Poveži se s nama

Moja županija

Postavljen petnaesti mljekomat zadruge “Proizvodi sela”

Objavljeno

Jučer je postavljen još jedan mljekomat članova Mljekarsko-stočarske zadruge „Proizvodi sela“.

 

Obitelj Zvonka i Đurđice Baršić iz Dubravice svoj prvi mljekomat otvorili su prije godinu i pol u Zagrebu, te je na red došao i drugi, koji je jučer otvoren u Bestovju, gradskom naselju Svete Nedelje.

 

Jednostavno nismo na kraj mogli s industrijom, stoga smo krenuli svojim putem, a prvi cilj nam je bio da pokušamo opstati.“ – komentirao je Zvonko Baršić.

 

Uz mljekomat, Baršići su, kao prva obitelj u zadruzi, postavili i siromat kapaciteta 50 komada svježega sira i isto toliko mjerica kiseloga vrhnja, te je ovo prvi siromat takvog tipa u Hrvatskoj.

 

Baršić kaže kako dnevno prodaju oko 120 litara svježeg mlijeka po cijeni od 6 kuna za litru te su kupci zadovoljni omjerom cijene i kvalitete.

 

Mljekomat

 

Jučer postavljeni mljekomat petnaesti je kojega su, sufinanciranjem Zagrebačke županije, postavili članovi Mljekarsko-stočarske zadruge „Proizvodi sela“. Deset ih je u Zagrebu, dva u Zaprešiću te po jedan u Velikoj Gorici, Dugom Selu i, sada, u Svetoj Nedelji.

 

S postavljanjem mljekomata krenuli smo prije 17 mjeseci i u potpunosti smo ispunili zacrtano. Dapače, uz mljekomate je otvoreno i šest obiteljskih mini-sirana. Imamo 25 prodajnih mjesta na kojima se trže svježi sir i vrhnje“, rekao je Darko Pavičević, upravitelj zadruge. Njezini članovi, dodao je, mjesečno, ovisno o lokaciji, prodaju na mljekomatu i do 8.000 litara mlijeka.

 

Otvorenju mljekomata u Bestovju prisustvovala je Ivanka Bišćan iz Upravnog odjela za poljoprivredu u Zagrebačkoj županiji, te načelnik Dubravice Franjo Štos te gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin.

Moja županija

60 pozitivnih na koronavirus u Zagrebačkoj županiji

Objavljeno

on

S današnjim danom je u evidenciji Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije 60 osoba pozitivno na virus COVID-19. Najveći broj oboljelih je u gradovima Velika Gorica, Sveta Nedelja i Zaprešić.

U Velikoj Gorici je broj zaraženih u posljednja 24 sata s 9 porastao na 15 osoba. U samom gradu je evidentirano 12 zaraženih, u općini Pokupsko dvoje te općini Kravarsko jedna osoba. Podsjećamo kako od sutra možete pratiti javljanja uživo iz velikogoričke Gradske uprave na kojoj će Stožer civilne zaštite grada Velike Gorice javnost izvještavati o svim relevantnim informacijama vezanim uz epidemiju i trenutnom stanju na području grada. Prijenos pratite putem Facebook stranice Gorica TV.

U Hrvatskoj je trenutno potvrđeno ukupno 657 osoba zaraženih ovim virusom, a 49 osoba je ozdravilo. Dosad je 5 osoba preminulo. 

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

HOTNEWS

COVID-19: 46 pozitivnih osoba na području Zagrebačke županije

Grad Sveta Nedelja ima najveći broj zaraženih.

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u petak 27.ožujka evidentirano je 46 osoba kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, njih oko 1.200 se nalazi u samoizolaciji, a jedna osoba je izliječena.

 Broj oboljelih prema ispostavama Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije:

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve stanovnike da poštuju upute Nacionalnog Stožera civilne zaštite jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze virusom COVID-19. Podsjećamo također da zbog velike preopterećenosti broja 112:

  1. Ukoliko zovete hitnu pomoć s FIKSNOG telefona nazovite 194 ili 6223 045
  2. Ukoliko zovete hitnu pomoć s MOBILNOG telefona nazovite 6223 045

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno