivatelj iz velikogoričkog Crvenog križa Milan Hodak. On je se ovaj humani čin odazvao preko 150 puta. „Darujem krv svaka tri mjeseca već 40-setak godina, a tako ću nastaviti dok me god zdravlje služi. Osim krvi, darujem i krvnu plazmu. To je humano, tako pomažem drugim ljudima.“ – rekao je Milan prilikom preuzimanja priznanja i zahvalnice koje mu je uručila zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak. Dodajmo kako su zahvalnicu za mnogobrojno darivanje krvi primili za 50 puta darovanu krv Mladen Križanić, za 75 puta Željko Tomašić te za 100 puta darovanu krv Marin Martinjak, redom darivatelji Gradskog društva Crvenog križa Velika Gorica.

Županijski Crveni križ svake godine premaši godišnji plan prikupljenih doza. Prošle godine su prikupljene čak 932 doze krvi više od plana, a posebno veseli podatak od 7 posto novih darivatelja, koji su krv darovali prvi puta.

Nastavi čitati

Moja županija

VIDEO Povodom Svjetskog dana učitelja nagrađeni nastavnice i nastavnici iz Zagrebačke županije

Profesorica Nada Pelaić: ‘Nekada su učenici imali više poštovanja prema svojim profesorima’

Objavljeno

on

Svjetski dan učitelja u Zagrebačkoj županiji proslavljen je na već tradicionalan način. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić uručio je prigodne poklone nastavnicima koji su svoj cijeli radni vijek proveli u školi, prenoseći znanja i iskustva na mlade generacije.

Među nagrađenima bila je i profesorica iz Ekonomske škole Velika Gorica Nada Pelaić. Naša sugovornica otkrila nam je kako se odnos učenika i nastavnika kroz godine mijenjao. Naime, u sustavu obrazovanja Nada je provela 38 godina.

– Danas nije lako biti profesor. Nekada je to bilo puno lakše. Učenici su bili drugačiji i imali su više poštovanja prema svojim profesorima. Morali smo se naučiti nositi s time – rekla nam je Nada.

Župan Kožić istaknuo je kako posao učitelja i profesora nije lak, a rezultat njihovog rada je iznimno važan za cijelu zajednicu. Učitelje je pozdravio i gradonačelnik Grada Velike Gorice Dražen Barišić i izrazio svoje zadovoljstvo što je Velika Gorica ugostila jedan ovakav skup.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

FOTO Kravarsko je bilo u znaku svih vrsta meda

Objavljeno

on

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Miroslav Antolčić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kravarsko je danas, subota, 12. listopada, bilo domaćin 10. Festivalu pčelarstva Zagrebačke županije u organizaciji Saveza pčelarskih udruga Zagrebačke županije. Suorganizatori su bili Pčelarska udruga ‘Lijeska’ Kravarsko, Lovačko društvo ‘Vepar’ Kravarsko, Udruga žena Kravarsko i Osnovna škola Slavko Kolar Kravarsko. U kulturno-umjetničkom programu nastupili su Josipa Gvozdanić (na početku programa otpjevala je himnu ”Lijepa naša”), učenici OŠ Slavko Kolar, KUD Kravarsko i Zbor ‘Breški slavuji’.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Program je započeo u 10 sati u Domu kulture svečanim otvaranjem i podjelom 29 priznanja (Zlatna diploma) koja su proizvođači svih vrsta meda (bagremov med, medun, med od trušljike, cvjetni med, kestenov med, med od amfore, lipov med) dobili temeljem nedavnog 17. ocjenjivanja meda Zagrebačke županije.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Priznanja su uručivali: Zdravko Barać, izaslanik ministrice poljoprivrede Marije Vučković, Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela Zagrebačke županije za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstvo, Vlado Kolarec, načelnik Općine Kravarsko, Dragan Bubalo, predsjednik povjerenstva za ocjenjivanje meda i Ivica Kompes, predsjednik Pčelarske udruge ‘Lijeska’ i domaćin Festivala pčelarstva. Šampion ovogodišnjeg ocjenjivanja meda je Tomica Kalinski (Sveti Ivan Zelina) za bagremov med. Sve pčelarske udruge Zagrebačke županije dobile su zahvalnice za ovogodišnje sudjelovanje na ocjenjivanju meda.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dom kulture u Kravarskom bio je premali za veliki odaziv mještana i njihovih gostiju. Ponuda meda i proizvoda od meda bila je bogata i raznovrsna, Udruga žena Kravarsko  pripremila je razne vrste kolača i prigodnih pića, a od 13 sati posjetitelji su mogli uživati u odlično pripremljenom gulašu.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Suvereno i šarmantno manifestaciju je vodila Marta Sremić, tajnica Saveza pčelarskih udruga Zagrebačke županije, koja je na kraju uputila brojnim degustatorima meda pozdrav, koji su svi prihvatili – Medno!

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno