Poveži se s nama

HOTNEWS

Potpisana Povelja prijateljstva za projekt ‘Velika Gorica – grad zrakoplovstva’

Objavljeno

Na području Velike Gorice djeluje 10-ak zrakoplovnih subjekata, a njihova suradnja od danas je i službena. Ideja je pozicionirati Veliku Goricu kao zrakoplovno središte Hrvatske, a konačan cilj je izgradnja Muzeja zrakoplovstva u Velikoj Gorici. Prvi korak u tom smjeru je današnje potpisivanje Povelje prijateljstva projekta ‘Velika Gorica – grad zrakoplovstva’, koju su potpisali gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe Dragan Bilać, član Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb David Gabelica, član Uprave Croatia Airlinesa Zlatko Širac, direktor Trade Aira Marko Cvijin, predsjednik Uprave ZTC-a Pavao Krpan, dekan Veleučilišta Velika Gorica Ivan Toth, ravnatelj Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perišina Vedran Šarac, direktorica Turističke zajednice Velike Gorice Milada Mesarić i predsjednik udruge Aeroklub Velika Gorica Branko Obrazović.

 

“Okrupljavanjem i razgovorima, suradnjom između svih ovih dionika rodit će se novi projekti. Grad će biti možda inicijator u nekim, ali će u drugima biti i netko drugi. Svi ovi dionici imaju velike i značajne projekte svog osobnog rasta, ali oni u sinergiji s ostalima na području Velike Gorice mogu surađivati i nadopunjavati svoj rast s njihovim rastom, dakle rastemo svi zajedno”, rekao je gradonačelnik Barišić.

 

gradonacelnik Dražen Barišić

 

“Čeka nas jako puno aktivnosti. Mi smo sad u prvom projektu predstavili 15 aktivnosti. Najznačajnija je danas, okupljanje ove zrakoplovne obitelji i potpisivanje Povelje prijateljstva. Vrlo brzo ćemo nastaviti postavljanjem modela zrakoplova na ulazu u Veliku Goricu kako bi i fizički označili naš grad kao grad zrakoplovstva”, objasnio je inicijator projekta ‘Velika Gorica – grad zrakoplovstva’ Juraj Odrčić, a tom je prilikom naveo još neke aktivnosti projekta među kojima su stipendije za školarce koji se obrazuju za tehnička zanimanja u zrakoplovstvu i park za djecu na temu zrakoplovstva.

 

“Od nas 10, svatko da doprinese u dvije ili tri točke, mislim da možemo puno postići. Tu se prije svega radi o brendiranju, nije stvar u materijalnim davanjima, nego u podršci i mislim da je to jedinstvena prilika za Veliku Goricu”, istaknuo je direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe Dragan Bilać i dodao kako će rado donirati staru opremu, koju Kontrola više ne koristi, za Muzej zrakoplovstva.

 

Povelja Grad zrakoplovstva (5)

 

U projektu aktivno želi sudjelovati i Turistička zajednica Grada Velike Gorice, a već su osmislili fotonatječaj na teme zrakoplovstva, razglednice i turističke ture vezane uz zrakoplovstvo.

 

Povelja Grad zrakoplovstva (7)

 

HOTNEWS

Rekorder vikenda ima 71 godinu i 1,6 promila, i to u nedjelju usred dana

Velikogorička policija u vikend akcijama “Alkohol i opojne droge” i “Brzina” utvrdila ukupno 27 prometnih prekršaja

Objavljeno

on

U provedenoj vikend akciji velikogoričke policije utvrđeno je ukupno 27 prekršaja, od kojih su tri izdana za vožnju pod utjecajem alkohola, a četiri vozača zaustavljeno je zbog nepropisne brzine. U vrijeme provođenja akcije dogodila se i jedna prometna nesreća s materijalnom štetom.

– Ovoga puta u vremenu predviđenom za provođenje ove akcije u kasnim večernjim satima subote najviše je napuhao 39-godišnji muškarac kojemu je u krvi izmjereno 1,3 promila alkohola, te mu je izdan obavezni prekršajni nalog i oduzeta vozačka dozvola na 12 sati – izvijestili su iz PP Velika Gorica.

Izvan vremena provođenja akcije, u nedjelju u 13 sati, u Mičevcu je zaustavljen i 71-godišnji muškarac koji je osobnim automobilom također upravljao pod utjecajem alkohola. Izmjereno mu je 1,59 promila alkohola u krvi. Na licu mjesta izdan mu je Prekršajni nalog, te oduzeta vozačka dozvola na 12 sati, nakon čega je smješten u prostorije PP do otrježnjenja.

Najčešći uzrok prometnih nesreća vozača sa najgorim posljedicama je konzumacija alkohola i nepropisna brzina kretanja vozila, stoga imajte to na umu prije nego što odlučite  sjesti za volan.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Goričani u velikom broju podržali borbu protiv raka maternice

Sedmu goričku humanitarnu akciju s ciljem prevencije opake bolesti podržalo mnoštvo građana

Objavljeno

on

Rak vrata maternice drugi je najčešći rak u ženskoj populaciji te treći uzrok smrtnosti od raka kod žena. Većina žena koje obole od raka vrata maternice vjerojatno nikad nisu napravile Papa test ili ga barem nisu napravile u zadnjih pet godina. Dodatni problem je taj što gotovo dvije trećine žena ne provodi redovite kontrole, a najčešće se testiraju uvijek iste osobe.

Povodom obilježavanja Dana mimoza na Tržnom centru održala se humanitarna akcija u sklopu koje su se prodavale mimoze. Veleučilište Velika Gorica i ove godine je inicijator spomenute akcije, a pridružili su im se Grad Velika Gorica, Hrvatska liga protiv raka, Udruga Zdravka i Poliklinika Zahi.

– Odaziv je svake godine sve veći, prošle godine prodano je najviše, čak oko 500 ‘pušleka’. Svaka akcija nalik ovoj, a koja ukazuje na prevenciju, treba određeni vremenski period da bi postala prepoznatljiva i polučila rezultate. Prema postojećim podacima, porast cijepljenih djevojaka je veći. Nažalost,od oboljelih 300 žena, 100 žena umire od te bolesti, što je velika brojka, ali je ipak naša akcija doprinijela da se pročuje za tu bolest i da se na neki način djeluje preventivno – kaže Sanja Kalambura, profesorica na VVG-u.

Veliki broj Goričana dao je svoju podršku ovoj akciji, među kojima se našao i Dražen Kurilovčan.

– Danas je zdravlje svake žene od iznimne važnosti, a mi,kao građani, trebamo podržavati jedni druge u svakoj takvoj akciji, za dobrobit svih građana, naročito žena – kaže Dražen Kurilovčan,voditelj odjela kulture u POU Velika Gorica.

Kao i svake godine, Grad je podržao ovu akciju, a zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec i sam je pomogao u prodaji mimoza.

– U Gradu Velikoj Gorici Dan Mimoza se održava sedmu godinu zaredom,a cilj ove aktivnosti je poručiti ženama koliko je važan preventivni pregled. Zahvaljujem svim sugrađankama i sugrađanima koji su se odazvali u velikom broju i dali svoj doprinos da ova humanitarna akcija uspije- izjavio je zamjenik gradonačelnika, Ervin Kolarec.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Crna kronika

Uhvaćeni u prekršaju

Izvukli se samo s pisanim upozorenjem

Objavljeno

on

Proteklog petka policija je uhvatila sedam pješaka pri prelasku ceste izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Prekršitelji su ovaj put imali sreće i izvukli su se samo uz pisana upozorenja.

Akcija je provedena kako bi se kod pješaka  osvijestila važnost poštivanja prometnih propisa jer su oni najugroženija skupina u prometu.

Nastavi čitati

Reporter 378 - 20.12.2018.

Facebook

Izdvojeno